ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πειθαρχικό παράπτωμα η διακομιδή ασθενών!

Με περιορισμό της μεταφοράς των επειγόντων περιστατικών προσπαθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αντιμετωπίσει την υγειονομική γύμνια της επαρχίας

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί με διοικητικά μέτρα να αντιμετωπίσει την αυξημένη ροή ασθενών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, λόγω της υγειονομικής γύμνιας στην επαρχία. Ετσι ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, έστειλε προχτές επείγουσα εγκύκλιο προς τους προέδρους των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), τους προέδρους όλων των νοσοκομείων της χώρας και το ΕΚΑΒ, με την οποία ζητά την τήρηση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και προειδοποιεί ότι «η μη τήρηση των εν λόγω οδηγιών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα».

«Επειδή, αναφέρει στην εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας, έχει διαπιστωθεί ότι πολλά νοσοκομεία διακομίζουν πολλά περιστατικά σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και σε νοσοκομεία εδρών των περιφερειών, τα οποία αποδεδειγμένα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο προέλευσης, χωρίς να τηρούνται τα οριζόμενα στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, σας εφιστούμε την προσοχή για τα παρακάτω:

  • Καμία διακομιδή δε θα πραγματοποιείται, από το ΕΚΑΒ ή από τα ίδια τα νοσοκομεία, εάν πρώτα δεν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης του περιστατικού εντός του νοσοκομείου.
  • Επίσης, οι μεταφορές αυτές δε θα πραγματοποιούνται εάν το σχετικό παραπεμπτικό δε φέρει την υπογραφή του Διευθυντή του τμήματος ή του εκτελόντα χρέη Διευθυντή, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος να αποφασίσει για την αναγκαιότητα ή μη της μεταφοράς του περιστατικού σε άλλο νοσοκομείο, καθώς και για τη συνοδεία αυτού».

Κάθε χρόνο πάνω από 10.000 άρρωστοι της επαρχίας μεταφέρονται στην Αθήνα με το ΕΚΑΒ ως επείγοντα περιστατικά. (Το 1999 μεταφέρθηκαν 7.381 με ασθενοφόρα και 2.726 με πτητικά μέσα, όπως φαίνεται και στους πίνακες που δημοσιεύουμε). Εκτός απ' το ΕΚΑΒ υπάρχουν και οι μεταφορές με ιδιωτικά μέσα που κυρίως είναι προγραμματισμένα.

Η υγειονομική γύμνια της επαρχίας είναι καταγεγραμμένη ποικιλοτρόπως: Οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχουν περιοριστεί στη συνταγογραφία, τα νοσοκομεία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και νοσηλευτικό προσωπικό. Λόγου χάρη το 95,7% των 26.000 κενών οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού βρίσκεται στην επαρχία. Ετσι τομείς πρώτης γραμμής, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Τεχνητού Νεφρού υπολειτουργούν απελπιστικά. Μάλιστα, όπως φαίνεται στον Πίνακα με τις διακομιδές απ' την επαρχία τα περισσότερα επείγοντα περιστατικά προέρχονται απ' τη Βοιωτία (1.303 ή ποσοστό 17,65%) και ακολουθεί η Εύβοια (1.152 περιστατικά ή ποσοστό 15,61%). Η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό (6.300 κενές θέσεις).

Επειτα δεν υπάρχει σύμμετρη ανάπτυξη κατά τομείς για την αντιμετώπιση των περιστατικών, όπως τα καρδιολογικά, τα νευροχειρουργικά ή τα πρόωρα: Ετσι, σχεδόν καθημερινά μεταφέροντα νευροχειρουργικά περιστατικά απ' τη Ρόδο ή γίνονται μεταφορές πρόωρων στην Αθήνα ακόμα και απ' τη Θεσσαλονίκη.

Την κατάσταση αυτή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την αντιπαρέρχεται με την εντολή: «Το ΕΚΑΒ ή τα νοσοκομεία θα πραγματοποιούν διακομιδές μόνο εφόσον έχουν τηρηθεί τα αναφερόμενα. Η μη τήρηση των εν λόγω οδηγιών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα».

Τέλος, στην εγκύκλιο αυτή αποτυπώνεται και το νέο πνεύμα Διοίκησης των νοσοκομείων στα πλαίσια των ΠεΣΥ. «Τα νοσηλευτικά ιδρύματα αποστολής, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, με ευθύνη του Διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησής τους θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να αποστέλλουν συγκεντρωτικά στοιχεία στα οικεία ΠεΣΥ και στο υπουργείο σχετικά με τον αριθμό και τη φύση των διακομιδών, καθώς και τους λόγους που επέβαλαν τη διακομιδή. Τα δε Νοσηλευτικά Ιδρύματα υποδοχής θα ενημερώνουν το ΠεΣΥ που ανήκει το νοσοκομείο αποστολής για την αναγκαιότητα διενέργειας της διακομιδής».

Τα στοιχεία αυτά, όπως προειδοποιεί ο υπουργός, στη συνέχεια θα ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κάθε ΠεΣΥ και θα αποτελούν ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης του έργου τόσο του Διοικητή όσο και του Διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας και του Διευθυντή του Τμήματος του Νοσοκομείου.

ΝΕΑ ΖΩΗ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Νέο «πογκρόμ» κατά των τσιγγάνων

Καταγγελία των Γιατρών του Κόσμου

Σε «πογκρόμ» κατά των οικογενειών σκηνιτών τσιγγάνων που ζουν, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε άθλιες συνθήκες στην περιοχή Νέας Ζωής Ασπροπύργου, προχώρησε προχτές ο Δήμος Ασπροπύργου και η Δημοτική Αστυνομία με την αρωγή μάλιστα σκαπτικών μηχανημάτων!

Η δημοτική αρχή Ασπροπύργου αντιμετώπισε τους τσιγγάνους της περιοχής σαν «σκουπίδια» που χρειάζονται εκκαθάριση, αφού ναυάγησε η... πρωτοβουλία, που είχε την υποστήριξη και του πρωθυπουργικού γραφείου για την Ποιότητα της Ζωής και προέβλεπε τη μεταφορά τους στη θέση Μπουκοβίλι Αττικής, που τελικά θα κατέληγε σε μάντρωμα. Ετσι, όπως καταγγέλλει η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου - η δημοτική αρχή του Ασπροπύργου εισέβαλε με μπουλντόζες στον καταυλισμό. Αρκετές παράγκες που στεγάζουν οικογένειες και μικρά παιδιά κατεδαφίστηκαν μαζί με την οικοσκευή τους, αυτή τη φορά με την επίδειξη σχετικού εγγράφου από τον εισαγγελέα, που έβαζε και νομική «βούλα» στην απάνθρωπη επιχείρηση, και με την αιτιολογία ότι πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα σε καταπατημένες εκτάσεις.

Πρόκειται για την ίδια δημοτική αρχή που χρόνια τώρα και με τη σιωπηρή συναίνεση της κυβέρνησης, δεν έκανε κανένα έργο για τη βελτίωση της ζωής τους (εγκατάσταση νερού, τουαλετών, κάδων απορριμμάτων) προκειμένου να τους εξαναγκάσει να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Η πρώτη βίαιη επιχείρηση έξωσης των τσιγγάνων από την περιοχή έγινε το Φλεβάρη του 1999 όταν συνεργεία του δήμου - παρουσία αστυνομίας και εκπροσώπων της τοπικής αρχής - εισέβαλαν στον καταυλισμό απαιτώντας την απομάκρυνση των σκηνιτών και καίγοντας πέντε από τις παράγκες τους. Λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούλη του 2000 συνεργείο του Δήμου Ασπροπύργου ισοπέδωσε παράγκες σκηνιτών κατοίκων της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι διενήργησε «καθαρισμό» από τα σκουπίδια και τα άχρηστα υλικά, απομεινάρια κενών παραγκών.

Παρά τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» του Δήμου Ασπροπύργου περίπου 250 οικογένειες τσιγγάνων, μην έχοντας άλλη επιλογή, εξακολουθούν να μένουν εκεί, στριμώχνοντας τις ζωές τους σε αυτοσχέδιες παράγκες από ξύλο, νάιλον και χαρτί, ανάμεσα στα σκουπίδια, περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία της περιοχής. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για βελτίωση των συνθηκών ζωή τους με τη δημιουργία έργων υποδομής αποδείχτηκαν για μια ακόμα φορά κενό γράμμα...

Νέες προσφυγές πανεπιστημιακών γιατρών στο ΣτΕ

Αλλοι δυο πανεπιστημιακοί γιατροί, οι οποίοι εργάζονται ταυτόχρονα σε κρατικά νοσοκομεία και σε ιδιωτικά κέντρα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να ακυρωθούν οι πράξεις της διοίκησης των ΠεΣΥ που τους έπαυσαν από τα νοσοκομεία που εργάζονταν, σε εφαρμογή του νέου νόμου του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου. Συνολικά έχουν προσφύγει μέχρι τώρα στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο 15 πανεπιστημιακοί γιατροί.

Προσφυγές κατέθεσαν χτες στο ΣτΕ οι αναπληρωτές καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρ. Σέμογλου και Κ. Κοτσιάνος. Ο πρώτος ήταν διευθυντής της Α' Χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και παράλληλα είχε απασχόληση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της συμπρωτεύουσας, ενώ ο δεύτερος ήταν διευθυντής της χειρουργικής κλινικής Παίδων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα απασχολούνταν επίσης στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο. Και οι δυο απομακρύνθηκαν από τις νοσοκομειακές θέσεις τους με αποφάσεις του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι οι αποφάσεις απόλυσής τους είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, ενώ επικαλούνται και προγενέστερη απόφαση του ΣτΕ (το 1999) για παρεμφερή υπόθεση, σύμφωνα με την οποία δικαιώθηκε ο πανεπιστημιακός γιατρός (ογκολόγος - παθολόγος) Γ. Σταθόπουλος, αδερφός του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ θα εκδικαστούν την 31 Γενάρη 2002 στο Γ' Τμήμα υπό επταμελή σύνθεση.

Πρόταση ΕΟΦ για πρόστιμα σε εταιρίες και γιατρούς

Πρόταση προς το υπουργείο Υγείας για την επιβολή χρηματικών ποινών στις φαρμακευτικές εταιρίες «Bαyer» και «Fournier», αλλά και τους θεράποντες γιατρούς, οι οποίοι καθυστέρησαν να ενημερώσουν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τους πρόσφατους θανάτους δυο ηλικιωμένων, για τους οποίους ενοχοποιούνται φάρμακα κατά της χοληστερίνης των δυο εταιριών, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ στη χθεσινή συνεδρίασή του.

Ο ΕΟΦ, αφού έλαβε υπόψη του τις έγγραφες απόψεις των φαρμακευτικών εταιριών και των θεραπόντων ιατρών, αποφάσισε να εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας το ανώτατο προβλεπόμενο χρηματικό πρόστιμο και στις δυο περιπτώσεις. Ετσι, προτείνει πρόστιμο ύψους πέντε εκατομμυρίων δραχμών για την εταιρία «Bayer» που παράγει το φάρμακο «Lipoban» και η οποία είχε καθυστερήσει να ενημερώσει τον οργανισμό περίπου ένα μήνα για το θάνατο ενός 70χρονου στην Καβάλα, που είναι πιθανό να οφείλεται στο συγκεκριμένο φάρμακο. Στην εταιρία «Fournier», παρασκευάστρια εταιρία του φαρμάκου «Lipidil», το οποίο επίσης ενοχοποιείται για το θάνατο, πέρυσι, ενός 75χρονου, αποφασίστηκε πρόστιμο ύψους δυο εκατομμυρίων δραχμών. Στους δύο θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι δεν είχαν πληροφορήσει τον ΕΟΦ για τις παρενέργειες των φαρμάκων, όπως υποχρεούνται από το νόμο, προτείνεται να επιβληθεί το πρόστιμο των 2,5 εκατ. δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ