ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Τώρα προτείνουν την παράταση ή «τροποποίηση» της ΝΑΤΟικής επέμβασης...

Βρετανοί στρατιώτες, 20 μίλια από το Τέτοβο, επί το έργον

Associated Press

Βρετανοί στρατιώτες, 20 μίλια από το Τέτοβο, επί το έργον
ΣΚΟΠΙΑ.-

Ούτε δέκα μέρες από την έναρξη της ΝΑΤΟικής επέμβασης στην ΠΓΔΜ δε χρειάστηκε να περάσουν για να τεθεί - και επισήμως... - θέμα παράτασης της παραμονής του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ... Πρώτα βιολιά στην «ορχήστρα» της σταδιακής - αν όχι γοργής και πλήρους... - μετατροπής της γείτονας χώρας σε προτεκτοράτο - και θέατρο μεσοπρόθεσμης ευρύτερης σύρραξης... - ήταν χτες δύο Βρετανοί. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

Και οι δύο έθεσαν με «διακριτικότητα» το θέμα παραμονής της συγκεκριμένης ή μιας «τροποποιημένης» ΝΑΤΟικής δύναμης στην ΠΓΔΜ.

Ο μεν ΓΓ του ΝΑΤΟ, κάνοντας δηλώσεις στη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάσιαλ Τάιμς», έκανε την πρόταση λέγοντας: «Εάν η αποστολή συλλογής και καταστροφής όπλων χρειαστεί μερικές ακόμη μέρες, τότε θα τις πάρει... Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δώσει μία μακροπρόθεσμη στρατιωτική λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μακεδονία... Ομως, δε νομίζω πως η διεθνής κοινότητα θα γυρίσει την πλάτη στο λαό της Μακεδονίας εάν αυτός ζητήσει βοήθεια»....

Οσον αφορά τις προχτεσινοβραδινές επαφές που είχε στα Σκόπια ο Ρόμπερτσον και δη όσον αφορά στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός πως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε αδυναμία να απαντήσει σε δύο από τα -πολύ σοβαρά - ζητήματα που του τέθηκαν. Πρώτον, συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια «επιτυχίας» της ΝΑΤΟικής αποστολής η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους; Δεύτερον, θα επιτραπεί στο στρατό και την αστυνομία της ΠΓΔΜ να επανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών που έχουν καταλάβει εδώ και μήνες οι Αλβανοί αυτονομιστές του UCK;

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπεξέφυγε λέγοντας πως «τέτοια ζητήματα απασχολούν άλλους οργανισμούς που έχουν επίσης κρίσιμους ρόλους για την επίλυση της κρίσης στη Μακεδονία και δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνον το ΝΑΤΟ»!

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δεν απέκλεισε και εκείνος την πιθανότητα παράτασης παραμονής της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στη ΠΓΔΜ, δηλώνοντας στο ραδιόφωνο του BBC πως οποιαδήποτε ξένη εμπλοκή μετά την «Απαραίτητη Συγκομιδή» θα γίνει «με τη μορφή πολιτικών παρατηρητών». Σε άλλο σημείο είπε: «Τίποτε, και πολύ περισσότερο στα Βαλκάνια, δεν είναι αναπόφευκτο. Εάν ρωτάτε εμένα για το εάν η ΝΑΤΟική απόφαση μπορεί να αλλάξει, τότε θα σας απαντούσα πως ναι, θα μπορούσε να αλλάξει»...

Δίνουν τη «σκυτάλη» στη Βουλή...

Οι δηλώσεις και των δύο δε σχολιάστηκαν επισήμως από (άλλους) ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, καθώς οι περισσότεροι (όπως ο διοικητής της «Απαραίτητης Συγκομιδής») προτίμησαν να ανακοινώσουν πως η αποστολή έως τώρα συνέλεξε «1.400 όπλα» Αλβανών αυτονομιστών και πως η όλη επιχείρηση βαίνει «επιτυχώς ξεπερνώντας το επίσημο χρονοδιάγραμμα»... Ωστόσο, παράλληλα και έμμεσα κύκλοι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έθεταν θέμα «αξιοπιστίας» του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ από την άποψη τού εάν τελικώς θα καταφέρει το Σώμα να εγκρίνει όλες τις ρυθμίσεις που καταγράφονται στην «ειρηνευτική συμφωνία» της 13ης Αυγούστου...

Κάτι τέτοιο, πάντως, όπως φάνηκε χτες βράδυ, δε φαίνεται για την ώρα να προσκρούει σε νέες αντιδράσεις από μέρους της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι ή του προέδρου της Βουλής, Στόγιαν Αντοφ.

Χτες βράδυ, ο διοικητής της «Απαραίτητης Συγκομιδής» (Δανός) Γκάναρ Λανγκ, επέδωσε επιστολή στον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι πληροφορώντας τον πως «ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση (δηλαδή η συλλογή του ενός τρίτου των 3.300 όπλων) του προγράμματος συλλογής όπλων».

Ο Τραϊκόφσκι απάντησε με την έκδοση ανακοίνωσης στην οποία επιβεβαιώνει την προγραμματισμένη για σήμερα έναρξη συνεδρίασης της Βουλής για τη συζήτηση και έγκριση της «ειρηνευτικής συμφωνίας». Σύμφωνα με την προεδρική ανακοίνωση, το κοινοβουλευτικό σώμα «θα τιμήσει τη δέσμευσή του να αρχίσει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην κατεύθυνση βελτίωσης της κατάστασης της αλβανικής μειονότητας».

Εκρήξεις και μπλόκα

Δύο νέες βομβιστικές εκρήξεις σημειώθηκαν χτες λίγο πριν τα ξημερώματα σε αλβανικό συνοικισμό των Σκοπίων, δίχως ευτυχώς να προκαλέσουν τραυματισμούς πολιτών. Στα σημεία της έκρηξης στάλθηκαν δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας οι οποίες προέβησαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Το ίδιο 24ωρο, σλαβομακεδόνες έστησαν μπλόκα στο Μπλάτσε (κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο) και στο Ματέιτσε (14 χλμ βόρεια των Σκοπίων) διαμαρτυρόμενοι για τη ΝΑΤΟική επιχείρηση και προκαλώντας προβλήματα και καθυστερήσεις στην άφιξη Γερμανών - ως επί το πλείστον - στρατιωτών... Σήμερα, οπότε συνεδριάζει η Βουλή, η οργάνωση «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» έχει αναγγείλει την πραγματοποίηση πορείας στα Σκόπια.


ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό «902» για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τις επιπτώσεις τους στην ευρύτερη περιοχή

Από το πρόσφατο αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο του λαού της Αθήνας
Από το πρόσφατο αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο του λαού της Αθήνας
Συνέντευξη παραχώρησε χτες ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «902» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Ευσταθίου, σχετικά με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και γενικότερα στη Βαλκανική.

Η συνέντευξη, ξεκίνησε με το δημοσιογράφο να ζητά από τον Ορ. Κολοζώφ, να σχολιάσει τη θέση που διατύπωσε μέσα στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος: «Δε θα μείνουμε απαθείς σε περίπτωση αλλαγής των συνόρων»...

Απαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε: «Νομίζω ότι το σημαντικότερο που βγήκε από αυτή τη συζήτηση, δεν είναι η συγκεκριμένη "κορόνα" του Ακη Τσοχατζόπουλου, η οποία δεν έχει και αντίκρισμα άλλωστε, δεδομένου ότι αλλαγές συνόρων γίνονται στην περιοχή μας με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Στο Κοσσυφοπέδιο δεν είδαμε καμιά αντίδραση της Ελλάδας, στην πορεία ανεξαρτητοποίησής του. Αυτά είναι λόγια του αέρα ή για εσωτερική χρήση. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες, παίρνει μέρος και στηρίζει τις αποφάσεις που παίρνονται για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

- «Υποβοηθά δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση τις όποιες αλλαγές συνόρων έχουμε αυτή την ώρα στα Βαλκάνια;». Ηταν, η επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου, και ο Ορ. Κολοζώφ απαντώντας έδωσε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, τονίζοντας: «Αυτή τη στιγμή, βεβαίως. Τόσο στη στάση της σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, όσο και στην υπόθεση της ΠΓΔΜ δεν είδαμε σε βασικά ζητήματα που θα βοηθούσανε στο να μην έχουμε αυτές τις εξελίξεις, να στήνει τα πόδια της και να δίνει μάχη, η οποία είναι και ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας. Οταν πχ η απόφαση 1244 δεν εφαρμόζεται και δεν κάνανε τίποτα για τον αφοπλισμό του UCK. Και δε μιλάω για τη μετατροπή του σε σώματα ασφάλειας της χώρας, η οποία ήταν μια διαδικασία που έτσι και αλλιώς θα γινόταν, μιλάω για την ύπαρξη ομάδων ενόπλων, που έχουν βάσεις στο Κοσσυφοπέδιο από τις οποίες ξεκινούσανε όλες οι επιθέσεις στα γειτονικά κράτη της Γιουγκοσλαβίας και στην ΠΓΔΜ. Και μη μου πείτε, ότι δεν είχαν τη δυνατότητα 40 χιλιάδες ένοπλοι του ΝΑΤΟ να ακυρώσουν αυτή τη δραστηριότητα του UCK. H δική μας άποψη είναι ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην ΠΓΔΜ με τον UCK ήταν οργανωμένη, για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες όπου θα δικαιολογούσαν την παρουσία του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ».

Θα επαναχαράξουν τα σύνορα

Στη συνέχεια ο Ορ. Κολοζώφ, επανερχόμενος στις δηλώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου περί αλλαγών των συνόρων, επισήμανε: «Η υπόθεση που έκανε ο υπουργός Αμυνας, ουσιαστικά συμπίπτει με τις δικές μας ανησυχίες. Εμείς από καιρό έχουμε πει πως μέσα από μια βαθιά αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, θα έρθουν οι μεγάλες δυνάμεις, με μια διεθνή διάσκεψη, να επαναχαράξουν τα σύνορα στη Βαλκανική. Ουσιαστικά, ο κ. Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε αυτή την πορεία, προβάλλοντάς τη, σαν ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Δε βλέπουμε όμως να παίρνει μέτρα προς άλλη κατεύθυνση η κυβέρνηση. Αντίθετα, μάλιστα, συμμετέχει σε όλες αυτές τις δραστηριότητες που βαθαίνουν την κρίση στη Βαλκανική. Ολο και περισσότερο φτάνουμε στο κορυφαίο σημείο, μετά από το οποίο μπορεί να προκληθεί μια ευρύτερη εμπλοκή στα Βαλκάνια και που είναι ακριβώς η διάλυση του κράτους της ΠΓΔΜ».

- «Το ανάλογο είπε και ο Γιόσκα Φίσερ στη γερμανική Βουλή...», ήταν η επόμενη επισήμανση του δημοσιογράφου. «Μα ακριβώς αυτό είναι η δικαιολόγηση των διαφόρων υπουργών εθνικής άμυνας», απάντησε ο Ορ. Κολοζώφ, για να συμπληρώσει: «Ο πιο αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, ο οποίος είπε: "Μη μας λέτε γιατί πάμε στην ΠΓΔΜ, αν η κατάσταση εκεί χειροτερεύσει, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να σταθεί στο Κοσσυφοπέδιο". Αποκαλύπτοντας, ακριβώς το σχεδιασμό που υπήρχε για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Προχωρώντας, ακόμα παραπέρα, ο Ορ. Κολοζώφ, τόνισε: «Ανάλογα με τα συμφέροντα των μεγάλων νομίζω ότι είμαστε ακόμα στην κορυφή του παγόβουνου. Δεν έχουμε δει όλους τους σχεδιασμούς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται εκεί και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Ακριβώς επειδή έχουν μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ τους δεν έχουν έναν πλήρη σχεδιασμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις πηγαίνουν βλέποντας και κάνοντας. Στόχος τους, είναι να δημιουργήσουν προτεκτοράτα κάτω από τη δική τους κυριαρχία. Δεδομένου ότι η περιοχή πρέπει να ελέγχεται από αυτούς, αν θέλουν να ελέγξουν το δρόμο του πετρελαίου και να απομονώσουν τη Ρωσία, όπως είναι στα σχέδιά τους».

Σ' άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Ορ. Κολοζώφ ξεκαθάρισε ότι ο κίνδυνος, είναι να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην περιοχή. Οπως χαρακτηριστικά, υπογράμμισε: «Ο κίνδυνος για τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων είναι ορατός. Μπορεί αυτοί να έχουν όποιους σχεδιασμούς θέλουν, όμως οι συγκεκριμένες καταστάσεις δημιουργούν δυναμικές. Δυναμικές, οι οποίες τελικά μπορεί και να μην ελέγχονται έτσι όπως θα ήθελαν οι μεγάλες δυνάμεις. Ετσι η ανησυχία μας είναι ότι μέσα στους σχεδιασμούς τους είναι και μια πλήρης αποσταθεροποίηση, με εμπλοκή των χωρών της Βαλκανικής σε μεταξύ τους αντιδικίες και πολέμους μέχρις εξάντλησής τους, οπότε μια διεθνής διάσκεψη θα είναι ό,τι πιο φυσιολογικό. Διευθετώντας, όπως αυτοί θα κρίνουν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και τους δικούς τους συσχετισμούς τις ζώνες επιρροής στη Βαλκανική».

- «Τοποθετείτε σ' αυτό το σκεπτικό και τη δική μας χώρα;», ήταν η τελευταία ερώτηση του δημοσιογράφου, για να απαντήσει ο Ορ. Κολοζώφ: «Βεβαίως και τη δική μας χώρα, γιατί όλο και περισσότερο βγαίνουν έξω αναλύσεις και υποθέσεις ινστιτούτων στρατηγικών μελετών και διαφόρων παραγόντων που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα όπου συστηματικά ο παράγοντας "Ελλάδα" βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ