ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
1992: Το 49% των Γάλλων λέει «Οχι στο Μάαστριχτ»

Φωτογραφία από το κέντρο του Παρισιού με τις αφίσες του «ΟΧΙ»
Φωτογραφία από το κέντρο του Παρισιού με τις αφίσες του «ΟΧΙ»
Στις 20 Σεπτέμβρη 1992 διεξάγεται δημοψήφισμα στη Γαλλία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το «ναι» συγκεντρώνει την οριακή πλειοψηφία του 51,05% και το «όχι» το εντυπωσιακό ποσοστό 48,95%. Η αγχώδης επικράτηση του «ναι» δίνει μια βαθιά ανάσα στους θιασώτες της Συνθήκης και τους αρχιτέκτονές της. Το γεγονός, όμως, ότι οι μισοί Γάλλοι λένε «όχι» είναι βαρύτατο πλήγμα κατά των σχεδίων για την οικονομική και νομισματική ένωση. Είναι όμως και μια ηχηρή προειδοποίηση ότι αυτά τα σχέδια θα συναντήσουν τη μαχητική αντίσταση των εργαζομένων, των αγροτών και των πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του γαλλικού δημοψηφίσματος το 57% των εργαζομένων ψήφισε «όχι», ενώ το ποσοστό των αγροτών που τάχθηκαν κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ ξεπέρασε το συντριπτικό 75%.

Το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος στις 20 Σεπτέμβρη 1992 ήρθε για να προστεθεί στο «όχι» που είπαν οι Δανοί στο δικό τους δημοψήφισμα, αντανακλώντας μια γενικευμένη δυσαρέσκεια κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θορυβημένοι τόσο από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, όσο και από την εν εξελίξει κρίση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος υποχρεώνονται σε αναδίπλωση. Οι περισσότεροι απ' αυτούς ανοίγουν το κεφάλαιο της «αναθεώρησης» της Συνθήκης. Υπόσχονται ότι τα «ενοχλητικά» άρθρα της Συνθήκης και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στις συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους αγρότες θα «αναθεωρηθούν». Εκπλήρωσαν μεν την υπόσχεσή τους, αλλά η «αναθεώρηση» που έγινε με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ οδήγησε σε περισσότερο αντεργατικές και αντιαγροτικές πολιτικές.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός και η Πολιτική Ανοιξη, απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στη χώρα μας. Υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία τους στη Βουλή αντανακλά τη θέληση του ελληνικού λαού ψήφισαν, τον Ιούλη 1992, με συνοπτικές διαδικασίες τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ομως, το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στη Δανία και τη Γαλλία έδωσε απάντηση στο επιχείρημα των εγχώριων θιασωτών του Μάαστριχτ. Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσοστά του «όχι» ήταν πολύ μεγαλύτερα των κοινοβουλευτικών ποσοστών των κομμάτων που τάχτηκαν κατά της Συνθήκης.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1878 Γεννιέται ο Απτον Σίνκλερ. Αμερικανός συγγραφέας. Γόνος οικογένειας πτωχευμένων αριστοκρατών του Νότου. Πλατύτατη κοινωνική απήχηση είχε το μυθιστόρημά του «Ζούγκλα» (1905), που στηλίτευε την καπιταλιστική εκμετάλλευση στα σφαγεία του Σικάγου. Η συμμετοχή του συγγραφέα στο σοσιαλιστικό κίνημα από το 1903 εντείνει την κοινωνική του κριτική στα μυθιστορήματα του, όπως η « Μητρόπολη». «... Σοσιαλιστής, αισθηματίας χωρίς θεωρητική κατάρτιση», έγραφε για τον Σίνκλερ ο Λένιν. Υπερασπίζεται την Οχτωβριανή Επανάσταση και στα τελευταία χρόνια της ζωής του μάχεται κατά του πυρηνικού πολέμου και εκδηλώνει τη συμπάθειά του προς τη Σοβιετική Ενωση.

1971 Πεθαίνει ο Γιώργος Σεφέρης. Ελληνας ποιητής που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Ο Σεφέρης μετά τις σπουδές του μπήκε στο διπλωματικό Σώμα και υπηρέτησε στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται η «Στροφή», η «Στέρνα», «Μυθιστόρημα», «Τετράδια γυμνασμάτων», «Ημερολόγιο καταστρώματος (Α` , Β` και Γ` )». Η κηδεία του στις 21 Σεπτέμβρη 1971 μετατρέπεται σε μεγάλη αντιδικτατορική διαδήλωση.



ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1519 Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει από τη Σεβίλλη της Ισπανίας με πέντε πλοία, προκειμένου να κάνει το γύρο του κόσμου. Μόνο ένα από τα πλοία ολοκλήρωσε το ταξίδι. Ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε σε μια μάχη με τους ιθαγενείς στις Φιλιππίνες.

1965 Η Βουλή των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εγκρίνει τη «χρήση βίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κομμουνιστικού κινδύνου».

1973 Με απόφαση της χούντας καταργείται και η τελευταία γραμμή του τραμ, που συνέδεε για 45 χρόνια τον Πειραιά με το Πέραμα.

1984 Νέα τραγωδία στη Βηρυτό, όταν παγιδευμένο φορτηγό εκρήγνυται μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 50 να τραυματιστούν. Τραυματίας είναι και ο Αμερικανός πρέσβης Ρέτζιναλντ Μπαρτόλομιου. Δυο μέρες αργότερα, η κατοικία του πρέσβη βομβαρδίζεται επί τέσσερις ώρες, ενώ ο αμερικανικός στόλος πλέει προς τη λιβανική πρωτεύουσα.


Καιρός

Στη δυτική και βόρεια χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που αργά το απόγευμα στα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές, κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Το πρωί η ορατότητα τοπικά θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και από το απόγευμα τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16-33, στα νησιά από 13-29 και στη Θεσσαλονίκη από 18-31 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί, μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-33 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ