Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Δημόσιο το δεύτερο αρχαίο θέατρο Λάρισας

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου και του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το δεύτερο αρχαίο θέατρο της Λάρισας αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά την πρώτη του συνεδρίαση μετά τις θερινές διακοπές. Με αυτόν τον τρόπο λύνεται η μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ δημοσίου και ιδιοκτητών του οικοπέδου, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βελισαρίου και Σπετσών και ανήκει στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών.

Η παλαιότερη προσπάθεια ανταλλαγής του οικοπέδου με κάποιο άλλο, έτσι ώστε ο συνεταιρισμός να απελευθερώσει το μνημείο, οδήγησε τα πράγματα στα δικαστήρια. Ωστόσο, το Εφετείο Λάρισας, λόγω της παρέλευσης του απαιτούμενου, από το νόμο, χρόνου, προχώρησε στην άρση της δέσμευσης για παραχώρηση του ακινήτου στο δημόσιο και έτσι το τελευταίο κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση του ΣτΕ εκκρεμεί, γι' αυτό επιλέχθηκε η πιο «σύντομη» οδός της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από το ΚΑΣ.

Το θέατρο ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφή το 1985 και 1986, σε πολύ μικρή απόσταση από το μεγάλο θέατρο. Είναι του 1ου π.Χ. αιώνα και η έκτασή του είναι 2,5 στρέμματα. Εχουν σωθεί ένα μεγάλο μέρος της σκηνής, η ορχήστρα και δύο μαρμάρινες σειρές ειδωλίων. Την εποχή του Αυγούστου χρησιμοποιήθηκε σε αντικατάσταση του μεγάλου θεάτρου. Την περίοδο της τουρκοκρατίας, μεγάλο μέρος του είχε επιχωσθεί για να χτιστεί το τζαμί του Χασάν Μπέη, αλλά υπήρχαν ορατά μέλη του.

Αυτή τη στιγμή ο χώρος είναι περιφραγμένος και επισκέψιμος - μετά από συνεννόηση με την αρμόδια Εφορεία - αλλά στο μέλλον προβλέπεται μελέτη πλήρους αποκατάστασης και χρήσης του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ