ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Κυβερνητικές ευθύνες για μια παραλίγο τραγωδία

Ο προχτεσινός σεισμός αποτελείωσε τα τραυματισμένα κτίρια, που παρέμεναν έτσι από τον προηγούμενο σεισμό πριν από ένα χρόνο...

Χωρίς ευτυχώς θύματα και τραυματισμένους, αλλά πολλές σοβαρές υλικές ζημιές ήταν το αποτέλεσμα του προχτεσινού σεισμού μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εγκέλαδος επισκέπτεται την ίδια ακριβώς περιοχή για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, καθώς πέρσι στις 26 Ιούλη είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ προκαλώντας σοβαρές ζημιές που όμως δεν αποκαταστάθηκαν, γεγονός που αναδεικνύει τις μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες για μια παρολίγο τραγωδία...

Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις πέντε τα ξημερώματα, έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ενώ έπληξε σοβαρότερα τα χωριά: Οιχαλία, Ζευγολατιό, Πολίχνη, Βασιλικό, Καλλιρρόη, Κεντρικό, Ανδανία, Λουτρό, Μερόπη, Μάντζανη και Μάλτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε 50 σπίτια από τα οποία μόνο τα 10 ήταν κατοικήσιμα.

Πολλοί κάτοικοι τις δύο τελευταίες νύχτες δεν κοιμήθηκαν στα σπίτια τους, αλλά στο ύπαιθρο, περιμένοντας την έμπρακτη βοήθεια του κράτους. Η δυσπιστία όμως των κατοίκων για την κυβερνητική αρωγή που υποσχέθηκε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Νάσος Αλευράς σε περιοδεία του με κυβερνητικό κλιμάκιο την ημέρα του σεισμού, είναι εξαιρετικά έντονη, καθώς μετά τον περσινό σεισμό η κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες της τούς άφησε αβοήθητους και χωρίς να τους δώσει οποιαδήποτε αποζημίωση για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Ετσι πολλά από τα σπίτια που μετά τον περσινό σεισμό ήταν επισκευάσιμα, τώρα κατέστησαν κατεδαφιστέα... Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποσχέθηκε την αποστολή λυομένων (υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 30) για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων οικογενειών της περιοχής.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους κλιμάκιο της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με επικεφαλής το γραμματέα της Δημήτρη Τζαβάρα, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών και πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων, καθώς και της ταχείας χρηματικής τους ενίσχυσης. Υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη ανάληψης αγωνιστικών πρωτοβουλιών από την πλευρά των κατοίκων για την επίλυση των αιτημάτων τους.

Οι σεισμολόγοι, αν και κρατούν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις, θεωρούν τη μετασεισμική ακολουθία φυσιολογική, αλλά προειδοποιούν τους κατοίκους να μην πλησιάζουν κτίρια που έχουν υποστεί ρωγμές, εξαιτίας της πιθανότητας κάποιου ισχυρού μετασεισμού. Επίσης οι σεισμολόγοι αποκλείουν οποιαδήποτε συσχέτιση του προχτεσινού σεισμού με το μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας που σημειώθηκε το 1986.

Από χτες βρίσκεται εξάλλου στην περιοχή και καταγράφει τις ζημιές κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των καταγραφών αυτών.

Στα δικαστήρια η αυριανή 24ωρη απεργία της ΟΣΠΑ

Από την τελευταία κινητοποίηση της ΟΣΠΑ, τον περασμένο Φλεβάρη
Από την τελευταία κινητοποίηση της ΟΣΠΑ, τον περασμένο Φλεβάρη
Δικαστική απαγόρευση της αυριανής 24ωρης απεργίας των εργαζομένων της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) προωθεί η κυβέρνηση, ώστε να μη διασαλευτεί το «ήρεμο κλίμα» παραμονές της ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα.

Την αυριανή κινητοποίηση κήρυξε ομόφωνα το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), με αιτήματα να μην ιδιωτικοποιηθεί ο όμιλος της ΟΑ, να διασφαλιστούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και να υλοποιηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις (υπογραφή ΣΣΕ κ.ά.).

Η διοίκηση της ΟΑ, κατά την πάγια τακτική της, άσκησε προσφυγή κατά της νομιμότητας της απεργίας, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα.

Πάντως, ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση, οι εργαζόμενοι στην ΟΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στο ξεπούλημα και στη διάλυση του εθνικού αερομεταφορέα και προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις.

Η ΟΣΠΑ με χτεσινή της ανακοίνωση επισημαίνει ότι κήρυξε την αυριανή 24ωρη απεργία αφού έχει εξαντλήσει και τα τελευταία περιθώρια διαλόγου και καλής πίστης απέναντι στα σενάρια ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΟΑ. Παράλληλα, ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από τα μέτρα της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης - εφόσον πραγματοποιηθεί - θα εξαιρεθούν όλες οι πτήσεις από και προς Αμερική και Καναδά.

Οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί της ΟΑ δηλώνουν ότι θα έχουν αγωνιστική παρουσία στην κινητοποίηση, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογός τους (ΣΗΜΟΑ) επισημαίνεται: «Απεργούμε, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια του διαλόγου, προκειμένου να ερεθίσουμε τα τελευταία ψήγματα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης, αλλά και για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για το πρόβλημα την κοινή γνώμη».

Από την ΟΑ ανακοινώθηκε ότι μετά την άρση των περιορισμών στον εναέριο χώρο του Καναδά, σήμερα θα εκτελεστεί κανονικά η προγραμματισμένη πτήση για Μόντρεαλ-Τορόντο (ΟΑ 423), με ώρα αναχώρησης στις 9.50 π.μ., όπως επίσης κανονικά θα εκτελεστεί και η πτήση προς Ν. Υόρκη (ΟΑ 411), με ώρα αναχώρησης 12.20 μ.μ. Παράλληλα, η ΟΑ υπενθυμίζει ότι η προσέλευση των επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τις συγκεκριμένες πτήσεις θα πρέπει να γίνει τέσσερις ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στους δήμους

Απεργούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 20 και 21 Σεπτέμβρη αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας. Την απεργία προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ), διεκδικώντας από την κυβέρνηση την απόδοση μιας σειράς επιδομάτων, που τους είχε υποσχεθεί ήδη από τα τέλη του 2000 ότι θα τους καταβληθούν. Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στην πλατεία Καραϊσκάκη, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στις 10 το πρωί.

Την απεργία θυμίζουμε ότι στήριξαν όλες οι παρατάξεις στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, ωστόσο η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) είχε υπογραμμίσει την ανάγκη οι κινητοποιήσεις να αποκτήσουν ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο, στο οποίο να εντάσσεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και συνολικά η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή, τόσο η ΔΑΣ, όσο και το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας στους ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τους συλλόγους τους, να προκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις και να προχωρήσουν στη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών, με στόχο τη μαζική συμμετοχή, αλλά και την προβολή των αιτημάτων τους. Ανάμεσα στα άλλα αιτήματα, η ΔΑΣ, αλλά και το Συντονιστικό Σωματείων διεκδικούν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων σε σχέση με την επιδοματική πολιτική, τη θέσπιση κατώτατου μισθού στις 300.000 δραχμές, την υπογραφή συλλογικών και όχι ατομικών συμβάσεων. Επίσης ζητούν την τακτοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους τους εργαζόμενους. Τέλος, καταγγέλλονται τα πρόσφατα νομοσχέδια που προώθησε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή, τα οποία «προτρέπουν τις δημοτικές αρχές να γίνουν μάνατζερ ιδιωτικών συμφερόντων, όπου θα έχουν εργαζόμενους - λάστιχο».

Αποχή δικηγόρων σήμερα

Απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της Αθήνας μετά από απόφαση του ΔΣΑ, ενώ στις 2 το μεσημέρι πραγματοποιούν έκτακτη Γενική Συνέλευση στο θέατρο «Ορφέας», (πρώην Χατζηχρήστου).

Οι δικηγόροι ζητούν να καλυφτούν οι κενές οργανικές θέσεις σε δικαστές και υπαλλήλους, να ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών, να προωθηθούν οι εκκρεμείς προτάσεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας για τις απαλλοτριώσεις κλπ.

Επίσης, στη Γενική Συνέλευση θα συζητηθούν οι νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των Διοικητικών Συμβουλίων και των προέδρων στους Δικηγορικούς Συλλόγους κλπ.

Ετσι, δε θα γίνουν σήμερα δίκες στα δικαστήρια της Αθήνας παρά μόνο αυτόφωρα και υποθέσεις που κινδυνεύουν να παραγραφούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ