ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2025
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Σμπαραλιάζουν τις δημόσιες δομές προωθώντας την αντιδραστική «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία ερευνών για την εμφάνιση ψυχοκοινωνικών διαταραχών και την πρόσβαση σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Την έξαρση των ψυχοκοινωνικών διαταραχών αποτυπώνουν μια σειρά έρευνες και στοιχεία, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές χτυπούν όλο και περισσότερο νέους και εργαζόμενους, αφού είναι σε άμεση συνάρτηση με τους όρους ζωής που διαμορφώνει το εκμεταλλευτικό σύστημα. Αυτή η ασφυκτική κατάσταση μάλιστα που διαμορφώνουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου για την Ψυχική Υγεία μετατρέπεται από την ίδια βάρβαρη πολιτική σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης, κάτω από την ταμπέλα της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που προωθείται από την ΕΕ.

Μια «μεταρρύθμιση» που στη χώρα μας είχε κορυφαία έκφραση στον σχετικό νόμο που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση, και όπως αποδεικνύεται και παρακάτω βάζει τη «σφραγίδα» της στην περαιτέρω υποβάθμιση της ψυχικής υγείας, αφού την εγκλωβίζει ακόμα πιο επιθετικά στο εγκληματικό ζύγι του «κόστους - οφέλους».

Τι δείχνουν οι έρευνες

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, λοιπόν, το 46% των πολιτών της ΕΕ βίωσαν συναισθηματικό ή ψυχοκοινωνικό πρόβλημα τους 12 τελευταίους μήνες, ενώ το 25% των πολιτών της ΕΕ αναφέρουν ότι οι ίδιοι ή μέλος της οικογένειάς τους αντιμετώπισαν προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Το 54% των πολιτών με κάποια διαταραχή δεν έχουν δεχτεί βοήθεια από κάποιον ειδικό. Πολλοί είναι αυτοί που απαντούν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο (η πανδημία COVID-19, ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας, η ανεργία, το κόστος σε φαγητό και Ενέργεια) έχουν επηρεάσει την ψυχική τους υγεία, σε συνολικό ποσοστό 62%. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για να πετύχει κανείς να διατηρήσει την καλή ψυχική του κατάσταση είναι οι όροι ζωής (60%), η οικονομική ασφάλεια (53%), η φυσική δραστηριότητα και η κοινωνική επαφή (και τα δύο μαζί 41%).

Ερευνα του ΠΟΥ δείχνει ότι 1 στους 7 εφήβους στην ΕΕ αντιμετωπίζει κάποια ψυχική διαταραχή, με σημαντικό ποσοστό αυτών να βιώνει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως ο αυτοτραυματισμός, η κατάθλιψη και το άγχος, οι οποίες κατατάσσονται ανάμεσα στα κυριότερα και πιο ανησυχητικά προβλήματα για τα άτομα ηλικίας 10 έως 24 ετών, ενώ η αυτοκτονία αποτελεί την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών.

Στην Ελλάδα, περίπου το 25% των νέων ηλικίας 15 - 29 ετών αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή. Ο αυτοτραυματισμός αποτελεί την 6η κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 10 - 14 και 15 - 19 ετών, καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα των ψυχικών προβλημάτων και τις επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να έχουν στην ψυχική και σωματική υγεία των νέων.

Στην αυξητική τάση εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών που δεν ανιχνεύθηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία, η ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση αναγκών Παιδείας, Υγείας, στέγης κ.λπ.

«Ψυχιατρική μεταρρύθμιση»: Ταφόπλακα στις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας

Σε ένα τέτοιο φόντο, η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε πέρυσι το κατάπτυστο νομοσχέδιο της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που μεταξύ άλλων προέβλεπε την κατάργηση των εναπομεινάντων ψυχιατρικών νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη σύσταση του «Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», τη διάλυση των δομών απεξάρτησης και την ένταξή τους στον ΕΟΠΑΕ κ.λπ. Στην ουσία επρόκειτο για αναδιαρθρώσεις που αποτελούν ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, σπρώχνοντας τον λαό στον ιδιωτικό τομέα και στις διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ).

Ηταν ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή της εγκληματικής αυτής πολιτικής, που προφανώς καμία σχέση δεν έχει ούτε με την ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε με τη θεραπεία, ούτε με την κοινωνική επανένταξη. Εκπορεύεται αποκλειστικά από την πολιτική «κόστους - οφέλους» και είναι κομμάτι της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και της πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν υπηρετήσει πιστά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, βάζοντας η καθεμιά το λιθαράκι της στην υποστελέχωση και στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας, των Κέντρων Πρόληψης και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων. Κύριος στόχος της πολιτικής αυτής είναι το πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα μέσα από την εκμετάλλευση του ψυχικού πόνου.

Ετσι, μέσα π.χ. από την κατάργηση των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων δίνεται περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ, αδιαφορώντας για το πώς θα αντιμετωπίζονται τα οξέα περιστατικά, οι ασθενείς δηλαδή που η σοβαρότητα της νόσου τους απαιτεί να έχουν ιατρική - νοσηλευτική νοσηλεία. Επίσης, με το ξήλωμα των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, «Αργώ», «Ιανός», «Διάπλους») ο νόμος ουσιαστικά έβαλε στο στόχαστρο ειδικά τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και τα Κέντρα Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται μετά το 2027 η λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι δηλαδή «στον αέρα» και οι θεραπευόμενοι στα «νύχια» των ΜΚΟ και των κάθε λογής προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση, που έχουν μόλις 18 μήνες διάρκεια, αντιμετωπίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση σαν μια παροδική ανάγκη, τη στιγμή μάλιστα που οι ψυχωσικές διαταραχές χτυπούν ως επί το πλείστον τους νέους 13 - 30 ετών, με περίπου το 3% των ανθρώπων να βιώνει ένα ψυχωσικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του.

Σμπαραλιασμένες οι δομές Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας

Το σμπαράλιασμα των δομών Ψυχικής Υγείας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει η ίδια η πραγματικότητα έτσι όπως διαμορφώνεται σε αυτές.

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνί, που πλέον με τον νόμο μετατρέπεται σε «Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας», για 31 ασθενείς αναλογούν 2 νοσηλευτές σε κάθε βάρδια, καθώς το προσωπικό παραμένει ελάχιστο, με το 46% των οργανικών θέσεων να είναι κενές. Στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπου καταφτάνουν περιστατικά από όλη τη χώρα και εξυπηρετούνται περίπου 160.000 ασθενείς, προβλέπονται μόνο 83 οργανικές θέσεις ψυχιάτρων και υπηρετούν μόλις 46, ενώ δεν υπάρχει καρδιολόγος και η οδηγία της 2ης ΥΠΕ είναι οι διαγνώσεις να γίνονται μέσω ...viber! Στον ίδιο χώρο νοσηλεύονται άνθρωποι (16 - 90 ετών) με διαφορετικές θεραπευτικές ανάγκες, από όλο το φάσμα της ψυχοπαθολογίας (με κατάθλιψη, άνοια, αυτισμό, τοξικοεξαρτημένοι), χωρίς να μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα εξειδικευμένου θεραπευτικού πλάνου για τον κάθε ασθενή, δημιουργώντας «αποθήκες ανθρώπων».

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (πλέον «Πολυδύναμη Νοσηλευτική μονάδα του ΠΕΔΥΨΥ»), όπου η τραγική υποστελέχωση οδηγεί σε μπαλώματα, αφού η μετακίνηση των ελάχιστων εργαζομένων για μερική απασχόληση σε κάποια τμήματα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια κενά και «τρύπες» σε άλλους χώρους, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης, που ουσιαστικά έχει μείνει χωρίς εργοθεραπευτή. Η Παιδοψυχιατρική Υπηρεσία του ΚΨΥ Κεντρικού Τομέα εδώ και έναν χρόνο είναι υποστελεχωμένη, καθώς λειτουργεί με μία μόνο παιδοψυχίατρο και χωρίς παιδοψυχολόγο.

Στο μεταξύ, ένα ακόμα πλήγμα δέχεται η δημόσια παιδοψυχιατρική περίθαλψη στην Κρήτη, μετά την παραίτηση της μοναδικής παιδοψυχιάτρου του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου, που εργαζόταν στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου, με ευθύνη της 7ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, αφού της ασκήθηκαν πιέσεις για να εφημερεύει στην Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Το Κέντρο εξυπηρετεί τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, αλλά και τα γύρω νησιά, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να μένουν χωρίς δημόσια παιδοψυχιατρική περίθαλψη. Την ίδια ώρα δε που γιατροί εξαναγκάζονται σε παραιτήσεις, το υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ συνεχίζουν να στέλνουν «εντέλλεσθε» μετακίνησης στους ψυχιάτρους της Ψυχιατρικής κλινικής Ενηλίκων του ΠΑΓΝΗ για εφημέρευση στην Παιδοψυχιατρική, κάτι πέρα για πέρα αντιεπιστημονικό, αντί για στελέχωσή της με τους απαραίτητους παιδοψυχιάτρους.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Την υποστελέχωση των δομών Ψυχικής Υγείας και την περαιτέρω εμπορευματοποίησή τους αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, το 46% των πολιτών της ΕΕ έχει βιώσει συναισθηματικό ή ψυχοκοινωνικό πρόβλημα τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 20% των νέων ηλικίας 15 - 19 ετών ζει με κάποια ψυχική διαταραχή. Το 22% μάλιστα αναφέρει ότι δεν ικανοποιηθήκαν οι ιατρικές ανάγκες του. Στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση των ψυχικών διαταραχών με το ποσοστό να έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία πενταετία σε 22,8%, ενώ οι νέοι 15 - 19 αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή σε ποσοστό 25%.

Oι όροι ζωής και εργασίας των λαών επιδεινώνονται, αυξάνονται οι νοσογόνοι παράγοντες για την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων ανάμεσά τους η ανασφάλεια, ο πόλεμος, η φτώχεια, η ανεργία, η αποξένωση, τα αδιέξοδα, παράγωγα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η απαράδεκτη κατάσταση στις δομές Ψυχικής Υγείας είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, με τελευταία πράξη τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για την Ψυχική Υγεία, που αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος για το κράτος και το κεφάλαιο και ως «ατομική ευθύνη» για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Στο πλαίσιο της λεγόμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», μάλιστα, δημιουργήθηκε ένα Ενιαίο Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ) που αφορά συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο κλείνει τα 2 από τα 3 εναπομείναντα ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η συγκρότηση του ΕΔΥΨΥ μάλιστα ως ΝΠΙΔ συνεπάγεται συγχωνεύσεις, καταργήσεις και διάλυση εργασιακών - μισθολογικών δικαιωμάτων. Η περίθαλψη των ψυχικά πασχόντων υποβαθμίζεται δραματικά, δίνεται βορά για να θησαυρίζουν οι ιδιωτικές κλινικές και οι κάθε είδους ΜΚΟ, με εργαλείο την κατεύθυνση της ΕΕ περί «αποασυλοποίησης». Ανυπολόγιστες θα είναι επίσης οι συνέπειες για την υγεία τους με τις τραγικές ελλείψεις κρατικών υποδομών κι ενώ η όποια λειτουργία των ιδιωτικών δομών Υγείας εξαρτάται από το κριτήριο του κέρδους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία, που έχει κριτήριο την «ανταποδοτικότητα» και τη «βιωσιμότητα» των συστημάτων Υγείας, δηλαδή την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Στο γεγονός ότι το Ενιαίο Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας οδηγεί σε δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με την κατάργηση περαιτέρω των δύο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και τη συμμετοχή ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, αφού γίνεται με κριτήρια κερδοφορίας των εμπλεκόμενων ομίλων και όχι θεραπευτικά, πολιτική που εκπορεύεται από την πολιτική κόστους - οφέλους της ΕΕ και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας;

-- Στο γεγονός ότι η Ψυχική Υγεία των νέων επιδεινώνεται, με το 49% των νέων να μη λαμβάνει την αναγκαία υποστήριξη, εξαιτίας της στρατηγικής της ΕΕ και κυβερνήσεων υποστελέχωσης και κλεισίματος δομών σε επίπεδο ΕΕ;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ