ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απόφαση που οδηγεί σε περιθωριοποίηση των Λυκείων

Αντίδραση της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας

«Φρένο» στη λειτουργία των Λυκείων της χώρας βάζει το υπουργείο Παιδείας, με Υπουργική Απόφασή του, με την οποία ορίζει τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν και λειτουργήσουν οι κατευθύνσεις στο Ενιαίο Λύκειο και τα μαθήματα επιλογής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σχολεία όπου δε λειτουργούν όλες οι κατευθύνσεις να περιθωριοποιηθούν ή ακόμα και να κλείσουν στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση που υπέγραψε στις 28 Αυγούστου 2001 ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, ορίζεται ότι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν τμήματα κατευθύνσεων στα ΕΛ είναι: Οπου η Β` ή Γ` τάξη ΕΛ λειτουργεί με ένα τμήμα απαιτούνται τουλάχιστον 11 μαθητές. Οπου λειτουργεί με δύο τμήματα απαιτούνται τουλάχιστον 15 μαθητές και όπου λειτουργεί με τρία ή περισσότερα τμήματα απαιτούνται τουλάχιστον 20 μαθητές. Στις περιπτώσεις μάλιστα, που ο αριθμός των μαθητών, οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν υπερβαίνει τους 30 εγκρίνεται η λειτουργία και άλλου τμήματος κατεύθυνσης.

Μάλιστα, σε κοινοποίηση προς τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Ανθόπουλος, με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση τον πληροφορεί ότι για τη σύσταση στη Β` τάξη ΕΛ ομάδας μαθητών προς παρακολούθηση μαθημάτων επιλογής πρέπει να μετέχει σε κάθε ομάδα ο παρακάτω αριθμός μαθητών: Αν η τάξη λειτουργεί με ένα τμήμα οχτώ μαθητές, αν λειτουργεί με δύο τμήματα 12 μαθητές και αν λειτουργεί με τρία, 15 μαθητές.

Ομως σε απομονωμένα Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη «με ειδική αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη απόφαση του οικείου Προϊστάμενου Διεύθυνσης Εκπαίδευσης μπορεί να συσταθεί ομάδα παρακολούθησης μαθημάτων επιλογής με τη συμμετοχή και μικρότερου αριθμού μαθητών».

Επίσης, ορίζεται ότι οι προθεσμίες για την αλλαγή κατεύθυνσης για τους μαθητές της Β` και Γ` τάξης του ΕΛ είναι μέχρι τις 15 Οκτώβρη.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις. Η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με ανακοίνωσή της, παραθέτει παραδείγματα σχολείων που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν συναντηθεί όχι μόνο στην επαρχία αλλά και στην Αττική (για παράδειγμα Αγία Παρασκευή, Βύρωνα, Ελευσίνα) με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις και παραστάσεις στα Γραφεία των Δευτεροβάθμιων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα σε μεγάλο βαθμό σχολείων, στα οποία αν δε λειτουργήσουν όλες οι κατευθύνσεις θα περιθωριοποιηθούν και προοπτικά θα κλείσουν. «Τα προβλήματα στη μαθησιακή διαδικασία, η ανατροπή της οργανικότητας των θέσεων των εκπαιδευτικών, τα απρόοπτα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους που θα αναγκάζονται ή να αλλάξουν τις προτιμήσεις τους ή να αναζητούν νέα σχολεία είναι προβλήματα που απ' ό,τι φαίνεται δεν απασχολούν τον υπουργό Παιδείας», τονίζει στην ανακοίνωση.


ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ
Αναρτήθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων

Αναρτήθηκαν χτες στα σχολεία όλης της χώρας οι ονομαστικοί κατάλογοι των επιτυχόντων στις εξετάσεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας. Μάλιστα, υπάρχει περίπτωση στις απομακρυσμένες περιοχές να βρίσκονται σήμερα τα ονόματα των επιτυχόντων στα Λύκεια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, την περασμένη Παρασκευή σε σύνολο 100.861 υποψηφίων, από τους οποίους 21.652 ήταν υποψήφιοι με το 10% (που κράτησαν την περσινή τους βαθμολογία), και 522 απόφοιτοι εσπερινών λυκείων εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 71.275. Απ' αυτούς 62.512 ήταν απόφοιτοι ΕΛ, 8.332 υποψήφιοι με το 10% και 431 από τα εσπερινά λύκεια.

  • Χτες ανακοινώθηκαν επίσης από το υπουργείο Παιδείας η πρόσληψη ως προσωρινών αναπληρωτών 3.954 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την κάλυψη των λειτουργικών κενών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Οι νεοπροσληφθέντες εκπαιδευτικοί πρέπει να παρουσιαστούν στις διευθύνσεις των περιοχών που προσλήφθηκαν για ανάληψη υπηρεσίας εντός τριών ημερών από την ανακοίνωση των ονομάτων τους στον ημερήσιο Τύπο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ