ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σήμερα το συλλαλητήριο στα Φάρσαλα

Σήμερα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγοράς, θα πραγματοποιηθεί το αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Μ' αυτό το συλλαλητήριο ξεκινούν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία για την ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, στοχεύοντας στο ξεκλήρισμά τους. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου όλες τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά της επαρχίας από εκπροσώπους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Στις 24 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Με αποφάσεις που πήραν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας - στα Τρίκαλα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» - και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, καλούν όλους τους αγρότες να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις και να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

Πρώτον, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης και να επιβάλλουν με τον αγώνα:

α) Να παράγουν με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.

β) Να παράγουν με βάση τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας και της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Μέσα από την παραγωγή να συμβάλλουν στην επίλυση του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος, κάνοντας εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Δεύτερον, η παραγωγή να γίνεται από τους μικρομεσαίους αγρότες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, χωρίς περιορισμούς και πρόστιμα συνυπευθυνότητας.


«Σφάζουν» το βαμβάκι για ν' «αγιάσει» η τιμή!

Η κυβέρνηση βγάζει εκτός επιδότησης δεκάδες χιλιάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες τόνους βαμβακιού

Στο «τσεκούρωμα» της φετινής παραγωγής βαμβακιού με το «έτσι θέλω» προχωράει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, για να «τεντώσει» φαινομενικά το ύψος της τιμής, στα επίπεδα που βολεύει την κυβέρνηση.

Χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης έβγαλε άλλη μια ανακοίνωση για να εμπαίξει, από τη μια, τους βαμβακοπαραγωγούς, αναφέροντας ότι «η νέα χρονιά ξεκινάει με καλές προοπτικές όσον αφορά στο εισόδημα των παραγωγών σύσπορου βαμβακιού» και, από την άλλη, να δημιουργήσει κλίμα αποδοχής για το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού δε θα πάρουν επιδότηση. Το τελευταίο προκύπτει κατ' αρχάς από τη χτεσινή ανακοίνωση-δήλωση του Βαγ. Αργύρη, αλλά, κυρίως, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, προκύπτει από τη νέα διυπουργική απόφαση, η οποία θα ισχύσει για την εκκοκκιστική περίοδο 2001/2002.

Για να αποκρυφτούν οι ολέθριες επιπτώσεις του νέου κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάη, αφού ήδη είχαν σπαρθεί τα χωράφια, ότι οι παραγωγοί πρέπει να καλλιεργήσουν 3.937.000 στρέμματα. Τώρα από το υπουργείο Γεωργίας μέσω της διυπουργικής απόφασης - την οποία ο υφυπουργός προανήγγειλε αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα - μπαίνει σε εφαρμογή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ένα μέτρο με βάση το οποίο δε θα αναγνωρίζονται τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πάνω από το όριο που τέθηκε αυθαίρετα τον περασμένο Μάη για περιβαλλοντικούς λόγους... Αλλά κι επειδή πάλι μπορεί να χαλάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, προβλέπεται και ο υπολογισμός της φετινής παραγωγής με βάση τις αποδόσεις της τελευταίας τριετίας, όπως τις «μαγείρεψε» το υπουργείο Γεωργίας. Εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Γεωργίας έχει βάλει ως όριο ανώτερης απόδοσης ανά στρέμμα πανελλαδικώς τα 304 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι παραγωγοί που καλλιέργησαν λιγότερα στρέμματα ή ίσα με τα «πλαφόν» στρεμματικού περιορισμού του υπουργείου Γεωργίας, στην περίπτωση που η σοδειά τους είναι πολύ καλή, τότε και αυτοί θα έχουν μη επιλέξιμα τα επιπλέον κιλά από τη στρεμματική απόδοση που θα τους τεθεί! Κατά τ' άλλα, το υπουργείο Γεωργίας επιβραβεύει τους κόπους των βαμβακοπαραγωγών και την ποιότητα...

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως το ποσοστό ξένων υλών είναι 8% από 10% που ήταν πέρσι και η υγρασία 15% από 17% πέρσι. Οι ποσότητες βαμβακιού που θα ξεπερνούν αυτά τα όρια δε θα επιδοτούνται. Δηλαδή, άλλο ένα «παράθυρο» για «τσεκούρωμα». Οσον αφορά, τέλος, στους ελέγχους που από φέτος αναλαμβάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τη διάλυση του Οργανισμού Βάμβακος, αξίζει να αναφερθεί ότι στη Θεσσαλία υπάρχουν όλοι κι όλοι τέσσερις υπάλληλοι για το έργο αυτό...


ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Διεκδικούν κατάργηση του αντισταφιδικού κανονισμού της ΕΕ

Μαζικό μαχητικό «παρών» έδωσαν χτες οι αγρότες που διαδήλωσαν στους δρόμους του Πύργου και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση

Με ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο οι αγρότες σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας διατράνωσαν χτες το πρωί, στον Πύργο, την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και στον αντισταφιδικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συρρικνώνει ολοένα και περισσότερο το εισόδημά τους και τους εξοβελίζει ουσιαστικά από τα χωράφια. Πλήθος αγρότες από την Καράπουλα, Αλφειούσα, Μαγούλα, Χάβαρη, Χειμαδιό, Κατσερού, Αμαλιάδα, Ξυλοκέρα και πολλά άλλα χωριά του νομού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Με το δυναμικό τους «παρών» έδωσαν το σύνθημα της συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Σε πορεία που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι αγρότες, συντεταγμένοι πίσω από το πανό που έγραφε «Σταφιδοπαραγωγοί αντισταθείτε στα αντιλαϊκά μέτρα για την κορινθιακή σταφίδα», απαίτησαν την κατάργηση του σταφιδοκτόνου κανονισμού, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «Αγροτιά, Εργατιά μια φωνή και μια γροθιά». Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς τη Νομαρχία και αντιπροσωπεία των αγροτών συνάντησε τον αντινομάρχη Χαράλαμπο Καφήρα και του επέδωσε το ψήφισμά τους. Ο αντινομάρχης από την πλευρά του δεσμεύτηκε σε αίτημα των αγροτών, πως η Διεύθυνση Γεωργίας θα μειώσει τη στρεμματική απόδοση ώστε να μη χάσει κανένας παραγωγός τη στρεμματική ενίσχυση λόγω της μείωσης της παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες.

Η πορεία των αγροτών κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο όπου αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα και με νέο συλλαλητήριο μέσα στις επόμενες βδομάδες. Νωρίτερα στον ίδιο χώρο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Χρήστος Γιαννόπουλος, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση έχει στόχο τη μείωση του αγροτικού κόσμου στο 7%. Αυτό επιβάλλουν οι επιταγές της ΕΕ και γι' αυτό νομοθετούν κανονισμούς όπως αυτός για τη σταφίδα ο οποίος λειτουργεί για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος με καταστροφικά αποτελέσματα για το εισόδημά μας και προς όφελος των εμπόρων».

«Μόνη διέξοδος είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός που θα λειτουργεί προς όφελος των αγροτών», τόνισε στους αγρότες ο συνδικαλιστής και κατέληξε: «Για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει ο αγώνας μας να είναι συνεχής, μαζικός και ενωτικός».

Τα κυριότερα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, όπως διατυπώνονται με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συγκεντρωμένους, είναι:

  • Να καταργηθεί ο κανονισμός της ΕΕ για την κορινθιακή σταφίδα και να δημιουργηθεί νέος που θα εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών για τον οποίο οι σταφιδοπαραγωγοί θα έχουν λόγο.
  • Ανασύσταση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) και λειτουργία του σε γερές και σύγχρονες βάσεις σαν τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης που θα στηριχτεί οικονομικά ώστε να παρεμβαίνει στη συγκέντρωση, μεταποίηση και εμπορία της κορινθιακής σταφίδας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής μέσα από τον έλεγχο του όλου κυκλώματος σε καλλιεργητικά μέσα και εφόδια.
  • Τιμή για τη σταφίδα με βάση το κόστος παραγωγής με τιμή τις 350 δραχμές που είναι τιμή στόχου για τους σταφιδοπαραγωγούς, με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυσή τους ανά κιλό προϊόντος όπως είχε κάνει και άλλες χρονιές.

Επίσης μίλησαν και χαιρέτισαν στο χτεσινό συλλαλητήριο ο πρόεδρος του ΕΚ Πύργου Κώστας Λέππας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλφειούσας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαβαρίου Ηλίας Σιαχάμης και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σταφιδοπαραγωγών Δήμου Ωλένης.

Παραβρέθηκε, τέλος, για συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ