Η άλλη ήταν η μιζέρια και η θλιβερή παρουσία του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, των «συγκεντρώσεων» των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που έγιναν μάλιστα ...σε διαφορετικά σημεία (τρομάρα τους!). Αμαζες και άνευρες, χωρίς σωματεία, χωρίς παλμό, χωρίς να έχουν στις γραμμές τους εργάτες απεργούς, έστω από έναν χώρο δουλειάς που να δίνει αγωνιστικό στίγμα, είτε από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Τι τους έμεινε λοιπόν; Μόνο κάτι κομματικά πανό του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς κ.ά., να ακολουθούν τα κεντρικά των εργατοπατέρων και να κλωθογυρνάνε τις αναλύσεις και τα συνθήματά τους γύρω από τις «παθογένειες», τη «διαφθορά» και την «ευρωπαϊκή κανονικότητα», με τα οποία ξεπλένουν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης. Η μεγάλη εικόνα λοιπόν, με τους εργάτες να τους γυρνούν την πλάτη, είναι που δίνει την ελπίδα μπροστά και στην απεργία της Πρωτομαγιάς, τον επόμενο κορυφαίο αγωνιστικό σταθμό για την εργατική τάξη.
Σε μία ακόμα ...«αντισυστημική» αναλαμπή, η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να δοθεί η άδεια ώστε να προχωρήσει η δίωξη σε βάρος του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, για συμμετοχή του σε συμβολική κινητοποίηση στον Λευκό Πύργο, τον Μάρτη του 2023. Θυμίζουμε ότι εκείνη τη μέρα, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ είχαν αναρτήσει ένα πανό στον Λευκό Πύργο για να καταγγείλουν το έγκλημα στα Τέμπη, που είχε γίνει λίγες μέρες πριν. Μετά από δύο χρόνια, η αστυνομία ...στοιχειοθέτησε κατηγορίες σε βάρος του βουλευτή του ΚΚΕ και ζήτησε να επιτραπεί η δίωξή του από τη Βουλή. Το αίτημα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή, αφού «βγάζει μάτι» ότι πρόκειται για απόπειρα πολιτικής δίωξης του βουλευτή. Δεν ισχύει όμως αυτό για την Πλεύση και τη σκοταδιστική «Νίκη», που οι εκπρόσωποί τους ψήφισαν να επιτραπεί η δίωξη του Γ. Δελή! Τα κατόπιν εορτής προσχήματα της Πλεύσης δεν πείθουν κανέναν. Πόσο μάλλον που η προσπάθεια δίωξης του κομμουνιστή βουλευτή αφορά μια κινητοποίηση για το έγκλημα των Τεμπών, για το οποίο η Πλεύση και η αρχηγός της υποτίθεται ότι τρέφουν μεγάλη «ευαισθησία». Τίποτα δεν τους εμπόδισε όμως να ψηφίσουν υπέρ της ποινικοποίησης του αυτονόητου καθήκοντος ενός βουλευτή να στέκεται στο πλευρό του λαού που παλεύει και διεκδικεί, ειδικά για το έγκλημα των Τεμπών, που έχει προκαλέσει πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
Μια ...κολοσσιαία μπίζνα είχε στήσει ιταλική ιδιωτική εταιρεία η οποία μέχρι πέρυσι διαχειριζόταν τα εισιτήρια στο Κολοσσαίο της Ρώμης. Η εταιρεία δημιουργούσε τεχνητές ελλείψεις στα εισιτήρια, ώστε αυτά να μεταπωλούνται σε υψηλότερη τιμή, συνδέοντάς τα υποχρεωτικά με ξεναγήσεις, «γρήγορη πρόσβαση» και άλλες - πάντα επικερδείς - παροχές. Φυσικά, στην μπίζνα ήταν μπλεγμένοι μεγάλοι tour operators. Πίσω στη χώρα μας, πρόσφατα προκηρύχθηκε διαγωνισμός για να ανατεθεί σε ιδιώτες η διαχείριση των εισιτηρίων σε Κνωσό, Αρχαία Ολυμπία και Λίνδο, ενώ έχει προηγηθεί αντίστοιχος διαγωνισμός για την Ακρόπολη πριν μερικά χρόνια. Φυσικά, η άμεση εμπλοκή ιδιωτών είναι μία μόνο από τις πτυχές της εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού. Πρόσφατες είναι οι αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους τις οποίες αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού, οι «πριβέ» ξεναγήσεις, ο αποκλεισμός μαθητών τις πρωινές ώρες, για να έχουν την άνεσή τους οι τουρίστες που αφήνουν περισσότερο χρήμα, κ.ο.κ. Οι συμπληγάδες του κέρδους και των νόμων της καπιταλιστικής αγοράς δεν αφήνουν τίποτα που να μη συνθλίβουν, ούτε βέβαια την πολιτιστική κληρονομία. Γι' αυτό η διεκδίκηση ανεμπόδιστης πρόσβασης σε αυτή, για την ουσιαστική ανάδειξη και αξιοποίησή της προς όφελος του λαού και των παιδιών του, συνδέεται με τον αγώνα για να ξεριζωθεί το κριτήριο του κέρδους από κάθε πτυχή της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.
1821 Απαγχονίζεται ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε'. Την ίδια μέρα στα Ψαρά υψωνόταν η σημαία της Επανάστασης.
1826 Επειτα από σχεδόν έναν χρόνο πολιορκίας από τους Οθωμανούς, οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου επιχειρούν ηρωική έξοδο. Μόλις 1.500 θα καταφέρουν τελικά να γλιτώσουν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Πιθανολογείται ότι το σχέδιο της εξόδου είχε προδοθεί στους πολιορκητές.
1847 Γεννιέται ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, που θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά και συγγραφικά βραβεία.
1919 Κυβερνητικά στρατεύματα του Μεξικού σκοτώνουν σε ενέδρα τον θρυλικό επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα και βάζουν τέλος στην ένοπλη εξέγερση των αγροτών, που είχε ξεκινήσει 9 χρόνια πριν.
1942 Κυκλοφορεί ο «Απελευθερωτής», το επίσημο όργανο της ΚΕ του ΕΛΑΣ.
1944 Συγκροτείται η Εθνική Πολιτοφυλακή.
1988 Πεθαίνει ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
1998 Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.
1821 Γεννιέται ο Γάλλος συμβολιστής ποιητής Σαρλ Μποντλέρ.
1865 Ο στρατηγός των Νοτίων, Ρόμπερτ Εντουαρντ Λι, υπογράφει την παράδοση των στρατευμάτων του στον στρατηγό των Βορείων, Ε. Γκραντ. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος μόλις είχε τελειώσει (1861 - 1865).
1911 Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιητής Κωστής Παλαμάς, τιμωρείται με παύση ενός μηνός διότι υπερασπίστηκε τη δημοτική.
1926 Εκδηλώνεται αποτυχημένο πραξικόπημα στη Θεσσαλονίκη κατά της δικτατορίας Πάγκαλου, με επικεφαλής τους αξιωματικούς Μπακιρτζή, Τσαβέλα και Καρακούφα.
1927 Η Ελλάδα υποχρεώνεται, ύστερα από συμφωνία, να αναγνωρίσει ότι όφειλε στην Αγγλία 21.441.450 λίρες. Το ποσό αυτό προερχόταν από πιστώσεις, προκαταβολές, τόκους, πολεμικό υλικό κ.λπ. που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
1940 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Δανία και στη Νορβηγία. Η Δανία συνθηκολόγησε αμαχητί έπειτα από 2 μόλις ώρες, ενώ η κατάληψη της Νορβηγίας κράτησε 2 μήνες, παρά την εμπλοκή βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων.
1940 Στη Γαλλία ψηφίζεται νόμος με τον οποίο επιβάλλεται η ποινή του θανάτου σε όσους κάνουν κομμουνιστική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση Νταλαντιέ (του Ριζοσπαστικού Κόμματος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου το 1936 - 1937, στην οποία τότε μετείχε και το Γαλλικό ΚΚ) θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.
1964 Συνέρχεται η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που ενέκρινε το Πόρισμα Επιτροπής για τον Νίκο Ζαχαριάδη, το οποίο τον εξομοίωνε με πράκτορα του εχθρού. Η ίδια Ολομέλεια αποφάσισε τη συγχώνευση της Νεολαίας της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων, από την οποία προέκυψε η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.
1977 Νομιμοποιείται, έπειτα από 38 χρόνια στην παρανομία, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας.