ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το... «πλοίο του Νώε» στη Μαύρη Θάλασσα

Ενα πλοίο που, αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών για την ηλικία του, θα πρόκειται για το αρχαιότερο του κόσμου μέχρι σήμερα, ανακάλυψαν Βούλγαροι ψαράδες το περασμένο Σάββατο.

Σε χτεσινές του δηλώσεις προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Βούλγαρος ιστορικός και ειδικός στις ενάλιες αρχαιότητες, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, υποστήριξε ότι η ηλικία του ευρήματος μπορεί να φτάνει και τα 7.000 χρόνια. «Είναι το πιο παλιό πλοίο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ μέχρι σήμερα», δήλωσε ο καθηγητής Ντιμιτρόφ, ο οποίος υπολογίζει την ηλικία του σκάφους σε 6.000 ως 7.000 χρόνια.

Ηδη, το εύρημα «βαπτίστηκε» με το χαρακτηριστικό όνομα «Το πλοίο του Νώε». Ανακαλύφθηκε 30 μίλια ανατολικά του λιμανιού της Σωζόπολης, στη Μαύρη Θάλασσα, σε βάθος 120 μέτρων, και βγήκε στην επιφάνεια με τα δίχτυα των ψαράδων. Η κατάσταση διατήρησής του είναι τέλεια, λόγω της απουσίας οξυγόνου σε βάθος άνω των 90 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Μαύρης θάλασσας, η οποία είναι γνωστή για τα αρχαία της ναυάγια και την άριστη διατήρησή τους. Το πλοίο έχει μήκος 4,5 μέτρα και είναι φτιαγμένο από ξύλο φτελιάς. Σύμφωνα με τον ιστορικό, η ακριβής ηλικία του πλοίου θα προσδιοριστεί με απόκλιση 25 ετών, χρησιμοποιώντας άνθρακα 14.

Μουσικές συναντήσεις

Ο Μανώλης Φάμελος
Ο Μανώλης Φάμελος
Στο θέατρο του Λυκαβηττού ανηφορίζουν σήμερα (9.30 μ.μ.) οι παλαίμαχοι του ροκ, μα πάντα ξεχωριστοί «Deep Purple», για να προσφέρουν «γεύσεις» από τη μακρόχρονη μουσική πορεία τους, αλλά και νεότερες δημιουργίες τους. Οι αρχιτέκτονες του μεγαλοπρεπούς συμφωνικού ροκ ήχου θα παραδώσουν μαθήματα συνθετικής αρτιότητας και εκτελεστικής δεξιοτεχνίας σε ένα κοινό που τους επιφυλάσσει πάντα την ίδια θερμή υποδοχή. Το θρυλικό βρετανικό συγκρότημα, που έχει γράψει το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της ροκ σκηνής, αύριο θα δώσει συναυλία στο Θέατρο Γης (Θεσσαλονίκη).

  • Μια αναδρομή της μουσικής του πορείας θα παρουσιάσει ο Μανώλης Φάμελος στη συναυλία που θα δώσει σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων «Αννα Συνοδινού», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα. Το «ταξίδι» περιλαμβάνει σταθμούς από τους πρώτους δίσκους του έως το πιο πρόσφατο άλμπουμ του με τίτλο «Η Ευτυχία Είναι Αυτό...». Μαζί του, θα είναι το συγκρότημα «Τα Φώτα που σβήνουν», με τραγούδια από το δίσκο «Η Γη απ' τ' αστέρια», αλλά και παλαιότερα. Τιμή εισιτηρίου: 4.000 δραχμές.
  • Η Σαβίνα Γιαννάτου, με τη συνοδεία του Μίλτου Λογιάδη στο πιάνο και του Βασίλη Γισδάκη στην ερμηνεία παρουσιάζει σήμερα στη Ν. Χαλκηδόνα ένα πρόγραμμα σμιλεμένο αποκλειστικά με συνθέσεις και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
  • Βραδιά κλασικής μουσικής σήμερα στο «Αττικό Θέατρο» (μέσα στο Αττικό Αλσος, περιφερειακός Γαλατσίου), όπου θα δώσει συναυλία το ουκρανικό τρίο «Μπορτνιάνσκι».
  • Μπαλάντες τρυφερές, μα και κομμάτια ηχητικά πιο γρήγορα και δυνατά, καθώς και τραγούδια που αντλούν έμπνευση και επιρροές από την παραδοσιακή μουσική. «Αγκυρες» που αγγίζουν τα βάθη της ψυχής, δημιουργίες που μοσχοβολούν ευαισθησία και μεράκι, μουσικές ιστορίες - εικόνες της ζωής... Τις καταθέτει ο Μίλτος Πασχαλίδης στη συναυλιακή του διαδρομή εντός κι εκτός της Αττικής, παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με τραγούδια από την τελευταία του δισκογραφική δουλιά με τίτλο «Βυθισμένες άγκυρες», καθώς και από τους προηγούμενους δίσκους του. Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός σήμερα θα δώσει συναυλία στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών. Θ' ακολουθήσουν συναυλίες του, την Πέμπτη στα Βριλήσια, την Παρασκευή στις Σέρρες, το Σάββατο στην Καβάλα και την Κυριακή στο Κιλκίς. Η μουσική του διαδρομή θα συνεχιστεί στην Πάτρα (14/9), Βέροια (15/9), Λευκωσία (18/9) και Κεντρικό Φεστιβάλ ΚΝΕ (21/9).
Ο Μίλτος Πασχαλίδης
Ο Μίλτος Πασχαλίδης
Ο Σωκράτης ως πολυθέαμα

Ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός Ροντ Στάινγκερ
Ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός Ροντ Στάινγκερ
Η τραγική ιστορία του Σωκράτη είναι ο κεντρικός άξονας του πολυθεάματος με τίτλο «Η Αυγή του πολιτισμού», που θα προσπαθήσει να αναβιώσει την εποχή της γέννησης του κόσμου, την εξέλιξή του και τη δημιουργία της κοινωνίας. Η εκδήλωση αφιερωμένη στο Σωκράτη, που διοργανώνεται από την Ελληνοαμερικανική Ενωση, θα παρουσιαστεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 5 και 6 Σεπτέμβρη, με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Αμερικανό ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου, βραβευμένο με δύο «Οσκαρ», Ροντ Στάινγκερ. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «Ετος Σωκράτη». Ο ηθοποιός θα υποδυθεί το πρόσωπο του αρχαίου φιλοσόφου, στην «Αυγή του Πολιτισμού», που περιλαμβάνει αποσπάσματα από την κατά Πλάτωνα «Απολογία του Σωκράτη». Πρόκειται για ένα πολυθέαμα, το οποίο συνδυάζει το λόγο, τη χρήση σύγχρονων οπτικών μέσων και μουσική.

Η σκηνοθεσία είναι του γνωστού Γερμανού σκηνοθέτη ταινιών επιστημονικής φαντασίας και ειδικών εφέ Μπερντ Κάμερμάιερ, ενώ η μουσική (γραμμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση) του Ελβετού αρπίστα και συνθέτη Αντρέα Βολενβάιντερ. Στην παράσταση θα συμμετέχει η Ελληνίδα ηθοποιός Μαρία Λάμπρου. Η παράσταση οργανώνεται από την Ελληνο-Αμερικάνικη Ενωση, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ και με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ, του Ινστιτούτου «Γκαίτε» και του Δήμου Αθηναίων. Μετά την Ελλάδα θα ταξιδέψει στη Γερμανία, στην Αγγλία, ενώ συζητείται η παρουσίασή της και στην Αμερική.

Βαδίζοντας «νεοκλασικά»

Διήμερο χορού στο Ηρώδειο από το «Νιου Γιορκ Σίτι Μπάλετ»
Διήμερο χορού στο Ηρώδειο από το «Νιου Γιορκ Σίτι Μπάλετ»
Το διάσημο «New York City Ballet», μια από τις σημαντικότερες ομάδες κλασικού χορού, θα δώσει δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο, σήμερα και αύριο (9μμ). Εκπροσωπώντας το «νεοκλασικό» μπαλέτο, ο χορευτικός θίασος συνεχίζει να βαδίζει στα βήματα που χάραξε ο ιδρυτής του, διάσημος χορογράφος Ζορζ Μπαλανσίν. Το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει, θα ξεκινήσει με τη χορογραφία του Ζ. Μπαλανσίν «Χορός της Βασίλισσας», σε μουσική του Βέρντι (αποσπάσματα από την όπερα «Ντον Κάρλος»). Θ' ακολουθήσουν οι «Χοροί σε μια συγκέντρωση» σε χορογραφία του Τζέρομ Ρόμπινς (αφιερωμένη στη μνήμη της Ζ. Ρόζενταλ) και σε μουσική του Σοπέν, που θα ερμηνεύσει ζωντανά στο πιάνο ο Κάμερον Γκραντ. Σε αυτό το έργο θα εμφανιστεί και μια Ελληνίδα χορεύτρια, μέλος του μπαλέτου, η Ελένη Αλεξοπούλου. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη «Συμφωνία σε ντο», πάλι σε χορογραφία του Μπαλανσίν και μουσική του Μπιζέ. Στις παραστάσεις θα συμμετέχει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ρίτσαρντ Μόρντοκ. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Ελληνικού Φεστιβάλ και των Σχολών Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών, με σκοπό την υποστήριξη της ίδρυσης του Αμερικανοελληνικού Κέντρου Τεχνών Χαλανδρίου.

Στον αστερισμό των «UB40»

Στο Λυκαβηττό οι «UB40»
Στο Λυκαβηττό οι «UB40»

Η πολυπληθής μπάντα των «UB40», μετά από αρκετά χρόνια καταφθάνει και πάλι στην Αθήνα, για μια μοναδική συναυλία, αύριο στη σκηνή του Λυκαβηττού. Το δημοφιλές συγκρότημα με το θερμό ταμπεραμέντο, που έχει αγαπηθεί στα μήκη και τα πλάτη της Γης θα στήσει και πάλι επί σκηνής ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό πανηγύρι. Γνήσια τέκνα της αγγλικής οικονομικής ύφεσης και των κοινωνικών ανακατατάξεων, τα μέλη της ποπ - ρέγγε κολεκτίβας, αξίζει να σημειωθεί πως γνωρίστηκαν στην ουρά του ταμείου ανεργίας το 1978. Τα πρώτα τους όργανα τα αγόρασαν με χρήματα μιας αποζημίωσης που εξασφάλισε ο ιδρυτής του συγκροτήματος Ali Campbell, ενώ οι ανάμεικτες εθνικότητές τους και το πολιτικοποιημένο, ταξικό περιεχόμενο των κομματιών τους έκανε αμέσως αίσθηση στην ταλαιπωρημένη βρετανική κοινωνία. Το καυστικό χιούμορ που πότιζε τις συνθέσεις τους και μία ανάλαφρη διάθεση που καταγόταν κατευθείαν από τις ακτές της Καραϊβικής, τους ξεχώρισε από αντίστοιχους ευαισθητοποιημένους τραγουδοποιούς της εποχής. Σήμερα η παρέα των αδελφών Robin και Ali Campbell, ιδιαίτερα μετά τα άλμπουμ «Labour Of Love I», II και III είναι από τις πλέον δημοφιλείς μπάντες του πλανήτη. Εισιτήρια προπωλούνται στο «Τίκετ Χάουζ» (Πανεπιστημίου 42) και κοστίζουν 12.000 δρχ.

Ταινίες για το περιβάλλον

Είκοσι ντοκιμαντέρ οικολογικού περιεχομένου θα προβληθούν στο «1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για το Περιβάλλον», που θα γίνει (7-9/9) στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για δημιουργίες παραγωγής 2000-2001, ορισμένες από τις οποίες θα παρουσιαστούν σε παγκόσμια προβολή. Στόχος των διοργανωτών, το φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου με αρχές του Σεπτέμβρη, στο χώρο του πρώτου Εθνικού Θαλάσσιου Προστατευόμενου Πάρκου και σε άλλους χώρους στη Ζάκυνθο. Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Οι σύγχρονες τάσεις στην παραγωγή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ».

Η Ελλάδα συμμετέχει με έξι ταινίες πρόσφατης παραγωγής, δημιουργίες σκηνοθετών που ασχολούνται με το ντοκιμαντέρ για θέματα περιβάλλοντος. Τις εκδηλώσεις συντονίζει η Λουκία Ρικάκη. Συγκεκριμένα, οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής: «Η θαλάσσια χελώνα» του Σταύρου Ιωάννου. «Μαμούνι με τσίπουρο» (26`) του Λουκά Κουχτίν. «Περάσματα στον παράδεισο» (70`) του Γιάννη Λάμπρου. «Ιστορίες της Μεσογείου» (75`) του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. «Το τραγούδια της φώκιας» (26`) της Λυδίας Καρρά. «24 ώρες στο χωρίο» της Αγγελικής Κόντη.

Συμμετέχουν οι χώρες: Κροατία, Γιουγκοσλαβία, Γκάμπια (Αφρική), ΗΠΑ, Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία, Φινλανδία, Ολλανδία, Ιταλία, Ρωσία.

Ο διεθνούς φήμης Ολλανδός αρχιτέκτονας Rem Koolhaas θα δώσει διάλεξη σήμερα (8.30μμ), στον υπαίθριο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου (Β. Σοφίας 22), εγκαινιάζοντας τις εκδηλώσεις για την «Γ` Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων», που θα γίνουν τον Οκτώβρη.

«Βενετία και Αιγαίο» είναι το θέμα της πρώτης επιστημονικής συνάντησης που διοργανώνουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στις 8-9/9 στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης στο παλιό παγοποιείο Μαντζαβελάκη στην Ανδρο. Θα συμμετάσχουν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες που θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την ιδεολογία και τις οικονομικές πρακτικές της Βενετίας στο Αιγαίο του ύστερου μεσαίωνα (με ιδιαίτερη αναφορά στην Ανδρο), καθώς για τη γεωπολιτική σημασία του Αιγαίου εκείνη την εποχή και τη μεταβυζαντινή περίοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ