ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ιδού η «κοινωνικά ευαίσθητη» κυβέρνηση

Αρνούνται να δώσουν την αύξηση στο επίδομα εξομάλυνσης των πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου, που είχαν εξαγγείλει για το 2001 και για το οποίο δεσμεύτηκε προσωπικά ο Κ. Σημίτης

Διαβαίνουμε ήδη τον ένατο μήνα του χρόνου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2002 και όμως δεν έχει χορηγήσει ακόμα την αύξηση του επιδόματος εξομάλυνσης στους συνταξιούχους του δημοσίου, όπως η ίδια είχε εξαγγείλει και είχε δεσμευτεί προσωπικά ο ίδιος ο - και αφερέγγυος όπως εξελίσσονται τα γεγονότα - πρωθυπουργός... Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων.

Ο κυβερνητικός «τσαμπουκάς» και «ετσιθελισμός» απέναντι στους συνταξιούχους του δημοσίου αποτελεί βέβαια στοιχείο του γενικότερου αυταρχισμού που επιδεικνύει η κυβέρνηση του κεφαλαίου και της ΟΝΕ απέναντι στο λαϊκό κίνημα και τις λαϊκές διεκδικήσεις. Η μη ικανοποίηση ενός αιτήματος, που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση, είναι απόλυτα συνεπής με τους ίδιους τους ταξικούς προσανατολισμούς της κυβερνητικής πολιτικής. Το επισημαίνουμε αυτό επειδή σε λίγες ημέρες - πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη - αναμένεται ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο. Δεν πρέπει να εξαπατηθεί κανένας εργαζόμενος ότι - τάχα μου - η κυβέρνηση θα αλλάξει ρότα ώστε να ικανοποιήσει λαϊκά αιτήματα. Ελίσσονται για να χτυπήσουν την κατάλληλη στιγμή. Εχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους και αδίστακτους ανθρώπους. Γι' αυτό προσοχή.

Οι αυξήσεις που... δε δόθηκαν

Η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την πολιτική συντάξεων των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, εξήγγειλε δύο πράγματα. Τη χορήγηση από 1/1/2001 αυξήσεων στην κύρια σύνταξη κατά 3,5%. Την αύξηση, επίσης, από 1/1/2001 του επιδόματος εξομάλυνσης ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Δεσμεύτηκε δηλαδή για τις συντάξεις μέχρι 150.000 δραχμές το συγκεκριμένο επίδομα να αυξηθεί από 3.000 σε 5.000 δραχμές, για τις συντάξεις από 150.001 μέχρι 250.000 δραχμές να αυξηθεί από 5.000 σε 8.000 δραχμές και για τις συντάξεις πάνω από 250.001 να υπάρξει αύξηση του επιδόματος από 8.000 σε 14.000 δραχμές. Μιλάμε δηλαδή για αυξήσεις ψίχουλα. Με βάση τα δύο αυτά στοιχεία η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι χορήγησε στις συντάξεις μεσοσταθμικές αυξήσεις 5%.

Οι μήνες όμως περνούσαν και οι συνταξιούχοι αύξηση στο επίδομα δεν έβλεπαν. Ετσι στις 22 Μάρτη, στο ψήφισμα του 54ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, η οποία αριθμεί 167.000 μέλη, μεταξύ άλλων ζητούν «να χορηγηθεί η εξαγγελθείσα πέρσι από την κυβέρνηση αύξηση στο επίδομα εξομάλυνσης από 1/1/2001». Ομως «εις ώτα μη ακουόντων» τα αιτήματα των συνταξιούχων. Μάλιστα, όπως προκύπτει από μια δεύτερη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στις 18/6/2001, για το ίδιο θέμα υπήρξε προσωπική πρωθυπουργική δέσμευση, η οποία όμως αποδείχτηκε «κενό γράμμα». Οπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου «ο κ. πρωθυπουργός στις 7 Μαρτίου 2001, ενώπιον των Διοικήσεων όλων των Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών, δήλωσε ότι δόθηκε αύξηση και στους πολιτικούς συνταξιούχους 5%. Στις διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας τους ότι έλαβαν μόνο 3,5%, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί τον Μάιο. Δυστυχώς πέρασε και ο Μάιος, τελειώνει και ο Ιούνιος και παρά τις σχετικές εκκλήσεις της Ομοσπονδίας, γραπτές και προφορικές, η κυβέρνηση κωφεύει, αδιαφορεί και αρνείται να εφαρμόσει την εισοδηματική πολιτική του 2001, που αυτή η ίδια εξήγγειλε, γεγονός πρωτάκουστο και πρωτοφανές...».

Στο υπουργείο Οικονομικών που ρωτήθηκαν από το «Ρ» για το θέμα απαντούν πως για να δοθεί η αύξηση στο επίδομα εξομάλυνσης, χρειάζεται προώθηση συνταξιοδοτικής ρύθμισης. Οταν ρωτιούνται γιατί μετά από οκτώ μήνες δεν έχει προωθηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, κουνούν απλώς το κεφάλι τους... Απάντηση δεν υπάρχει. Δε χρειάζεται βέβαια πολλή σκέψη για να καταλάβει κάποιος ότι η αύξηση του επιδόματος θυσιάστηκε στο βωμό της «περιστολής των δαπανών στα όρια της επίτευξης των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Αυτός είναι και ο μόνος Θεός στον οποίο πιστεύουν οι σημερινοί υπάλληλοι των Βρυξελλών. Ολα τα άλλα περί «κοινωνικής ευαισθησίας» και «στροφής στα λαϊκά προβλήματα» είναι για τους αδαείς και τους απληροφόρητους. Κανένας δεν πρέπει να εξαπατηθεί με τα «κοινωνικά πακέτα» που θα ανακοινώσει ο Σημίτης τις ερχόμενες ημέρες. Πρόκειται για τα κροκοδείλια κλάματα για την προσέλκυση αφελών...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Ναι μεν, αλλά...

Ανακοινώθηκε για ακόμα μια φορά η οριστικοποίηση και έναρξη ...«πλέον», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, των έργων του ορυχείου Μαυροπηγής και του Φράγματος Ιλαρίωνα στην Κοζάνη. Η ανακοίνωση συνοδεύεται - για την ακρίβεια επαναλαμβάνει - από τη θετική επίδραση που θα έχουν τα έργα αυτά ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αποσιωπώντας βεβαίως τις αρνητικές συνέπειες που έχει η μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική.

Μόνο, που, η «οριστικοποίηση», «προώθηση» κλπ. των συγκεκριμένων έργων δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται θριαμβευτικά. Συνηθίζεται, μάλιστα, να γίνεται αυτό σε προεκλογικές περιόδους ή πριν από σημαντικές ομιλίες του πρωθυπουργού όπως - καλή ώρα - αυτή στη ΔΕΘ. Εύλογα, λοιπόν, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο αυτή τη φορά οι ανακοινώσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Και μία σημαντική παρατήρηση: Οι κυβερνώντες δε λένε κουβέντα για δύο πολύ καυτά και επίκαιρα ζητήματα. Το πρώτο αφορά τα ορυχεία της Μαυροπηγής και τον οικισμό που υπάρχει μια αναπνοή από αυτά. Θα αναλάβει τελικά η ΔΕΗ, όπως οφείλει, τη μετεγκατάσταση των κατοίκων; Θα εξασφαλιστεί, όπως οφείλεται, η αποζημίωσή τους για τις εκτάσεις τους; Δεύτερον, για το φράγμα του Ιλαρίωνα, η κυβέρνηση δε διευκρινίζει ποιος θα αναλάβει αυτό το σημαντικό - όντως - έργο για την περιοχή. Θα προωθηθεί κάποιο δημόσιο έργο ή θα παραδοθεί η περιοχή όμηρος στις ορέξεις κάποιου αρπακτικού που θα θελήσει να θησαυρίσει σε βάρος των κατοίκων;

Απάτη και θράσος

O Γιάννης Ρώτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, με δήλωσή του στο «Ρ» επισημαίνει: «Οταν στις 3/8/2000 ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι από 1/1/2001 το δραχμικό επίδομα εξομάλυνσης θα αυξανόταν σε ποσοστό που αντιστοιχούσε σε 1,5% της σύνταξης, οι συνταξιούχοι το έδεσαν κόμπο και το περίμεναν, παρ' όλη την ευτέλεια του ποσού.

Αυτό που δεν περίμεναν ήταν ότι 13 σχεδόν μήνες αργότερα, η κυβέρνηση δε θα "κατόρθωνε" να ρυθμίσει το θέμα ώστε ν' αρχίσει η καταβολή της αύξησης από 1/1/2001. Επειδή όμως η απάτη πάντα συμβαδίζει με το θράσος, η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι η αύξηση στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα για το 2001 ήταν 5%, ενώ ήταν 3,5%, αφού το 1,5% (της εξομάλυνσης) ποτέ δε δόθηκε!!!

Ετσι κυβέρνηση και πρωθυπουργός ετοιμάζονται να εξαγγείλουν νέο "πακέτο", χωρίς να έχουν ξοφλήσει το παλιό, ετοιμάζονται δηλαδή να ξαναδώσουν εξετάσεις ασυνέπειας, αναξιοπιστίας και εξαπάτησης.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν πρέπει να δώσουν καμιά πίστη στις ψευτοϋποσχέσεις της 4/8/2001, να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τους οπαδούς και θιασώτες του μονόδρομου της ΟΝΕ και να ρίξουν το βάρος τους στους λαϊκούς αγώνες, που είναι ο δικός τους μονόδρομος.

Ειδικά οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα, που είναι όλοι ανεξαιρέτως χαμηλοσυνταξιούχοι, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η βελτίωση της θέσης τους δε θα προέλθει απλά από διαπραγματεύσεις, ακόμα και με τον πρωθυπουργό, αλλά θα είναι αποτέλεσμα επίμονων αγώνων μαζί με όλους όσοι πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ