ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενισχύουν «μικρές» επιχειρήσεις με ... 50 εργαζόμενους

Από τις χρηματοδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι στιγμής επωφελούνται οι ...μεγάλες επιχειρήσεις, ομολογεί τώρα ο Ν. Χριστοδουλάκης

Στον πυρετό της προετοιμασίας των εξαγγελιών για την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς, εντείνονται οι διεργασίες για την παροχή όλο και περισσότερων κονδυλίων προς του εκπροσώπους του κεφαλαίου. Σ' αυτά τα πλαίσια χτες ο υπουργός Ανάπτυξης παρέθεσε ολόκληρη συνέντευξη Τύπου, για να εξαγγείλει ένα ακόμα πρόγραμμα «για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», το οποίο ακόμα και σύμφωνα με τον ίδιο «όταν» ολοκληρωθεί θα έχει ωφελήσει 1.000 επιχειρήσεις! Μάλιστα, για να τονίσει τη βαρύτητα του εξαγγελθέντος προγράμματος ο υπουργός «παραδέχτηκε» ότι τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα στην πράξη τα επωφελήθηκαν ως επί το πλείστον «οι μεγαλύτερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ενώ το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, έχει σχεδιαστεί για τις «πολύ μικρές», «οικογενειακού χαρακτήρα» επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι... 50 εργαζόμενους!

Το πρόγραμμα αφορά την «ενίσχυση ολοκληρωμένων διετών επιχειρηματικών σχεδίων πολύ μικρών και μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων που απασχολούν έως 50 άτομα». Για να καταλάβει μάλιστα κανείς πόσο... μικρές θα είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα καρπωθούν τα κονδύλια, να σημειώσουμε ότι συμπληρωματικό κριτήριο είναι και ο τζίρος τους. Στο πρόγραμμα «τσουβαλιάζονται» λοιπόν πράγματι μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών 50 εκατομμύρια το χρόνο και επιχειρήσεις με ημερήσιο τζίρο 7,5 εκατομμύρια δραχμές! Ας σημειωθεί ότι επιχειρήσεις που κατά την τελευταία τριετία εμφανίζουν ζημίες δεν είναι επιλέξιμες για τη χρηματοδότηση. Τα επιχειρηματικά σχέδια πρέπει να έχουν διετή διάρκεια, ελάχιστο προϋπολογισμό 20 εκατ. δρχ. και μέγιστο προϋπολογισμό 150 εκατ. δρχ. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα βασιστεί στις επιδόσεις της επιχείρησης, με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας, στην επίδραση του συγκεκριμένου σχεδίου στην τεχνολογική αναβάθμιση, στον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της επιχείρησης. Το ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει το 40% του προϋπολογισμού των διετών επιχειρηματικών σχεδίων. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα προκηρυχτεί μέσα στο Σεπτέμβρη

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ερωτηθείς σχετικά με το πόσες είναι συνολικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ο Ν. Χριστοδουλάκης απέφυγε επίμονα να απαντήσει, προτιμώντας να περιοριστεί στο ότι τελικά από όλα τα σχετικά προγράμματα ενίσχυσης των ΜΜΕ θα επωφεληθούν 35.000 επιχειρήσεις. Και, βέβαια, ο υπουργός δεν είναι «αδιάβαστος». Γνωρίζει πολύ καλά αυτό που δεν ήθελε να ακουστεί σε μια συνέντευξη Τύπου, ότι δηλαδή, οι πραγματικά μικρές, οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες και στενάζουν κάτω από την ακολουθούμενη πολιτική που τις οδηγεί σε βίαιη συρρίκνωση στο όνομα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Ε, από αυτές μπορεί να πάρουν κάποια «ψίχουλα» μερικές δεκάδες χιλιάδες που σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν τις 35.000.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υπουργός ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου του προγράμματος «δικτυωθείτε», που αφορά στην ηλεκτρονική διασύνδεση μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 10 εργαζόμενους. Συνολικά έχουν υποβληθεί 17.000 αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα και στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου εντάχθηκαν 9.191 επιχειρήσεις. Στο δεύτερο κύκλο που κλείνει στις 30 Σεπτέμβρη έχουν υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής περίπου 6.000 επιχειρήσεις. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι πρόσφατα σχεδιάστηκε το πρόγραμμα «ηλεκτρονικοποίηση επιχειρήσεων» που αναμένεται να προκηρυχτεί στο τέλος του Οκτώβρη. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 50 δισ. δρχ. και εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσει 1.500 επιχειρήσεις των κλάδων της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που απασχολούν περισσότερα από 5 άτομα. Θα χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια ηλεκτρονικού επιχειρείν μέγιστου προϋπολογισμού 85 εκατ. δρχ.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο εγγυοδοτικό κεφάλαιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κάποια χρόνια τώρα βρίσκεται «στα σκαριά». Τα τελευταία νέα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό αναφέρουν ότι το Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη σύσταση του κεφαλαίου. Το κατά πόσο θα βοηθήσει τις πραγματικά μικρές επιχειρήσεις είναι κάτι που απομένει να δείξει η πράξη, όταν πια το κεφάλαιο αυτό θα αποτελεί πραγματικότητα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2001
Την Τρίτη οι εξαγγελίες του πακέτου λιτότητας;

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο

Εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να ανακοινώνει τις βασικές πλευρές της οικονομικής της πολιτικής για τα επόμενα χρόνια την ερχόμενη Τρίτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο κύκλος των επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο, με αντικείμενο την πορεία κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού του 2002, αλλά και την ομιλία του στη ΔΕΘ στο τέλος της επόμενης βδομάδας, φαίνεται να ολοκληρώθηκε. Την ίδια στιγμή και με κύριο επιχείρημα ότι η πρωθυπουργική παρέμβαση στη ΔΕΘ θα πρέπει να είναι αυστηρά πολιτικού χαρακτήρα και να μην επικεντρωθεί σε εξειδικευμένα ζητήματα και οικονομικά μέτρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν την Τρίτη. Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα αφορούν συνολικά στην πολιτική για την επόμενη τριετία, 2002-2004, κι αυτό επειδή, πρώτον, υπάρχει το κατατεθειμένο στις Βρυξέλλες Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και, δεύτερον, επειδή η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εξαναγκάζει την κυβέρνηση να προγραμματίζει με ορίζοντα τριετίας.

Οσον αφορά στην πορεία κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φρόντισε να επιβεβαιώσει τα αυτονόητα... Οτι και ο νέος προϋπολογισμός θα κινείται στις σιδερένιες ράγες του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με λίγα δηλαδή λόγια, θα έχουμε έναν νέο προϋπολογισμό λιτότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα προβλέπονται αυξημένα κατά 7,5-8%, όσο δηλαδή και η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ. Αντίθετα, οι δαπάνες (χωρίς τόκους), στα πλαίσια του πνεύματος λιτότητας και της πολιτικής του «λιγότερου κράτους», προβλέπεται να αυξηθούν ονομαστικά γύρω στο 6%. Ειδικά οι δαπάνες για μισθούς-συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν με ακόμα μικρότερους ρυθμούς, καθώς η εισοδηματική πολιτική για το 2002 εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε ονομαστικές αυξήσεις 2,5%-3%.

Το άλλο θέμα, βέβαια, που αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, είναι το περιβόητο «κοινωνικό πακέτο». Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» της προηγούμενης Κυριακής, στο πακέτο αυτό έχουν ενσωματωθεί δαπάνες που αφορούν στα Ολυμπιακά έργα, στις φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο, που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το 2003, και σε επιλεκτικές παροχές προς οικονομικά εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες (άστεγοι, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες), στα πρότυπα των «κοινωνικών» πολιτικών της ανεπτυγμένης καπιταλιστικά Ευρώπης. Στο ίδιο πακέτο όμως έχουν ενσωματωθεί και δαπάνες για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στο δεύτερο σύζυγο, μετά από τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, κάτι που επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί σήμερα προπαγανδιστικά. Οι... παροχές προς τους αγρότες (έχουν εξαγγελθεί από το 1999) και τους συνταξιούχους φτάνουν ένα ολόκληρο... πεντοχίλιαρο. Πρόκειται δηλαδή για πολιτικές με στοιχεία ελεημοσύνης, τις οποίες έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
«Ψαλιδίζουν» τις απαλλαγές των αναπήρων

Την... κοινωνική της ευαισθησία βάλθηκε χτες να... αποδείξει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την κατάργηση της απαλλαγής των αναπήρων από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων με περισσότερα από 1.650 κυβικά.

Για το θέμα υπήρξε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία προκλήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ερμηνεύοντας τους νόμους, αναφέρει πως η απαλλαγή «αφορά αποκλειστικά και μόνο την καταβολή του τέλους ταξινόμησης» (δηλαδή μόνο τα τέλη για τις πινακίδες) και αποφαίνεται ότι «σε περίπτωση που ο δικαιούχος ανάπηρος θέσει σε κυκλοφορία επιβατικό αυτοκίνητο άνω των 1.650 κυβικών εκατοστών, παύουν να ισχύουν οι σχετικές απαλλαγές, μεταξύ των οποίων και η απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας».

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 40ή «ΔΕΡΜΟΣΥΝ» στο Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών. Στην έκθεση, που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων κλαδικών εκθέσεων της Ευρώπης, εκτίθενται ελληνικά δερμάτινα είδη και είδη ταξιδιού. Συμμετέχουν 135 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περίπου όσες και πέρσι, που παράγουν δερμάτινες τσάντες, δερμάτινα πορτοφόλια, ενδύματα, δερμάτινες ζώνες, τουριστικά είδη και αξεσουάρ. Επίσης, συμμετέχουν επιχειρήσεις πρώτων υλών και μηχανημάτων. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ 3 Σεπτέμβρη.

Αυξάνει η κερδοφορία των τραπεζών

Η αύξηση των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και φέτος, εξέλιξη που τροφοδοτείται και από τη φορολογική πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που νομοθέτησε η κυβέρνηση. Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε χτες τα αποτελέσματα για το εξάμηνο του 2001. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα κέρδη της πριν από την πληρωμή των φόρων αυξήθηκαν σε ποσοστό 6,9%, έναντι αύξησης 12,1% μετά την καταβολή των φόρων. Η αναντιστοιχία μεταξύ των δύο ποσοστών οφείλεται στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατά 2,5 μονάδες. Σε απόλυτους αριθμούς, τα κέρδη πριν από την καταβολή του φόρου διαμορφώθηκαν σε 27,4 δισ. δρχ. και μετά την πληρωμή τους σε 19,3 δισ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ