ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Αισιόδοξο και ελπιδοφόρο το μήνυμά του

Χρόνο με το χρόνο ο μοναδικός νεανικός πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός του Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» αποκτά μεγαλύτερη απήχηση στη νέα γενιά. Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που συνέρευσαν στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, στο 27ο Φεστιβάλ.

Μέσα από τις πολιτικές συζητήσεις, τις επιμελημένες παρεμβάσεις από τα περίπτερα, αλλά και από το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα αναδείχτηκε η ρεαλιστικότητα της πρότασης, την οποία απευθύνει η ΚΝΕ στη νεολαία. Πρόταση ζωής. Βαδίζοντας προς το 8ο Συνέδριό της αναδεικνύει το ρόλο και τη θέση της νεολαίας στην οικοδόμηση του μετώπου που θα αντιπαλεύει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Οι χιλιάδες νέοι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με την εναλλακτική πρόταση ζωής, την πρόταση διεξόδου από τη μίζερη πραγματικότητα που ετοιμάζουν γι' αυτούς, την πρόταση της αξιοπρέπειας του αγώνα, στο πλευρό του ΚΚΕ. Αλλωστε, οι κεντρικές πολιτικές ομιλίες του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανού και της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σφράγισαν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, δείχνοντας για μια ακόμα φορά τη διέξοδο του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για το λαό και τη νεολαία.

Εξω το ΝΑΤΟ

«Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ». Σύνθημα που σήμερα είναι τόσο επίκαιρο, όσο ποτέ. Σήμερα, που το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενεργοποιείται. Σήμερα, που η κυβέρνηση Σημίτη, επιδιώκει να βάλει την Ελλάδα στο χώρο του ιμπεριαλιστικού πολέμου που καταστρώνουν τα επιτελεία των ΗΠΑ. Σήμερα που ο ιμπεριαλισμός «ψάχνει» για νέους εχθρούς... Σήμερα, είναι αναγκαίο ο αγώνας, για μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη για το λαό της, να ενταθεί. Ενας κόσμος, που θα μπορεί να καθορίζει τις δικές του ανάγκες και να προτάσσει τα λαϊκά συμφέροντα, είναι δυνατό να υπάρξει. Μόνη προϋπόθεση, η οργανωμένη πάλη των λαών. Το σύνθημα δεσπόζει πάνω από το περίπτερο της Εθνικής Αντίστασης και δείχνει τη συνέχεια του αγώνα για τον ίδιο σκοπό, της γενιάς της Αντίστασης από τις καινούριες γενιές.

Οταν ο αγώνας συναντά το τραγούδι...

Γλέντησαν με την ψυχή τους οι χιλιάδες νέοι που πλημμύρισαν το χώρο της Πανεπιστημιούπολης τις μέρες του φεστιβάλ. Αλλωστε είναι η δική τους γιορτή και το ξέρουν. Η πολύμορφη πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο μοναδικό αυτό θεσμό δίνει την ευκαιρία για την επαφή των νέων με την προοδευτική τέχνη, συνδυασμένη με την ψυχαγωγία, αποδεικνύοντας ότι απέναντι στην κουλτούρα της άρχουσας τάξης υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής. Αυτός που δένει τις αγωνιστικές αξίες με τη συλλογικότητα στη δράση για μια καλύτερη ζωή, με τη διασκέδαση, τον πολιτισμό, που είναι αναπόσπαστα στοιχεία της.

Στη Διεθνούπολη

Η Διεθνούπολη συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Οι νέοι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με νέους από διάφορες γωνιές του πλανήτη, με τους οποίους τους ενώνει η πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό. Η διεθνιστική δράση της ΚΝΕ ανοίγει τις γέφυρες ανταλλαγής πολύτιμης εμπειρίας με τις οργανώσεις νεολαίας προοδευτικών κομμάτων και κινημάτων και ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών. Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Βήμα συζήτησης και προβληματισμού

Το φεστιβάλ, πέρα από μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, γίνεται βήμα συζήτησης για τα μεγάλα προβλήματα του λαού και της νεολαίας. Και φέτος, τα ζητήματα της επικαιρότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ρόλος της, ενόψει και των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η διεύρυνση της καταστολής, καθώς η επόμενη μέρα από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ν. Υόρκη ήταν τα κεντρικά θέματα που αναπτύχθηκαν στο 27ο Φεστιβάλ. Αλλωστε, όλο το φεστιβάλ αποτέλεσε βήμα συζήτησης και έκφρασης.

ΟΧΙ στη ναρκω-υποταγή

«ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά». Η ξεκάθαρη πρόταση της ΚΝΕ απαντά στην προσπάθεια επιβολής της ναρκω-κουλτούρας στη νεολαία. Στο πλευρό, πάντα, της νεολαίας που δε συμβιβάζεται, η ΚΝΕ δε διαπραγματεύεται την ελευθερία της νεολαίας να αμφισβητεί, κόντρα σε εκείνους που τη θέλουν ναρκωμένη και απαθή. Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά αποτελεί για την ΚΝΕ αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για τη χειραφέτηση της νεολαίας. Και το Φεστιβάλ για μια ακόμα φορά έδωσε βήμα στις θεραπευτικές κοινότητες, οι οποίες έδειξαν ότι ο δρόμος των ναρκωτικών δεν είναι αυτός που αξίζει στους νέους.

Οργανώσου στην ΚΝΕ

«Ελα μαζί μας στην πρώτη γραμμή της αναμέτρησης. Οργανώσου στην ΚΝΕ». Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες απευθύνουν την πρόσκληση στους νέους επισκέπτες. Συζητούν μαζί τους για την ανάγκη της οργανωμένης πάλης ενάντια σε όσους υπονομεύουν το μέλλον τους. Μέσα από τις γραμμές της πρωτοπόρας οργάνωσης της νεολαίας. Είναι άλλωστε ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος και το αντίβαρο στον ατομισμό που έντεχνα πλασάρουν στη νεολαία σαν λύση. Και οι νέοι ανταποκρίνονται. Συμπληρώνουν τις κάρτες γνωριμίας και ανανεώνουν το ραντεβού τους με την ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ