ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
Κηρύγματα ραγιαδισμού και υποταγής

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι πραγματικά πρωτοφανής η προπαγανδιστική επιχείρηση που έχει στηθεί με στόχο να «πειστεί» ο ελληνικός λαός ότι «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» η Ελλάδα πρέπει να συμπαραταχτεί άνευ όρων με τις ΗΠΑ, ότι «δεν έχει την πολυτέλεια των αστερίσκων» και των επιφυλάξεων, ότι πρέπει «να καθίσουμε ήσυχα» γιατί «δεν πρέπει να προκαλέσουμε την υπερδύναμη» και άλλα τέτοια. Πρωταγωνιστές σε αυτά τα κηρύγματα ραγιαδισμού φυσικά οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και αρκετοί αρθρογράφοι, πανεπιστημιακοί, αναλυτές κ.ο.κ. Ομως κανείς δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από αυτούς. Σε κάθε πόλεμο η άρχουσα τάξη είναι αυτή που συνθηκολογεί με τον «ισχυρό της εποχής», μπαίνει στην υπηρεσία του για να διασώσει τα κέρδη και τα συμφέροντά της, τα οποία εμφανίζει πάντα ως εθνικό συμφέρον. Αυτοί που σήμερα μας καλούν να σκύψουμε το κεφάλι στα αφεντικά της «νέας τάξης», είναι «απόγονοι» εκείνων που «χαιρέτισαν» την εισβολή των Γερμανών στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι αντάξιοι συνεχιστές των κοτσαμπάσηδων και των υποτακτικών της «υψηλής πύλης» επί τουρκοκρατίας... Πάντα στην ιστορία οι λαοί ήταν εκείνοι που όρθωναν το ανάστημά τους στους εκάστοτε κατακτητές και ιμπεριαλιστές και αυτό θα γίνει και τώρα.

Πρωτοπόροι γυμνοσάλιαγκες

Νάτοι, πάλι. Οι γλοιώδεις γυμνοσάλιαγκες ξεπροβάλλουν από τις τηλεοπτικές «τρύπες» κι αναλαμβάνουν το ρόλο του αυτόκλητου συνηγόρου. Για να υπερασπιστούν τις «ελεύθερες κοινωνίες» της Δύσης, που κινδυνεύουν δήθεν από τους «καθυστερημένους» και «αιμοβόρους» ισλαμιστές. Για να υπερασπιστούν όχι τα χιλιάδες αθώα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ, αλλά τον Μπους και τον Τσέινι, το FBI και τη CIA και το «δίκιο» της «πληγωμένης υπερδύναμης». Για να υπερασπιστούν το «δικαίωμα» των ΗΠΑ να τιμωρήσουν τους «αόρατους τρομοκράτες» και όποιους οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές αποφάσισαν ότι τους... υποθάλπουν. Για να υπερασπιστούν το Σημίτη, που τάσσεται με τον Μπους και να κατηγορήσουν το ΚΚΕ που δε συντάσσεται κι αυτό με τον Μπους.

Ε, τώρα πια, δεν είναι ούτε πρωτόφαντο, ούτε περίεργο το γεγονός ότι πρωτοπόροι στο σούρσιμο των γυμνοσάλιαγκων είναι οι γνωστοί «τηλεστάρ» του ΣΥΝ - αποχωρήσαντες, εν αναμονή αποχώρησης τελούντες και εναπομείναντες - που εξακολουθούν να αυτοαποκαλούνται αριστεροί...

Κλίμα υστερίας

Το δημοσιευόμενο σκίτσο ανήκει στον Ρεξ Μπέιμπιν, δημοσιεύτηκε τις προάλλες στην εφημερίδα «Σακραμέντο Μπι» της ομώνυμης αμερικανικής πόλης κι όπως βλέπετε, επιχειρεί μια σύνδεση του εγκληματικού χτυπήματος στη Νέα Υόρκη, με τη γνωστή, τραγική εικόνα της γυμνής μικρής Βιετναμέζας, που τρέχει να σωθεί από τις αμερικανικές βόμβες ναπάλμ.

Το τι επακολούθησε, δεν περιγράφεται. Βροχή οι επικρίσεις και οι καταδίκες. Ο σκιτσογράφος δέχτηκε μια άγρια και άνευ προηγουμένου επίθεση από άλλα ΜΜΕ και αναγνώστες, ενώ κάποιοι απαίτησαν ακόμη και την απόλυσή του. Είναι κι αυτό ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό δείγμα του καλλιεργούμενου σήμερα κλίματος υστερίας στις ΗΠΑ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παγκόσμιος στρατιωτικός νόμος

Το πολεμικό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δεν αφορά μόνο στις προετοιμασίες για το χτύπημα στο Αφγανιστάν ή όπου αλλού αποφασίσουν οι Αμερικάνοι. Αφορά και στις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού». Ηδη, κυβερνητικοί παράγοντες και μέσα ενημέρωσης προετοιμάζουν την «κοινή γνώμη» για μέτρα που θα περιορίσουν τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στο όνομα της «ασφάλειας» και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι «δεκαπέντε» της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξαν, εξ αρχής, την προθυμία τους να ακολουθήσουν τους Αμερικάνους στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» διαθέτοντας, με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟικού Συμφώνου, τις Ενοπλες Δυνάμεις τους στις διαταγές του αμερικανικού πενταγώνου. Δεν έχασαν όμως και την ευκαιρία να λύσουν τους λογαριασμούς τους με τις δυνάμεις εκείνες και τα κινήματα που αμφισβητούν και αντιπαλεύουν τις πολιτικές τους. Λογαριασμοί που πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα με τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης» και της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ και τη Γένοβα. Τώρα, πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να τελειώνουν μια και καλή με τις ενοχλητικές φωνές, να επιβάλλουν το νόμο της σιωπής, το νόμο της «άγριας Δύσης».

Την Πέμπτη συνεδριάζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ και την Παρασκευή οι δεκαπέντε ηγέτες σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα συζητήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, οι «δεκαπέντε» με την κοινή δήλωσή τους, την περασμένη Πέμπτη, έδειξαν τις σαφείς προθέσεις τους. Ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσουν θα περιλαμβάνονται «το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης» και «η αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων», όπως και ο στενότερος συντονισμός για τη συγκέντρωση και την ανταλλαγή πληροφοριών. Πρόκειται για μέτρα που, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της «ευρωαστυνομίας» και του «ευρωστρατού», συγκροτούν έναν τερατώδη μηχανισμό παρακολούθησης, αστυνόμευσης και καταστολής.

Ουσιαστικά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των κρατών - μελών της ΕΕ επιχειρούν να επιβάλουν έναν «παγκόσμιο στρατιωτικό νόμο», αξιοποιώντας το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη. «Οσοι δεν είναι μαζί μας σ' αυτή τη "σταυροφορία", είναι εναντίον μας», τονίζουν Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι «συνεταίροι» και συμπληρώνουν: «Οσοι είναι εναντίον μας, είναι με την τρομοκρατία» και επομένως περιλαμβάνονται στους «στόχους». Εξάλλου, με αυτό το κριτήριο συγκροτούνται από το μηχανισμό Σένγκεν οι «μαύρες λίστες» κομμάτων, οργανώσεων, κινημάτων, προσώπων.

Οι λαοί αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο, ίσως, κίνδυνο για μια ολική επαναφορά σε ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας, δικτατορίας και κρατικής τρομοκρατίας που στήνεται για να εξυπηρετήσει τον πιο άγριο καπιταλισμό. Επαγρύπνηση και αγώνας σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο για την αποτροπή αυτής της εφιαλτικής προοπτικής μπορεί να είναι η μόνη απάντηση.

Μπλοκ θανάτου

Το μέτωπο

είναι αρραγές

για πυρπολήσεις

και σφαγές

κι έτοιμα

είναι όλα ήδη

για να αρχίσει

το λεπίδι.

***

Τρεις συγκροτούν

το μαύρο μπλοκ

Αμερική, ΝΑΤΟ, ΕΟΚ

κι αυτοί σαν «δρουν»

καθείς το ξέρει,

τι φοβερό πέφτει

μαχαίρι.

***

Πολλοί οι «άθλοι» τους

παντού

σε όποια χώρα

κάνουν «ντου»,

αίμα στο διάβα τους

και βία,

(Χιλή, Ιράκ,

Σουδάν, Σερβία).

***

Το μέτωπο

είναι αρραγές

για νέα φρίκη

και σφαγές,

λαοί, αντίσταση

και πάλη,

πριν αίμα αθώων

τρέξει πάλι!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ