ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΕΘ
Συλλαλητήριο λαϊκής κατακραυγής

Από τα πρωτοβάθμια σωματεία, στις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου, από την πύλη του λιμανιού στη ΧΑΝΘ, έξω από την έκθεση. Σε μαζική συμμετοχή καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Εχοντας καθαρό ότι τίποτα προς όφελός τους δεν έχουν να περιμένουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Οτι, αντίθετα, μέρα τη μέρα τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα. Οτι είναι άμεση πλέον και η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στα βόρεια σύνορα. Οτι η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Οτι αν αφεθούν να κυλήσουν έτσι οι εξελίξεις, απομακρύνεται όλο και πιο πολύ η προοπτική μιας ανάπτυξης προς όφελος του λαού και του τόπου. Οι εργαζόμενοι της πόλης συσπειρωμένοι στα πρωτοβάθμια σωματεία και επιτροπές αγώνα θα δώσουν δυναμικό «παρών» έξω από το χώρο που ο πρωθυπουργός και οι ομοτράπεζοί του - εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και τα τσιράκια τους - θα δίνουν όρκους πίστης στη συνέχιση μιας πολιτικής που ματώνει την εργατική τάξη, καταστρέφει την παραγωγική βάση, αυξάνει τα ήδη υπερκέρδη των λίγων. Η διαδήλωση δε θα αφήσει βεβαίως άθιχτες τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που προσέρχονται στη Θεσσαλονίκη για να διαβεβαιώσουν πως είναι και δικός τους στόχος η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή το ξεπάτωμα των εργαζομένων.

Την πρόσκληση για τη διαδήλωση υπογράφουν ήδη τα σωματεία: ΔΕΘ, «Μαλαματίνα», «Φλώρινα - Χωναίος», «Pepsi - ΗΒΗ», 3Ε Θεσσαλονίκης, «Τσάνταλη», ΑΓΝΟ, Καπνεργατών, Οικοδόμων, Δέρματος, Εμποροϋπαλλήλων, Ξύλου, Εργαζομένων στους Περιφερειακούς Δήμους, Νοσοκομείου Αγίου Παύλος, Ιδιωτικών Κλινικών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΟΑΣΘ, Υγειονομικών, ΙΚΑ, ΕΛΠΕ, Συνδέσμου Εμφιαλωμένων, Α` ΕΛΜΕ.

Στο μεταξύ την Παρασκευή, 16 μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ ζήτησαν με επιστολή τους την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειάς του, αύριο Δευτέρα, με θέμα τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 8 Σεπτέμβρη.

Στην προκήρυξή της η Επιτροπή Αγώνα που οργανώνει το συλλαλητήριο σημειώνει: «Ο δρόμος που ανοίγει με καθημερινούς αγώνες σε κάθε τόπο δουλιάς και σωματείο, σε κάθε γειτονιά και πόλη, ο δρόμος που πέρασε από τη ΓΕΝΟΒΑ, δεν έχει επιστροφή. Αυτός ο δρόμος περνάει στις 8 Σεπτέμβρη από τη Θεσσαλονίκη». Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει εκείνους τους εκπροσώπους των φορέων (δήμος, ΕΚΘ, κλπ.) που προτίμησαν να υπακούσουν στις κομματικές ηγεσίες παρά στο λαό της πόλης και αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε διοργάνωση κινητοποιήσεων. «Αφήνουν, τονίζει, την Εκθεση να ξεπουληθεί σε ιδιώτες. Αφήνουν την Εκθεση να γίνει πάλι βήμα εξαπάτησης του λαού, με οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για ανάπτυξη, έργα, κοινωνικά πακέτα ελεημοσύνης, που μόνο αφελείς μπορούν πια να πιστέψουν. Αφήνουν την κυβέρνηση να καλλωπίσει το αντιλαϊκό πρόσωπό της».

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στηρίζει και συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις του στη διαδήλωση που οργανώνουν τα συνδικάτα στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη, ενώ από τη Γραμματεία του θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, όπου θα παρουσιαστεί το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. «Η ανάπτυξη αυτής της πάλης, τονίζεται σε σχετικό απόσπασμα της απόφασης του ΠΑΜΕ, δεν μπορεί παρά να αντιπαρατεθεί με θεωρίες και θέσεις που προβάλλει η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Π.χ. "Ανταγωνιστικότητα", "Παραγωγικότητα", "Σύγκλιση", "Παγκοσμιοποίηση" κ.ά. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να προετοιμαστούν καλά και να οξύνουν την αντιπαράθεση ενόψει της κυβερνητικής φιέστας στη ΔΕΘ και της συνεδρίασης της διοίκησης της ΓΣΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι πάλης

Σε ευθεία αντιπαράθεση, με τις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής που ειδικά σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, μέσα από το ίδιο το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλουν, εκφράζουν πλέον ανοιχτά την υποστήριξή τους στην πολιτική εξυπηρέτησης των επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) προχώρησε στην επεξεργασία ενός ευρύτατου πλαισίου διεκδικήσεων για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την εργατική τάξη της χώρας και κατάρτισε ένα πρόγραμμα δράσης που τίθεται ήδη σε εφαρμογή. Η πρώτη συζήτηση έγινε την Παρασκευή 31 Αυγούστου στη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, όπου αποφασίστηκε, επίσης, στις 6 Οκτώβρη, Σάββατο, να συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Στις εκτιμήσεις της για τη σημερινή κατάσταση η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας, την αντιλαϊκή πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την πολιτική της συμμετοχής στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια. Η ταξική βάση αυτής της πολιτικής είναι συγκεκριμένη. Υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού. Καταργεί, υπονομεύει λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Το επόμενο διάστημα, λόγω της οικονομικής και πολιτικής ενσωμάτωσης της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τη συνέχιση και το βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής των αναδιαρθρώσεων τα λαϊκά προβλήματα θα οξυνθούν, θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.

Η πολιτική πάλη και αντιπαράθεση θα ενταθεί. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις σχεδιάζουν, οργανώνουν τις παρεμβάσεις τους. Η ΔΕΘ χρησιμοποιείται ως αφετηρία αυτών των εξορμήσεων».

Βάση του πλαισίου διεκδικήσεων που προβάλλει το ΠΑΜΕ είναι οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, το δυνάμωμα της απαιτητικότητας των εργαζομένων, η όξυνση της αντιπαράθεσης με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την ΟΝΕ, την ΕΕ.

Στα πλαίσια αυτά, τονίζει, «να ενισχύσουμε το μέτωπο ενάντια στη λογική του "εφικτού" και του "ρεαλιστικού", που χρησιμοποιούνται από τις άλλες δυνάμεις ως βασικά κριτήρια για τον καθορισμό των αιτημάτων. Να ενταθεί η αμφισβήτηση και η πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων χρόνων, να μην καταγραφούν ως αναπόφευκτα και τελεσίδικα, να μην περιορίζεται η πάλη στην άμυνα».

Αξονες δράσης

Ανάμεσα σε άλλα για το επόμενο διάστημα το ΠΑΜΕ κινείται πάνω στους εξής άξονες:

1. Πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Α) Με ένταση της προσπάθειας για την προβολή των θέσεων του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, την αποκάλυψη των θέσεων και των ελιγμών της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΣΥΝ και της πλειοψηφίας των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αντιπάλεμα της επανάπαυσης, εξηγώντας στους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί από τα αντιλαϊκά σχέδια, αλλά καθημερινά προωθεί αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση.

«Συνεχίζουμε τη δράση τώρα, οργανώνουμε την αντίσταση, όπου επιχειρούνται ανατροπές, καταδικάζουμε τον κοινωνικό διάλογο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σ' αυτή την κατεύθυνση καταρτίζεται πρόγραμμα ενημέρωσης των εργαζομένων, οργανώνονται συσκέψεις σε χώρους δουλιάς και κλάδους, ώστε να συζητηθεί παντού το πλαίσιο στόχων πάλης για την ΚΑ, ενώ ιδιαίτερο βάρος πέφτει στην προσπάθεια προσανατολισμού της δράσης των συνδικάτων στην πάλη ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία.

Το ΠΑΜΕ προβάλλει τα 12 σημεία για Δημόσια, Καθολική, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό, για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζομένων με μερική απασχόληση, για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλο το λαό.

Β) Με ένταση της δράσης ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. «Να εξηγήσουμε, σημειώνεται, στους εργαζόμενους ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν συστατικό στοιχείο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, υπηρετούν το στόχο της συγκεντροποίησης, της αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου». Μάλιστα, με δεδομένη τη μεγάλη έκταση που έχει πάρει ήδη η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ το ΠΑΜΕ θέτει ευθέως ζήτημα κρατικοποίησης των τομέων π.χ. της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, των Μεταφορών, ανοίγει πλατιά συζήτηση για την αναγκαιότητα της κοινωνικής ιδιοκτησίας των βασικών - συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τις πολιτικές προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Γ) Με συνέχιση της δράσης ενάντια στις ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη μαύρη - ανασφάλιστη εργασία. Πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία. Για πλήρη - σταθερή εργασία, 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Ισα δικαιώματα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων.

Δ) Με την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οπως εκτιμά, «στις σημερινές συνθήκες έντασης της επίθεσης για την καθήλωση των μισθών και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, το θέμα των αυξήσεων αποκτά ιδιαίτερη σημασία».

Το ΠΑΜΕ συγκεντρώνει την προσοχή σε όλους τους παράγοντες που καθορίζουν αυτό που βιώνουν ως «κόστος ζωής» οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Ανοίγει μέτωπα για τα ζητήματα που αφορούν τη διατροφή, το ρεύμα, το τηλέφωνο, το νερό, την ένδυση, τη στέγη, τη μόρφωση, την προστασία της υγείας, τις συγκοινωνίες, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη λαϊκή στέγη, έτσι ώστε να κατανοείται η βάση της λογικής του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οικονομικές διεκδικήσεις

Ως βάση για τις φετινές οικονομικές διεκδικήσεις αναφέρεται:

-Κατώτερο μεροκάματο 12.000 δρχ.

-Κατώτερος μισθός 300.000 δρχ. για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

-Κατώτερη σύνταξη στα 20 Η ΑΕ της ΕΓΣΣΕ 240.000 δρχ.

-Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού της ΕΓΣΣΕ

-Αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των κερδών. Αφορολόγητο όριο 3,5 εκατομμύρια για τους εργαζόμενους.

-Αύξηση των δαπανών για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, τις λαϊκές πολιτιστικές δραστηριότητες, την πρόληψη - καταπολέμηση των ναρκωτικών.

-Οικογενειακό επίδομα και στους δύο γονείς.

Επιπρόσθετα διεκδικούνται:

Η υπογραφή και η εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων σε όλα τα επίπεδα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ο εκδημοκρατισμός του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, η απόσυρση του σχεδίου «Πολιτεία».

Ε) Με προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά, ώστε να καταγγελθεί οργανωμένα η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και να αναδειχτούν οι θέσεις του ταξικού κινήματος για την Παιδεία, να παρθούν σχετικές πρωτοβουλίες π.χ. συσκέψεις φορέων, περιοδείες σε σχολεία. Θα επιδιωχτεί κοινή δράση με συλλόγους γονέων κηδεμόνων, ώστε να δεθούν οι ταξικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο την Παιδείας με το ΠΑΜΕ.

2. ΑντιΝΑΤΟική, Αντιιμπεριαλιστική πάλη

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι πρέπει να διεκδικηθεί: Η αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, η επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από τη Βοσνία, το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ, η μη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα της χώρας. Να αναδειχτούν τα προβλήματα της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας και της ποινικοποίησης της διεθνούς πολιτικής ζωής, να διεκδικηθεί η απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς και η διάλυση του ΝΑΤΟικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Με αφορμή την 1η Σεπτέμβρη -μέρα έναρξης του 2ου Παγκοσμίου πολέμου- το ΠΑΜΕ θα αναπτύξει ένα δεκαήμερο αντιιμπεριαλιστικής δράσης με αιχμή τη σύνδεση με τους αλλοδαπούς εργάτες, την οργάνωση στα συνδικάτα και τη συμμετοχή τους στην πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος, τη φιλία των λαών, την εργατική αλληλεγγύη, την ειρήνη, την καταδίκη του ΝΑΤΟ.

3. Ανάπτυξη της πάλης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Προτεραιότητα έχει η οργάνωση της αντίδρασης ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. «Δεν περιμένουμε τις κυβερνητικές εξαγγελίες, εντείνουμε τώρα τη δράση. Δρούμε αυτοτελώς, ασκούμε πίεση στις άλλες δυνάμεις και επιδιώκουμε ευρύτερη συσπείρωση ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα. Συνδυάζουμε αυτή την προσπάθεια με την πάλη ενάντια στον "τρομονόμο". Ιδιαίτερα να συγκεντρωθεί η προσοχή ενάντια στην απαγόρευση των απεργιών και την εργοδοτική τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

4. Διεθνής δραστηριότητα

Το ΠΑΜΕ προετοιμάζεται ήδη για την κινητοποίηση ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια για ανάπτυξη κοινών αντιΝΑΤΟικών πρωτοβουλιών. «Επιδιώκουμε, σημειώνεται, να διαμορφώσουμε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ευρύτερη συσπείρωση που θα εκφράζει την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση».

5. Ενίσχυση του ΠΑΜΕ

Για την ενίσχυση του ταξικού πόλου θα αναπτυχθεί δράση για δέσιμο του ΠΑΜΕ με κάθε ταξική συσπείρωση, συντονιστικές επιτροπές, επιτροπές αγώνα, ώστε να συνδυάζεται η προώθηση της κεντρικής κατεύθυνσης με την εξειδίκευση της σε κάθε χώρο, κλάδο και περιοχή. Πιο συστηματική θα είναι η επαφή με τη συσπείρωση για τις δημοκρατικές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, την ΠΑΣΥ, τις αγωνιστικές κινήσεις των ΕΒΕ, το Κίνημα Ειρήνης.

Με επιμονή προβάλλεται επίσης η κατεύθυνση ανάπτυξης της αυτοτελούς δράσης των ταξικών δυνάμεων μέσα στους εργαζόμενους (ιδιαίτερα με το κτίσιμο επιτροπών αγώνα παντού) σε συνδυασμό με τη συμμετοχή και την παρέμβαση στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να ασκείται η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στις συμβιβασμένες ηγεσίες, να απεγκλωβίζονται δυνάμεις, να αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης στα σωματεία και τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2001
Οι δύο όψεις των κυβερνητικών επιλογών

Κάθε κυβερνητική εξαγγελία εμπεριέχει ταυτόχρονα νέες παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο και ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες για το σύνολο του λαού

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια το στοιχείο της προσμονής, λίγο πριν εκφωνηθεί ο πρωθυπουργικός λόγος στη Θεσσαλονίκη από το βήμα της ΔΕΘ, ήταν έκδηλο. Οι πάντες υποτίθεται πως περίμεναν να ακούσουν τις κεντρικές κατευθύνσεις για την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Μάθαιναν τις κυβερνητικές επιλογές για τη φορολογία, τις τιμές, τα επιτόκια, τα επιχειρηματικά κίνητρα και από εκεί και πέρα ο καθένας κανόνιζε την πορεία του.

Σήμερα, ...καμία σχέση. Οι βασικές πολιτικές είναι γνωστές και το ευαγγέλιο του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» δεδομένο. Ετσι, το μόνο που μπορεί να περιμένει κανείς από τον Κ. Σημίτη είναι οι πινελιές με τις οποίες θα επιχειρήσει να προπαγανδίσει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Βέβαια, η άνευ προηγουμένου συνθηματολογία που διακρίνει τις παρεμβάσεις των κυβερνώντων και οι ταξικά άχρωμες γενικολογίες θα επιστρατευτούν και πάλι προκειμένου να εξασφαλιστεί ο αποπροσανατολισμός των θυμάτων και ο καθαγιασμός των θυτών. Οι πομφόλυγες όμως για «ανταγωνιστικότητα», «ανάπτυξη», «απασχόληση» και «κοινωνική δικαιοσύνη», που θα εκτοξευτούν και πάλι, δεν έχουν πια τόσο πέραση. Ολόκληρη η κοινωνία γνωρίζει και τα θύματα και τους κερδισμένους της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της Οικονομικονομισματικής Ενωσης και των αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια της ΕΕ. Οπως επίσης γνωρίζει πως κάθε κυβερνητικός στόχος έχει τουλάχιστον δύο όψεις. Ετσι, ο Κ. Σημίτης στη ΔΕΘ:

Δύο όψεις

Θα κλίσει σε όλους τους τόνους τα περί «εθνικής ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της ανταγωνιστικότητας της ντόπιας ολιγαρχίας. Ο τρόπος εξασφάλισής της ήταν ανέκαθεν γνωστός και συναθροίζεται στη λογική που λέει ότι πρωταρχικός στόχος των πολιτικών πρέπει να είναι η ενίσχυση και η μεγέθυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό. Επειδή όμως αυτό πρώτα και κύρια σημαίνει υψηλή κερδοφορία και εξασφάλιση γιγαντιαίων κεφαλαίων για τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας, αυτό στοχεύουν τα επιμέρους μέτρα που συνθέτουν το παζλ της οικονομικής πολιτικής.

Θα διατυμπανιστεί η «διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης». Πρόκειται για την παρουσιαζόμενη αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή την αύξηση των συνολικών εισοδημάτων που παράγονται στη χώρα, αλλά τα οποία κατανέμονται με το γνωστό ληστρικό, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τρόπο. Ετσι, οι μεν μεγαλοεπιχειρηματίες εμφανίζουν κέρδη και εισοδήματα που αυξάνονται κάθε χρόνο με αστρονομικούς ρυθμούς, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του λαού -οι μοναδικοί παραγωγοί του πλούτου - εξαναγκάζεται να ζει σε συνθήκες λιτότητας, με εισοδήματα η εξέλιξη των οποίων υπολείπεται σε ποσοστά ακόμα του ρυθμού αύξησης του επίσημου τιμαρίθμου.

Ειδική αναφορά θα γίνει στα κονδύλια του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, τον «κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης» όπως αρέσκεται να λέει ο πρωθυπουργός. Είναι τα 15 τρισεκατομμύρια που θα παραδοθούν τα επόμενα χρόνια στα «αρπαχτικά» του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, για έργα τα οποία στην απόλυτη πλειοψηφία τους υπαγορεύονται από τις ανάγκες του δυτικοευρωπαϊκού - και όχι μόνο - κεφαλαίου ή θα χαριστούν με τη μορφή κινήτρων σε διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή, όλοι εμείς οι υπόλοιποι θα κληθούμε για δεκαετίες να πληρώνουμε ακριβότατα τις υπηρεσίες που θα μας «προσφέρονται» από τα έργα υποδομής, ενώ στα σπλάχνα τους θα αναπτύσσονται -καλή ώρα όπως στο αεροδρόμιο της «Χόχτιφ» - δυσβάστακτες εργασιακές σχέσεις.

Θα επισημανθεί η ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτό για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα σημαίνει περικοπές των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Περίθαλψη κ.ο.κ.) και παραπέρα αύξηση της υψηλής φορολογικής τους επιβάρυνσης. Για τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου σημαίνει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων, μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τους μεγαλοεισοδηματίες, θέσπιση νέων φορολογικών απαλλαγών για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Θα διατυπωθούν νέοι όρκοι για τις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές. Ούτε εδώ αναμένονται εκπλήξεις. Για την πλουτοκρατία, διαρθρωτικές αλλαγές είναι η «απελευθέρωση» της αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δυνατότητά τους να αποκτήσουν επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, η ακόμα πιο αποτελεσματική ένταξη κάθε δημόσιας υπηρεσίας στην υπόθεση της στήριξής της. Για το λαό, όλα αυτά σημαίνουν απολύσεις, μαζική μετατροπή των εργαζομένων σε απασχολήσιμους, επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα στις επιχειρήσεις, εξοντωτική εντατικοποίηση της εργασίας στις διάφορες υπηρεσίες, ένταση του αυταρχισμού και της εργοδοτικής ασυδοσίας. Και όχι μόνο αυτά. Εδώ ακριβώς εντάσσονται οι κυβερνητικές επιλογές για πλήρη ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, η κατεύθυνση των οποίων -παρά τους πρόσφατους ελιγμούς - εξακολουθεί να είναι όπως παρουσιάστηκε την άνοιξη.

Από εκεί και πέρα τα πάντα θα συνδεθούν με τις πενταροδεκάρες που θα δοθούν αποκλειστικά στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ορισμένους από τους πολίτες, δηλαδή, που η κυβερνητική πολιτική έχει καταδικάσει να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, με ετήσιο εισόδημα που, πολλές φορές, δεν αρκεί για την πληρωμή μιας νύχτας στα ξενοδοχεία που περνούν τις διακοπές τους υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Το πρωθυπουργικό μοτίβο σε κάθε περίπτωση θα κινηθεί μεταξύ απειλών και εκβιασμών για την «ιστορική ευθύνη» που έχει η κυβέρνηση να ασκήσει μια τέτοια πολιτική ώστε να μην «τεθούν σε κίνδυνο και αμφισβήτηση οι κατακτήσεις που εξασφαλίστηκαν τα τελευταία χρόνια και να συνεχιστεί η από κοινού πορεία της χώρας με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ». Η εργατική τάξη και οι άλλοι εργαζόμενοι από την πλευρά τους κατανοούν όλο και περισσότερο πως η δική τους ιστορική ευθύνη, το όραμα της δικής τους τάξης και των δικών τους συμφερόντων, δεν μπορεί παρά να είναι η ένταση και η όξυνση της αγωνιστικής τους αντιπαράθεσης, μέχρι την οριστική ανατροπή των επιλογών που προβάλλει η οικονομική ολιγαρχία και εκτελούν οι εκάστοτε κυβερνώντες.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΕΑΜ: 60 ΧΡΟΝΙΑ

(Η ζωοδότρα πνοή του)

Ο ΜΗΝΑΣ, που τρέχουμε μας φέρνει στην ώρα του ΕΑΜ και στην επέτειο της ίδρυσής του, στις 27 Σεπτέμβρη 1941, που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο είναι η νέα Φιλική Εταιρεία, που ανάστησε το έθνος από τη στάχτη, όπως αναγεννιέται το μυθικό πουλί.

ΤΟ ΕΑΜ ζωντάνεψε τους θρύλους του 1821. Ενσάρκωσε τις πιο ηρωικές, τις πιο ωραίες αγωνιστικές μας παραδόσεις. Λάμπρυνε και πλούτισε με νέα αίγλη ό,τι πιο πατριωτικό κι αθάνατο έχει να επιδείξει η νεότερη Ιστορία μας.

ΤΟ ΕΑΜ ξανασυνέδεσε την παλιά με τη νεότερη ελληνική Ιστορία. Εκείνα τα φοβερά χρόνια που οι δουλόφρονες υποδέχονταν τους εισβολείς, που τους παρέδιναν τους κομμουνιστές σε στρατόπεδα κι έμπαιναν στην υπηρεσία τους. Εκείνα τα χρόνια που λούφαζαν και συνιστούσαν στους νέους φρονιμάδα, άναβε τότε η φωτιά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ του μεγάλου αντιφασιστικού πολέμου και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των λαών έμπαινε κι η χώρα μας στη μεγάλη αυτή μάχη. Στη μεγάλη δοκιμασία ο λαός μας άκουσε το κάλεσμα του ΕΑΜ κι όπως επιγραμματικά το προσδιόρισε σε μια ομιλία του ο στρατηγός Αλ. Οθωναίος: «... Το ΕΑΜ ανέσυρε από το λήθαργο την Ελλάδα. Απ' άκρον εις άκρον, η ελληνική γη εδονήθη από έναν τιτάνιο παλμό και από κάθε βράχον της Ελλάδος αντήχησεν ο νέος παιάν: Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα... Ο λαός έδωσε το αίμα του, εις αντάλλαγμα ανεπλάσθη. Το ΕΑΜ τον ώθησε εις την οδόν της δημιουργίας. Υπήρξεν η κολυμβήθρα της ψυχικής του αναπλάσεως. Τον έκαμεν άξιον της Πατρίδος...».

ΤΟ ΕΑΜ σημάδεψε την εθνική ζωή και μπόλιασε για πάντα το έθνος με την αναγεννητική του, τη ζωοδότρα πνοή του. Εβαλε πάνω του την αιώνια σφραγίδα του. Με τα τρία λαμπερά εκείνα γράμματα, ΕΑΜ, που πέρασε στις καρδιές και στις μνήμες. Και άντεξε, κρατήθηκε στις πιο μεγάλες δοκιμασίες. Απόδειξε πως είναι «βάτος φλεγομένη» αλλά «μηδέποτε καιομένη».

Η ΕΑΜΙΚΗ μαχόμενη Ελλάδα πάνω από δυο εκατομμύρια άνθρωποι - με γυμνά στήθη, χωρίς όπλα, ξεσηκώθηκαν σαν ένας άνθρωπος, πήραν στα χέρια τους την εθνική υπόθεση απομονώνοντας τους καιροσκόπους, τους ηττοπαθείς, τους λιποτάκτες.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, που ίδρυσαν το ΕΑΜ, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα πει κάποτε σε μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση ο Σταύρος Κανελλόπουλος, δε σκέφτηκαν μικρόψυχα, συμφεροντολογικά. «Μήνες ολόκληρους χτυπήσαμε όλες τις πόρτες. Εξαντληθήκαμε σε μακροχρόνιες και κουραστικές συζητήσεις με τα τότε αστικά κόμματα. Κάναμε υποχωρήσεις, τους δώσαμε το προβάδισμα... Αρνήθηκαν, δεν πίστευαν στον αγώνα. Δεν πίστευαν στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας. Μας συμβούλευαν υπομονή...

ΕΙΝΑΙ συκοφαντία -υπογράμμιζε ο Στ. Κανελλόπουλος- ότι τα κόμματα του ΕΑΜ και ιδιαίτερα το ΚΚΕ θέλησαν να μονοπωλήσουν τον απελευθερωτικό αγώνα. Οι πόρτες του ΕΑΜ ήταν ανοιχτές μέχρι τέλους για κάθε κόμμα, κάθε οργάνωση, κάθε πατριώτη. Και με το πρώτο διάγγελμα του ΕΑΜ και όταν δημιουργήθηκε η ΠΕΕΑ και το Εθνικό Συμβούλιο... Δε μας άκουσαν...».

ΤΟ ΕΑΜ ξεπήδησε μέσ' απ' την εθνική δυστυχία, το χάος της φασιστικής Κατοχής και το θανάσιμο κίνδυνο από τον ξένο κατακτητή, σαν έκφραση της θέλησης του λαού να ζήσει να λευτερωθεί και ν' ανοίξει το δρόμο για μια ανεξάρτητη δημοκρατική Ελλάδα, στην οποία ο ίδιος ο λαός της θα είναι ο μόνος αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος, αφέντης.

ΦΟΒΕΡΟ ανείπωτο το δράμα της πείνας. Η λεηλασία της παραγωγής από τους εισβολείς έφερνε την απελπισία. Και φυσικά και το θάνατο, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Κι είναι ακριβώς αποφασιστικής σημασίας η παρέμβαση, να βάλει τον αγώνα της επιβίωσης. Μια από τις πρώτες προκηρύξεις του ΕΑΜ, στις 10 Οκτώβρη 1941, έδινε κιόλας αυτό το μήνυμα και προσκλητήριο στον αγώνα. «... Μέρες φριχτές, μέρες τρομερής δοκιμασίας περνάμε...». Και πρόσθετε: «... Ακόμα πιο φριχτές κι απαίσιες μας περιμένουν. Από μας εξαρτάται να ζήσουμε ξανά λεύτεροι. Ο αγώνας δε θα 'ναι εύκολος, μα το έπαθλό του, αξίζει κάθε θυσία. Θα 'ναι το έπαθλο μια νέα Ελλάδα...».

ΤΟ ΕΑΜ μας έσωσε από την πείνα... Ετσι το σμίλεψε στο πασίγνωστο ποίημά του ο λαός, για να κρατήσει στην εθνική μνήμη το θαρραλέο εκείνον αγώνα που οργάνωσε σ' εκείνα τα χρόνια με όλα τα μέσα, τον αγώνα της επιβίωσης. Αυτό ήταν το πρώτο, το κατεπείγον χρέος, για ν' αντιμετωπιστεί η πείνα και να σωθεί ο λαός από το λιμό που μας απειλούσε.

ΤΟ ΕΑΜ, η ΕΑΜική μαχόμενη Ελλάδα συνταίριαξε μοναδικά τον αγώνα της επιβίωσης και τον αγώνα της λευτεριάς ενάντια στους χιτλεροφασίστες κατακτητές. Μεγάλες, λαμπρές σελίδες οι αγώνες του ΕΑΜ για να ματαιωθεί η επιστράτευση, η επέκταση της βουλγάρικης κατοχής και ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία. Κεφάλαιο μοναδικό η πνοή του ΕΑΜ που φύσηξε κι αναμόρφωσε τη βουνίσια Ελλάδα. «Το ΕΑΜ έκανε έτσι πράξη την εθνική ενότητα απ' τα κάτω, ενώ για τα αστικά κόμματα θα μένει στίγμα αιώνιο η απραξία, η λιποταξία τους από τον αντιστασιακό αγώνα.

ΕΞΗΝΤΑ χρόνια σε λίγο από τη μεγάλη, την κοσμογονική γενέθλια ώρα της νέας αυτής Φιλικής Εταιρείας του ΕΑΜ. Με τους αμέτρητους συντρόφους φευγάτους και τον κόσμο των αγωνιστών αδικαίωτο. Μεγάλη, επίκαιρη και διδακτική πάντα η κληρονομιά της ΕΑΜικής Αντίστασης. Είναι κληρονομιά που δεν αντέχει μουσειακές προθήκες και είναι πάντα ταιριαστή κι ολοζώντανη στους αγώνες του λαού και της νεολαίας μας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ