ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
«Κερδίζουν έδαφος» μετά την αποχώρηση ΗΠΑ - Ισραήλ

Οι σφοδρές επικρίσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, αραβικών και αφρικανικών χωρών για την αποχώρηση των ΗΠΑ, δεν εμπόδισαν τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες να ζητήσουν «ολοκληρωτική αλλαγή» του κειμένου για το Μεσανατολικό

Μέλη αμερικανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων διαδηλώνουν κατά της αποχώρησης των ΗΠΑ - Ισραήλ από τη Σύνοδο

Associated Press

Μέλη αμερικανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων διαδηλώνουν κατά της αποχώρησης των ΗΠΑ - Ισραήλ από τη Σύνοδο
ΝΤΕΡΜΠΑΝ.-

Υπό το βάρος των αποχωρήσεων των, ούτως ή άλλως, υποβαθμισμένων αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, συνεχίστηκε, χτες, η Παγκόσμια Σύνοδος για το Ρατσισμό στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Ενώ οι επικρίσεις, ιδιαίτερα σε βάρος των ΗΠΑ, για την απόφαση αποχώρησης ακολουθούσαν η μία την άλλη, από όλες τις πλευρές, την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον πέτυχε, με την αποχώρησή της, το στόχο της, καθώς οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες, μαζί με τον Καναδά και την Ιαπωνία, απεργάζονται, ήδη, ένα, εντελώς, νέο κείμενο για το Μεσανατολικό, το οποίο δε θα περιέχει «προσβλητικά αιχμηρό λόγο» σε βάρος του Ισραήλ, απειλώντας ότι αν δεν υιοθετηθεί η Σύνοδος θα «τιναχτεί στον αέρα».

Για «νίκη» επί του Ισραήλ μιλούσε, χτες, ο ΓΓ της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμάντ Αμπντ αλ Ραχμάν, λίγες ώρες μετά την επίσημη αποχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας από το Ντέρμπαν. Ενας άλλος ανώνυμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος κατηγορούσε τις ΗΠΑ για «απροκάλυπτη στήριξη της ισραηλινής επιθετικότητας». Τα βέλη όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης συγκέντρωσε η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τη Σύνοδο εξαιτίας της «σκληρής γλώσσας που σχεδιαζόταν να συμπεριλαμβάνεται στο τελικό κείμενο της Συνόδου σε βάρος του Ισραήλ».

Οι απόψεις όλων των επικριτών φαίνεται ότι συνέκλιναν στις δηλώσεις του Νοτιοαφρικανού υπουργού Εσωτερικών Εσοπ Πάχαντ, ο οποίος υπογράμμιζε ότι «οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ως άλλοθι το Μεσανατολικό για αποφύγουν τα πραγματικά ζητήματα στα οποία καλούνταν να πάρουν θέση: το δουλεμπόριο και το ενδεχόμενο αποζημιώσεων, καθώς και την ξενοφοβία». Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Νκοσαζάνα Ντλαμίνι - Ζούμα, εκτιμούσε ότι «οι αποχωρήσαντες αργά ή γρήγορα θα είναι οι χαμένοι». Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και η Υπατη Αρμοστής του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση.

Εντούτοις, η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες, όπως και ο Καναδάς και η Ιαπωνία, δήλωναν ότι συμμερίζονται «σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες που οδήγησαν τις ΗΠΑ σε αποχώρηση». Διευκρινίζοντας ότι οι ίδιες δε σκοπεύουν να πράξουν το ίδιο, οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες επέκριναν το γεγονός ότι το Μεσανατολικό έχει κυριαρχήσει στις εργασίες της Συνόδου και ανήγγειλαν ότι μαζί με εκπροσώπους της Νότιας Αφρικής απεργάζονται, ήδη, ένα «εντελώς νέο κείμενο» για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το οποίο δε θα εμπεριέχει «τους χαρακτηρισμούς που δικαιολογημένα οδήγησαν σε αποχώρηση το Ισραήλ».

Αν και μέχρι χτες βράδυ, το προσχέδιο του νέου αυτού κειμένου δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα, φαινόταν, πλέον, καθαρά ότι ο στόχος του Ισραήλ και των ΗΠΑ είχε σχεδόν υλοποιηθεί, αφού διαγραφόταν, τουλάχιστον, απίθανο το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν «οι πρακτικές του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων ρατσιστικές» ή το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ», όπως έγινε στο τελικό κείμενο του φόρουμ των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
«Να συμπαρασταθούμε έμπρακτα στον παλαιστινιακό λαό»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης, σήμερα στις 7μμ, στα Προπύλαια

Τον ελληνικό λαό καλούν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και ο Σύνδεσμος Ελληνο-Παλαιστινιακής Φιλίας, να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό, καθώς «η υπόθεση των Παλαιστινίων είναι υπόθεση όλων των λαών και ιδιαίτερα του λαού μας και των λαών της περιοχής», με τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση που διοργανώνουν, από κοινού, σήμερα Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στα Προπύλαια.

Η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και ο Σύνδεσμος Ελληνοπαλαιστινιακής Φιλίας καλούν τις Επιτροπές Ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις και τη νεολαία της Αθήνας και του Πειραιά να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο συμπαράστασης, «για να ενώσουμε τη φωνή μας με τον εξεγερμένο παλαιστινιακό λαό, να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών (Ισραήλ, ΗΠΑ, ΕΕ) κατά του παλαιστινιακού λαού, για να απαιτήσουμε τον τερματισμό της ισραηλινής βαρβαρότητας, για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, για το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν δική τους πατρίδα». Η συγκέντρωση είναι άλλη μια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια «σε κάθε μορφή διάκρισης και καταπίεσης, ενάντια σε κάθε μορφή Αποικιοκρατισμού και Ρατσισμού... ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και να καταδικάσουμε όλους όσοι τους υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα και τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους τεχνολογία («F-16», «Λέοπαρντ», κλπ.) ενάντια σε ένα λαό που το μόνο όπλο που διαθέτει είναι η πίστη του στην Ειρήνη, στην Εθνική Ανεξαρτησία και στην Εδαφική Ακεραιότητα της πατρίδας του».

Τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση ανακοίνωσε και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής - Ν. Πειραιά και Νησιών, το οποίο εκφράζει την καταδίκη του για την «αποτρόπαια δολοφονία του Παλαιστινίου ηγέτη Αμπού Αλί Μουστάφα, όπως και για όλες τις άλλες εγκληματικές επιθέσεις ενάντια στο δοκιμαζόμενο και ηρωικό λαό των Παλαιστινίων».

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Ξανά πλήγμα «αυτοάμυνας»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέα επιδρομή εναντίον θέσεων της ιρακινής αεράμυνας πραγματοποίησαν, χτες, αμερικανικά μαχητικά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Μπράιαν Γουίτμαν, η επιδρομή σημειώθηκε στην περιοχή αλ Σαμαουάχ, 130 μίλια νοτίως της Βαγδάτης, στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο νότιο Ιράκ και ήταν «απάντηση σε απειλητικές κινήσεις της ιρακινής πλευράς», ενώ κατέληξε ότι «εκτιμάται το μέγεθος των ζημιών που πέτυχαν οι βόμβες και οι τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι των αεροσκαφών». Το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαίωσε την επιδρομή, διευκρίνισε ότι πραγματοποιήθηκε στις επαρχίες της Βασόρας, του Ντχι Καρ, της Μουτχάνα και της Καντισίγια και ότι προκάλεσε τον τραυματισμό 4 πολιτών.

Την ίδια, περίπου, ώρα, το πρακτορείο μετέδιδε ότι σημειώθηκε ισχυρότατη βομβιστική επίθεση σε πολυσύχναστη αγορά στο κέντρο της Βαγδάτης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών. Ιρακινός αξιωματούχος απέδιδε την επίθεση στην Τεχεράνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ