ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Η βδομάδα που πέρασε, η πιο «άνυδρη» πολιτικά μέσα στο χρόνο, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, σημαδεύτηκε από εξαιρετικά σπουδαία γεγονότα που ο ελληνικός λαός, και η νεολαία, θα τα «βρει» μπροστά του το επόμενο διάστημα. Κι αυτά έχουν να κάνουν φυσικά με τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή των Βαλκανίων, στη Μέση Ανατολή, σε άλλα σημεία του κόσμου, σε ένα συνεχές πάρε - δώσε, σε μια μοιρασιά αγορών, σε αλλαγές και επαναχάραξη συνόρων, σε διανομή της λείας και των αγορών ανάμεσα στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με την ενεργό συμμετοχή και ανάμειξη φυσικά και των μικρών «εταίρων» τους.

Εύθραυστη και επικίνδυνη η συμφωνία «ειρήνευσης»

Η συμφωνία «ειρήνευσης» που υπογράφηκε υπό τους ήχους των όπλων στη γειτονική μας πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι όχι απλά εύθραυστη, αλλά καταντάει να γίνεται και επικίνδυνη για το μέλλον των λαών της περιοχής, αφού η πλευρά που δημιούργησε το πρόβλημα ο «ΟΥΤΣΕΚΑ», εξακολουθεί να είναι οπλισμένος και να μη δεσμεύεται από καμία συμφωνία. Η συμφωνία αυτή πολύ καλά μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα, για να δρομολογηθούν διάφορα σχέδια που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς σε ένα ευρύτερο πεδίο. Η αποσταθεροποίηση που άρχισε με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζεται και βαθαίνει ακόμα περισσότερο. Ηδη τη βδομάδα που διανύσαμε άρχισε και η ΝΑΤΟική επέμβαση στην ΠΓΔΜ. ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από την περασμένη Τετάρτη βρίσκονται στα Σκόπια, ενώ έχουν καταφτάσει και οι πρώτοι 400 στρατιώτες από τους 3.500 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, που πρόκειται να εγκατασταθούν στα Σκόπια. Οι μάχες μέχρι σήμερα συνεχίζονται. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να συμμετάσχει στις διαδικασίες αυτές με τον τρόπο που συμμετέχει. Δεν πρέπει να στείλει στρατεύματα ελληνικά. Κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορά μας, βροντοφώναξαν και οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη προχτές. Η παρουσία ελληνικών στρατευμάτων σε μια γειτονική χώρα είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί οποιαδήποτε σύγκρουση ή ατύχημα στην οποία θα συμμετέχουν Ελληνες και βαφτεί με αίμα, θα αποτελεί συνεχή πτυχή σύγκρουσης και τριβών με αυτή τη χώρα, αφού στην πραγματικότητα θα πρόκειται για στρατό κατοχής.

«Το Ισραήλ αυτοσυγκρατείται»!

Associated Press

Διαρκώς χειροτερεύει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Με αφορμή νέα επίθεση αυτοκτονίας με Ισραηλινούς τραυματίες την προηγούμενη Δευτέρα, η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε αποκλεισμό των αυτόνομων κατεχομένων εδαφών, κλείνοντας παράλληλα τα σύνορα με την Αίγυπτο. Οι Παλαιστίνιοι έκλεισαν όλα τα καταστήματα στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα και προχώρησαν σε διαδηλώσεις, στις οποίες τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές, ενώ η δολοφονία της οκτάχρονης Παλαιστίνιας οδήγησε σε ένταση την κατάσταση. Νέα εισβολή των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ με άρματα μάχης σε παλαιστινιακά εδάφη, ισοπεδώνοντας αστυνομικό τμήμα είχαμε την Πέμπτη, ενώ Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες σκότωσαν Παλαιστίνιο. Ο Σιμόν Πέρες εμφανίστηκε προκλητικός να δηλώνει ότι «το Ισραήλ αυτοσυγκρατείται», και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επαναλαμβάνει επίσης προκλητικά καλώντας τον Αραφάτ «να σταματήσει τη βία»... Οι Παλαιστίνιοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για κρατική βία του Ισραήλ και συνεχίζουν να ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει διεθνή προστασία στον παλαιστινιακό λαό. Φωνή βοώντος, βεβαίως, εν τη ερήμω...

Ενας ακόμα νεκρός στο βωμό του εφοπλιστικού κέρδους

Ενα ακόμα θύμα θρήνησε η εργατική τάξη της χώρας μας προχτές, θυσία στο βωμό της ασύδοτης εφοπλιστικής και καπιταλιστικής ασυδοσίας και εκμετάλλευσης. Στην Πάρο έσπασε μια δέστρα κάβων, με αποτέλεσμα να λιώσει το παλικάρι. Τεράστια η ευθύνη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αφού δόθηκε στο πλοίο άδεια απόπλου πριν γίνει η αυτοψία. Στον Πειραιά οι συνδικαλιστές του «Στέφενσων» ανακάλυψαν πως δύο ακόμα «μπίντες» είχαν ρωγμή. Η αντίδραση των ναυτεργατών ανάγκασε την επιθεώρηση να ασκήσει έλεγχο. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να πληρώνει άλλο φόρο αίματος για να αυγαταίνουν τα κέρδη του μονοπωλιακού και εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ερευνα της ICAP σε πανελλαδική κλίμακα σημειώνει ότι παρά τη συνέχιση της ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας, το 2000 επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ενώ οι αυξήσεις για τους εργαζόμενους κυμάνθηκαν στο 2%, τα κέρδη της βιομηχανίας αυξάνονται με ρυθμούς 7,6%! (σελίδα 11)

Μεταξύ εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενου δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα δικαιωμάτων. Οταν υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι, όταν όλες οι απεργίες κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές. Οταν ο Τύπος και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι απρόσιτα στους εργαζόμενους και χρησιμοποιούνται μόνο για να διαβάλλονται οι αγώνες τους. Τα δικαιώματα του ανθρώπου στις ταξικά διαχωρισμένες κοινωνίες μόνο στα λόγια μπορούν να διακηρύσσονται! (σελίδα 12)

Αφιερωμένο στις ανώνυμες εργαζόμενες Ελληνίδες, τις αφανείς πρωταγωνίστριες της καθημερινής ζωής, αυτές που σήκωσαν στις πλάτες τους το μέλλον του τόπου, είναι το φωτογραφικό λεύκωμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Φιλιππότη» με τίτλο «Γυναίκα για πάντα» (σελίδες 18-19)

Προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία σε λιγότερο από ένα μήνα. Δεν είναι λίγοι αυτοί στη «Δύση» που θα επιθυμούσαν να επαναληφθεί το σενάριο της Γιουγκοσλαβίας και ο νυν Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο να ακολουθήσει το δρόμο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μια και είναι γνωστό ότι ο Λουκασένκο δε βλέπει με θετικό μάτι τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και μάλιστα βγαίνει δημόσια και το ομολογεί (σελίδες 26-27)

Εκρυθμη και με απρόβλεπτες συνέπειες εκτιμά το Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό (PADS) ότι είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αλγερία, μετά και από τη δημιουργία και ενίσχυση του μαζικού κινήματος, με κύριο αίτημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανέχειας, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον τερματισμό της κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Συνέντευξη με τον Καρίμ, μέλος της διεύθυνσης του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό (σελίδες 28-29)

Μάλλον να παίρνει συνεντεύξεις παρά να δίνει είναι συνηθισμένος ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ Φαμ Βαν Τσουόνγκ, όπως δηλώνει, αφού εργάστηκε αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος. Πάντως η συνέντευξη είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Βιετνάμ, τη χώρα που βγήκε νικήτρια από τον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο, αλλά συνεχίζει έναν άλλο, αυτόν εναντίον της φτώχειας και της υπανάπτυξης που την κληροδότησαν τα χρόνια της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης (σελίδες 30-31)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ