ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βόμβες και διπλωματία
  • Στο κέντρο της Ιερουσαλήμ ανατινάχτηκε ο Παλαιστίνιος κομάντος αυτοκτονίας, προκαλώντας τον τραυματισμό 15 ανθρώπων
  • Μετ' εμποδίων η διαμεσολάβηση Σολάνα, ενώ «ισορροπεί» διπλωματικά η Μόσχα

Φυγαδεύεται από Ισραηλινούς σωματοφύλακες ο Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος προπηλακίστηκε έντονα από Ισραηλινούς στον τόπο της βομβιστικής επίθεσης

Associated Press

Φυγαδεύεται από Ισραηλινούς σωματοφύλακες ο Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος προπηλακίστηκε έντονα από Ισραηλινούς στον τόπο της βομβιστικής επίθεσης
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΜΟΣΧΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που συγκλόνισε, νωρίς χτες το πρωί, την Κεντρική Ιερουσαλήμ, συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την κατάληξη κάποιας συνάντησης ανάμεσα στους Πέρες και Αραφάτ. Εντούτοις, οι απόπειρες διαμεσολάβησης του επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, δε φαίνονταν να αποδίδουν τα αναμενόμενα, καθώς το θερμόμετρο της αγανάκτησης και της οργής, εκατέρωθεν, ανέβηκε, και πάλι, κατακόρυφα.

Την πρωινή ώρα αιχμής επέλεξε ο Παλαιστίνιος κομάντος αυτοκτονίας για να πραγματοποιήσει την επίθεσή του. Ντυμένος σαν ορθόδοξος Εβραίος προσπάθησε να προσεγγίσει τη συνοικία των συντηρητικών φανατικών εΕραίων, Μέα Σερίμ, αλλά κρίθηκε ύποπτος από συνοριακούς παραστρατιωτικούς φρουρούς. Στο άκουσμα της διαταγής να σηκώσει τα χέρια ψηλά, ο κομάντος ανατινάχτηκε, στην οδό των Προφητών, μπροστά στην πόρτα του Γαλλικού Σχολείου, στην οποία συνωστίζονταν εκείνη τη στιγμή μικροί μαθητές.

Από την έκρηξη έχασε τη ζωή του ο ίδιος, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 15 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και οι δύο φρουροί που τον ακολουθούσαν, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το σημείο της επίθεσης απέχει μόλις μερικά μέτρα από το εστιατόριο όπου έγινε η βομβιστική επίθεση στις 9 Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 16 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του βομβιστή.

Καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν είχε αναλάβει, μέχρι χτες βράδυ, την ευθύνη για την επίθεση. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, εκτιμούσε ότι πρόκειται για έργο της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς». Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επέρριπτε την ευθύνη στον Παλαιστίνιο ηγέτη και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνάντησης του Γιάσερ Αραφάτ με τον Σιμόν Πέρες αναρωτιόταν «τι μπορεί να συζητηθεί στην παρούσα φάση; Μόνον ο άμεσος τερματισμός της τρομοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβί Πατζνέρ συνέδεε τη βομβιστική επίθεση με τις εξελίξεις στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Ρατσισμό στο Ντέρμπαν, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για εκφράσεις του ίδιου μίσους που επικράτησε και στη σύνοδο». Αναλόγου περιεχομένου είναι και οι δηλώσεις του Νταβίντ Σασόν, Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος εκτιμούσε ότι «οι αραβικές χώρες απήγαγαν τη σύνοδο στο Ντέρμπαν» καθώς «μια σύσκεψη κατά του ρατσισμού μετατράπηκε σε ρατσιστική σύσκεψη κατά του Ισραήλ», ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γιάσερ Αραφάτ προσωπικά, κατηγορώντας τον ότι «τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να καλλιεργήσει την εικόνα του αδύναμου στην περιοχή για τα μάτια της διεθνούς κοινότητας, απέδειξε όμως και πάλι το μίσος του καθώς και την αδυναμία και απροθυμία του να επιδιώξει την ειρήνη».

Τη λύπη του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης εξέφρασε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, τονίζοντας ότι «θλίβεται για κάθε ανθρώπινη απώλεια, είτε Ισραηλινού είτε Παλαιστινίου πολίτη». Ο Ζιάντ Αμπού Ζαγιάντ, κυβερνητικός αξιωματούχος, επαναλάμβανε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή τάσσεται κατά των επιθέσεων εναντίον πολιτών», συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς υπάρχει ένας φαύλος κύκλος εκδίκησης και αντεκδίκησης εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής, των δολοφονιών ακριβείας, των ισραηλινών επιδρομών». Στην τακτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους που τρέφει την ένταση απέδωσε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, στη Δυτική Οχθη.

Σολάνα εν μέσω «πυρών»

«Φοβερή εγκληματική πράξη» χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, ο Χαβιέ Σολάνα. Ο Υπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια έσπευσε, μάλιστα, στο σημείο της επίθεσης, όπου, όμως, έγινε αποδεκτός με γιουχαΐσματα από τους συγκεντρωμένους Ισραηλινούς, που τον αποκάλεσαν «σκουπίδι» και τον καλούσαν, διαρκώς, να εγκαταλείψει το Ισραήλ. Οι άνδρες της ισραηλινής ασφάλειας τον φυγάδευσαν τάχιστα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Χαβιέ Σολάνα συναντήθηκε με τον Γιάσερ Αραφάτ στη Γάζα, αφού, πριν, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τον είχαν «ξεναγήσει» στα κτίρια των παλαιστινιακών αρχών που έχουν γίνει στόχος ισραηλινών επιδρομών. Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αραφάτ, ο Χαβιέ Σολάνα δήλωνε ότι «οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάληξη μιας συνάντησης», χωρίς, όμως, να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Σολάνα είχε συναντηθεί και με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρευρέθηκε και ο διαπραγματευτής και εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κκοινοβουλίου Αχμέντ Κορέι. Αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης με τον Ευρωπαίο διπλωμάτη, ο Γιάσερ Αραφάτ μετέβη στην Αλεξάνδρεια προκειμένου να ενημερώσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ.

Ενώ ο Σολάνα συνέχιζε τις επαφές του στην περιοχή, ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν, απευθυνόμενος προς το Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Μεσανατολικό, υπογράμμιζε ότι η ΕΕ «δεν προτίθεται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε κάποια από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, στην προσπάθειά της να αποκλιμακώσει την ένταση», εκτιμώντας ότι «μέχρι στιγμής η επιβολή κυρώσεων, σε διάφορες χώρες, δεν έχει αποβεί αποτελεσματική».

«Εξισορροπητική» Μόσχα

«Παρακολουθούμε με προσοχή και εγρήγορση τις εξελίξεις στην περιοχή και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού ενδιαφερόμαστε ακόμη περισσότερο εξαιτίας του ενός εκατομμυρίου του ισραηλινού λαού που προέρχεται από τη χώρα μας» δήλωνε, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι τόσο το ενδιαφέρον της Μόσχας για την τύχη των Ρώσων μεταναστών όσο και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και την Παλαιστινιακή Αρχή «αποτελούν πολύ καλή βάση για έναν ουσιαστικό ρόλο της Ρωσίας στις εξελίξεις».

Παρ' όλα αυτά, ο Πούτιν απέφυγε να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν παραμένουν σε ισχύ οι προτάσεις της έκθεσης Μίτσελ, με τις οποίες συμφωνεί η Μόσχα. Με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι «τίποτε δε δικαιολογεί τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πολιτών», αλλά έσπευσε να καταδικάσει και την ισραηλινή χρήση βίας κατά των Παλαιστινίων και την παραμονή των ισραηλινών στρατευμάτων σε εδάφη που κατέλαβε το 1967.

Ο Αριέλ Σαρόν, από την πλευρά του, εμφανίστηκε λακωνικός και μίλησε για την ανάγκη σύσφιξης των ρωσο-ισραηλινών οικονομικών σχέσεων. Απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του να πείσει τη ρωσική ηγεσία να ασκήσει πιέσεις στον Αραφάτ για απόλυτο τερματισμό της βίας.


ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η Ντελ Πόντε συνεχίζει τους εκβιασμούς, προκαλώντας δονήσεις στη DOS...

Από τη νέα διαδήλωση συμπαράστασης στον πρώην Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, προχτές στο κέντρο του Βελιγραδίου, δεν έλειψε ούτε ο παλμός, ούτε τα μαχητικά συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και του Δικαστηρίου της Χάγης...

Associated Press

Από τη νέα διαδήλωση συμπαράστασης στον πρώην Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, προχτές στο κέντρο του Βελιγραδίου, δεν έλειψε ούτε ο παλμός, ούτε τα μαχητικά συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και του Δικαστηρίου της Χάγης...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μόνον για καλό δεν ήταν -και πάλι...- η χτεσινή επίσκεψη της Κάρλας Ντελ Πόντε, της γενικής εισαγγελέα του ειδικού δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία στο Βελιγράδι.

Κατά τις συναντήσεις της με τη σερβική ηγεσία, η Ντελ Πόντε επανέλαβε τις απαιτήσεις για πλήρη συνεργασία των σερβικών αρχών με το δικαστήριό της, απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς κάποιες «ευγενικές αιχμές» αξιωματούχων της σερβικής κυβέρνησης για μεροληψία και για ανάγκη παραπομπής και Κοσσοβάρων Αλβανών ηγετών σε δίκη και παρέδωσε στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζίντζιτς νέα εντάλματα σύλληψης 15 πρώην αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων φιγουράρουν «σε περίοπτες θέσεις» τα ονόματα του νυν Προέδρου της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, του πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Γιουγκοσλαβίας, στρατηγού Ντραγκολιούμπ Οζντανιτς, του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, Βλάζκο Στολίζκοβιτς.

Εναντι των συγκεκριμένων ενταλμάτων ο Ζόραν Τζίντζιτς φάνηκε να έχει αντιρρήσεις μόνον σε ένα: εκείνο που αφορά τον παρόντα Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

Ο Μιλουτίνοβιτς, είπε ο Τζίντζιτς, προστατεύεται από προεδρική ασυλία και δεν μπορεί να εκδοθεί. «Οχι» του ανταπάντησε η Ντελ Πόντε, γιατί το ένταλμα σύλληψης του δικαστηρίου της Χάγης «έχει μεγαλύτερη ισχύ, ανώτερη του εθνικού δικαίου και αυτή είναι μία από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας»...

Σ' αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός Τζίντζιτς φέρεται να ψέλλισε στην Ντελ Πόντε τη φράση: «Ξέρετε, υπάρχουν και κάποια όρια»... αλλά θεωρείται πως δεν έλαβε διαφορετική απάντηση...

Ο ίδιος, πάντως, μετά τη συνάντησή του με την (Ελβετίδα) εισαγγελέα δήλωσε πως η συνεργασία τους ήταν «εποικοδομητική»...

Είναι βέβαιο, πως μετά απ' αυτή την «εποικοδομητική» συνεργασία, θα κινηθούν τα νήματα του κυνηγιού μαγισσών του προηγούμενου καθεστώτος, μόνον που στην προκειμένη περίπτωση (και δη με αφορμή το ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του νυν Προέδρου της Σερβίας) αναμένεται να φουντώσει την ήδη σοβούσα πολιτική κρίση, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων -κατά πάσα πιθανότητα σε κάθε επίπεδο!- εκλογών...

Η DOS συμφώνησε πώς θα διαφωνεί!

Δε γεφύρωσαν τις μείζονες πολιτικές διαφορές τους οι ηγέτες του πολυκομματικού συνασπισμού, «Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση» (DOS) κατά την προχτεσινοβραδινή πολύωρη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ηγετικών στελεχών και ολοκληρώθηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, αλλά και δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Δικαιοσύνης, Βλάνταν Μπάτιτς, οι ηγέτες της DOS κατέληξαν σε ένα πρωτόκολλο τύπου «κώδικα τιμής» όχι για τη μεταξύ τους συνεργασία, αλλά για τον τρόπο έκφρασης των (παρόντων και μελλοντικών) μεταξύ τους διαφωνιών και αντιπαραθέσεων και αποτροπής της άμεσης δημοσιοποίησής τους στον... Τύπο!

Το προεδρείο της DOS κλήθηκε να ψηφίσει εάν θα διαμειφθούν σε επίπεδο σερβικής κυβέρνησης, ή παραταξιακής πολιτικής οι όποιες μεταρρυθμίσεις και κατέληξε να συμφωνήσει παμψηφεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν τουλάχιστον «σε επίπεδο σερβικής κυβέρνησης»...

Απαντώντας στις διάφορες και κατά καιρούς επικρίσεις που έχει εκφράσει ο Βελιμίρ Ιλιτς, (αρχηγός του κόμματος «Νέα Σερβία»), αναφορικά με την ηγεσία της σερβικής Αστυνομίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως αυτός σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών θα διερευνήσουν τις καταγγελίες και τις επικρίσεις του Ιλιτς και θα παρουσιάσουν ακολούθως το πόρισμα τις έκθεσης στον πολυκομματικό συνασπισμό.

Το προεδρείο της DOS -απ' το οποίο απουσίαζε βεβαίως ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα που έχει τη διττή ιδιότητα του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και του αρχηγού του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» - αποφάσισε πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν συζητήσεις μεταξύ του πολυκομματικού συνασπισμού και στελεχών κομμάτων από τη βόρεια επαρχία της Βοϊβοδίνας (επαρχία με ουγγρική μειονότητα και κίνημα που ζητεί την αυτονόμησή της), προκειμένου να επιλυθούν σε πρώτο και κομματικό επίπεδο οι πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από το «μέλλον» της συγκεκριμένης περιοχής.

Σε άλλο σημείο μπήκε στο τραπέζι και μία ακόμη κατηγορία που θέλει το κόμμα του Ζόραν Τζίντζιτς να εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο τσιγάρων στο Μαυροβούνιο. Ο ίδιος ο Σέρβος πρωθυπουργός απέρριψε την κατηγορία, κάνοντας λόγο για «εκστρατεία σπίλωσης και για «αβάσιμες κατηγορίες»...

Το προεδρείο της DOS ψήφισε τελικά, σύμφωνα με τον Μπάτιτς, έναν κώδικα «τιμής», προκειμένου στο μέλλον οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν το συνασπισμό να διατυπώνονται και να απευθύνονται άμεσα σε επίπεδο προεδρείου προτού γίνει οποιαδήποτε αναφορά στον Τύπο. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, επιχειρείται, να αποτραπεί στο μέλλον η στάση που τήρησε προ ενός περίπου μηνός ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος ανακοίνωσε (στις αρχές Αυγούστου) πως το κόμμα του αποχωρεί από το συνασπισμό της DOS και τη σερβική κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς για «διαπλοκή και αδυναμία να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα στη Σερβία»...

Νέα επίθεση στη Νότια Σερβία

Δύο Σέρβοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν χτες τα ξημερώματα στη νότια σερβική πόλη Μπουγιάνοβατς, όταν προκλήθηκε έκρηξη στο όχημα στο οποίο επέβαιναν. Σύμφωνα με σερβικές αστυνομικές αρχές, η έκρηξη οφείλεται σε βομβιστικό μηχανισμό. Αν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη, εντούτοις, οι υποψίες στρέφονται κατά μελών της οργάνωσης παρακλάδι του «UCK»,«UCPMB», που ζητεί την απόσχιση της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο και της προσάρτησής της στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο 24ωρο, τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες που υπηρετούν σε βάση της «KFOR» στο Κοσσυφοπέδιο τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι δύο σοβαρά. Ολοι τους δέχτηκαν επίθεση τεσσάρων Κοσσοβάρων Αλβανών έξω από νυχτερινό κέντρο της Πρίστινα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ