Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Την 21 Νοέμβρη θα συζητηθούν στο ΑΕΔ

Από συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
Από συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
Για την 21η Νοεμβρίου προσδιορίστηκε τελικά η συζήτηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπου θα κριθεί αν τα ελληνικά δικαστήρια μπορούν να εκδικάζουν τις αγωγές κατά του γερμανικού δημοσίου. Η χτεσινή αναβολή κρίθηκε αναγκαία, καθώς ο εισηγητής σύμβουλος επικρατείας Π. Χριστόφορος, δεν είναι έτοιμος λόγω σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει στην όλη υπόθεση.

Στο μεταξύ, οι πληρεξούσιοι των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας εμμένουν στην εξαίρεση του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, ενώ κατά τη χτεσινή διαδικασία δεν ανέβηκε στην έδρα ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου επικαλούμενος άλλη υποχρέωση.

Πριν ακόμη αρχίσει η ακροαματική διαδικασία είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Αρειο Πάγο συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως από το Χορτιάτη, τα Καλάβρυτα και το Δίστομο. Στην αρχή δεν τους επετράπη να μπουν στο Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου και χρειάστηκαν οι έντονες αντιδράσεις του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και κυρίως του προέδρου του Συμβουλίου Μ. Γλέζου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα, λέγοντας ότι οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων είναι ανοιχτές. Τελικά, επετράπη να παρακολουθήσουν τη διαδικασία μόνο 50 άτομα.

Ενδεικτικά του φορτισμένου κλίματος που επικράτησε στην αίθουσα του δικαστηρίου, είναι το γεγονός ότι ένα από τα θύματα της ναζιστικής κατοχής σηκώθηκε και απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: «Είναι απαράδεκτα αυτά που γίνονται. Γεννήθηκα το 1912 και δε γνωρίζω αν θα ζω για να παραβρεθώ σε άλλη δίκη. Πότε, επιτέλους, θα δικαιωθούμε εμείς τα θύματα»;

Στο μεταξύ, προχτές αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, αποτελούμενο από τους Μ. Γλέζο, Γ.Α. Μαγκάκη. Ε. Μαχαίρα και Ι. Σταμούλη επέδωσε στον πρέσβη της Γερμανίας το ψήφισμα που είχε εγκριθεί κατά την πρόσφατη σύσκεψη (12/9/2001) διάφορων φορέων στην Παλαιά Βουλή. Επίσης, ανέπτυξε το όλο θέμα των οφειλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ