Ολα τα προϊόντα κάνναβης περιέχουν ένα μείγμα δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC, της σημαντικότερης ναρκωτικής ουσίας στο φυτό της κάνναβης), κανναβιδιόλης (CBD), μιας άλλης ψυχοτρόπου ουσίας, και πολλών άλλων ουσιών που η ακριβής επίδρασή τους δεν έχει καθοριστεί. Τη δεκαετία του 1990 ένα τυπικό τσιγαριλίκι μαριχουάνας περιείχε 5% THC. Η γενετική τροποποίηση του φυτού, όμως, άλλαξε ριζικά τη συγκέντρωση THC μέσα στους ιστούς του: Από το 1995 μέχρι το 2022 η περιεκτικότητα αυτής της ουσίας στην κάνναβη αυξήθηκε κατά 307%! Και δεν είναι μόνο τα τσιγαριλίκια και τα κουλουράκια κάνναβης. Με την επέκταση της νομιμοποίησης και της εμπορικής πώλησης της κάνναβης, σχεδόν χάθηκαν τα όρια στην περιεκτικότητα σε THC στα υγρά για ηλεκτρονικό τσιγάρο - που προσφέρει πιο άμεση απορρόφηση από τον οργανισμό - και σε διάφορα τρόφιμα.
Οι ερευνητές που βλέπουν τη συσχέτιση κάνναβης και ψύχωσης προσπαθούν να ανακαλύψουν γιατί είναι τόσο έντονο το φαινόμενο στους εφήβους. Αρκετοί θεωρούν ότι σχετίζεται με την εκτεταμένη αναδιάταξη που συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο των εφήβων και η οποία συνεχίζεται και στα πρώτα χρόνια των εικοσάρηδων, όταν και εκδηλώνονται συνήθως τα συμπτώματα των ψυχωτικών διαταραχών. Τα ίδια μόρια και οι ίδιοι υποδοχείς στον εγκέφαλο που αλληλεπιδρούν με την THC (γνωστά ως ενδοκανναβινοειδές σύστημα) παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις, τόσο από μελέτες με ζώα όσο και από μελέτες με ανθρώπους, ότι η έκθεση στην κάνναβη σε νεαρή ηλικία μπορεί να διαταράξει τον τρόπο που οι νευρώνες αντιδρούν σε αυτά που βιώνουμε και στον τρόπο που επικοινωνούν ο ένας με τον άλλο για να μετατρέψουν σε μνήμη αυτές τις εμπειρίες.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανήτη K2-18 b με το άστρο του, έναν ερυθρό νάνο στο βάθος |
Οι επιστήμονες εντόπισαν τα μόρια διμεθυλοσουλφιδίου αναλύοντας το φως του άστρου καθώς αυτό περνάει και φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, με δεδομένο ότι κάθε χημική ουσία χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες γραμμές απορρόφησης στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (αποχρώσεις που λείπουν επειδή απορροφήθηκαν από τα μόριά της). Τα δεδομένα για τον K2-18 δείχνουν την παρουσία του συγγενούς μορίου του διμεθυλοδισουλφιδίου, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με διμεθυλοσουλφίδιο.
Αφήνοντας κατά μέρος το εκπληκτικό γεγονός ότι το «Γουέμπ» επιτρέπει τον εντοπισμό ιχνών χημικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα πλανήτη ενός μακρινού άστρου, αξίζει κανείς να εξετάσει κατά πόσο είναι βάσιμη η ερμηνεία της ανακάλυψης. Το διμεθυλοσουλφίδιο και το διμεθυλοδισουλφίδιο είναι οργανικές ενώσεις του θείου με έντονη άσχημη οσμή, οι οποίες στη Γη παράγονται από το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν. Το διμεθυλοσουλφίδιο αποτελείται από ένα άτομο θείου ενωμένο με δύο μεθυλομάδες, η κάθε μία από τις οποίες αποτελείται από ένα άτομο άνθρακα και τρία άτομα υδρογόνου. Από τον ωκεανό το αέριο αυτό ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, στην οποία συναντάται με συγκέντρωση ένα μέρος στο δισεκατομμύριο. Εκεί παραμένει μόνο μερικές ώρες, ή το πολύ για μια μέρα, πριν καταστραφεί από αντιδράσεις που πυροδοτούνται από την έκθεση στο ηλιακό φως και διάφορες ενώσεις στην ατμόσφαιρα.
Επειδή στη Γη όλο το ανιχνεύσιμο διμεθυλοσουλφίδιο παράγεται από μικρόβια και στην ατμόσφαιρα διασπάται τόσο γρήγορα, οι επιστήμονες εύλογα το αξιολόγησαν ως ενδεχόμενη βιοϋπογραφή. Αν είναι βιολογική η αιτία παραγωγής του και στον Κ2-18, τότε αυτό πράγματι θα σήμαινε μια τεραστίων διαστάσεων ανακάλυψη, όπως η ανακάλυψη ζωής και αλλού πέρα από τη Γη, έστω και αν πρόκειται για πρωτόγονη ζωή, όπως τα βακτήρια.
Καταρχάς δεν είναι σαφές αν ο Κ2-18 έχει νερό, ή έστω επιφάνεια όπου κάτι θα μπορούσε να ζήσει. Βρίσκεται σε απόσταση από το άστρο του, που αν διαθέτει νερό αυτό θα μπορούσε να είναι σε υγρή μορφή, αλλά απόδειξη ύπαρξης νερού δεν υπάρχει. Αλλοι επιστήμονες αμφισβητούν την ίδια την ανακάλυψη διμεθυλοσουλφιδίου, καθώς η ομάδα του Κέιμπριτζ πήγε το τηλεσκόπιο στα όριά του και ίσως πέρα απ' αυτά, δίνοντας αμφίβολης πιστότητας αποτελέσματα. Ερευνητές του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης δεν βρήκαν στα δεδομένα του Κέιμπριτζ αποδείξεις μορίων που αποτελούν βιοϋπογραφή.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι σε εργαστηριακά πειράματα έχει δειχθεί πως το διμεθυλοσουλφίδιο μπορεί να παρασκευαστεί και μέσω αβιοτικών διαδικασιών, δηλαδή διαδικασιών που δεν σχετίζονται με ζωντανούς οργανισμούς. Αλλοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι διμεθυλοσουλφίδιο εντοπίστηκε και στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, που εξερεύνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), στον οποίο κομήτη σίγουρα δεν υπήρχε ζωή. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν το διμεθυλοσουλφίδιο σε ατμόσφαιρα πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα, όπως εκείνη του Κ2-18, διασπάται γρήγορα όπως συμβαίνει σε ατμόσφαιρα πλούσια σε άζωτο, όπως της Γης. Αν στον Κ2-18 το διμεθυλοσουλφίδιο διασπόταν, τότε θα έπρεπε να ανιχνεύονται και τα προϊόντα της διάσπασής του, όπως το υδρόθειο, πράγμα που δεν συμβαίνει. Οπως επισημαίνουν ειδικοί, το τι αποτελεί βιοϋπογραφή στη Γη, δεν αποτελεί κατ' ανάγκη βιοϋπογραφή σε οποιονδήποτε πλανήτη.