Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2001
Την Τρίτη οι εξαγγελίες του πακέτου λιτότητας;

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο

Εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να ανακοινώνει τις βασικές πλευρές της οικονομικής της πολιτικής για τα επόμενα χρόνια την ερχόμενη Τρίτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο κύκλος των επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο, με αντικείμενο την πορεία κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού του 2002, αλλά και την ομιλία του στη ΔΕΘ στο τέλος της επόμενης βδομάδας, φαίνεται να ολοκληρώθηκε. Την ίδια στιγμή και με κύριο επιχείρημα ότι η πρωθυπουργική παρέμβαση στη ΔΕΘ θα πρέπει να είναι αυστηρά πολιτικού χαρακτήρα και να μην επικεντρωθεί σε εξειδικευμένα ζητήματα και οικονομικά μέτρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν την Τρίτη. Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα αφορούν συνολικά στην πολιτική για την επόμενη τριετία, 2002-2004, κι αυτό επειδή, πρώτον, υπάρχει το κατατεθειμένο στις Βρυξέλλες Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και, δεύτερον, επειδή η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εξαναγκάζει την κυβέρνηση να προγραμματίζει με ορίζοντα τριετίας.

Οσον αφορά στην πορεία κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φρόντισε να επιβεβαιώσει τα αυτονόητα... Οτι και ο νέος προϋπολογισμός θα κινείται στις σιδερένιες ράγες του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με λίγα δηλαδή λόγια, θα έχουμε έναν νέο προϋπολογισμό λιτότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα προβλέπονται αυξημένα κατά 7,5-8%, όσο δηλαδή και η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ. Αντίθετα, οι δαπάνες (χωρίς τόκους), στα πλαίσια του πνεύματος λιτότητας και της πολιτικής του «λιγότερου κράτους», προβλέπεται να αυξηθούν ονομαστικά γύρω στο 6%. Ειδικά οι δαπάνες για μισθούς-συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν με ακόμα μικρότερους ρυθμούς, καθώς η εισοδηματική πολιτική για το 2002 εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε ονομαστικές αυξήσεις 2,5%-3%.

Το άλλο θέμα, βέβαια, που αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, είναι το περιβόητο «κοινωνικό πακέτο». Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» της προηγούμενης Κυριακής, στο πακέτο αυτό έχουν ενσωματωθεί δαπάνες που αφορούν στα Ολυμπιακά έργα, στις φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο, που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το 2003, και σε επιλεκτικές παροχές προς οικονομικά εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες (άστεγοι, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες), στα πρότυπα των «κοινωνικών» πολιτικών της ανεπτυγμένης καπιταλιστικά Ευρώπης. Στο ίδιο πακέτο όμως έχουν ενσωματωθεί και δαπάνες για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στο δεύτερο σύζυγο, μετά από τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, κάτι που επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί σήμερα προπαγανδιστικά. Οι... παροχές προς τους αγρότες (έχουν εξαγγελθεί από το 1999) και τους συνταξιούχους φτάνουν ένα ολόκληρο... πεντοχίλιαρο. Πρόκειται δηλαδή για πολιτικές με στοιχεία ελεημοσύνης, τις οποίες έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ