ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνες ζωγράφοι στην Κύπρο

«Γυναίκα και έρωτας» του Γ. Τσαρούχη
«Γυναίκα και έρωτας» του Γ. Τσαρούχη
«Σ' αυτούς που έπεσαν για τη λευτεριά της Κύπρου» είναι αφιερωμένη η έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Λάρνακας και εγκαινιάστηκε χτες στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Στην έκθεση εκτίθενται 58 έργα που παρουσιάζουν χαρακτηριστικές «Θέσεις και όψεις της ελληνικής ζωγραφικής του 20ού αιώνα». Ολα τα έργα της έκθεσης ανήκουν στη συλλογή του Κώστα Ιωαννίδη. Πρόκειται για δημιουργίες των: Μαλέα, Μπουζιάνη, Κογεβίνα, Οικονόμου, Βασιλείου, Γραμματόπουλου, Τσαρούχη, Σπυρόπουλου, Τσίγκου, Περδικίδη, Βακιρτζή, Μαυροΐδη, Καρά, Τσόκλη, Φασιανού, Σόρογκα, Σπεράντζα, Μανωλίδη, Απέργη, Ζούνη, Ψυχοπαίδη, Σάμιου, Παντελιά κ.ά.

Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο Κ. Ιωαννίδης «Παρουσιάζοντας μικρό μέρος της συλλογής μου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρνακας, ξεπληρώνω ένα "χρέος" που αισθανόμουν ότι έχω απέναντι στην Κύπρο και στη μνήμη αυτών που έπεσαν για τη λευτεριά της. Βασικός στόχος της κάθε μου έκθεσης είναι να συμβάλει στην αποκέντρωση της τέχνης». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου.

Δυο μιούζικαλ στο Εθνικό

Τρύπη - Κούρκουλος - Παπαδοπούλου στο «Μιζερέρε»
Τρύπη - Κούρκουλος - Παπαδοπούλου στο «Μιζερέρε»
Η σκηνή «Κοτοπούλη - Ρεξ» του Εθνικού Θεάτρου θα ανοίξει την αυλαία με το μιούζικαλ του Παναγιώτη Πασχίδη «Μιζερέρε», σε διασκευή - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Ενα καμπαρέ στη Γερμανία του μεσοπολέμου, λίγο πριν την άνοδο του ναζισμού στην εξουσία. Ενα καμπαρέ όπου συγκεντρώνονται όλα τα δείγματα μιας κοινωνίας που μοιάζει να βρίσκεται σε αποσύνθεση, αλλά υποκρύπτει έναν αναβρασμό. Σπατάλη ζωής, ουτοπικές αναζητήσεις, κυνισμός, έρωτας, σκληρότητα, και ιδεολογίες εμπλέκονται μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα όπου πωλούνται και αγοράζονται ψυχές. Παράλληλα, γύρω από τον Τζο, τον πιανίστα, ξετυλίγεται μια ιστορία πολιτικής ίντριγκας. Τα σκηνικά επιμελείται ο Σίμος Καραφύλλης, τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού. Παίζουν: Αλκης Κούρκουλος, Τάνια Τρύπη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Γιάννης Βογιατζής, Θάλεια Προκοπίου κ.ά. (πρεμιέρα αρχές Νοέμβρη).

Αλλά και το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιάσει φέτος το μιούζικαλ «Μαίρη Πόππινς», βασισμένο στο βιβλίο του Πη Τράβερς, με στίχους και μουσική από τους Ρίτσαρντ και Ρόμπερτ Σέρμαν. Είναι η ιστορία μιας αγγλικής οικογένειας, του κυρίου και της κυρίας Μπανκς, και των δύο παιδιών τους. Τα παιδιά, παραμερισμένα, αφήνονται στα χέρια των νταντάδων. Αυτή την οικογένεια έρχεται να ταράξει και τελικά να ενώσει μια «μαγική» νταντά που εκφράζει την αγάπη και τη φροντίδα που λείπει από την ανατροφή των δυο αυτών παιδιών. Η Μαίρη Πόππινς, μαζί με τους άλλους -λίγο εξωπραγματικούς- χαρακτήρες του έργου, ενσαρκώνουν αξίες που τείνουν να εκλείψουν από την κοινωνία του σήμερα, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα στα παιδιά και στους μεγάλους πως τίποτα δεν πάει χαμένο και τίποτα δεν είναι αδύνατο, φτάνει να το θέλει κανείς με την καρδιά του. Για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, τη θεατρική διασκευή και τους στίχους των τραγουδιών έχει αναλάβει η Μαριάννα Τόλη, η οποία υποδύεται και τον ομώνυμο ρόλο, ενώ τα σκηνικά είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου και τα κοστούμια της Ρένας Γεωργιάδου.

Εκτός των τειχών

Τη Δευτέρα, το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, εγκαινιάζει στο Χώρο Τέχνης 8 (Χειμάρρας 8) και στο τζαμί Ιμπραήμ Χαν (στη Φορτέτζα), έκθεση του Ρεθύμνιου καλλιτέχνη της διασποράς Γιάννη Κουμεντάκη. Η δουλιά του Γ. Κουμεντάκη - ζει και εργάζεται στο Τορίνο - παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και κινείται ανάμεσα στην επιφάνεια και το χώρο, τα ίχνη, τα σημεία, τις λέξεις, ανατρέποντας τη σχέση λόγου - τέχνης.

Από το Ναύπλιο ξεκίνησε το εικαστικό της ταξίδι η ζωγράφος Αλίς Παπαδοπούλου - Τουρνικιώτη. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε έκθεση έργων της στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα «Β. Παπαντωνίου» στο Ναύπλιο με τίτλο «Χρώμα στη ζωή και τα όνειρα». Η δουλιά της χαρακτηρίζεται από «εκρήξεις» χρώματος, ρομαντισμού και ευαισθησίας. Η έκθεση (μέχρι 30/9) θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη και τη Ν. Υόρκη.

«Επί ξύλου» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Γεύσως Παπαδάκη, που φιλοξενείται ήδη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «ΟΜΜΑ», στα Χανιά της Κρήτης. Η έκθεση αποτελείται από δύο θεματικές ενότητες, με έργα κυρίως πάνω σε ξύλο. Στην πρώτη ενότητα (1994-1997), το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις παλιές κατεστραμμένες ξύλινες πόρτες, με τα ανεξίτηλα σημάδια του χρόνου και τα «μυστικά» τους. Στη δεύτερη ενότητα (1997-2001), παραμένουν μόνο τα περιθώρια από τις πόρτες, ενώ ανοίγεται η θέα της φύσης, με πρωταγωνιστές μοναχικές φιγούρες δέντρων, πλημμυρισμένες από ένα «μεταφορικό» φως.

Χρωστήρας γυναικών

Εγκαινιάζεται στις 3 του Οκτώβρη (8μμ) στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλ. Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό), έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Σκανδάλη - Βαξεβάνογλου. Πρόκειται για τοπία από την Αίγινα και τη Σίφνο, σκηνές καθημερινής ζωής, εικόνες από το παρελθόν, αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24/10.

Εγκαινιάζεται (1/10) στην γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8), έκθεση της Λυδίας Δρόσου - Σαρρή. Η πολυσχιδής δημιουργός, παρουσιάζει αυτή τη φορά ζωγραφική σε κατασκευές. Το αποτέλεσμα κινείται μεταξύ ζωγραφικής και γλυπτικής, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22/10.

Ατομική έκθεση της Ελένης Φιλιπποπούλου εγκαινιάζει την Τρίτη η γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλατεία Κολωνακίου 20). Η Ε. Φιλιπποπούλου με 38 έργα, τέμπερες σε χειροποίητο χαρτί, επιχειρεί να δώσει διάχυτη την ατμόσφαιρα της φύσης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6/10.

«Ιωνικές γιορτές» στη Ν. Σμύρνη

Σκηνή από τις «Νεφέλες»
Σκηνή από τις «Νεφέλες»
Συνεχίζονται στο Αλσος Νέας Σμύρνης, οι «Ιωνικές γιορτές 2001» με ώρα έναρξης 8:30 το βράδυ. Σήμερα η βραδιά είναι αφιερωμένη στην Αρμενία. Αύριο ο Θύμιος Καρακατσάνης παρουσιάζει τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη. Τη Δευτέρα η θεατρική ομάδα παιδιών και εφήβων της «Φιλαρμονικής» του Δήμου Ν. Σμύρνης παρουσιάζει το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ. Ακολουθούν: Συναυλία με τραγούδια και σκοπούς από τη Σμύρνη (18/9). «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (19/9). «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Αννα Βαγενά (20/9). «Τρωάδες» από τη θεατρική ομάδα ενηλίκων της «Φιλαρμονικής» του Δήμου Ν. Σμύρνης (21/9). Συναυλία του Μάριου Τόκα (22/9). Βραδιά αφιερωμένη στον Ποντιακό Ελληνισμό (23/9). Συναυλία με τον Μπάμπη Τσέρτο (24/9). Μια αναδρομή της Ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού από το ρεμπέτικο στους σύγχρονους συνθέτες (25/9). Η αυλαία κλείνει με τον Παντελή Θαλασσινό στις 28/9.

«Ημέρες Μουσικής»

Με αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκι, ξεκινούν αύριο οι «Ημέρες Μουσικής», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ρόδου. Στο αφιέρωμα, που θα γίνει αύριο (9μμ), στο κινηματοθέατρο «Ρόδον», θα συμμετάσχουν οι Σαβίνα Γιαννάτου, Βασίλης Γισδάκης και Μίλτος Λογιάδης. Οι «Ημέρες Μουσικής» θα διαρκέσουν μέχρι τις 30/9 και περιλαμβάνουν συναυλίες κλασικής, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής, που θα φιλοξενηθούν σε μαγευτικούς χώρους του νησιού.

Θεατρικό « Χρονικό της Κύπρου»

Το μεσαιωνικό έργο «Χρονικό της Κύπρου» του Λεόντιου Μαχαιρά (1360 - 1432) θα παρουσιάσει το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου σε διασκευή -σκηνοθεσία - στίχους του καθηγητή Μιχάλη Πιερή, αύριο στο Μυστρά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με αφορμή την έκθεση «Ωρες Βυζαντίου - Η πολιτεία του Μυστρά».

Το έργο ιστορεί το Ρηγάτο της Κύπρου και τη φράγκικη βασιλική οικογένεια των Λουζινιάν, η οποία συνδέεται με το βυζαντινό Δεσποτάτο του Μορέως, μέσω γάμων μεταξύ των οικογενειών της άρχουσας τάξης για την προστασία των προνομίων τους. Το χρονικό «Εξήγησις της γλυκιάς χώρας Κύπρου, η οποία λέγεται Κρόνικα, τουτέστιν Χρονικόν» γράφτηκε μεταξύ 1426 - 1431, από τον Μαχαιρά, πρωτεργάτη του νεοελληνικού αφηγηματικού λόγου και προδρόμου του Β. Κορνάρου και του Γ. Χορτάτση.

Η μουσική είναι του Ψαραντώνη, η σύνθεση των τραγουδιών του Ευαγόρα Καραγιώργη, τα σκηνικά - κοστούμια του Χρίστου Λυσιώτη.

Διαμαρτύρονται οι μουσικοί των ΟΤΑ

Σε καθιστική διαμαρτυρία στις 17/9 και στις 10 πμ, μπροστά από το υπουργείο Εργασίας προχωρούν οι μουσικοί που εργάζονται στα δημοτικά ωδεία, δημοτικά μουσικά σύνολα και ανάλογες δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, οι μουσικοί θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση, από το υπουργείο Εργασίας, της κοινής υπουργικής απόφασης 11602 (ΦΕΚ 541Β), η οποία ισχύει από τις 11 Μάη 2001 και ορίζει τις αμοιβές και το ωράριο των μουσικών στις δημοτικές επιχειρήσεις, σε ανεκτά και αξιοπρεπή επίπεδα. Η ανάκληση της υπουργικής απόφασης θα σημάνει την επιστροφή των μουσικών του συγκεκριμένου τομέα στο προηγούμενο, πολύ χαμηλό επίπεδο αμοιβής και διαβίωσής τους.

Στην κινητοποίηση των μουσικών στους ΟΤΑ, για τη διατήρηση και την άμεση εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, συμμετέχει και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θα παραβρίσκεται στη συναυλία, που διοργανώνεται αύριο στην κοινότητα Ανοιξη, καθώς σήμερα θα διευθύνει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το «Αξιον Εστί». Πάντως, στην αυριανή συναυλία θ' ακουστούν τραγούδια του, μαζί με αυτά των Χρ. Λεοντή και Δ. Τσακνή.

Τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής του Δήμου Ελειού - Πρόννων της Κεφαλονιάς είναι το θέμα της ομιλίας της Τένιας Ρηγάκου, αρχαιολόγο της ΣΤ` Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Πόρου.

Εκθεση βιβλίου οργανώνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας από 17-23/9 στο Πολεμικό Μουσείο. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 10πμ-2μμ και 5-8 μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ