Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1992: Το 49% των Γάλλων λέει «Οχι στο Μάαστριχτ»

Φωτογραφία από το κέντρο του Παρισιού με τις αφίσες του «ΟΧΙ»
Φωτογραφία από το κέντρο του Παρισιού με τις αφίσες του «ΟΧΙ»
Στις 20 Σεπτέμβρη 1992 διεξάγεται δημοψήφισμα στη Γαλλία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το «ναι» συγκεντρώνει την οριακή πλειοψηφία του 51,05% και το «όχι» το εντυπωσιακό ποσοστό 48,95%. Η αγχώδης επικράτηση του «ναι» δίνει μια βαθιά ανάσα στους θιασώτες της Συνθήκης και τους αρχιτέκτονές της. Το γεγονός, όμως, ότι οι μισοί Γάλλοι λένε «όχι» είναι βαρύτατο πλήγμα κατά των σχεδίων για την οικονομική και νομισματική ένωση. Είναι όμως και μια ηχηρή προειδοποίηση ότι αυτά τα σχέδια θα συναντήσουν τη μαχητική αντίσταση των εργαζομένων, των αγροτών και των πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του γαλλικού δημοψηφίσματος το 57% των εργαζομένων ψήφισε «όχι», ενώ το ποσοστό των αγροτών που τάχθηκαν κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ ξεπέρασε το συντριπτικό 75%.

Το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος στις 20 Σεπτέμβρη 1992 ήρθε για να προστεθεί στο «όχι» που είπαν οι Δανοί στο δικό τους δημοψήφισμα, αντανακλώντας μια γενικευμένη δυσαρέσκεια κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θορυβημένοι τόσο από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, όσο και από την εν εξελίξει κρίση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος υποχρεώνονται σε αναδίπλωση. Οι περισσότεροι απ' αυτούς ανοίγουν το κεφάλαιο της «αναθεώρησης» της Συνθήκης. Υπόσχονται ότι τα «ενοχλητικά» άρθρα της Συνθήκης και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στις συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους αγρότες θα «αναθεωρηθούν». Εκπλήρωσαν μεν την υπόσχεσή τους, αλλά η «αναθεώρηση» που έγινε με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ οδήγησε σε περισσότερο αντεργατικές και αντιαγροτικές πολιτικές.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός και η Πολιτική Ανοιξη, απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στη χώρα μας. Υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία τους στη Βουλή αντανακλά τη θέληση του ελληνικού λαού ψήφισαν, τον Ιούλη 1992, με συνοπτικές διαδικασίες τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ομως, το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στη Δανία και τη Γαλλία έδωσε απάντηση στο επιχείρημα των εγχώριων θιασωτών του Μάαστριχτ. Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσοστά του «όχι» ήταν πολύ μεγαλύτερα των κοινοβουλευτικών ποσοστών των κομμάτων που τάχτηκαν κατά της Συνθήκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ