ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2025
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Σοβαρός τραυματισμός για άλλη μια γυναίκα, εργαζόμενη στην καθαριότητα

Επεσε από το απορριμματοφόρο εν ώρα αποκομιδής τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Καλαμάτα

Δεκάδες οι εργαζόμενοι - θύματα «ατυχημάτων» στους ΟΤΑ
Δεκάδες οι εργαζόμενοι - θύματα «ατυχημάτων» στους ΟΤΑ
Αλλο ένα εργατικό «ατύχημα» ήρθε να προστεθεί στην ατέλειωτη σχετική λίστα στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, αυτήν τη φορά στην Καλαμάτα.

Πρόκειται για χώρους δουλειάς όπου «βασιλεύουν» οι κάθε λογής εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, με εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, που ανεβαίνουν σε απορριμματοφόρα ανεκπαίδευτοι, πολλές φορές σε προχωρημένη ηλικία και χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι σε μια σειρά παρεμβάσεις τους τα Σωματεία των ΟΤΑ έχουν αναδείξει τους σοβαρούς κινδύνους με τους οποίους αναμετρούνται καθημερινά οι εργαζόμενοι, καταγράφοντας δεκάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια, όσο γενικεύονται οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας.

Αυτήν τη φορά το «ατύχημα» έγινε ξημερώματα της Παρασκευής, όταν εργαζόμενη, συνοδός απορριμματοφόρου, την ώρα της αποκομιδής απορριμμάτων τραυματίστηκε στην οδό Μαυρομιχάλη, πέφτοντας από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου.

Χρειάστηκε να μεταφερθεί λιπόθυμη στο νοσοκομείο της πόλης, από όπου έλαβε εξιτήριο την επόμενη μέρα. Το περιστατικό κατήγγειλε η ΔΑΣ ΟΤΑ Μεσσηνίας, υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις προσωπικού που επικρατούν στην υπηρεσία, την ίδια ώρα που εντατικοποιείται η δουλειά και είναι πολύ σοβαρά τα κενά στα μέσα ατομικής προστασίας.

Μάλιστα, η αποκομιδή πραγματοποιούνταν τη συγκεκριμένη μέρα, με έκτακτα δρομολόγια για το κέντρο της πόλης, λόγω και του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί σε αυτή ενόψει Πάσχα. Η ΔΑΣ απαιτεί να μη συγκαλυφθεί τίποτα από το «ατύχημα», να διερευνηθούν τα αίτια και οι υπεύθυνοί του μακριά από τη γνωστή λογική της «ατομικής ευθύνης», και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη,επισημαίνοντας:

«Αυτή είναι στην πράξη η εφαρμογή της πολιτικής τού "πάμε κι όπου βγει" και της ατομικής ευθύνης. Αυτή είναι η πολιτική που γεννάει νέα "Τέμπη" κάθε μέρα σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αυτή είναι η πολιτική που με ζήλο και αυταπάρνηση εφαρμόζει η δημοτική αρχή.

Πάρτε τώρα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων πριν θρηνήσουμε νεκρό!».

Νεκρός την ώρα της δουλειάς στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Αλλος ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας φέρνοντας στην επιφάνεια τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Πρόκειται για τραυματιοφορέα στο Νοσοκομείο Νίκαιας, με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου να εκφράζει τη βαθιά οδύνη όλων των εργαζομένων για την αιφνίδια απώλεια του συναδέλφου τους. «Η απώλειά του φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύουμε, την εντατικοποίηση, τις διπλοβάρδιες, τα εξαντλητικά ωράρια σε πόστα όπου χρειάζονται 2-3 εργαζόμενοι αντί για έναν, τα χρωστούμενα ρεπό», αναφέρει το Σωματείο.

Χαρακτηριστικά, καταγγέλλει την απουσία γιατρού Εργασίας (!) ακόμα και σε ένα κρατικό νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μη γίνεται όπως πρέπει ο απαραίτητος προσυμπτωματικός έλεγχος, που όπως αποδείχθηκε είναι αναγκαίος. «Μπροστά σε αυτό το τραγικό γεγονός δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Δεν θα δεχτούμε να χάσουμε κι άλλον συνάδελφο εν ώρα εργασίας», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝΑΤ. ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ
Μέσα από τους αγώνες τους πέτυχαν να ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις

«Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες κερδήθηκαν οι δηλώσεις ζημιάς στις δενδρώδεις καλλιέργειες και οι αποζημιώσεις», τονίζει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν "σωτήρα" - τοπικό άρχοντα να καρπωθεί» το αποτέλεσμα αυτό.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος ενημερώνει τους παραγωγούς που επλήγησαν από τους παγετούς του τελευταίου διαστήματος ότι βγήκαν επιτέλους αναγγελίες για καταγραφή των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες, ανεξαρτήτως του σταδίου ωρίμανσής τους.

Οπως επισημαίνει, «είναι το αποτέλεσμα της μάχης που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Φάνηκε για ακόμη μία φορά ότι μόνο με τους αγώνες μας κατακτάμε πράγματα, και αναγκάζουμε την κυβέρνηση και τους χειροκροτητές της στην περιοχή να δεσμεύονται και να βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματά μας».

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι ακόμα κι αυτό είναι μπάλωμα, γιατί την ίδια στιγμή συνεχίζει να ισχύει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος για πολλά αίτια δεν αποζημιώνει και δεν αναγνωρίζει ζημιές σε πολλά στάδια της παραγωγής. «Δεν θέλουμε κάθε χρόνο να τρέμουμε για τα αυτονόητα. Ζητάμε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ», αναφέρει, αναδεικνύοντας τα επίκαιρα και άλυτα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Και υπογραμμίζει:

«Συνεχίζουμε να παλεύουμε για κατώτατες εγγυημένες τιμές, χαμηλό κόστος παραγωγής και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Να αποζημιωθούν άμεσα οι ζημιές του 2021 στους αγρότες που είναι ακόμη απλήρωτοι. Να αποζημιωθούν άμεσα οι ζημιές για το 2023 και το 2024 σε μια σειρά αροτραίες καλλιέργειες, δενδροκαλλιέργειες, αμπελώνες και κηπευτικά. Να εκτιμηθεί η μείωση στην παραγωγή γάλακτος λόγω του παγετού».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Αδιαφορεί η διοίκηση για τα οξυμένα προβλήματα, αρνείται συνάντηση με το Σωματείο

Την απαράδεκτη απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», «με την οποία επιχειρεί για ακόμα μία φορά να μας στοχοποιήσει και εκφοβίσει, όπως άλλωστε κάνει με όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του (συνεχείς κλήσεις σε απολογία, ΕΔΕ, πειθαρχικά, ποινές "ανεξαρτήτως της τέλεσης παραπτώματος" κ.λπ.)», στηλιτεύει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», αναδεικνύοντας την άρνησή του να συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου, ζητώντας «προκαθορισμένη αναφορά συγκεκριμένων προς συζήτηση αιτημάτων».

Μερικά από τα προβλήματα για τα οποία το ΣΕΝΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση είναι:

  • Συνθήκες «μικρής» εφημερίας, όροι ασφάλειας, προγραμματισμός και πορεία έργων υποδομής στο νοσοκομείο που εκκρεμούν (π.χ. ανακαίνιση υποσταθμών ρεύματος - συντήρηση δικτύων, εγκατάσταση και εκσυγχρονισμός κλιματισμού, ΜΕΘ, οίκος αδελφών, ΤΕΠ, κοιτώνες κ.λπ.). Δελτία ελέγχων από Επιθεώρηση Εργασίας και Σώμα Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.
  • Ατεκμηρίωτη «διακοπή συμβάσεων» (απόλυση δηλαδή) συναδέλφων με σοβαρά προβλήματα υγείας, απουσία οικογενειακού περιβάλλοντος και σε οικονομική εξαθλίωση κ.λπ., χωρίς μάλιστα τήρηση των νόμιμων διαδικασιών.
  • Παραβίαση συμβατικών όρων από εργολάβους (αριθμός εργαζομένων, μετακινήσεις, εκπαίδευση, μέτρα προστασίας, αμοιβές - ένσημα, χορήγηση ρεπό κ.λπ.).
  • Σύστημα DRGs - δυσχέρειες συστήματος σε όλες τις φάσεις του - επίπτωση στο ιατρικό έργο. Οθόνες καταγραφής αναμονής - «βραχιολάκια».
  • Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου ωραρίου με μαγνητική κάρτα που εξακολουθεί να εφαρμόζεται για μικρό τμήμα προσωπικού και «διαβάζεται» κατά το δοκούν (π.χ. απλήρωτες δεδουλευμένες ώρες).
  • Ζητήματα που πολλαπλασιάζονται με παραβίαση στοιχειωδών όρων εργασίας, π.χ. ημέρες κανονικής ή ειδικής άδειας ή μητρότητας, λάθη σε χαρακτηρισμό και απόδοση ενσήμων (έχει ενημερωθεί από καιρό η Διεύθυνση της Διοικητικής Υπηρεσίας). Μεγάλα υπόλοιπα σε οφειλόμενα ρεπό και κανονική άδεια παρελθόντων ετών. Ελλείψεις μεγάλες σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων - τι αναμένεται ή σχεδιάζεται προσλήψεις (μόνιμων - επικουρικών). Αθρόες παραιτήσεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Τμήματα που πλέον αδυνατούν να τελέσουν τα καθήκοντά τους (π.χ. Γρ. Προσωπικού κ.ά.). Περιστολή ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία.
  • Καταγγελίες εργαζομένων, συνεχείς πειθαρχικές διαδικασίες και ποινές. Περιστολή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων - άδειες - απαγόρευση αφισοκόλλησης - περιορισμός στο δικαίωμα ενημέρωσης των εργαζομένων.

«Και σε αυτά προστίθεται: Η πρόσφατη πρόσληψη Γιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας με ΕΞΥΠΠ (και απευθείας ανάθεση με σκανδαλώδη ποσά) όταν στο νοσοκομείο μας υποχρεωτικά από τον νόμο επιβάλλεται η συγκρότηση ΕΣΥΠΠ με πρόσληψη μόνιμων ΓΕ και ΤΑ και αποκλειστική απασχόληση. Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας. Για εργασία με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια», διαμηνύει το ΣΕΝΕ.

Σύσκεψη στο ΠΑΓΝΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί σωματεία, φορείς, συλλόγους γονέων και διδασκόντων καθώς και επιστημονικούς φορείς, στη σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα για το μέλλον της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στο νησί, τη Δευτέρα 28 Απριλίου στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ