ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Δημόσιο το δεύτερο αρχαίο θέατρο Λάρισας

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου και του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το δεύτερο αρχαίο θέατρο της Λάρισας αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά την πρώτη του συνεδρίαση μετά τις θερινές διακοπές. Με αυτόν τον τρόπο λύνεται η μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ δημοσίου και ιδιοκτητών του οικοπέδου, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βελισαρίου και Σπετσών και ανήκει στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών.

Η παλαιότερη προσπάθεια ανταλλαγής του οικοπέδου με κάποιο άλλο, έτσι ώστε ο συνεταιρισμός να απελευθερώσει το μνημείο, οδήγησε τα πράγματα στα δικαστήρια. Ωστόσο, το Εφετείο Λάρισας, λόγω της παρέλευσης του απαιτούμενου, από το νόμο, χρόνου, προχώρησε στην άρση της δέσμευσης για παραχώρηση του ακινήτου στο δημόσιο και έτσι το τελευταίο κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση του ΣτΕ εκκρεμεί, γι' αυτό επιλέχθηκε η πιο «σύντομη» οδός της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από το ΚΑΣ.

Το θέατρο ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφή το 1985 και 1986, σε πολύ μικρή απόσταση από το μεγάλο θέατρο. Είναι του 1ου π.Χ. αιώνα και η έκτασή του είναι 2,5 στρέμματα. Εχουν σωθεί ένα μεγάλο μέρος της σκηνής, η ορχήστρα και δύο μαρμάρινες σειρές ειδωλίων. Την εποχή του Αυγούστου χρησιμοποιήθηκε σε αντικατάσταση του μεγάλου θεάτρου. Την περίοδο της τουρκοκρατίας, μεγάλο μέρος του είχε επιχωσθεί για να χτιστεί το τζαμί του Χασάν Μπέη, αλλά υπήρχαν ορατά μέλη του.

Αυτή τη στιγμή ο χώρος είναι περιφραγμένος και επισκέψιμος - μετά από συνεννόηση με την αρμόδια Εφορεία - αλλά στο μέλλον προβλέπεται μελέτη πλήρους αποκατάστασης και χρήσης του.

Συναντήσεις μ' ένα θρυλικό συγκρότημα

Δυο συναυλίες θα δώσουν οι «Deep Purple»
Δυο συναυλίες θα δώσουν οι «Deep Purple»
Δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα δώσουν οι παλαίμαχοι του ροκ «Deep Purple», προσφέροντας «γεύσεις» από τη μακρόχρονη μουσική πορεία τους, αλλά και νεότερες δημιουργίες τους. Το θρυλικό βρετανικό συγκρότημα, που έχει γράψει το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της ροκ σκηνής θα εμφανιστεί την Τρίτη (9.30 μ.μ.) στο Θέατρο του Λυκαβηττού και την Τετάρτη στο Θέατρο Γης (Θεσσαλονίκη) και οι επιτυχίες του θα δονήσουν για ακόμα μία φορά το ελληνικό κοινό.

Ξεκινώντας τη «διαδρομή» τους το 1968 από το Hertford οι «Deep Purple» («Ντιπ Περπλ»)υπήρξαν από τους πρωτοπόρους στο γεφύρωμα της heavy metal σκηνής του '60 με τη μουσική της δεκαετίας του '70. Με τους Richie Blackmore (κιθάρα), Jon Lord (πλήκτρα), Ian Paice (τύμπανα), Ian Gillan (φωνητικά) και Roger Glover (μπάσο), το 1970 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «In Rock», ανοίγοντας την αυλαία της πετυχημένης καριέρας τους. Ακολούθησαν οι δίσκοι «Fireball» (1971) και «Machine Head» (1972) με το κλασικό πλέον «Smoke on the Water». Την ίδια χρονιά με τη ζωντανή ηχογράφηση του «Made in Japan», δημιούργησαν ένα από τα καλύτερα λάιβ άλμπουμ. Το 1976 το συγκρότημα διαλύθηκε, καθώς ήδη από αυτό είχαν αποχωρήσει αρχικά οι Gillan και Glover και στη συνέχεια ο Blackmore. Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια για να τους δούμε και πάλι μαζί με την κλασική τους σύσταση (Blackmore, Gillan, Lord, Glover, Paice). Η επανασύνδεσή τους δίνει το άλμπουμ «Perfect Strangers», ενώ τα επόμενα χρόνια συνεχίζουν την καλλιτεχνική τους δημιουργία σαν μπάντα, παράλληλα με τις προσωπικές τους καριέρες. Από τις τάξεις τους τα τελευταία χρόνια πέρασαν και άλλα γνωστά ονόματα όπως οι Joe Lynn Turner, Joe Satriani, Steve Morse κ.ά. Εισιτήρια προπωλούνται στο «Τίκετ Χάουζ» (Πανεπιστημίου 42) και κοστίζουν 12.000 δρχ.

Θέατρο, μουσική και Καραγκιόζης

«Μιας πεντάρας νιάτα» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
«Μιας πεντάρας νιάτα» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και την κωμωδία των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη «Μιας πεντάρας νιάτα», ανοίγει η αυλαία του «Θεατρικού Φεστιβάλ» του Δήμου Ρέντη, αύριο, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Παίζουν: Πελαγία Αγγελίδου, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Δημητράτος, Χρήστος Κελαντώνης, Χρήστος Ευθυμίου κ.ά. Στο ίδιο χώρο θα ακολουθήσουν οι παραστάσεις:

  • «Ιππής» του Αριστοφάνη, από το θέατρο «Διαδρομή», στις 9 του Σεπτέμβρη. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάσος Χαλκιάς, Γιάννης Θωμάς, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης κ.ά.
  • «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου, από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στις 12 του Σεπτέμβρη, με τους: Πάνο Σκουρολιάκο, Μαρία Κανελλοπούλου, Νατάσα Τσαγκαρισιάνου κ.ά.
  • «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ Θερβάντες, από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στις 15 του Σεπτέμβρη. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Νικολέτα Βλαβιανού, Παναγιώτης Μεντής κ.ά.
  • «Επτά επί Θήβας» από την «Αιχμή», στις 19 του Σεπτέμβρη. Παίζουν: Φ. Φιλοσόφου, Τ. Κωστής, Τ. Καραθανάσης, Γ. Λιακάκος, Μπ. Πισιμίσης, Μπ. Τιμοθέου, Μ. Δημητρούκα κ.ά.
  • «Μικρός Ηρωας» από την «Commedia», στις 23 του Σεπτέμβρη. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πιατάς, Πέτρος Αλατζάς, Κατερίνα Παπουτσάκη, Αλέξανδρος Ζαχαρέας κ.ά.

Παράλληλα θα γίνουν και κάποιες μουσικές εκδηλώσεις με πρώτη στις 22 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, μια συναυλία με τους «Ακτιβ Μέμπερ» και «Μάτζικ ντε Σπελ». Στις 24 του Σεπτέμβρη, στο θέατρο «Μ. Θεοδωράκης», θα γίνει ένα αφιέρωμα στον Θανάση Γκαϊφίλια, με τη συμμετοχή των: Νότη Μαυρουδή, Γιώργου Ανδρέου, Μαρίζας Κωχ, Χρήστου Θηβαίου και Λουδοβίκου των Ανωγείων. Τέλος στο ίδιο θέατρο, στις 26 του Σεπτέμβρη θα γίνει αφιέρωμα στον Γιάννη Θεοδωράκη με τη συμμετοχή της λαϊκής ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Τραγουδούν: Νένα Βενετσάνου, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Μπέζος, Καλλιόπη Βέττα.

Ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ έχει και ο Καραγκιόζης με παραστάσεις του Θιάσου Αθανασίου, στις 12 του Σεπτέμβρη στις 8.30 μ.μ., στο συγκρότημα πολυκατοικιών Αγ. Αννας, στις 24 του Σεπτέμβρη στο συγκρότημα Αρμένικων πολυκατοικιών και στις 26 του Σεπτέμβρη στο συγκρότημα πολυκατοικιών Θηβών 222. Τέλος το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου θα δώσει δύο παραστάσεις, στις 28/9 στον οικισμό Αγ. Αννας και στις 30/9 στο θέατρο «Μ. Θεοδωράκης».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Σε Θεσσαλονίκη και Επίδαυρο

Ο λόγος δυο μεγάλων ποιητών, του Αγγελου Σικελιανού και του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένος από τον Μίκη Θεοδωράκη και παρουσιασμένος από νέους και παλαιότερους ερμηνευτές, θα πλημμυρίσει το Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης στις 11 του Σεπτέμβρη (9μμ) και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 15/9 (8.30μμ). Στις δύο συναυλίες, με κοινό πρόγραμμα, θα παρουσιαστούν το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Αγγ. Σικελιανού με σολίστ τον Γιάννη Κότσιρα, την Ιωάννα Φόρτη και τον Ανδρέα Κουλουμπή (με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό) και το «Αξιον Εστί» του Οδ. Ελύτη (υπό τη διεύθυνση του συνθέτη). Το έργο θα ερμηνεύσουν οι Γιάννης Κότσιρας (λαϊκός τραγουδιστής), Ανδρέας Κουλουμπής (βαρύτονος) και Γιάννης Φέρτης (αφηγητής). Μαζί τους θα συμπράξουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Στο Θέατρο της Γης θα συμμετέχουν η Χορωδία της Μακεδονίας και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου θα συμμετέχουν η Χορωδία της ΕΡΤ, η Ανδρική Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, η Χορωδία Νεανίδων Νίκαιας, η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Εισιτήρια προπωλούνται για τη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους, στο δισκοπωλείο «Μπλόου απ» (Αριστοτέλους 8) και στο καφέ «Εντεχνο», ενώ για τη συναυλία στην Επίδαυρο στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (Σταδίου 4, 3221.459).

Ρομαντική μουσική βραδιά

Μια μουσική ανθολογία του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού θα παρουσιάσει ο συνθέτης και ερευνητής της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού Κώστας Μυλωνάς, αύριο (9μμ), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης). Στο πιάνο θα είναι ο ίδιος ο συνθέτης και μαζί του η Βάσια Ζήλου και η Ράνια Κυριαζή. Μια βραδιά νοσταλγίας και μνήμης αφιερωμένη στο ελαφρό τραγούδι, που υπηρετήθηκε από τους Αττίκ, Γιαννίδη και τόσους άλλους και αγαπήθηκε από το λαό μας. Είσοδος ελεύθερη.

Με πηλό και αλουμίνιο

Την τελευταία δουλιά της Χριστίνας Μόραλη φιλοξενεί η αίθουσα Τέχνης «Εγινα - Αίγινα» (Αιακού 23, Αίγινα, τηλ. 0297/ 23967). Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα (8.30 μ.μ.) και η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη. Η Χρ. Μόραλη ανήκει στους σύγχρονους καλλιτέχνες, που τα τελευταία χρόνια χάρισαν πνοή στην ελληνική κεραμική τέχνη. Από το 1975, που ξεκινάει την επαγγελματική της καριέρα με υλικά τον εύπλαστο πηλό και το αστραφτερό αλουμίνιο, δημιουργεί αντικείμενα και εικαστικές συνθέσεις που γεννιούνται από την έντονη ανάγκη έκφρασης βιωμάτων και συναισθημάτων. Η δουλιά που παρουσιάζει στην Αίγινα αποτελείται από μεγάλες κεραμικές φόρμες και συνθέσεις. Αλυσίδες πλοίων σε φυσικό μέγεθος, συνθέσεις από βότσαλα, μεγάλες σκάφες και ταΐστρες, όλες δημιουργημένες από πηλό. Παράλληλα, παρουσιάζει έργα της από αλουμίνιο, εμπνευσμένα από αντικείμενα ευρείας χρήσης του παρελθόντος, όπως οι δεκάρες κ.ά. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά: 10 π.μ. -1.30 μ.μ. και 6 μ.μ. -10 μ.μ.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης θα δώσει συναυλία, σήμερα στην Πρέβεζα και αύριο στην Ηγουμενίτσα.

Επίσης στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών θα δώσει συναυλία αύριο (9 μ.μ.) ο Μάριος Τόκας, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια για τον έρωτα και το φεγγάρι. Τραγουδούν οι Φάνης Μεζίνης, Μαρία Αλεξίου και Βίκη Μπεθανοπούλου. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ