Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σικέ παιχνίδι στήνουν οι καρεκλοκένταυροι

Στήθηκε το καθιερωμένο σικέ παιχνίδι, ενόψει των εγκαινίων της 66ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Χέρι χέρι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιχειρούν να ανακόψουν την αγωνιστική αντίδραση του λαού της πόλης απέναντι στο διαρκή εμπαιγμό και φυσικά να αναδείξουν μια ψεύτικη «κοινωνική συναίνεση», που έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του, προκειμένου να συνεχίσει την επικίνδυνη και βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, η οποία υπαγορεύεται από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Το σικέ παιχνίδι αποκαλύφθηκε χτες μέσα από τη σύσκεψη φορέων που κάλεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, για το οποίο πολύ μελάνι χύθηκε τις τελευταίες μέρες, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, και πλέον φαίνεται πως πάει πακέτο με τη γνωστή υποσχεσιολογία της κυβέρνησης για τα μεγάλα έργα. Και όλα αυτά με πρόσχημα να μη χαλάσει η μεγάλη γιορτή της Εκθεσης.

Η σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε χτες, αποκάλυψε και τις πιέσεις που ασκήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και από την ηγεσία της ΝΔ. Ετσι, οι φορείς σύρθηκαν σε μια απόφαση που εκτιμάται πως δεν έχει τη λαϊκή στήριξη. Αποφασίστηκε να δοθεί στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, μια τελευταία προθεσμία για οριστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης, ως τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Στο σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε αναφέρεται: «Στη συνέχεια θα εκτιμήσουμε τις κυβερνητικές θέσεις και θα πάρουμε και εμείς τις τελικές αποφάσεις μας, σε νέα συνάντηση μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Είμαστε αποφασισμένοι να παρακολουθήσουμε στενά 365 ημέρες το χρόνο την πρόοδο των κυβερνητικών δεσμεύσεων, με τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων της πόλεως, να μην ανεχτούμε περαιτέρω καθυστερήσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και να συζητάμε και αποφασίζουμε στο Συντονιστικό Οργανο των φορέων της πόλης μας για όλα τα μεγάλα ζητήματα της Θεσσαλονίκης».

Το ΕΚΘ «σέβεται τους θεσμούς της πόλης και τη ΔΕΘ»

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης μετά το σχετικό φροντιστήριο από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και προχτές από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αποφάσισε τελικά και πρότεινε «αγωνιστικές κινητοποιήσεις να καθοριστούν μετά τη συνάντηση των φορέων με τον πρωθυπουργό και τις εξαγγελίες του στα εγκαίνια της ΔΕΘ». Μια πρόταση που πέρασε με τη στήριξη ουσιαστικά της ΔΑΚΕ, η οποία όπως φάνηκε, το τελευταίο 24ωρο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από τη Ρηγίλλης, τις οποίες μάλλον εκτίμησε ως «σημαντικότερες» σε σχέση με αυτές που καθημερινά δέχεται από τους εργαζόμενους.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής η ΠΑΣΚΕ εισηγήθηκε την παραπάνω πρόταση. Η Εργατική Ενότητα (ΕΣΑΚ), αλλά και η Αυτόνομη Παρέμβαση κατέβασαν προτάσεις για διοργάνωση συλλαλητηρίου το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, δηλαδή στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Και η ΔΑΚΕ, που σε αυτή τη φάση έπαιζε το ρυθμιστικό ρόλο, τελικά κατέθεσε πρόταση για συλλαλητήριο στις 6 Σεπτέμβρη. Ετσι, με τη στάση της, έδωσε την πλειοψηφία που είχε ανάγκη η ΠΑΣΚΕ.

Και η απόφαση που τελικά λήφθηκε αναφέρει: «Η Διοίκηση του ΕΚΘ, με σεβασμό προς τους θεσμούς της πόλης και τη ΔΕΘ κρίνει ότι πρέπει να περιφρουρήσει τη λειτουργία της και να προτείνει στους φορείς, αφού απευθυνθούν με κοινό τους υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό για τα μεγάλα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη, να αξιολογήσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις σχετικές εξαγγελίες και με βάση αυτά να αποφασίσουν για την πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Υπόλογη στον εργαζόμενο λαό

«Αν πραγματικά η ΠΑΣΚΕ, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ είναι ικανοποιημένη από την τακτική της, πρέπει να απολογηθεί στο λαό της πόλης. Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιζε με τις διαθέσεις του λαού, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει σε αγωνιστικά συλλαλητήρια. Και εδώ κρίνονται όλοι όπως και η ΔΑΚΕ που στην ουσία στήριξε την επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη τις εκκλήσεις του κ. Σημίτη και του κ. Πασχαλίδη, δηλαδή «προς θεού να μη χαλάσουμε τη μεγάλη γιορτή της Εκθεσης», δήλωσε ο Θ. Κυριακίδης ΓΓ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Και κατέληξε, λέγοντας πως οι ταξικές και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις θα προχωρήσουν ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη αγωνιστικά να διεκδικηθούν λύσεις στα προβλήματα της πόλης και όχι μέσα από νέους φορείς «διαλόγου» και «προβληματισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ