ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ολοι κάτι περιμένουν...

Συνέντευξη του δημοσιογράφου Γ. Διακογιάννη στο ραδιοφωνικό σταθμό «902 Αριστερά στα FM»

Οπλισμένος μουσουλμάνος σε κεντρικό δρόμο στο Πακιστάν

Associated Press

Οπλισμένος μουσουλμάνος σε κεντρικό δρόμο στο Πακιστάν
Στον «902» μίλησε ο δημοσιογράφος Γ. Διακογιάννης, που βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστάν, και μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

Ο Γ. Διακογιάννης είπε: «Δεν ξέρω τι ετοιμάζουν, είναι δεδομένο ότι το Αφγανιστάν είναι μια πάμφτωχη χώρα, μ' έναν πληθυσμό κάπου στα 20 εκατομμύρια και κάπου 5.000.000 πρόσφυγες, που ζουν στο Πακιστάν. Το ενδιαφέρον είναι πλέον ότι εμπλέκεται και το Πακιστάν, μια χώρα, η οποία παραδοσιακά είχε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, ήταν ο χωροφύλακας των ΗΠΑ στην περιοχή. Φαίνεται όμως ότι οι Αμερικανοί έχουν πλέον την αίσθηση πως και το Πακιστάν έχει ξεφύγει από κάποιο έλεγχο, ακριβώς ίσως γιατί έχει και πυρηνικά όπλα. Αυτές τις μέρες στο Ισλαμαμπάντ υπάρχει μια εγρήγορση του κόσμου, μια ανησυχία. Εχει, ήδη, δοθεί εντολή στις πρεσβείες των χωρών-μελών της ΕΕ να προσέχουν στις μετακινήσεις τους, γιατί φοβούνται ότι σε περίπτωση που εκδηλωθούν αμερικανικά αντίποινα στην περιοχή, τότε οπωσδήποτε μουσουλμάνοι θα πέσουν πάνω και σε καταστήματα δυτικά αλλά και σε μέλη πρεσβειών».

Και συνέχισε: «Η αίσθηση είναι ότι στο Πακιστάν περιμένουν κάτι. Και το περιμένουν και οι Αφγανοί. Μάλιστα, αφγανική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στο Πακιστάν, έδωσε συνέντευξη Τύπου, με την οποία έδειξε μια ανησυχία και μια σκλήρυνση της στάσης τους. Υποστηρίζουν ότι ο Μπιν Λάντεν δεν είχε καμιά σχέση με το χτύπημα. Μοίρασαν μάλιστα και μια ανακοίνωση, με την οποία λένε ότι δεν μπορεί ο Μπιν Λάντεν, απομονωμένος, στο Αφγανιστάν, να καθοδηγήσει πιλότους και επιχειρήσεις. Και στις δυο χώρες, το κλίμα φανερώνει ότι περιμένουν μια επίθεση, ανεξάρτητα αν αυτό θα συμβεί ή όχι».

Σχετικά με το αν το Πακιστάν μπορεί να θεωρηθεί μια από τις πιθανές βάσεις εξόρμησης κατά του Αφγανιστάν ο Γ. Διακογιάννης ανέφερε: «Στη χώρα υπάρχει ένα στρατιωτικό καθεστώς, αφού ο Πρόεδρος είναι στρατηγός. Μπορεί ο Πρόεδρος να ελέγχεται από τους Αμερικανούς, αλλά υπάρχουν και στρατηγοί, οι οποίοι είναι αρχηγοί στρατιών. Μάλιστα, οι στρατιές αυτές έχουν αυτόνομα πυρηνικά όπλα και επομένως οι ιδιαίτερες σχέσεις τους με τους Ταλιμπάν μπορεί να τους καταστήσουν σ' έναν βαθμό λίγο ή πολύ ανεξάρτητους. Γι' αυτό και οι Αμερικανοί δεν έχουν πειστεί από τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του Πακιστάν και φοβούνται πιθανώς ότι δεν ελέγχει τη χώρα. Σήμερα (σ.σ. χτες) ο Πρόεδρος του Πακιστάν έχει μια συνάντηση με τους στρατηγούς του και θα τους θέσει όλα τα αιτήματα που έβαλαν οι Αμερικανοί. Μεταξύ άλλων ζητούν να χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος και τα εδάφη του Πακιστάν από τους ίδιους».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «αντίστοιχο είναι το κλίμα και στο Αφγανιστάν. Ολοι θυμόμαστε ότι τους Μουτζαχεντίν τους στήριξαν παρά πολύ με χρήματα οι Αμερικανοί, και κυρίως μέσω του Πακιστάν. Ομως, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί ήθελαν ένα διαφορετικό καθεστώς στο Αφγανιστάν και όχι αυτό το σκληρό ισλαμικό καθεστώς, που δεν ξέρεις ποτέ τι "φασούλι θα σου βγάλει". Επιπλέον, επειδή πρόκειται να περάσουν μέσα από το Αφγανιστάν δυο μεγάλοι αγωγοί, ένας πετρελαίου και ένας αερίου, αυτό βάζει σε μεγάλη στρατηγική αξία τη θέση αυτής της χώρας».

Τέλος, ο δημοσιογράφος έδωσε και μια εικόνα για την επίσης γειτονική Ινδία, λέγοντας: «Πρέπει να θυμίσουμε ότι η Ινδία παλιά είχε παρά πολύ καλές σχέσεις με την ΕΣΣΔ. Σήμερα η Ινδία έχει αλλάξει τις σχέσεις της με την Αμερική, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μην έχουν τόσο ανάγκη το Πακιστάν όσο το είχαν παλιότερα».

Να μη γίνει αφορμή για επιθετικές πολιτικές

Ανακοινώσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων

Κομμουνιστικά Κόμματα από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να στέλνουν ανακοινώσεις καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος των ΗΠΑ, αλλά και έντονου προβληματισμού και ανησυχίας για την επόμενη μέρα.

Πορτογαλικό ΚΚ

Σε ανακοίνωση που υπογράφει η Πολιτική του Επιτροπή, το Πορτογαλικό ΚΚ εκφράζει συμπάθεια για τον πόνο του αμερικανικού λαού και καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση. Επισημαίνει, όμως, ότι στην υπάρχουσα ένταση ελλοχεύουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για ολόκληρη την ανθρωπότητα ιδιαίτερα με βάση τις δηλώσεις της αμερικανικής ηγεσίας και του ΝΑΤΟ, «με τις οποίες υποδηλώνουν τη σαφή πρόθεσή τους, κάτω από το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας - που σε κάποιες περιπτώσεις καθοδηγείται από πρώην αμερικάνικες συμμαχίες και υποχείρια - να προχωρήσουν και να βάλουν σε εφαρμογή αυταρχικές και επιθετικές πολιτικές στις διεθνείς σχέσεις, οι οποίες είναι εχθρικές στα δικαιώματα των λαών και την εθνική κυριαρχία των εθνών, που καταπατάνε το καταστατικό των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο, βασίζονται στην πάγια προσφυγή στον εξαναγκασμό, στην οικονομική κυριαρχία και σε μια άδικη παγκόσμια οικονομική τάξη και οργανώνονται σε μια νέα κούρσα όπλων».

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚ Πορτογαλίας τονίζει ότι «στη σαφή καταδίκη της τρομοκρατίας (που εκδηλώνεται από ομάδες ή κυκλώματα ή κράτη) για λόγους αρχής, είναι θεμιτό να προσθέσουμε την καταδίκη για πολιτικούς λόγους, καθώς εξυπηρετεί επακριβώς, στο να αμφισβητείται και να μειώνεται η υποστήριξη στους δίκαιους αγώνες των λαών, στο να καλύπτεται ο μακρύς κατάλογος των εγκλημάτων και των επιθέσεων που έχουν διαπράξει οι ΗΠΑ και οι συμμαχίες τους σε ενέργειες που προσβάλουν το καταστατικό των Ηνωμένων Εθνών (θυμηθείτε τις πολλές χιλιάδες νεκρούς από τις επιθέσεις ενάντια στο Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, τον Παλαιστινιακό λαό), στο να νομιμοποιούν το ρόλο των ΗΠΑ σαν κυρίαρχους και χωροφύλακες στον κόσμο».

Το ΚΚ Πορτογαλίας δεσμεύεται να προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για την εξασφάλιση «μια υπεύθυνης στάσης από τα κράτη και τις κυβερνήσεις στο να μπει τέλος στον κύκλο της βίας και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην πολιτική επίλυση των προβλημάτων και των αντιθέσεων που ξεκάθαρα συμβάλλουν στην παρούσα διεθνή ένταση».

ΚΚ Ινδίας

Στη δική του ανακοίνωση το ΚΚ Ινδίας, αφού εκφράσει την οδύνη και τη φρίκη του για το χαμό αθώων ανθρώπων και την αλληλεγγύη του στον αμερικανικό λαό, τονίζει την πάγια καταδίκη του για την τρομοκρατία (και την κρατική), διότι το μόνο που «επιτυγχάνουν είναι να επιτρέπουν μια αλυσίδα επιθέσεων για αντίποινα σε μία συνεχώς αναπτυσσόμενη μορφή βίας». Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Ινδία, όπως και το σύνολο σχεδόν του Τρίτου Κόσμου «έχουμε υπάρξει θύματα της τρομοκρατίας και της κρατικής τρομοκρατίας που ενισχύεται ή επιτρέπεται από την υπερδύναμη» και συστήνει στους ισχυρούς ηγέτες του κόσμου ότι «θα πρέπει να συλλογιστούν πολύ στο εξής για τις πράξεις τους ανά την υφήλιο».

ΚΚ Ινδίας - Μαρξιστικό

«Αποτρόπαια και απάνθρωπη», χαρακτηρίζει την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, με ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας - Μαρξιστικό. Εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες θα πάρουν το μάθημά τους από αυτά τα γεγονότα, ότι δηλαδή κάθε ενθάρρυνση φονταμενταλιστών και τρομοκρατών βάζει σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια και προστασία και την ασφάλεια άλλων λαών».

ΕΕΔΥΕ
Ολέθριες οι συνέπειες για την ανθρωπότητα

Η πολιτική του ιμπεριαλισμού γεννά και αναπαράγει πόλεμο, βία και τρομοκρατία, τονίζει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ

«Η ανθρωπότητα ολόκληρη συγκλονίζεται από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που εκδηλώθηκαν και είχαν αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων πολιτών και το γενικότερο πολεμικό κλίμα που δημιουργούν οι κραυγές και οι ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Αυτά υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Οι σκηνές που παρακολούθησε η ανθρωπότητα, τονίζεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, από τα τηλεοπτικά μέσα, αποτελούν μια δραματική επανάληψη των εικόνων και των γεγονότων που σημαδεύουν την τελευταία δεκαετία, από τον Πόλεμο του Κόλπου μέχρι τους βομβαρδισμούς του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας. Συνθέτουν το φρικαλέο τοπίο που δημιουργεί για την ανθρωπότητα η προσωρινή κυριαρχία του ιμπεριαλισμού και οι προσπάθειες εδραίωσης της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Η ΕΕΔΥΕ, το φιλειρηνικό κίνημα, επισημαίνεται σ' άλλο σημείο, εκφράζει την πιο βαθιά θλίψη για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων που προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων, που είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που γεννά και αναπαράγει τον πόλεμο, τη βία και την τρομοκρατία.

Η καταδίκη τέτοιων ενεργειών από όλους όσοι αγωνίζονται για ειρήνη, φιλειρηνικό και δίκαιο κόσμο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δώσει άφεση αμαρτιών και άλλοθι στην πολιτική των ιμπεριαλιστών και ιδιαίτερα των αμερικανικών κυβερνήσεων που με τον τρόμο και τη βία επιχειρούν να υποδουλώσουν την ανθρωπότητα.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν, υπογραμμίζεται αμέσως μετά, με το πολεμικό διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ, την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και τις γενικότερες πολεμικές προετοιμασίες δείχνουν πως προετοιμάζεται η εφαρμογή ενός γενικευμένου σχεδίου επίθεσης εναντίον χωρών και λαών με το "πρόσχημα" την πάταξη της τρομοκρατίας.

Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την ανθρωπότητα. Λαοί ολόκληροι όπως και στο παρελθόν μπαίνουν στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Η εκ προτέρων συμφωνία της κυβέρνησης και η ευθυγράμμισή της με τα επιθετικά σχέδια δημιουργεί κινδύνους εμπλοκής της χώρας σε ένα φονικό κυκλώνα επιθέσεων που προγραμματίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ «καλεί τον ελληνικό λαό σε ετοιμότητα, εγρήγορση και κινητοποίηση για να αντισταθεί και να ματαιώσει τα νέα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Να αντισταθεί και να βάλει φραγμό σε εκείνους που αξιοποιούν τέτοια θλιβερά γεγονότα για να επιβάλουν με τη δύναμη των όπλων την κυριαρχία τους.

Απέναντι στις κραυγές του θανάτου, που εκπέμπουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι λαοί πρέπει να ορθώσουν ένα παγκόσμιο κίνημα που θα αγωνίζεται για την ειρήνη και την ανατροπή της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού».

Ανακοινώσεις μαζικών φορέων

Μαζικοί φορείς, συνδικάτα, ομοσπονδίες και πολλοί άλλοι καταδικάζουν με τις ανακοινώσεις τους τη λύπη τους και την αλληλεγγύη τους στον πόνο του αμερικανικού λαού, ενώ παράλληλα θέτουν τον προβληματισμό τους για τις ενδεχόμενες συνέπειες αυτού του πλήγματος.

Αφού καταδικάζει κάθε πράξη τρομοκρατίας, το ΕΚΑ, στην ανακοίνωσή του, εκφράζει την ελπίδα «στα μυαλά των ηγετών να κυριαρχήσει η λογική, η ψυχραιμία και η ευθύνη για να μη χυθεί άδικα και άλλο αίμα αθώων ανθρώπων. Η προσπάθεια για να ανακαλυφθούν όσοι σχεδίασαν και διέταξαν αυτήν την αποτρόπαια πράξη, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αιτία περιορισμού των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του λαού μας».

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας καταδικάζει την «παρανοϊκή πράξη τρομοκρατίας», εκφράζει την οδύνη της για τα θύματα, και κάνει έκκληση προς τους Διεθνείς Οργανισμούς, τη Διεθνή Κοινότητα και τις κυβερνήσεις να επικρατήσει «ψυχραιμία και περισυλλογή, ώστε να μην επιτραπεί η δαιμονοποίηση του φαινομένου και η εκτέλεση τυφλών αντιποίνων που οδηγούν σε κλιμάκωση και ανακύκλωση της βίας» και τονίζει ότι ουσιαστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν εξαλειφθούν τα αίτια που την προκαλούν. Η ανακοίνωση καταλήγει με την ελπίδα ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η κοινή λογική, οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Ειρήνη, ώστε φαινόμενα σαν αυτό και σαν εκείνα που πρόσφατα προηγήθηκαν με χιλιάδες επίσης αθώα θύματα στον Κόλπο, στη Βοσνία, στο Κόσσοβο κλπ, να αποτελέσουν οριστικό παρελθόν».

Την οδύνη και τον αποτροπιασμό όλων των Ελλήνων δημοσιογράφων των εφημερίδων, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης για την τραγωδία του τρομοκρατικού πλήγματος εκφράζει με μήνυμά της προς τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι και στην περίπτωση αυτή το δημοσιογραφικό λειτούργημα θα υπηρετήσει όλες εκείνες τις αξίες που διασφαλίζουν τη ζωή, την ειρήνη, τις ελευθερίες και την ευημερία της ανθρωπότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ