ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Απ' άκρη σ' άκρη κόκκινες γιορτές
  • Στα Γιάννενα θα μιλήσει αυτή την Κυριακή, ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Κεντρικές εκδηλώσεις επίσης σε Χανιά, Σέρρες, Κατερίνη

Κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στην Ηπειρο, με το κεντρικό διήμερο στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Εκεί θα μιλήσει την Κυριακή 9/9 ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, ενώ πλούσιο είναι και το υπόλοιπο πολιτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα του διημέρου, που θα θα γίνει στο Πάρκο Λιθαρίτσια.

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Ερασιτεχνικά συγκροτήματα, χαιρετισμό από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων της ΚΝΕ, συζήτηση για το μισθοφορικό στρατό και συναυλία του Κώστα Μάτζιου.

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων θα υπάρξουν συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην αντιπολεμική ποίηση και συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου («Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ»).

Χανιά

Από αύριο Παρασκευή ξεκινούν και οι τριήμερες κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά που θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου. Την πρώτη μέρα στις 9 το βράδυ θα παρουσιαστεί η θεατρική παράταξη «Οι Κουραμπιέδες» του Χασάπογλου από τον «Θεατρικό Κύκλο».

Το Σάββατο 8/9, το πρόγραμμα ξεκινάει στις 8 μ.μ. και περιλαμβάνει: Κρητική μουσική από το νεανικό συγκρότημα των Παλιών Ρουμάτων, ξένη ροκ μουσική από το συγκρότημα του 7ου Ε. Λυκείου Χανίων, ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ξένη και ελληνική ροκ μουσική από τα συγκροτήματα «Vermin» και «Ηχοβάτες».

Την ίδια ώρα την Κυριακή 9/9, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κρητικούς χορούς με το Λαογραφικό Ομιλο Χανίων, τραγούδια του αγώνα και λαϊκή μουσική από το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, ομιλία από μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κι ακόμα έντεχνη ελληνική ροκ μουσική από τους «Παναγιώτη και Γιάννη» και λαϊκό γλέντι από τον Αντώνη Ψυλλάκη και το συγκρότημά του.

Σέρρες

Στην Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων το πρόγραμμα της αυριανής πρώτης μέρας περιλαμβάνει ομιλία από τη Θεανώ Καπέτη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, κι ακόμα έντεχνο ελληνικό τραγούδι με τους Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη και Αντώνη Κεμανατζή, το ροκ συγκρότημα «Loucy at the Bull», μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη και μεταμεσονύχτιο πάρτι τζαζ - μπλουζ - ροκ.

Μεθαύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με φορείς της πόλης για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, θα μιλήσει ο Γ. Νταφούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι από την κομπανία «Μινόρε» με τους Β. Διδασκάλου, Γ. Ιδα και Θ. Βήτα.

Κατερίνη

Στην Κατερίνη, στο χώρο του 5ου Γυμνασίου, θα μιλήσει το Σάββατο ο Β. Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμα ένα αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση του Νομού Πιερίας (με προβολή σλάιντς) με θέμα: «Από το Γερμανό κατακτητή στον Αμερικάνο "ειρηνοποιό". Η αντίσταση συνεχίζεται». Επίσης, ένα χρονικό του σύγχρονου αντιΝΑΤΟικού αγώνα και πολλή μουσική από τα συγκροτήματα: «Πίπλιους», «Rebellians» και «Αγνωστη Αιτία».

Την Κυριακή θα υπάρχει αφιέρωμα στα 83 χρόνια του ΚΚΕ. Ακολουθεί ομιλία από τον Σ. Παπαδόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στο καλλιτεχνικό μέρος συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά». Ακόμα συναυλία με τον Χάρη Παπαδόπουλο με τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Ερμηνεύουν: Αλμπένα, Γ. Λίζος, Γ. Τζαμπαζάκης. Φιλικά θα συμμετάσχει και ο Μανώλης Ρασούλης.

Κεντρικά διήμερα στη Θεσσαλία

Κεντρικά διήμερα και στη Θεσσαλία αυτό το Σαββατοκύριακο. Στο Βόλο στο πάρκο Ρήγα Φεραίου θα γίνουν συζητήσεις για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη διαδήλωση στη Γένοβα και την ανάπτυξη της πάλης σε εθνικό επίπεδο. Το Σάββατο στις 9.45 μ.μ. στην Α` Σκηνή θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και την Κυριακή στις 9.50 μ.μ. στη Β` Σκηνή θα μιλήσει ο Ανδρέας Φραγκέας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης θα γίνουν συναυλίες από τα τοπικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα «ΦΩΤΟΣΚΙΕΣ», «NO SYNSET», «Ωδική κυκλοφορία», ενώ θα συμμετέχει και το λαϊκό συγκρότημα «ΜΠΟΕΜΗΔΕΣ». Την Κυριακή το βράδυ θα γίνει μεγάλη συναυλία από το συγκρότημα «Ενδελέχεια». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο από το συγκρότημα «Νοέμβρης». Θα συμμετέχουν δε και τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, θα γίνει προβολή ταινιών για τη ζωή και τη δράση του ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, καθώς και κλασικών ταινιών του Αϊζενστάιν και άλλων μεγάλων σκηνοθετών.

Στην Καρδίτσα στο Αθλητικό Πάρκο θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη των λαών και θα γίνει σχετική συζήτηση, καθώς και αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο. Την Κυριακή στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Αχ. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα υπάρχει αφιέρωμα στην ερασιτεχνική δημιουργία και μεγάλη συναυλία από το συγκρότημα «Μωρά στη φωτιά».

Στα Τρίκαλα στο Πάρκο Ματσόπουλου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιερώματα στην ερασιτεχνική δημιουργία, στο Μάνο Λοΐζο, γλέντι με ρεμπέτικο, λαϊκό και δημοτικό τραγούδι από το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ». Την Κυριακή το βράδυ θα μιλήσει ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει παιδότοπος και θα γίνει έκθεση ζωγραφικής.

Στη Λάρισα οι εκδηλώσεις που θα είναι τριήμερες θα πραγματοποιηθούν στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη στο Κηποθέατρο.

Στην Ανατολική Μακεδονία

Στην Αλεξανδρούπολη το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης αύριο Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Ν. Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το Σάββατο θα μιλήσει η Σ. Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων θα λειτουργούν εκθέσεις βιβλίου, σκίτσου και φωτογραφίας με αντιπολεμικό περιεχόμενο. Επίσης, έχει προγραμματιστεί και προβολή ταινίας. Το καλλιτεχνικό μέρος θα πλαισιώσουν τοπικά μουσικά σχήματα.

Στην Κομοτηνή οι εκδηλώσεις γίνονται στο «Θερινό Θέατρο» το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη. Θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην Κούβα, ενώ νεολαίοι θα παρουσιάσουν θεατρικά σκετς που πραγματεύονται τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στα Βαλκάνια. Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Ν. Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Την Κυριακή την κεντρική πολιτική ομιλία θα κάνει ο Ν. Φακιρίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Στην Καβάλα το Σάββατο 8 του μήνα στο χώρο του Τελωνείου θα μιλήσει ο Χ. Γκιαουράκης, γραμματέας της Οργάνωσης Καβάλας της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας θα ολοκληρωθούν με μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη. Την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στο χώρο των φέρι μποτ. Θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με λαϊκορεμπέτικο γλέντι.

ΠΑΤΡΑ
Στη μάχη για την επιτυχία

Στο τελικό στάδιο μπαίνουν οι προετοιμασίες για το κεντρικό τριήμερο του Φεστιβάλ στη Πάτρα στις 14, 15 και 16 του Σεπτέμβρη στο Κάστρο και καθημερινές είναι οι εξορμήσεις των μελών της ΚΝΕ και του Κόμματος. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ δόθηκε ο στόχος των φετινών εκδηλώσεων. Η γραμματέας του ΝΣ, Μαίρη Ντουντούμη, σημείωσε: «Προσδοκάμε φέτος το Φεστιβάλ να επισκεφθούν χιλιάδες νέοι εργάτες, μαθητές, φοιτητές. Την πεποίθησή μας αυτή τη στηρίζουμε στο γεγονός ότι το κύρος, η επιρροή και, πολύ περισσότερο, η απήχηση της πολιτικής του ΚΚΕ είναι μεγαλύτερη και αναπτύσσεται συνεχώς, ιδιαίτερα στο μετερίζι των αγώνων». Αναφερόμενη στο πρόγραμμα επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια «να δοθεί ώθηση στην ποιότητα του προγράμματος, περιλαμβάνοντας κορυφαίους προοδευτικούς καλλιτέχνες, όπως τον Μίλτο Πασχαλίδη και Πετρολούκα Χαλκιά στις 14/9, τους Δ. Μπάση, Κ. Μακεδόνα στις 15/9 και Β. Παπακωνσταντίνου στις 16/9».

Παράλληλα, στους χώρους του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν πολλά ερασιτεχνικά συγκροτήματα ενώ θα πραγματοποιηθούν πολιτικές συζητήσεις με επίκαιρα θέματα. Ακόμα θα λειτουργούν στο χώρο μπαρ, έκθεση βιβλίου, παιδότοπος, αντιιμπεριαλιστική έκθεση, πολλά ενδιαφέροντα περίπτερα και κινηματογράφος.

Στη χτεσινή συνέντευξη επίσης καταγγέλθηκε στο λαό της περιοχής η άνανδρη συντεταγμένη και τραμπούκικη επίθεση 30 φασιστοειδών σε βάρος δύο μελών της ΚΝΕ προχτές το βράδυ, την ώρα που καλούσαν το λαό και τη νεολαία να πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ.

Οι αυριανές εκδηλώσεις

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ για αύριο Παρασκευή:

- Καλαμάτα (Φητειά), 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά, θα μιλήσει ο Φώτης Ρηγανάκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Φάρσαλα, 9 μ.μ., για τους νέους αγρότες.

- Λιβαδειά (κεντρική πλατεία), 8:30 μ.μ., για παιδεία και εργασία. Θα μιλήσει η Ολυμπία Κυζίλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα.

- Νάουσα (Δημοτικό Πάρκο), 8 μ.μ., για τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό. Θα μιλήσει η Ι. Σοφρόνωφ, γραμματέας ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.

- Φλώρινα (κεντρική πλατεία), 8 μ.μ., με ομιλητή το Ν. Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και συναυλία με το συγκρότημα «Σκοτεινές Ακτές».

- Σιάτιστα Κοζάνης (πάρκο Αγίου Δημητρίου, Χώρα), 8 μ.μ., για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα μιλήσει ο Δ. Πρωιμάκης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής της Οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ