ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικό παιδικό βιβλίο στη Γερμανία

Η αφίσα των εκδηλώσεων για το ελληνικό παιδικό βιβλίο
Η αφίσα των εκδηλώσεων για το ελληνικό παιδικό βιβλίο
Ελληνες συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων θα γνωρίσουν οι Γερμανοί εκδότες στη διάρκεια του Σεπτέμβρη, με τις εκδηλώσεις «Ανακαλύπτοντας την Ελλάδα μέσα από τα βιβλία για παιδιά και νέους». Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με αφορμή την 53η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις πόλεις Μάρμπουργκ, Γκίσεν και Φραγκφούρτη (8 - 14/9), όπου θα διαβάσουν έργα τους οι συγγραφείς: Αλκη Ζέη, Χρήστος Μπουλώτης, Μάνος Κοντολέων, Λότι Πέτροβιτς, Κίρα Σίνου, Λίτσα Ψαραύτη, Σοφία Ζαραμπούκα, Ελένη Σαραντίτη, Ευγένιος Τριβιζάς. Επίσης, δεκαπέντε εικονογράφοι θα συμμετέχουν, με τρία έργα ο καθένας, στην έκθεση εικονογράφησης (25/9-20/10) στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φραγκφούρτης. Πρόκειται για τους: Γιώργο Ακοκαλίδη, Νικόλα Ανδρικόπουλο, Λήδα Βαρβαρούση, Κατερίνα Βερούτσου, Τατιάνα Βολανάκη, Σπύρο Γούση, Σοφία Ζαραμπούκα, Νίκο Μαρουλάκη, Εύα Μελά, Αννα Μενδρινού, Διατσέντα Παρίση, Σοφία Φόρτωμα, Βάσω Ψαράκη, Φωτεινή Στεφανίδη, Γιάννη Στεφανίδη.

Η σειρά εκδηλώσεων «Ελληνικό Λογοτεχνικό Καλοκαίρι», που διοργάνωσαν στο Μόναχο το ΕΚΕΒΙ και η Οργανωτική Επιτροπή «Φραγκφούρτη 2001», σε συνεργασία με το «Σπίτι Λογοτεχνίας Μονάχου» και άλλους φορείς, θα παραταθεί μέχρι αρχές του Οκτώβρη και θα ολοκληρωθεί με τις εξής εκδηλώσεις: Ο Νίκος Θέμελης παρουσιάζει το βιβλίο του «Η Αναζήτηση» (21/9). Βραδιά ποίησης με τους: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Δήμητρα Χριστοδούλου, Χάρη Βλαβιανό (28/9). Οι Ερση Σωτηροπούλου και Αντώνης Σουρούνης παρουσιάζουν τις γερμανικές εκδόσεις των βιβλίων τους, «Ζιγκ Ζαγκ στις νεραντζιές» και «Ο χορός των ρόδων» αντίστοιχα (6/10). Παρουσίαση του ποιητή Μιχάλη Γκανά στο Ινστιτούτο Γκαίτε Μονάχου (13/9).

Το «Ελληνικό Λογοτεχνικό Καλοκαίρι» αφορούσε στο έργο των: Καβάφη, Σεφέρη, Εμπειρίκου, Ρίτσου και Ελύτη και πλαισιώθηκε και με εκδηλώσεις για το ελληνικό λογοτεχνικό βιβλίο.

Με Τσιτσάνη στο «Κατράκειο»

Η σμιλεμένη με τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη μουσική παράσταση «Ο,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ», με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, θα παρουσιαστεί την Τρίτη στο «Κατράκειο». Η βραδιά αποσκοπεί στη συγκέντρωση των απαιτούμενων χρημάτων για ν' αποκατασταθεί το κτίριο του «Χατζηκυριάκειου» Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας, που επλήγη σοβαρά από το σεισμό του '99. Στο πρόγραμμα, που αποτελεί μια «διαδρομή» στη δημιουργία του αξέχαστου Τσιτσάνη, συμμετέχουν οι: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώτα Δρακιά, ο πρωτοψάλτης Γρηγόριος Νταραβάνογλου και μέλη της χορωδίας του Δ. Τυπάλδου. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Σταμάτη Φασουλή. Τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα, τα κοστούμια της Τότα Πρίτσα, η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου, τα κείμενα του ποιητή Γιάννη Κοντού και του Θανάση Νιάρχου, η ενορχήστρωση του Κώστα Γανωσέλη. Συμπράττουν οι ηθοποιοί Σούλα Αθανασιάδου, Γιάννης Σκαραγκάς, Βαγγέλης Χατζηνικολάου. Την ορχήστρα αποτελούν δέκα σολίστες στο μπουζούκι και πολλοί ακόμη μουσικοί.

Ηθο-ποιία διανοίας και ψυχής

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ένα χώρο καλλιμάρμαρο, αλλά εντελώς αντιθεατρικό, έλαμψε χτες και προχτές, το σπάνιας διάνοιας υποκριτικό τάλαντο, αλλά και η εκπληκτική τεχνική ενός αληθινά μεγάλου ηθοποιού του 20ού αιώνα - και ευχόμαστε - και για αρκετά ακόμη του 21ου. Του Αμερικανού ηθοποιού Ροντ Στάινγκερ, γνωστού στο ελληνικό κοινό από τον κινηματογράφο (άγνωστος δυστυχώς από τη σημερινή νεολαία, που δεν έχει δει τον αριστουργηματικό «Ενεχυροδανειστή», τον «Βοναπάρτη» και άλλες ερμηνείες του σε μια τεράστια γκάμα ρόλων). Ο Ροντ Στάινγκερ ήρθε στην Αθήνα για να ερμηνεύσει το πρόσωπο του Σωκράτη στο ελληνογερμανικής παραγωγής θέαμα «Η Αυγή του Πολιτισμού», σε μουσική Αντρέα Βολενβάιντερ (μια σύνθεση και εκτέλεση που ως αυτόνομη δημιουργία είναι ενδιαφέρουσα και απολαυστική) και σκηνοθεσία Μπεντ Κάμερμάιερ. Ενα θέαμα θεατρόμορφο, με κειμενικές παρεμβάσεις - «ιδεολογικό αχταρμά», που παρέθετε δίπλα στον Σωκράτη ως ανάλογα πνεύματα διάφορες μορφές της νεότερης παγκόσμιας και ελληνικής ιστορίας (λ.χ.: τη Ρόζα Λούξεμποργκ και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τον εισβολέα στο Βιετνάμ Τζον Κένεντι, τον πάντα ασυμβίβαστο Αθανάσιο Διάκο με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό). Ενα θέαμα, σεμνό βέβαια, αλλά αφελές και γραφικό ως σύλληψη και υλοποίηση, το οποίο ούτε αντέχει σε κριτική, ούτε κατ' ελάχιστον αναλογεί στα ερμηνευτικά μεγέθη του Στάινγκερ. Μεγέθη, δίπλα στα οποία είναι αδιανόητο να τοποθετεί κανείς την εντελώς απαίδευτη «υποκριτική» της Μαρίας Λάμπρου.

Ο λόγος μας, λοιπόν, μόνο για το μέγα υποκριτικό μάθημα του Στάινγκερ. Ο Στάινγκερ δεν είναι μόνον ένας μεγάλος «μάστορας» της υποκριτικής τέχνης, με τέλεια ασκημένα εκφραστικά μέσα - φωνή, αναπνοή, άρθρωση, έκφραση, χειρονομία. Τόσο τέλεια, που δι' αυτών παράγει «μουσική», άφθαστων τονικών αποχρώσεων και άπειρων ρυθμών και το κυριότερο: Πλάθει με πλέρια αλήθεια, φυσικότητα, απλότητα και αμεσότητα ανθρώπινους χαρακτήρες, τη σκέψη τους και τα συναισθήματά τους. Ο Στάινγκερ ανήκει στο σπάνιο είδος των διανοητών καλλιτεχνών. Σε εκείνους που ποιούν ήθος ψυχής και διανοίας. Αυτός ο ηθο-ποιός έχει ένα μοναδικό χάρισμα: Νιώθει με το μυαλό και σκέφτεται με την ψυχή. Γι' αυτό, παρότι υποδύθηκε το πρόσωπο ως θέατρο αναλογίου (διάβαζε το κείμενο σε μικρή φωτεινή οθόνη), ο Σωκράτης του ήταν ένας αληθινός, απλός και καθημερινός άνθρωπος με σάρκα και οστά, με γιγάντιο και ελεύθερο πνεύμα. Ηταν το πρόσωπο που ονειρεύτηκε ο Βάρναλης στο έργο του «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη».


Α. Ε.

Μνήμη Μ. Κατράκη

Δεκαεφτά χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το χαμό του αλησμόνητου αγωνιστή και συντρόφου μας, του λαοφιλούς και μοναδικά προικισμένου ηθοποιού Μάνου Κατράκη. Ηταν 2 του Σεπτέμβρη του 1984, τότε που «έφυγε». Μένει όμως αθάνατος στην καρδιά και τη μνήμη όλων. Μνήμη, που τρυφερά συντηρούσε κάθε χρόνο η συντρόφισσά του και άλλοι συγγενείς του. «Θεράποντες», τώρα, του μνημοσύνου του, που θα γίνει στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, το Σαββάτο (8/9), στις 11πμ, οι Στάθης Λιβαθινός και Δημήτρης Θεοφίλου.

Θέατρο και εικαστικές δημιουργίες

Θέατρο, χορό, μουσική και εικαστικές δημιουργίες συνδυάζει το πολυθέαμα «Μεταμορφώσεις», που παρουσιάζεται στο θέατρο «Απόλλων», στην Ερμούπολη Σύρου (7-9/9). Με την καλλιτεχνική αυτή εκδήλωση κλείνει το Φεστιβάλ «Ερμουπόλεια 2001». Το πολυθέαμα, εμπνευσμένο και βασισμένο σε τέσσερα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτό, αφιερώνεται στον Αλέξη Σολομό.

Στις «Μεταμορφώσεις», τα γλυπτά έργα του Τάκη Λουκάτου μεταμορφώνονται σε ζωντανές υπάρξεις μέσω χορευτών και ηθοποιών και μας «ταξιδεύουν» σε μια ονειρική πραγματικότητα. Το θεατρικό μέρος του πολυθεάματος περιλαμβάνει τα μονόπρακτα του Κοκτό «Ψεύτρα», «Ανθρώπινη φωνή», «Φάντασμα Μασσαλίας», «Πανηγύρι», τα οποία πρωτοανέβασε ο Αλέξης Σολομός (1950). Ερμηνεύουν: Αννα Φόνσου, Μίνα Χειμώνα.

Στο φουαγιέ του θεάτρου (7-15/9) θα παρουσιάζεται έκθεση με 40 κούκλες - γλυπτά του Τάκη Λουκάτου. Η σκηνοθεσία του θεατρικού μέρους είναι του Τάκη Λουκάτου. Σκηνογραφία, κοστούμια, φωτισμός, καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Κίτοβα. Χορογραφίες Βαρβάρας Παξιμαδά, θεατρική διδασκαλία Βέρας Ζαβιτσιάνου, μετάφραση Μαρίας Χριστοδουλίδου. Συμμετέχουν χορευτές της Σχολής «Ραλλού Μάνου».

Εισαγωγικές Εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου

Μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους οι υποψήφιοι για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 24 του Σεπτέμβρη. Μετά την προκριματική εξέταση θα ακολουθήσει η τελική, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί σε όσους προκριθούν. Φέτος θα εισαχθούν 15 νέοι σπουδαστές, αγόρια και κορίτσια. Τα δικαιολογητικά (απολυτήριο λυκείου, πιστοποιητικό γέννησης και δύο φωτογραφίες ταυτότητας), πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία της Σχολής (Πειραιώς 35), τις εργάσιμες ημέρες 1-4 μ.μ. (τηλ. 5225.634).

«Δίνουν το αίμα τους... »

Ολες τις ανάγκες σε αίμα των μελών του και των συγγενών τους κάλυψε το 2000 η Τράπεζα Αίματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ. Η «Τράπεζα» ιδρύθηκε το 1985 από τους εργαζόμενους του υπουργείου και η πρώτη αιμοληψία απέφερε 45 μονάδες.

Τα τρία τελευταία χρόνια έγιναν τέσσερις προγραμματισμένες αιμοληψίες, σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, όπου και υπάγεται η «Τράπεζα» των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, η οποία επεκτάθηκε και σε περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, όπου πραγματοποιούνται οργανωμένες, ικανοποιητικού αριθμού, αιμοληψίες. Στόχος του συλλόγου είναι η κάλυψη όλων των περιφερειακών υπηρεσιών και η διατήρηση τού υψηλού επιπέδου προσφοράς αίματος στους συνανθρώπους μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ