ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Ιχνηλάτες» του πολιτισμού
  • Δεκάδες νεανικά ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, σ' όλη τη χώρα
  • Το κράτος αδιαφορεί, δε βοηθά και εμποδίζει την ερασιτεχνική δημιουργία. Η ΚΝΕ παραχωρεί χώρο και χρόνο για να εκφραστούν οι νέοι δημιουργοί

Είναι νέα παιδιά. Οι περισσότεροι 15 έως 20 ετών. Λατρεύουν τη μουσική και διαθέτουν αστείρευτο ταλέντο. Θέλουν να «μιλούν» με τη μουσική γλώσσα, για να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους για το παρόν και μέλλον. Το «εφόδιο» που έχουν να αξιοποιήσουν, δεν είναι ούτε οι σπουδές τους στα μεγάλα ωδεία, όπου το κόστος σπουδών είναι αρκετά υψηλό, ούτε η κρατική μέριμνα για την προώθησή τους, αφού είναι ανύπαρκτη, αλλά το μεράκι τους για δημιουργία.

Είναι τα παιδιά των δεκάδων ερασιτεχνικών μουσικών συγκροτημάτων, κυρίως από την ελληνική επαρχία, που όλο αυτό το διάστημα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Εκεί όπου βρίσκουν το χώρο για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα, αντίθετα στην υποκουλτούρα των «σταρ» που «κοσμούν» τα «σκυλάδικα», κόντρα στους φραγμούς που τίθενται στα οράματα της νέας γενιάς για ένα καλύτερο αύριο.

Η δημιουργία των ερασιτεχνικών μουσικών συγκροτημάτων δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της λατρείας που έχουν αυτά τα παιδιά για τη μουσική, αλλά και της ανάγκης τους να δημιουργήσουν συλλογικά και ν' αντιδράσουν, με το δικό τους τρόπο, στη λογική του ατομικισμού και της αποξένωσης που «πλασάρεται» στη νέα γενιά, γιατί, έτσι, βολεύει τους κρατούντες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία των ερασιτεχνικών συγκροτημάτων παίρνονται από παρέες παιδιών που τους «δένουν» στενοί δεσμοί φιλίας.

Πολλά τα εμπόδια

Το μεράκι της δημιουργίας που έχουν, όμως, «συναντά» πολλά εμπόδια. Οπως αυτό της έλλειψης χώρου για τις πρόβες των συγκροτημάτων που απαιτούνται. Η μόνη τους «λύση», η οποία ωστόσο κοστίζει ακριβά, είναι να απευθυνθούν σε επαγγελματικά ιδιωτικά στούντιο, όπου μία ώρα ενοικίασης κοστίζει περίπου 3.000 δρχ. Και οι ώρες που χρειάζεται το κάθε συγκρότημα να κάνει πρόβα, είναι πάρα πολλές την εβδομάδα. Ετσι, τα παιδιά των ερασιτεχνικών συγκροτημάτων, που στην πλειοψηφία τους είναι μαθητές, πολλές φορές στερούνται ακόμα και το χαρτζιλίκι τους για να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες των στούντιο. Το μεγάλο παράπονό τους είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους αρμόδιους για τη δημιουργία κατάλληλων χώρων, όπου θα γίνονται οι πρόβες. Δηλώνουν, δε, απογοητευμένοι από την αδιαφορία της κυβέρνησης, που δεν παίρνει πρωτοβουλίες τόσο για τη διδασκαλία της μουσικής, αφού τα περισσότερα είναι αυτοδίδακτα, όσο και για την προβολή του έργου τους.

Φιλόξενη η ΚΝΕ

Η μοναδική ελπίδα, όπως μας λένε, για τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα, είναι το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο για να παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κεντρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ που έγιναν σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας συμμετείχαν πάρα πολλά ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων: «ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ», «ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ», «ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ», «ΠΝΟΕΣ», «ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ», «ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ», «ΝΟΕΜΒΡΗΣ», «ΧΡΟΕΣ», «CAPRE DEAM», «JAMAR», «FANKY FILTRA», «VERSYS», «ΣΑΜΑΝ», «ΝΕΟΣΣΟΙ», «ΦΩΤΟΣΚΙΕΣ», «NO SYNSET», «ΩΔΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ», «ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ», «ΑΣΗΜΟΙ», «ΣΠΕΛ ΚΑΣΤΕΡΣ», «ΣΙ ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ», «ΑΟΡΑΤΕΣ ΣΚΙΕΣ», «ΑΧΡΩΜΕΣ ΝΟΤΕΣ» και πολλά άλλα.


Ονειρό μας να κάνουμε τέχνη!

Συζήτηση με νέους, μέλη ερασιτεχνικών συγκροτημάτων από τη Λάρισα

Παρασκευή απόγευμα. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λάρισα. Στο Κηποθέατρο, όπου γίνονται οι εκδηλώσεις, τα ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα κάνουν τις τελευταίες τους πρόβες. Κι εμείς έχουμε την ευκαιρία ν' ακούσουμε μερικά από τα τραγούδια που θα πουν πριν ανέβουν στη σκηνή.

Το συγκρότημα «SAMAN» αποτελείται από 4 παιδιά, μαθητές Λυκείου, 15 έως 17 ετών. Συζητάμε με τρία από τα μέλη του: Τον Χρήστο Σκυλλάκο, τον Θοδωρή Ντόντο και τον Γιώργο Γάλλο. Μας λένε ότι πολλά από τα τραγούδια που τραγουδούν είναι του Παπακωνσταντίνου, των «Διάφανων Κρίνων», του «Μπομπ Ντίλαν» και πολλών άλλων καλλιτεχνών. «Είναι η κατάλληλη μουσική για να ξεσηκώσει τον κόσμο», λέει ο Γιώργος. Και συνεχίζει: «Δεν έχουμε, όμως, καμιά βοήθεια. Μόνο στο φεστιβάλ της ΚΝΕ μπορούμε να κάνουμε συναυλίες». Ο Χρήστος, συμπληρώνει: «Δε μας προσφέρουν μουσική παιδεία. Μόνο στο γυμνάσιο κάνουν ελάχιστες ώρες μάθημα μουσικής, χωρίς πρακτική εξάσκηση και χωρίς στην ουσία να σου προσφέρουν τίποτα». Και ο Θοδωρής: «Ευτυχώς για μας που υπάρχει το φεστιβάλ της ΚΝΕ».

«Ο,τι κάνεις μόνος σου...»

Η επόμενη συνάντησή μας είναι με το συγκρότημα «CARPE DIEM». Τα 4 μέλη του είναι ηλικίας από 18 έως 20 ετών. Συζητάμε με τον μπασίστα του συγκροτήματος Στέλιο Ταμπακιώτη και τον κιθαρίστα Γιάννη Μπάγιο. «Μας αρέσει η ροκ μουσική. Θέλουμε να τραγουδάμε αυτό το είδος», λέει ο Στέλιος. Το λόγο παίρνει ο Γιάννης: «Το θέμα και το μεγάλο πρόβλημα είναι, όμως, πως ό,τι κάνεις το κάνεις μόνος σου. Δεν έχουμε καμία στήριξη για να γίνει καλύτερη η δουλιά μας. Υπάρχει η έλλειψη χώρου για τις πρόβες. Αναγκαστικά κάνουμε πρόβες, όταν έχουμε χρήματα και όχι όποτε χρειάζεται».

Η κουβέντα συνεχίζεται με δύο από τα μέλη του συγκροτήματος «VERSYS», τους Γιάννη Μαλισιόβα και Τζίμη Πολιούδη. Ο Γιάννης λέει ότι στο ρεπερτόριο του συγκροτήματος υπάρχουν εκτός από ροκ τραγούδια άλλων καλλιτεχνών και δικές τους δημιουργίες. Και δηλώνει ότι το όνειρό του για δίσκο είναι μεγάλο, αλλά πολύ δύσκολο. Και ο Τζίμης συμπληρώνει: «Συναντάμε πολλά εμπόδια. Μόνο στο φεστιβάλ της ΚΝΕ αισθανόμαστε ελεύθεροι για να τραγουδήσουμε και να πούμε με τα τραγούδια μας αυτό που θέλουμε: Να γίνουν πιο στενές και πιο ουσιαστικές οι σχέσεις των ανθρώπων, μακριά από την απομόνωση και την αποξένωση».

Δαπανηρό το κόστος

Το Μάρτη του 2001 ένα ακόμα ερασιτεχνικό μουσικό συγκρότημα συγκροτήθηκε στη Λάρισα. Είναι οι «ΝΕΟΣΣΟΙ». Τα πέντε παιδιά, που πήραν αυτή την πρωτοβουλία, τα βρήκαν αρκετά «σκούρα» μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος τους. Μιλάμε με τον Γιάννη Κράια, 17 ετών, που τονίζει: «Είναι πολλά τα έξοδα, τόσο για την αγορά των μουσικών οργάνων, όσο και για την ενοικίαση στούντιο για να κάνουμε πρόβες. Και ένα, επιπλέον, πρόβλημά μας είναι ότι είμαστε μαθητές Λυκείου, έχουμε πολύ διάβασμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και ελεύθερος χρόνος». Και ο Θανάσης Ράπτης, 18 ετών, επισημαίνει: «Αισθανόμασταν την ανάγκη να δημιουργήσουμε αυτό το συγκρότημα και το πετύχαμε. Ενας βασικός στόχος μας είναι, με τα τραγούδια μας, να εκφράσουμε την ανάγκη συνειδητοποίησης των ανθρώπων για το τι φταίει για ό,τι γίνεται σε βάρος τους».

«Λες αυτά που θέλεις...»

Ο Βασίλης Μάγγας, 19 ετών, είναι μέλος του συγκροτήματος «JAMAR» και αναφέρεται στην πρωτοβουλία της ΚΝΕ να τους καλέσει στο φεστιβάλ. «Μόνο η ΚΝΕ μας καλεί, μας εκτιμά και μας αναγνωρίζει. Και στο φεστιβάλ που συμμετέχουμε μπορείς να πεις με τα τραγούδια αυτό που θέλεις. Να πεις γι' αυτά που θέλουν οι νέοι και πρέπει ν' αγωνιστούν για να τ' αποκτήσουν. Να μιλήσεις με τις νότες που δεν έχουν καμία σχέση με την εμπορευματοποίηση της μουσικής, αλλά με το όνειρό μας να κάνουμε τέχνη. Γιατί έτσι μας αρέσει. Και αυτό που μας αρέσει το βρίσκουμε στο φεστιβάλ της ΚΝΕ μέσα από το άνοιγμά του και στα ερασιτεχνικά συγκροτήματα».


Ελένη ΤΖΗΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ