Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βόμβες και διπλωματία
  • Στο κέντρο της Ιερουσαλήμ ανατινάχτηκε ο Παλαιστίνιος κομάντος αυτοκτονίας, προκαλώντας τον τραυματισμό 15 ανθρώπων
  • Μετ' εμποδίων η διαμεσολάβηση Σολάνα, ενώ «ισορροπεί» διπλωματικά η Μόσχα

Φυγαδεύεται από Ισραηλινούς σωματοφύλακες ο Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος προπηλακίστηκε έντονα από Ισραηλινούς στον τόπο της βομβιστικής επίθεσης

Associated Press

Φυγαδεύεται από Ισραηλινούς σωματοφύλακες ο Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος προπηλακίστηκε έντονα από Ισραηλινούς στον τόπο της βομβιστικής επίθεσης
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΜΟΣΧΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που συγκλόνισε, νωρίς χτες το πρωί, την Κεντρική Ιερουσαλήμ, συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την κατάληξη κάποιας συνάντησης ανάμεσα στους Πέρες και Αραφάτ. Εντούτοις, οι απόπειρες διαμεσολάβησης του επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, δε φαίνονταν να αποδίδουν τα αναμενόμενα, καθώς το θερμόμετρο της αγανάκτησης και της οργής, εκατέρωθεν, ανέβηκε, και πάλι, κατακόρυφα.

Την πρωινή ώρα αιχμής επέλεξε ο Παλαιστίνιος κομάντος αυτοκτονίας για να πραγματοποιήσει την επίθεσή του. Ντυμένος σαν ορθόδοξος Εβραίος προσπάθησε να προσεγγίσει τη συνοικία των συντηρητικών φανατικών εΕραίων, Μέα Σερίμ, αλλά κρίθηκε ύποπτος από συνοριακούς παραστρατιωτικούς φρουρούς. Στο άκουσμα της διαταγής να σηκώσει τα χέρια ψηλά, ο κομάντος ανατινάχτηκε, στην οδό των Προφητών, μπροστά στην πόρτα του Γαλλικού Σχολείου, στην οποία συνωστίζονταν εκείνη τη στιγμή μικροί μαθητές.

Από την έκρηξη έχασε τη ζωή του ο ίδιος, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 15 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και οι δύο φρουροί που τον ακολουθούσαν, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το σημείο της επίθεσης απέχει μόλις μερικά μέτρα από το εστιατόριο όπου έγινε η βομβιστική επίθεση στις 9 Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 16 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του βομβιστή.

Καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν είχε αναλάβει, μέχρι χτες βράδυ, την ευθύνη για την επίθεση. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, εκτιμούσε ότι πρόκειται για έργο της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς». Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επέρριπτε την ευθύνη στον Παλαιστίνιο ηγέτη και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνάντησης του Γιάσερ Αραφάτ με τον Σιμόν Πέρες αναρωτιόταν «τι μπορεί να συζητηθεί στην παρούσα φάση; Μόνον ο άμεσος τερματισμός της τρομοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβί Πατζνέρ συνέδεε τη βομβιστική επίθεση με τις εξελίξεις στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Ρατσισμό στο Ντέρμπαν, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για εκφράσεις του ίδιου μίσους που επικράτησε και στη σύνοδο». Αναλόγου περιεχομένου είναι και οι δηλώσεις του Νταβίντ Σασόν, Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος εκτιμούσε ότι «οι αραβικές χώρες απήγαγαν τη σύνοδο στο Ντέρμπαν» καθώς «μια σύσκεψη κατά του ρατσισμού μετατράπηκε σε ρατσιστική σύσκεψη κατά του Ισραήλ», ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γιάσερ Αραφάτ προσωπικά, κατηγορώντας τον ότι «τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να καλλιεργήσει την εικόνα του αδύναμου στην περιοχή για τα μάτια της διεθνούς κοινότητας, απέδειξε όμως και πάλι το μίσος του καθώς και την αδυναμία και απροθυμία του να επιδιώξει την ειρήνη».

Τη λύπη του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης εξέφρασε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, τονίζοντας ότι «θλίβεται για κάθε ανθρώπινη απώλεια, είτε Ισραηλινού είτε Παλαιστινίου πολίτη». Ο Ζιάντ Αμπού Ζαγιάντ, κυβερνητικός αξιωματούχος, επαναλάμβανε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή τάσσεται κατά των επιθέσεων εναντίον πολιτών», συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς υπάρχει ένας φαύλος κύκλος εκδίκησης και αντεκδίκησης εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής, των δολοφονιών ακριβείας, των ισραηλινών επιδρομών». Στην τακτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους που τρέφει την ένταση απέδωσε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, στη Δυτική Οχθη.

Σολάνα εν μέσω «πυρών»

«Φοβερή εγκληματική πράξη» χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, ο Χαβιέ Σολάνα. Ο Υπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια έσπευσε, μάλιστα, στο σημείο της επίθεσης, όπου, όμως, έγινε αποδεκτός με γιουχαΐσματα από τους συγκεντρωμένους Ισραηλινούς, που τον αποκάλεσαν «σκουπίδι» και τον καλούσαν, διαρκώς, να εγκαταλείψει το Ισραήλ. Οι άνδρες της ισραηλινής ασφάλειας τον φυγάδευσαν τάχιστα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Χαβιέ Σολάνα συναντήθηκε με τον Γιάσερ Αραφάτ στη Γάζα, αφού, πριν, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τον είχαν «ξεναγήσει» στα κτίρια των παλαιστινιακών αρχών που έχουν γίνει στόχος ισραηλινών επιδρομών. Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αραφάτ, ο Χαβιέ Σολάνα δήλωνε ότι «οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάληξη μιας συνάντησης», χωρίς, όμως, να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Σολάνα είχε συναντηθεί και με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρευρέθηκε και ο διαπραγματευτής και εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κκοινοβουλίου Αχμέντ Κορέι. Αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης με τον Ευρωπαίο διπλωμάτη, ο Γιάσερ Αραφάτ μετέβη στην Αλεξάνδρεια προκειμένου να ενημερώσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ.

Ενώ ο Σολάνα συνέχιζε τις επαφές του στην περιοχή, ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν, απευθυνόμενος προς το Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Μεσανατολικό, υπογράμμιζε ότι η ΕΕ «δεν προτίθεται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε κάποια από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, στην προσπάθειά της να αποκλιμακώσει την ένταση», εκτιμώντας ότι «μέχρι στιγμής η επιβολή κυρώσεων, σε διάφορες χώρες, δεν έχει αποβεί αποτελεσματική».

«Εξισορροπητική» Μόσχα

«Παρακολουθούμε με προσοχή και εγρήγορση τις εξελίξεις στην περιοχή και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού ενδιαφερόμαστε ακόμη περισσότερο εξαιτίας του ενός εκατομμυρίου του ισραηλινού λαού που προέρχεται από τη χώρα μας» δήλωνε, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι τόσο το ενδιαφέρον της Μόσχας για την τύχη των Ρώσων μεταναστών όσο και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και την Παλαιστινιακή Αρχή «αποτελούν πολύ καλή βάση για έναν ουσιαστικό ρόλο της Ρωσίας στις εξελίξεις».

Παρ' όλα αυτά, ο Πούτιν απέφυγε να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν παραμένουν σε ισχύ οι προτάσεις της έκθεσης Μίτσελ, με τις οποίες συμφωνεί η Μόσχα. Με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι «τίποτε δε δικαιολογεί τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πολιτών», αλλά έσπευσε να καταδικάσει και την ισραηλινή χρήση βίας κατά των Παλαιστινίων και την παραμονή των ισραηλινών στρατευμάτων σε εδάφη που κατέλαβε το 1967.

Ο Αριέλ Σαρόν, από την πλευρά του, εμφανίστηκε λακωνικός και μίλησε για την ανάγκη σύσφιξης των ρωσο-ισραηλινών οικονομικών σχέσεων. Απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του να πείσει τη ρωσική ηγεσία να ασκήσει πιέσεις στον Αραφάτ για απόλυτο τερματισμό της βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ