ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των πρωτοβάθμιων σωματείων

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 8 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα, από την Κεντρική Πύλη του Λιμανιού στην πλατεία ΧΑΝΘ, έξω από την έκθεση

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη που θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα από την Κεντρική Πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και θα καταλήξει με πορεία στην πλατεία της ΧΑΝΘ, έξω από την Εκθεση, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της πόλης, βάζοντας στο περιθώριο, - όπου η ίδια επέλεξε να σταθεί -, την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Δεκάδες σωματεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συνδυασμού «Εργατική Ενότητα» του ΕΚΘ και πήραν μέρος στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη που είχε στόχο τη διοργάνωση κινητοποιήσεων στα εγκαίνια της 66ης ΔΕΘ, για να εκφραστούν αγωνιστικά οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων: ΔΕΘ, Μαλαματίνα, Φλώρινα - Χωναίος, Pepsi - ΗΒΗ, 3Ε Θεσσαλονίκης, Τσάνταλη, ΑΓΝΟ, Καπνεργατών, Εμποροϋπαλλήλων, Ξύλου, Εργαζομένων στους Περιφερειακούς Δήμους, Νοσοκομείου Αγιος Παύλος, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Κλινικών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΟΑΣΘ, Υγειονομικών, ΙΚΑ, ΕΛΠΕ. Επίσης της ΠΟΕΕΠ, του Συνδέσμου Εμφιαλωμένων Ποτών, της Α` ΕΛΜΕ, της Ομάδας ΕΚΘ, της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001 και πολλοί άλλοι. Εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων, το επόμενο διάστημα θα πλαισιωθεί από ακόμη περισσότερους φορείς των εργαζόμενων και του λαού της πόλης που αγωνιά για τις εξελίξεις στην περιοχή, τη νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται για τη Θεσσαλονίκη, που έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της Εργατικής Ενότητας, τις ανάγκες μέσα από τις οποίες προέκυψε και το τοπίο μέσα στο οποίο εκδηλώνεται, ο ΓΓ του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης ανέφερε πως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς «σηματοδοτούν και επιβάλλουν τη μεγαλύτερη επαγρύπνηση και συσπείρωση των λαών της περιοχής, τη μόνη δύναμη που μπορεί αποφασιστικά να σταθεί αντιμέτωπη στα σχέδιά τους».

Διευκρίνισε πως «η περιοχή και η Θεσσαλονίκη έχουν ανάγκη από μια άλλη ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες του χώρου και θα αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού και της χώρας». Και τόνισε πως «η ευημερία των κατοίκων της μπορεί να βασιστεί μόνο σε μια πολιτική που θα προωθεί την ειρήνη και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες».

Αναφερόμενος στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων δήλωσε την πλήρη αντίθεση των εργαζομένων στο ξεπούλημα της ΔΕΘ (μέσα από οποιαδήποτε μορφή επιχειρείται αυτό), αλλά και κάθε κοινωφελούς οργανισμού (ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΕΛΠΕ). Επίσης, επανέλαβε την αντίθεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση του Ασφαλιστικού και θεσμοθέτηση του δουλεμπορίου.

Τέλος, με αφορμή τις χτεσινές αποκαλυπτικές εξελίξεις, κατήγγειλε πως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποτελούν το δεκανίκι της αντιλαϊκής πολιτικής στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και κάλεσε τους φορείς να συσπειρωθούν για την ανάπτυξη της πάλης, το μόνο δρόμο που μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές σε όφελος του λαού και του τόπου.

Τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, μετέφεραν μέσα από τις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των σωματείων που πήραν το λόγο στη συνέχεια. «Ο κόσμος έχει διάθεση να αγωνιστεί και θα το πράξει. Ετσι θα δώσει απάντηση σε όσους (Νομάρχη, Δημάρχους, ΕΚΘ) πιστεύουν ότι μπορούν να μας κοροϊδεύουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ.

Τα σωματεία αποφασίζουν

Ο εργαζόμενος λαός θα καταθέσει τις προτάσεις του και τις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος, μέσα από αγωνιστικά συλλαλητήρια στις 8 Σεπτέμβρη, την ίδια ώρα που θα ανακοινώνονται τα μέτρα - στυλοβάτης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Παρά και ενάντια στην απόφαση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου της Θεσσαλονίκης (της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΘ) να ρίξει νερό στο μύλο της κυβέρνησης, και να δηλώσει υποταγή στο κάλεσμα να μη χαλάσει η φιέστα των εγκαινίων της ΔΕΘ και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Μετά τους συμβασιούχους της «Ολυμπιακής» στο αεροδρόμιο Μακεδονία, τους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ, χτες έγινε γνωστό ότι και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, αλλά και οι εργατοϋπάλληλοι στα εμφιαλωμένα ποτά, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

«Απαιτούμε η ΔΕΘ να παραμείνει στην πόλη, και κάτω από δημόσιο έλεγχο. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση, δεν μπαίνουμε σε παζάρια», δήλωσε ο Σπύρος Ράλης, γ. γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ). Και ξεκαθάρισε: «Τα μεγάλα έργα εδώ και πάρα πολλά χρόνια βρίσκονται σε τέλμα. Εμείς, προτείναμε στη σύσκεψη των φορέων, να γίνει συλλαλητήριο την ημέρα των εγκαινίων, αν είναι δυνατό με όλους τους φορείς. Αν αυτό δε γίνει, εμείς θα προχωρήσουμε, για να ακουστεί η φωνή της εργατικής τάξης».

Αλλά και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αντιπρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στις εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ, ανακοίνωσε πως το ΔΣ του σωματείου πήρε απόφαση να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ σε πολυεθνικές μέσα από διαδικασίες αδιαφανείς. «Στην ουσία πάνε να πουλήσουν ένα ακόμη κομμάτι από τα στρατηγικά κομμάτια της οικονομίας και της κοινωνίας σε χέρια ιδιωτών που δε θα παίρνουν υπόψη ούτε τα εθνικά συμφέροντα», είπε. Και έκανε γνωστό πως τόσο για το ειδικό πρόβλημα των ΕΛΠΕ, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα της πόλης, όπως το κυκλοφοριακό, της σχολικής στέγης, της ύδρευσης, κλπ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στις 8 Σεπτέμβρη. «Για να βάλουμε μπροστά τα προβλήματα της πόλης, φανερά στον κόσμο και όχι κλειστά σε αίθουσες. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπόσχεται πράγματα ο πρωθυπουργός, ούτε είναι καινούρια η κυβέρνηση και φυσικά δεν είναι καινούρια τα προβλήματα. Τι περιμένουμε δηλαδή να αλλάξει αύριο; Γιατί λοιπόν να μην πάμε σε κινητοποιήσεις;», κατέληξε, σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΚΘ.

Σικέ παιχνίδι στήνουν οι καρεκλοκένταυροι

Στήθηκε το καθιερωμένο σικέ παιχνίδι, ενόψει των εγκαινίων της 66ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Χέρι χέρι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιχειρούν να ανακόψουν την αγωνιστική αντίδραση του λαού της πόλης απέναντι στο διαρκή εμπαιγμό και φυσικά να αναδείξουν μια ψεύτικη «κοινωνική συναίνεση», που έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του, προκειμένου να συνεχίσει την επικίνδυνη και βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, η οποία υπαγορεύεται από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Το σικέ παιχνίδι αποκαλύφθηκε χτες μέσα από τη σύσκεψη φορέων που κάλεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, για το οποίο πολύ μελάνι χύθηκε τις τελευταίες μέρες, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, και πλέον φαίνεται πως πάει πακέτο με τη γνωστή υποσχεσιολογία της κυβέρνησης για τα μεγάλα έργα. Και όλα αυτά με πρόσχημα να μη χαλάσει η μεγάλη γιορτή της Εκθεσης.

Η σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε χτες, αποκάλυψε και τις πιέσεις που ασκήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και από την ηγεσία της ΝΔ. Ετσι, οι φορείς σύρθηκαν σε μια απόφαση που εκτιμάται πως δεν έχει τη λαϊκή στήριξη. Αποφασίστηκε να δοθεί στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, μια τελευταία προθεσμία για οριστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης, ως τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Στο σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε αναφέρεται: «Στη συνέχεια θα εκτιμήσουμε τις κυβερνητικές θέσεις και θα πάρουμε και εμείς τις τελικές αποφάσεις μας, σε νέα συνάντηση μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Είμαστε αποφασισμένοι να παρακολουθήσουμε στενά 365 ημέρες το χρόνο την πρόοδο των κυβερνητικών δεσμεύσεων, με τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων της πόλεως, να μην ανεχτούμε περαιτέρω καθυστερήσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και να συζητάμε και αποφασίζουμε στο Συντονιστικό Οργανο των φορέων της πόλης μας για όλα τα μεγάλα ζητήματα της Θεσσαλονίκης».

Το ΕΚΘ «σέβεται τους θεσμούς της πόλης και τη ΔΕΘ»

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης μετά το σχετικό φροντιστήριο από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και προχτές από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αποφάσισε τελικά και πρότεινε «αγωνιστικές κινητοποιήσεις να καθοριστούν μετά τη συνάντηση των φορέων με τον πρωθυπουργό και τις εξαγγελίες του στα εγκαίνια της ΔΕΘ». Μια πρόταση που πέρασε με τη στήριξη ουσιαστικά της ΔΑΚΕ, η οποία όπως φάνηκε, το τελευταίο 24ωρο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από τη Ρηγίλλης, τις οποίες μάλλον εκτίμησε ως «σημαντικότερες» σε σχέση με αυτές που καθημερινά δέχεται από τους εργαζόμενους.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής η ΠΑΣΚΕ εισηγήθηκε την παραπάνω πρόταση. Η Εργατική Ενότητα (ΕΣΑΚ), αλλά και η Αυτόνομη Παρέμβαση κατέβασαν προτάσεις για διοργάνωση συλλαλητηρίου το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, δηλαδή στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Και η ΔΑΚΕ, που σε αυτή τη φάση έπαιζε το ρυθμιστικό ρόλο, τελικά κατέθεσε πρόταση για συλλαλητήριο στις 6 Σεπτέμβρη. Ετσι, με τη στάση της, έδωσε την πλειοψηφία που είχε ανάγκη η ΠΑΣΚΕ.

Και η απόφαση που τελικά λήφθηκε αναφέρει: «Η Διοίκηση του ΕΚΘ, με σεβασμό προς τους θεσμούς της πόλης και τη ΔΕΘ κρίνει ότι πρέπει να περιφρουρήσει τη λειτουργία της και να προτείνει στους φορείς, αφού απευθυνθούν με κοινό τους υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό για τα μεγάλα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη, να αξιολογήσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις σχετικές εξαγγελίες και με βάση αυτά να αποφασίσουν για την πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Υπόλογη στον εργαζόμενο λαό

«Αν πραγματικά η ΠΑΣΚΕ, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ είναι ικανοποιημένη από την τακτική της, πρέπει να απολογηθεί στο λαό της πόλης. Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιζε με τις διαθέσεις του λαού, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει σε αγωνιστικά συλλαλητήρια. Και εδώ κρίνονται όλοι όπως και η ΔΑΚΕ που στην ουσία στήριξε την επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη τις εκκλήσεις του κ. Σημίτη και του κ. Πασχαλίδη, δηλαδή «προς θεού να μη χαλάσουμε τη μεγάλη γιορτή της Εκθεσης», δήλωσε ο Θ. Κυριακίδης ΓΓ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Και κατέληξε, λέγοντας πως οι ταξικές και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις θα προχωρήσουν ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη αγωνιστικά να διεκδικηθούν λύσεις στα προβλήματα της πόλης και όχι μέσα από νέους φορείς «διαλόγου» και «προβληματισμού».

Δείτε στον «902 TV»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 18.15 στην εκπομπή ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ, σε επανάληψη, ο Χρήστος Μαργανέλης συζητάει με τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και το Βαγγέλη Στογιάννη, διευθυντή του περιοδικού ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, για τη Σύνοδο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ, τις μεγάλες αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις και το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

-- Στις 19.15 στην εκπομπή ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητάει με το δημοσιογράφο - συγγραφέα Δημήτρη Σέρβο, για το βιβλίο του «Το παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια».

-- Στις 22.00 στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου, συζητάει με εκπροσώπους της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, της ΟΝΝΕΔ, της ΚΝΕ, της ΕΑΝ και της νεολαίας ΔΗΚΚΙ, για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και την εμπλοκή της χώρας μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ