Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Αδιαφορία σημαίνει συνενοχή

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις τουρκικές φυλακές και τη βία κατά των Κούρδων

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Παρέμβαση προ ημερησίας διάταξης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, για την κατάσταση στην Τουρκία. Αφού εξέφρασε τη συμφωνία του με προηγούμενες τοποθετήσεις που καταδίκαζαν τη βία που εξασκήθηκε κατά των διαδηλωτών στη διαδήλωση του HADEP την 1η Σεπτέμβρη, αναφέρθηκε και στην απεργία πείνας στις φυλακές και είπε τα εξής:

«Εχουν περάσει 10 μήνες από τότε που πολιτικοί κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να τους απομονώσει σε μικρά κελιά.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τραγικός: 32 νέοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την απεργία πείνας, ενώ άλλοι 31 σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής των τουρκικών αρχών στις φυλακές τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Τελευταίο θύμα η Χουλιά Σιμσέκ, που άφησε την τελευταία της πνοή στις 31 Αυγούστου. Ηταν η έκτη συγγενής πολιτικών κρατουμένων που πέθανε από απεργία πείνας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ καταγγέλλω από το βήμα αυτό, τόσο την αδιαλλαξία του τουρκικού καθεστώτος, όσο και την υποκρισία αυτών που, ενώ κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν κάνουν το παραμικρό για να πιέσουν την τουρκική κυβέρνηση ώστε να σταματήσει την αδιαλλαξία της απέναντι στα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων και να σεβαστεί γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάμεσα στους τελευταίους είναι και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει και ιδιαίτερη ευθύνη, αφού η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη.

Αδιαφορία απέναντι στο έγκλημα σημαίνει συνενοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ