ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
Βρετανικά κατασκοπευτικά στα Σπάτα...

Τέσσερα «Φάλκον» με προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου προσγειώθηκαν, χωρίς οι ελληνικές αρχές να γνωρίζουν την αποστολή τους

«Ξέφραγο αμπέλι» η Ελλάδα για την ανάπτυξη των τυχοδιωκτικών πολεμικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών. Εκτός από τις αμερικάνικες και ΝΑΤΟικές βάσεις και τις κάθε λογής στρατιωτικές διευκολύνσεις, όπως αποκαλύφθηκε χθες, στα σχέδιά τους αυτά έχουν εντάξει και το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, όπου προσγειώθηκαν τέσσερα βρετανικά αεροσκάφη τύπου «Φάλκον 20», τα οποία είχαν πολεμική αποστολή άγνωστη στις ελληνικές αρχές. Συγκεκριμένα, τα αεροσκάφη αυτά διαθέτουν συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου, που έχουν τη δυνατότητα να παραλύσουν τις τηλεπικοινωνίες και όποιο ηλεκτρονικό σύστημα βάλουν στο στόχαστρό τους. Παρ' όλα αυτά, οι ελληνικές αρχές δε γνώριζαν, όπως ισχυρίζονται, τίποτα και μόνο εκ των υστέρων αναγκάστηκαν να τα ερευνήσουν.

Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητες μετά από τα ερωτήματα που έθεσε ο «Ρ» στην κυβέρνηση, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ). Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι αρμόδιοι δήλωναν άγνοια για την πραγματική αποστολή των αεροσκαφών αυτών και αναγκάστηκαν, χθες το απόγευμα και αφού το θέμα πήρε διαστάσεις, να στείλουν εμπειρογνώμονες του ΓΕΑ για να ερευνήσουν τα αεροσκάφη. Μετά την έρευνα που έγινε, σύμφωνα με το ΓΕΑ, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα αεροσκάφη διαθέτουν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Πάντως, για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη χτες το απόγευμα στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Αθ. Τζογάνη. Η σύσκεψη επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς συζητήθηκε και τι αποφάσεις πάρθηκαν. Από το υπουργείο Μεταφορών, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα τέσσερα «Φάλκον», με νηολόγιο πολιτικής αεροπορίας, φέρουν ειδικό εξοπλισμό και είναι ειδικευμένα στον ηλεκτρονικό πόλεμο, χωρίς να φέρουν οπλισμό. Εχουν νοικιαστεί από ιδιωτική εταιρία για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τα σχέδια πτήσης τους για τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών είχαν υποβληθεί στην ΥΠΑ από τις 7 Σεπτέμβρη 2001. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα τέσσερα αεροπλάνα που απογειώθηκαν από την Αγγλία, στάθμευσαν στην Ιταλία και από προχτές το βράδυ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Σπάτων, απ' όπου επρόκειτο να απογειωθούν αργά χτες το βράδυ, με προορισμό το Μουσκάτ των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέσω Αιγύπτου.

Ωστόσο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε ο «Ρ», δε διέψευσαν ότι τα αεροπλάνα τύπου «Φάλκον» έφεραν ακόμα και ρουκέτες, προσθέτοντας πάντως ότι κατά την έλευσή τους στα Σπάτα πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο, ακόμα και από την ΕΥΠ... Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα αεροσκάφη ανήκουν σε αγγλική ιδιωτική εταιρία, που, όμως, συνεργάζεται με τη βρετανική κυβέρνηση και τελούν υπό την υπηρεσία της. Επιβεβαίωναν ακόμα ότι η έλευσή τους στην Ελλάδα είχε γνωστοποιηθεί στην ΥΠΑ από τις 7 Σεπτέμβρη. Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά τους, ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για ...ερευνητικά αεροσκάφη, αφού είναι εξοπλισμένα με «μηχανήματα μέτρησης»...

Ανησυχία και προσεκτικές δηλώσεις από τον αραβικό κόσμο

Σουδανός ενημερώνεται για τις εξελίξεις

Associated Press

Σουδανός ενημερώνεται για τις εξελίξεις
Ανησυχία, επιφυλακτικότητα και προσοχή χαρακτηρίζουν τις αντιδράσεις των αραβικών ηγεσιών, καθώς ώρα με την ώρα οξύνεται το φιλοπόλεμο κλίμα, πληθαίνουν οι πιθανότητες ενός αμερικανικού πλήγματος σε βάρος του Αφγανιστάν, αλλά και εντείνονται οι αντιδράσεις της αραβικής κοινής γνώμης εξαιτίας των κατηγοριών και απειλών που τείνουν να εκτοξεύονται συλλήβδην εναντίον του μουσουλμανικού κόσμου. Παράλληλα, η Gulf Air, η αεροπορική εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Ομάν και του Κατάρ, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς το Πεσαβάρ, του Πακιστάν, εξαιτίας «των κινδύνων που προκύπτουν από την απειλή αμερικανικής επίθεσης σε βάρος του Αφγανιστάν».

«Είναι πολύ νωρίς για να συσταθεί μια διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατίας» τόνιζε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, στον αραβικό κόσμο. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σκεφθούν δύο φορές πριν αναλάβουν στρατιωτική δράση, γιατί πιθανότατα ένα τέτοιο πλήγμα θα στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αθώους ανθρώπους, κατάληξη πασιφανής όταν επιλέγεις να επιτεθείς σε μια χώρα για να στοχεύσεις ένα πρόσωπο», συνέχισε ο Μουμπάρακ, ο οποίος έθεσε και το ζήτημα της ανυπαρξίας ατράνταχτων αποδείξεων, μέχρι στιγμής, σε βάρος του Μπιν Λάντεν.

Επιφυλακτικός για τα πιθανά αποτελέσματα μιας στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος του Αφγανιστάν εμφανίστηκε και ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, παρά την, αναπάντεχη για πολλούς, έστω και λεκτικώς, ξεκάθαρη υποστήριξη που παρείχε προς τις ΗΠΑ. Ο Καντάφι κάλεσε το λιβυκό λαό να δώσει αίμα για τα θύματα των επιθέσεων, τις οποίες καταδίκασε απερίφραστα και εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να πάρουν εκδίκηση» αν και αναρωτήθηκε «τι θα κερδίσουν οι ΗΠΑ από ένα πλήγμα στο Αφγανιστάν;». Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η στάση της λιβυκής ηγεσίας σχετίζεται περισσότερο με τους φόβους της ίδιας για την άνοδο του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και στη χώρα του.

Στο Μπαγκλαντές, 1,5 εκατομμύρια εργαζομένων στις βιομηχανίες ρουχισμού, τήρησαν, χτες, 5 λεπτά σιγής, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στις ΗΠΑ, ενώ φορούσαν όλοι μαύρα περιβραχιόνια. Την ειλικρινή τους συμπαράσταση εξέφρασε, με μήνυμά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ρουχισμού και εξαγωγών, Κουτουμπουντίν Αχμέντ. Και αυτό διόλου τυχαία, αφού 2 δισεκατομμύρια δολάρια είναι τα ετήσια έσοδα της χώρας (δηλαδή το 40% των συνολικών εσόδων) από τις εξαγωγές ρούχων στις ΗΠΑ. Εντούτοις, ανάμεσα στα πανό που κρατούσαν οι εργαζόμενοι, καταδικάζοντας τις επιθέσεις, δεν υπήρχαν συνθήματα υπέρ μιας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Αφγανιστάν.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Ιρακινού αντιπροέδρου, Ταρέκ Αζίζ, προς την αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση Voices in the Wilderness, που έχει σταθεί στο πλευρό του ιρακινού λαού, ήταν η πρώτη, τέτοιου περιεχομένου, αντίδραση της ιρακινής ηγεσίας. Την ίδια στιγμή, ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν καταδίκαζε τις «αμερικανικές απειλές περί πολέμου», ιδιαίτερα εφόσον «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ενοχή συγκεκριμένων ανθρώπων».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε ένα «αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» υπό τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Αραβικός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με ανακοίνωσή του, επέκρινε την αμερικανική ηγεσία για «τον απρόσεχτο λόγο» που έχει χρησιμοποιήσει, αυτές τις κρίσιμες ώρες, πυροδοτώντας επιθέσεις και τρέφοντας μίσος σε βάρος των Αράβων και των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. «Οι αμερικανικές αρχές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους μόνο στους Αραβες και στους μουσουλμάνους, δημοσιοποίησαν λίστες ονομάτων, χωρίς καμία αξιοπιστία, και υποδαύλισαν τις εκδηλώσεις μίσους σε βάρος του αραβικού πληθυσμού». Ο Οργανισμός επαίνεσε την επίσκεψη Μπους στο ισλαμικό κέντρο της Ουάσινγκτον, αλλά κάλεσε τις αμερικανικές αρχές «να λάβουν περαιτέρω μέτρα ασφάλειας των συνταγματικών ελευθεριών των Αραβοαμερικανών».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δίνει γην και ύδωρ

Να προλάβει τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον σπεύδει η ελληνική κυβέρνηση υιοθετώντας τάχιστα αλλαγές στο αμυντικό δόγμα της χώρας. Οι αλλαγές αυτές, που συνεπάγονται και αναπροσαρμογές στα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες, θα τεθούν προς συζήτηση στο αυριανό ΚΥΣΕΑ.

Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, με ειδικό άρθρο που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ) και θα τεθεί υπό έγκριση την Πέμπτη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, η τρομοκρατία θα αναφέρεται πλέον ως εθνική απειλή

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, ενώ σήμερα θα ενημερώσει τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς και το τμήμα Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο ειδικό αίτημα από τις ΗΠΑ προς την ελληνική πλευρά, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι συμμετέχουμε και μεις στις διαδικασίες, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας που εντείνεται. Διευκρίνισε ότι η συνεργασία αφορά και αξιοποίηση στοιχείων για άτομα που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ενέχονται στην επίθεση. Ο Δ. Ρέππας υπογράμμισε ότι δε συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα άτομα Ελληνες και ότι δεν υπάρχει λίστα υπόπτων, αλλά συνεχής ροή πληροφοριών και στοιχείων.

Εμπλέκει την Κύπρο ο Γούλσεϊ, διαψεύδει η Λευκωσία

ΡΩΜΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Στην Κύπρο έχει «καταθέσει το θησαυρό του» ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν «κύριο ύποπτο» για τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζέιμς Γούλσεϊ.

Μιλώντας για χώρες - «φορολογικούς παραδείσους», ο Γούλσεϊ είπε στην εφημερίδα πως «η χειρότερη είναι η Κύπρος. Η Κύπρος θέλει να μπει στην ΕΕ κι εμείς συμβουλεύσαμε τους φίλους μας στις Βρυξέλλες να επισκεφθούν το νησί και να τους πουν: "Στην ΕΕ θα μπείτε, αλλά σε 300-400 χρόνια, εκτός αν μας δώσετε αμέσως πληροφορίες για τα χρήματα του Μπιν Λάντεν. Είναι μια συμβουλή στους Ευρωπαίους φίλους μας"».

Η κυπριακή ηγεσία απάντησε στον Γούλσεϊ σε έντονους τόνους: Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είπε ειρωνικά ότι ο πρώην διευθυντής της CIA «πρέπει να τιμωρηθεί από τους προϊσταμένους του με 400 χρόνια φυλάκιση για αμέλεια, γιατί, όπως ανέφερε, ενώ γνώριζε ότι ο θησαυρός του Οσάμα Μπιλ Λάντεν βρισκόταν στην Κύπρο, δεν τον ζήτησε». Χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του Γούλσεϊ«ανυπόστατους και εντελώς απαράδεκτους», εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αναρωτήθηκε «ποιους σκοπούς θέλουν να εξυπηρετήσουν αυτήν την περίοδο». Μέλος της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας φέρεται να δήλωσε προς την κυπριακή κυβέρνηση πως οι εκτιμήσεις Γούλσεϊ«δεν εκφράζουν» την Ουάσινγκτον. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανέφερε πως «θα διερευνήσει» τις κατηγορίες αυτές.

Αυξάνεται ο αριθμός των αγνοουμένων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

8.48 χθες το πρωί, όλη η πόλη για ένα λεπτό σίγησε, καθώς συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ενα λεπτό για τους χιλιάδες αγνοούμενους που εξακολουθούν να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σίδερου, γυαλιού και τσιμέντου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, άφησε ελάχιστα περιθώρια ελπίδας. «Πρέπει να προετοιμάσουμε τον κόσμο ότι οι πιθανότητες για να ανασυρθούν κάποιοι άνθρωποι ζωντανοί από τα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου είναι πολύ πολύ μικρές», δήλωσε ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των αγνοούμενων αυξήθηκε σε 5.422, όπως και αυτός των νεκρών που έφτασαν τους 218, εκ των οποίων οι 152 έχουν αναγνωριστεί. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται 37 αστυνομικοί, 32 πυροσβέστες και δύο νοσηλευτές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι νεκροί στο Πεντάγωνο φτάνουν τους 188 και σε 59 αυτοί που επέβαιναν στο «Μπόινγκ» που έπεσε στο Πεντάγωνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ