Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ερευνα της ICAP σε πανελλαδική κλίμακα σημειώνει ότι παρά τη συνέχιση της ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας, το 2000 επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ενώ οι αυξήσεις για τους εργαζόμενους κυμάνθηκαν στο 2%, τα κέρδη της βιομηχανίας αυξάνονται με ρυθμούς 7,6%! (σελίδα 11)

Μεταξύ εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενου δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα δικαιωμάτων. Οταν υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι, όταν όλες οι απεργίες κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές. Οταν ο Τύπος και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι απρόσιτα στους εργαζόμενους και χρησιμοποιούνται μόνο για να διαβάλλονται οι αγώνες τους. Τα δικαιώματα του ανθρώπου στις ταξικά διαχωρισμένες κοινωνίες μόνο στα λόγια μπορούν να διακηρύσσονται! (σελίδα 12)

Αφιερωμένο στις ανώνυμες εργαζόμενες Ελληνίδες, τις αφανείς πρωταγωνίστριες της καθημερινής ζωής, αυτές που σήκωσαν στις πλάτες τους το μέλλον του τόπου, είναι το φωτογραφικό λεύκωμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Φιλιππότη» με τίτλο «Γυναίκα για πάντα» (σελίδες 18-19)

Προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία σε λιγότερο από ένα μήνα. Δεν είναι λίγοι αυτοί στη «Δύση» που θα επιθυμούσαν να επαναληφθεί το σενάριο της Γιουγκοσλαβίας και ο νυν Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο να ακολουθήσει το δρόμο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μια και είναι γνωστό ότι ο Λουκασένκο δε βλέπει με θετικό μάτι τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και μάλιστα βγαίνει δημόσια και το ομολογεί (σελίδες 26-27)

Εκρυθμη και με απρόβλεπτες συνέπειες εκτιμά το Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό (PADS) ότι είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αλγερία, μετά και από τη δημιουργία και ενίσχυση του μαζικού κινήματος, με κύριο αίτημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανέχειας, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον τερματισμό της κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Συνέντευξη με τον Καρίμ, μέλος της διεύθυνσης του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό (σελίδες 28-29)

Μάλλον να παίρνει συνεντεύξεις παρά να δίνει είναι συνηθισμένος ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ Φαμ Βαν Τσουόνγκ, όπως δηλώνει, αφού εργάστηκε αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος. Πάντως η συνέντευξη είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Βιετνάμ, τη χώρα που βγήκε νικήτρια από τον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο, αλλά συνεχίζει έναν άλλο, αυτόν εναντίον της φτώχειας και της υπανάπτυξης που την κληροδότησαν τα χρόνια της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης (σελίδες 30-31)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ