ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μέτρα ενίσχυσης του στρατού και συρρίκνωσης ελευθεριών

Πικετοφορία μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ενάντια στη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο

Associated Press

Πικετοφορία μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ενάντια στη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τους ...κρουνούς τριών δισεκατομμυρίων μάρκων (1,4 δισ. δολάρια ήτοι 525 δισ. δρχ.) άνοιξε χτες η γερμανική κυβέρνηση όχι βέβαια για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των εκατομμυρίων Γερμανών ανέργων και εργαζομένων, αλλά για να ενισχύσει ποικιλοτρόπως τη δημιουργία νέων οπλικών συστημάτων, τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας, αντικατασκοπίας και τις δικαστικές αρχές με πρόσχημα την «αποτροπή της τρομοκρατίας στη Γερμανία, αλλά και στο εξωτερικό»! Και δεν ήταν μόνο τα αυστηρότατου χαρακτήρα μέτρα που αποφάσισε χτες η γερμανική κυβέρνηση και στα οποία συγκαταλέγεται και η απαγόρευση οποιασδήποτε ισλαμικής οργάνωσης δρα στη Γερμανία, εάν κριθεί πως«χρησιμοποιεί το στάτους της θρησκείας, για να προβεί σε εγκληματικές ή τρομοκρατικές ενέργειες ή όποιες οργανώσεις στο εξωτερικό αποφασιστεί πως «υποστηρίζουν ή είναι τρομοκρατικές»... Το ίδιο 24ωρο η 611μελής γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή ενέκρινε με 565 ψήφους υπέρ κείμενο υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ, με πολιτικά, οικονομικά ακόμη και «στρατιωτικού χαρακτήρα μέτρα έναντι της διεθνούς τρομοκρατίας»...

Με δεδομένα όλα αυτά, οι χτεσινές διαβεβαιώσεις αφ' ενός του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ πως μολονότι το Βερολίνο «είναι έτοιμο ακόμη και για στρατιωτικούς κινδύνους, δε θα εμπλακεί σε στρατιωτικές περιπέτειες» και αφ' ετέρου του υπουργού Εσωτερικών, Οτο Σίλι, πως «σε κάθε περίπτωση δε θα πληγούν τα δικαιώματα των πολιτών», έπεισαν ελάχιστους και καθησύχασαν ακόμη λιγότερους για το νέο σκοτάδι που απειλεί να καλύψει τις τωρινές και μελλοντικές γενιές της λεγόμενης Γηραιάς Ηπείρου...

Κυβερνητικά «μέτρα»...

Η γερμανική κυβέρνηση δε θέλησε χτες σε πρώτη φάση να κατονομάσει ποιες οργανώσεις, που δρουν στη χώρα, τίθενται, όπου να 'ναι, εκτός νόμου, εντούτοις την ίδια ώρα οι πληροφορίες που διέρρεαν από τις εκεί μυστικές υπηρεσίες έλεγαν πως ήδη «έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση 20 ισλαμικές οργανώσεις με σύνολο περισσοτέρα από 31.000 μέλη». Ετσι, ο υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, όταν αναφέρθηκε στο πακέτο νέων «αντιτρομοκρατικών» μέτρων της κυβέρνησης θέλησε να διασκεδάσει επί του παρόντος τις εντυπώσεις, δηλώνοντας: «Προς το παρόν μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος για τη χώρα μας -αυτό λένε οι υπηρεσίες ασφαλείας... Αλλά αυτό δε σημαίνει πως η κατάσταση ασφαλείας δε θα αλλάξει σημαντικά βραχυπρόθεσμα».

Το πακέτο μέτρων, που χρειάζεται την έγκριση της Βουλής, αναφέρει μεταξύ άλλων την επέκταση ισχύος ήδη υπάρχοντος νόμου περί απαγόρευσης της υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων, με έδρα τη Γερμανία και σε οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό... Προδιαγράφει τη διενέργεια εντατικών εξονυχιστικών ελέγχων στο προσωπικό όλων των αεροδρομίων. Απαγορεύει τη δράση ισλαμικών οργανώσεων στη Γερμανία, εφόσον κριθεί πως «κακομεταχειρίζονται το θρησκευτικό τους χαρακτήρα, για να προβούν σε εγκληματικές ή τρομοκρατικές ενέργειες». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, «μάχη κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Ο δε υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε χτες να προτείνει αυστηρότερους νόμους σε σχέση με τη -συρρίκνωση, εννοείται...- του ιδιωτικού βίου των πολιτών και την κατασκόπευσή τους από τις αρχές «ασφαλείας», λέγοντας:«Καλή είναι η προστασία δεδομένων... αλλά δεν πρέπει αυτό να αφήσει «ανάπηρες» τις προσπάθειες για την αποτροπή του εγκλήματος και της τρομοκρατίας»!!!

Νωρίτερα, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της ομοσπονδιακής Βουλής (πλην των βουλευτών του «ΚΟΔΗΣΟ»...) ενέκρινε με 565 ψήφους υπέρ και 40 ψήφους κατά, κείμενο διακήρυξης υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ «με πολιτικά, οικονομικά ακόμη και με προβλεπόμενα κατάλληλα στρατιωτικά μέσα για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας»... Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε νωρίτερα πει από το βήμα της Μπούντεσταγκ πως η χώρα του «μολονότι είναι έτοιμη για κινδύνους, ακόμη και στρατιωτικούς, απορρίπτει τις στρατιωτικές περιπέτειες». Και όμως, χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινερ» υπογράμμιζε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε επαφή με τη Γερμανία σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής 300 ανδρών επίλεκτης γερμανικής στρατιωτικής δύναμης στα στρατιωτικά χτυπήματα που σχεδιάζει η Ουάσιγκτον.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τρομοκρατία και κυνηγητό μεταναστών!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Νέα σκληρότερα μέτρα ασφαλείας σε λιμάνια και αεροδρόμια ανακοίνωσε χτες η βρετανική κυβέρνηση, αποβλέποντας σε μία δραστική συρρίκνωση του κύματος προσφύγων που καταφθάνουν στο βρετανικό έδαφος, αναζητώντας άσυλο...

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων ανελέητου κυνηγητού, παρακολούθησης και τρομοκράτησης λαθρομεταναστών, με πρόσχημα πως «θα συμβάλουν στην αποτροπή τρομοκρατών». Μεταξύ αυτών ανακοίνωσε πως:

- Πέντε κινητές μονάδες ακτίνας γάμα (εκτιμούμενου κόστους εννιά εκατομμυρίων στερλίνων, ήτοι 1,3 δισ. δολάρια) θα τοποθετηθούν στο λιμάνι του Ντόβερ και στον τερματικό σταθμό του Ευρωτούνελ στο Κοκέλ της Βόρειας Γαλλίας για να ανιχνεύουν στοιχεία ανθρώπινης ζωής σε παντός είδους οχήματα...

- Κάμερες κλειστού κυκλώματος, που ήδη λειτουργούν στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, θα εγκατασταθούν και στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

- Θα ενισχυθούν οι αξιωματικοί των υπηρεσιών μετανάστευσης στον τερματικό σταθμό του Κοκέλ που θα κατασκοπεύουν τους εκατοντάδες μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στη Βρετανία μέσα από το μονοπάτι του Ευρωτούνελ... Η δε εταιρία που διευθύνει το ευρωτούνελ, την PLC, θα καλείται να καταβάλλει πρόστιμο 2.000 στερλίνων (κάπου 2.900 δολάρια) για κάθε μετανάστη που θα καταφέρει να μπει στο τούνελ!

Ο Μπλάνκετ είπε πως συμφώνησε ήδη με το Γάλλο ομόλογό του, Ντανιέλ Βαγιάν, στο εξής: Οποιος μετανάστης καταφέρει να περάσει λαθραία τον τερματικό σταθμό του «Ευρωτούνελ» Κοκέλ ή προκαλέσει βλάβες, θα προσαχθεί αμέσως στον εισαγγελέα...

Επιπλέον είπε πως το Λονδίνο θα δημιουργήσει πάνω από 3.000 νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης και κράτησης μεταναστών, όπου με συνοπτικές διαδικασίες θα χορηγείται ή - ως επί το πλείστον...- θα απορρίπτεται η αίτηση για άσυλο...

Και ο Μπλάνκετ ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του στο Ντόβερ προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες, λέγοντας: «Οι βρετανικές αρχές παρακολουθούν ήδη ανθρώπους που απειλούν (!) να προκαλέσουν τρομοκρατικές ενέργειες... Οποιοσδήποτε υποστηρίζει, υποκινεί, οργανώνει ή εκπαιδεύει άλλους να σκοτώσουν σ' αυτή τη χώρα θα συλλαμβάνεται»!

Προς αναζήτηση «συμμάχων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πολλά απίστευτα θα γίνουν από εδώ και πέρα. Οπως αυτό: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν διαβήματα στις αρχές του Σουδάν, της Κούβας και της Συρίας, χώρες που η Ουάσιγκτον συγκαταλέγει μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ζητώντας τους να συνεργαστούν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ!

Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε τη Δευτέρα στο Σουδανό ομόλογο του, Μουσταφά Ισμαΐλ, για να συζητήσουν περί μιας συνεργασίας στον τομέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αφού το Χαρτούμ είχε αποστείλει μήνυμα με το οποίο καταδίκαζε τις επιθέσεις και πρότεινε να βοηθήσει τις ΗΠΑ, είπε ο εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Η συνομιλία αυτή αποτελεί την πρώτη επαφή σε τόσο υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών εδώ και πολλά χρόνια, ενώ μόλις το 1998 οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει επίθεση με πυραύλους εναντίον του Χαρτούμ μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και στην Τανζανία, για τις οποίες θεωρείται υπεύθυνος ο Σαουδάραβας πολυεκατομμυριούχος Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Επίσης, την περασμένη Παρασκευή, η Ουάσιγκτον έκανε ένα άνοιγμα προς την Κούβα, ζητώντας από τις αρχές της χώρας κάθε πληροφορία που ενδέχεται να έχουν για τις επιθέσεις. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το χτεσινό δημοσίευμα της «Γκράνμα» που αναφέρει απόσπασμα της απάντησης του υπουργείου Εξωτερικών, όπου τονίζεται ότι «οι επίσημες επαφές δεν έχουν ειδική σημασία και δεν είναι ούτε κρυφές ούτε μη φυσιολογικές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ