Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Διευθυντήριο τρομοκρατίας» οι Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την επομένη του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε τη θέση της σχετικά με τις διαμορφούμενες εξελίξεις. Τέθηκε, άνευ όρων, στη διάθεση των ΗΠΑ για την «αντιτρομοκρατική σταυροφορία». Οσον αφορά στη στρατιωτική πτυχή αυτής της «σταυροφορίας», οι ηγέτες της ΕΕ με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟικού Συμφώνου έδωσαν, ουσιαστικά, εν λευκώ εξουσιοδότηση στο αμερικανικό Πεντάγωνο για οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στο όνομα της Συμμαχίας και με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. Οσον αφορά στην εσωτερική πτυχή της «σταυροφορίας», οι «δεκαπέντε» δήλωσαν εξ αρχής ότι θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το αυταρχικό, αστυνομικό τους οικοδόμημα, με σκοπό την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε μπορεί, ούτε θέλει, να ασκήσει μια διαφορετική πολιτική απ' αυτήν των ΗΠΑ. Κάποιες δηλώσεις Κοινοτικών αξιωματούχων για ψυχραιμία και εκκλήσεις προς την αμερικανική ηγεσία για αυτοσυγκράτηση, μοιάζουν με φύλλο συκής για να καλυφθεί το γεγονός της άνευ όρων παράδοσης στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για συστράτευση και πολιτική συμφωνία. Απέδειξαν πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονται οι απόψεις που διατυπώνονται και από τους εγχώριους θιασώτες της ΕΕ για δήθεν αυτόνομη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι έπαψαν οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά ότι υποτάσσονται τώρα στο κοινό σχέδιο για τη διεύρυνση του πεδίου κυριαρχίας της «νέας τάξης».

Αφού για άλλη μια φορά οι «δεκαπέντε» εκχώρησαν την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ, σήκωσαν τα μανίκια για να αντιμετωπίσουν τον «εσωτερικό εχθρό». Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, προχωρούν στη συγκρότηση ενός τερατώδους μηχανισμού, με κύριο στόχο την καταστολή κάθε κίνησης που στρέφεται κατά της πολιτικής τους. Σύντομα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, όπως και οι εργαζόμενοι στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, θα διαπιστώσουν ότι απέναντι στις κινητοποιήσεις τους για την αντιμετώπιση των αντιασφαλιστικών σχεδίων και των άλλων «διαρθρωτικών αλλαγών» θα βρουν το σιδερόφραχτο «αντιτρομοκρατικό» κράτος.

Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και αναμένεται να επικυρώσουν οι δεκαπέντε ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, δείχνει παραστατικά ότι πολύ εύκολα στους ορισμούς της τρομοκρατίας μπορεί να περιληφθούν τα κινήματα αντίστασης και μαχητικής αντιπαράθεσης στην πολιτική της ΕΕ. Στην πολιτική της «παγκοσμιοποίησης», στην παγκόσμια αναδιάρθρωση του κεφαλαίου, αντιστοιχεί μια «παγκοσμιοποιημένη» τρομοκρατία κατά των λαών. Από τους ίδιους τους λαούς θα εξαρτηθεί η επιτυχία ή όχι αυτής της επιχείρησης.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από την Κούβα! (2003-04-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-09-12 00:00:00.0)
Πλειοδοσία υποτέλειας (2001-09-18 00:00:00.0)
Μια Σύνοδος που θα μείνει στην Ιστορία (2001-06-24 00:00:00.0)
Το φάντασμα του ΄29 (2000-08-29 00:00:00.0)
Περιμένοντας "γραμμή" από τον Μπερνς (1999-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ