ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σύλληψη του προέδρου εργαζομένων στις μεταφορές

Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ

Παλιότερη συνέντευξη στο «Ρ» αντιπροσωπείας του ΕΜΕΡ, στην οποία συμμετείχε και ο συλληφθείς Σάμπρι Τοπτσού
Παλιότερη συνέντευξη στο «Ρ» αντιπροσωπείας του ΕΜΕΡ, στην οποία συμμετείχε και ο συλληφθείς Σάμπρι Τοπτσού
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Σε μια προσπάθεια κατατρομοκράτησης των εργαζομένων αποδίδει το Κόμμα της Εργασίας (ΕΜΕΡ) τη σύλληψη, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, του στελέχους του και προέδρου του Συνδικάτου των Εργαζομένων στις Μεταφορές (TUMTIS), Σάμπρι Τοπτσού.

«Νιώθοντας μεγάλο φόβο για τους εργάτες και τους εργαζόμενους που οργανώνονται και ενώνονται με την πάλη για τα δικαιώματά τους, υπό το φως των οικονομικών κρίσεων που διαδέχονται η μία την άλλη και τις κοινωνικές συνθήκες που χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, οι δυνάμεις του κράτους προσπαθούν να εμποδίσουν την πάλη αυτή με συνεχώς εντεινόμενες επιθέσεις, απειλές και προσπάθειες ταπείνωσης», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Κόμματος της Εργασίας (Emegin Partisi, EMEP). «Το πώς ο Σάμπρι Τοπτσού, πρόεδρος του Συνδικάτου των Εργαζομένων στις Μεταφορές (TUMTIS) συνελήφθη, του πέρασαν χειροπέδες και προσήχθη βιαίως στο Αρχηγείο της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης από το σπίτι του αργά (σ.σ. χτες) τη νύχτα, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα του πόσο απροκάλυπτες και δίχως όρια έχουν γίνει αυτές οι επιθέσεις».

Από την ημέρα που ιδρύθηκε το TUMTIS, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΜΕΡ, «απέδειξε τη μαχητικότητά του ως συνδικαλιστικό κίνημα και βοήθησε ως παράδειγμα ταξικού συνδικαλισμού στη χώρα μας. Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές της εταιρίας της Κωνσταντινούπολης "Aktif Transport" συνεχίζουν την αντίσταση που ξεκίνησαν, για να ενταχθούν στα συνδικάτα, με πορείες, διαδηλώσεις και απόλυτη αποφασιστικότητα. Η πάλη συνεχίζεται από τους εργαζόμενους παρ' όλες τις πιέσεις και τις απειλές της εργοδοσίας και αυτό ανησυχεί όχι μόνο το αφεντικά, αλλά και τους υπόλοιπους κύκλους του κεφαλαίου». Η σύλληψη του Σάμπρι Τοπτσού«αποτελεί μια προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι εργάτες της "Aktif Transport", που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αντίσταση παρ' όλες τις πιέσεις, όπως και οι υπόλοιποι μαχητές συνδικαλιστές».

Θυροκόλληση στην τουρκική πρεσβεία διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Σάμπρι Τοπτσού από το ΠΑΜΕ
Θυροκόλληση στην τουρκική πρεσβεία διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Σάμπρι Τοπτσού από το ΠΑΜΕ
Η επίθεση αυτή, αναφέρει το ΕΜΕΡ, «αποτελεί μια συγκεκριμένη πολιτική εναντίον όλων των μαχητικών συνδικαλιστών που αγωνίζονται στο πλευρό της εργατικής τάξης, ξεκινώντας με την TUMTIS. Προσπαθούν να πετύχουν τη σιωπή... αυτές οι επιθέσεις θα συνεχιστούν. Οι δυνάμεις της άρχουσας τάξης προσπαθούν να τρομοκρατήσουν την εργατική τάξη με τέτοιες επιθέσεις εναντίον των συνδικαλιστών και του εργατικού κινήματος. Από την άλλη, προσπαθούν να εξουδετερώσουν τις δυνάμεις που δεν μπορούν να χειραγωγήσουν, με συλλήψεις σε σπίτια και αστυνομική παρουσία να γίνονται σχεδόν καθημερινά, συνηθισμένα περιστατικά».

Το Κόμμα της Εργασίας αναφέρει πως «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε μια ενεργητική πάλη σε ολόκληρη τη χώρα και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Ωστόσο, η σημασία των αντιδράσεων και της υποστήριξης σε διεθνές επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητη». Το ΕΜΕΡ καλεί όλους «να αντιδράσουν προς το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και την Κυβέρνηση της Τουρκίας».

Το μόνο στοιχείο που η αστυνομία είχε σε βάρος του Σάμπρι Τοπτσού ήταν μια «καταγγελία». Πέραν της σύλληψης του Τοπτσού, και άλλα μέλη του συνδικάτου TUMTIS έχουν τεθεί υπό σύλληψη κατ' οίκον. Φαίνεται πως τα αφεντικά της «Aktif Transport» προσπαθούν να σπάσουν τις προσπάθειες αντίστασης των εργαζομένων με αστυνομική βοήθεια, εκτιμά το ΕΜΕΡ, που βλέπει τους «κύκλους του κεφαλαίου με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας να καταφεύγουν στη βία... το διεφθαρμένο και καταρρέον σύστημα δεν μπορεί να κάνει τίποτ' άλλο». Το ΕΜΕΡ καλεί «για την άμεση απελευθέρωση» του Σάμπρι Τοπτσού και την έναρξη έρευνας όσον αφορά τα κίνητρα αυτής της επίθεσης σε βάρος του.

Το ΠAME

Παράσταση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Σάμπρι Τοπτσού στην Κωνσταντινούπολη και την παραπομπή του στο αυτόφωρο, οργάνωσε χτες το μεσημέρι στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Οπως αναφέρει το υπόμνημα του ΠΑΜΕ προς την τουρκική πρεσβεία, η σύλληψη του Σαμπρί Τοπτσού, προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές της Τουρκίας (TUMTIS), «έγινε για να καμφθεί ο απεργιακός αγώνας των εργατών του εργοστασίου ΕΡΠΑ, τον οποίο καθοδηγεί η TUMTIS» και η τρομοκρατική αυτή πράξη των τουρκικών αρχών φανερώνει ότι «η τουρκική κυβέρνηση τρέμει την ένταση της ταξικής πάλης των εργαζομένων». Το υπόμνημα καταλήγει διατυπώνοντας την απαίτηση της άμεσης απελευθέρωσης του προέδρου της TUMTIS «που ταυτόχρονα είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ταξικού Πανευρωπαϊκού Κινήματος».

Η τουρκική πρεσβεία, επιδεικνύοντας «δημοκρατική ευαισθησία», αρνήθηκε ακόμα και την είσοδο στους εκπροσώπους της γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο υπάλληλος της πρεσβείας που συνομίλησε με τα μέλη του ΠΑΜΕ, μέσω θυροτηλεφώνου, τους είπε ότι δεν μπορεί να τους αφήσει να μπούνε και πως αν θέλουν να ρίξουν το υπόμνημα κάτω από την πόρτα!!!

Τα μέλη της γραμματείας του ΠΑΜΕ θυροκόλλησαν το υπόμνημα στην είσοδο και ο Θ. Κούτρας, εξηγώντας σε δήλωσή του τους λόγους της ενέργειας του ΠΑΜΕ, είπε: «Κανένας δημοκρατικός άνθρωπος σήμερα, ανεξαρτήτως πού ανήκει, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε αυτό που γίνεται στη διπλανή μας χώρα στην Τουρκία. Η καταπάτηση και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού της Τουρκίας δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας μας να εκφράσουν με οποιοδήποτε τρόπο θεωρούν καλύτερο την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας».

Με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας αντιτίθεται στη σύλληψη του προέδρου της TUMTIS και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ

Με διαμαρτυρία του προς την Τουρκική Πρεσβεία της Αθήνας σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ «διαμαρτύρεται εντονότατα για την παράνομη σύλληψη του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές της Τουρκίας Σάμπρι Τοπτσού στην Κωνσταντινούπολη».

Το Συνδικάτο αναφέρει πως «η σύλληψη και η παραπομπή του στο αυτόφωρο έγινε καθαρά για πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους και σκοπό είχε την πάταξη του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΕΡΠΑ».

Και η ανακοίνωση - διαμαρτυρία καταλήγει: «Συμπαραστεκόμαστε στον συνάδελφο Σάμπρι Τοπτσού, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις μεταφορές της Τουρκίας (TUMTIS) και ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση αυτοκτονίας κατά αστυνομικών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Μια γυναίκα αγνώστων στοιχείων που είχε ζωστεί εκρηκτικά τα πυροδότησε στην πλατεία Ταξίμ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας, να βρουν το θάνατο και άλλοι 22 να τραυματιστούν, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν αρχικά ανέφεραν ότι οι τρεις νεκροί εκτός της γυναίκας ήταν αστυνομικοί, ωστόσο οι αρχές επιβεβαίωσαν το θάνατο μόνον ενός αστυνομικού.

Η έκρηξη έγινε κοντά σε φυλάκιο ελέγχου της αστυνομίας στην ιστορική πλατεία, η οποία είναι ο τόπος ιστορικών αναμετρήσεων των Τούρκων εργαζομένων με τις αρχές. Η σταθερή αστυνομική παρουσία στην περιοχή είναι ένας λόγος που κάνει τις τουρκικές αρχές να θεωρούν ότι στόχος της γυναίκας που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας ήταν, ακριβώς, οι αστυνομικοί.

Η ταυτότητα της γυναίκας παρέμενε άγνωστη ως αργά χτες βράδυ, ενώ δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση. Η αστυνομία προσπαθούσε χτες να εξουδετερώσει και άλλον ένα εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κοντά στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με το «CNN-Turk».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ