ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
«Λέμε στον Μπους: Οχι στο ρατσισμό - όχι στον πόλεμο»

Το κίνημα κατά του σχεδιαζόμενου πολέμου στις ΗΠΑ αρχίζει και διογκώνεται μέρα τη μέρα, ενώ αποκορύφωμά του προβλέπεται να είναι η μεγάλη διαδήλωση στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 29 του Σεπτέμβρη

Από κινητοποίηση στην Ινδία

Associated Press

Από κινητοποίηση στην Ινδία
«Μαζί με όλη την οικουμένη καταδικάζουμε τις αποτρόπαιες δολοφονίες χιλιάδων αθώων πολιτών την 11η Σεπτεμβρίου. Ομως, μόνο εάν σταματήσουμε τα σχέδια του Μπους και του ΝΑΤΟ που προσπαθούν να κάνουν ένα νέο, ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των αθώων θυμάτων δεν πρόκειται να αυξηθεί και να φτάσει τις δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες»... «Ο πόλεμος δεν είναι η απάντηση»... «Τώρα είναι η ώρα να δράσουν οι ευσυνείδητοι πολίτες που αντιτίθενται στο ρατσισμό και τον πόλεμο και να σταματήσουν τα σχέδια του Μπους και του ΝΑΤΟ».

Με τα λόγια αυτά, πλείστες αμερικανικές οργανώσεις μετά από πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου Δράσης αλλά και ευρωπαϊκές, προετοιμάζονται για τη μεγάλη διαδήλωση κατά του πολέμου και του ρατσισμού που αναμένεται να γίνει στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον στις 29 του Σεπτέμβρη, σε αντικατάσταση της διαδήλωσης κατά της ετήσιας συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, που αναβλήθηκαν. Ταυτόχρονα και σε δεκάδες χώρες και στις πέντε ηπείρους, προετοιμάζονται ανάλογες διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου.

Δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα αρχή

Είναι μία αρχή, καθώς τα καταστροφικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου λειτούργησαν αποχαυνωτικά σε μεγάλο βαθμό κυρίως εξαιτίας του σοκ που προκάλεσαν. Ομως το ειρηνικό, αντιπολεμικό, προοδευτικό κίνημα δεν άργησε να συνέλθει από την αρχική νευρική παράλυση και να παρέμβει με τέτοιο τρόπο ώστε οι αθώες προσευχές για τα περίπου 6.000 θύματα να μετατραπούν σε προσευχές για την ειρήνη, σε ειρηνικές διαδηλώσεις που στρέφουν τα βέλη τους αποκλειστικά και μόνο κατά της «κήρυξης πολέμου» εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου.

Από φιλειρηνική διαδήλωση στην Αυστραλία

Associated Press

Από φιλειρηνική διαδήλωση στην Αυστραλία
Η αρχή έγινε στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη χιλιάδες, ακόμη συγκλονισμένοι, μαζεύτηκαν στο Γιούνιον Σκουέαρ Παρκ και εκδήλωσαν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεσή τους όχι μόνο να μην αφήσουν να εξελιχθούν τα πολεμικά σχέδια αλλά και το δυνατόν να τα αποτρέψουν.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν η σειρά των χιλιάδων πολιτών του Πόρτλαντ της Πολιτείας του Ορεγκον, του Οκλαντ και του Μπέρκλεϊ στην πολιτεία της Καλιφόρνια αλλά και του Κεμπέκ να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης.

Χτες, ήταν μέρα πανεθνικής κινητοποίησης των Αμερικανών φοιτητών. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, από 146 πανεπιστήμια σε 36 πολιτείες ανά την αμερικανική επικράτεια - ανάμεσά τους και το ΜΙΤ, το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Πρίνστον, το Κολούμπια, το Μπέρκλεϊ, το Στάνφορντ, πανεπιστήμια που προετοιμάζουν πάντα όλες τις γενιές της αμερικανικής και παγκόσμιας καθεστηκυίας τάξης - ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της νεοσύστατης φοιτητικής οργάνωσης «Δράσης για μία Ειρηνική Δικαιοσύνη», και διαδήλωσαν χτες στις 12 το μεσημέρι - τοπική ώρα - υπέρ της ειρήνης, κατά του πολέμου, κατά των σχεδίων για τον περιορισμό των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», κατά του ρατσισμού και των επιθέσεων που συνεχίζονται στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Διαδηλώσεις κατά του πολέμου έγιναν χτες στην Αυστραλία, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στον Καναδά και την Ιταλία, ενώ και το τριήμερο που ξεκινά σήμερα προβλέπεται «καυτό», με κύρια τη διαδήλωση που οργανώνεται στη Νέα Υόρκη όπου θα διαμαρτυρηθεί κατά των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ, στην καρδιά της πόλης, την Τάιμ Σκουέαρ, όπου και το νέο στρατολογικό κέντρο του Αμερικανικού Στρατού.

ΟΧΙ στη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις

Το 60% δεν υποστηρίζει την εμπλοκή της χώρας στις σχεδιαζόμενες από τις ΗΠΑ επιθέσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιτεθούν στη χώρα, όπου πιθανόν βρίσκονται οι υπεύθυνοι του τρομοκρατικού χτυπήματος της Τρίτης 11 Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Θα πρέπει, εφόσον εντοπίσουν τους ενόχους, να τους οδηγήσουν σε δίκη. Αυτή είναι η γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας (88%) των Ελλήνων που ρωτήθηκαν από την εταιρία ICAP στο πλαίσιο μιας διεθνούς δημοσκόπησης που έγινε με στόχο την αποτύπωση των απόψεων των λαών, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι Ελληνες (60%), οι Αυστριακοί (82%) και οι Φινλανδοί (83%) είναι οι μόνοι από τους Ευρωπαίους που δε συμφωνούν με τη συμμετοχή της χώρας τους στις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Οσον αφορά στις άλλες ερωτήσεις της δημοσκόπησης τα αποτελέσματα για την Ελλάδα έχουν ως εξής: Το 82% υποστηρίζει ότι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιτεθούν, θα πρέπει να χτυπήσουν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Το 75% πιστεύει ότι το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη και οι εξελίξεις που ακολούθησαν θα οδηγήσουν σε παγκόσμια οικονομική κρίση. Τέλος, το 58% πιστεύει ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρνητική επίδραση στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν, αφενός ότι ο ελληνικός λαός δεν παγιδεύτηκε στα τρομοκρατικά διλήμματα της «αντιτρομοκρατικής» προπαγάνδας των τελευταίων ημερών, αφετέρου δείχνουν την απόσταση που χωρίζει το λαϊκό αίσθημα από τις κυβερνητικές επιλογές για συμμετοχή της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και για την απόλυτη συμμόρφωση στις αμερικανικές απαιτήσεις.

Κάποια αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που έγινε σε 13 χώρες της Δυτικής Ευρώπης, 7 της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και 14 άλλες χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του Πακιστάν είναι τα εξής:

Μόνο σε τρεις χώρες η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επίθεσης κατά της χώρας όπου θα εντοπιστούν οι υπεύθυνοι του χτυπήματος, στο Ισραήλ (77%), στην Ινδία (72%) και στις ΗΠΑ (54%).

Ενώ σε όλες τις χώρες η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι το χτύπημα πρέπει να αφορά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σε δύο χώρες σημειώνονται σημαντικά ποσοστά που ζητούν να χτυπηθούν και άμαχοι, στο Ισραήλ (36%) και στις ΗΠΑ (28%).

Στις 10 από τις 13 χώρες της Δυτικής Ευρώπης (πλην Ελλάδας, Φινλανδίας και Αυστρίας) η πλειοψηφία υποστηρίζει τη συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες μόνο στο Ισραήλ και την Ινδία η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της συμμετοχής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε υποσταθμό του ΝΑΤΟ μετατρέπεται το λιμάνι

To λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται αποκλειστικά σε υπόσταθμο του ΝΑΤΟ, με το συνεχή ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων και τον περιορισμό του χώρου του για εμπορικές δραστηριότητες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί θεαματικά η εμπορική κίνηση του λιμανιού, με αρνητικότατες επιπτώσεις στην απασχόληση των εργαζομένων στον ΟΛΘ και την οικονομική ζωή της πόλης γενικά.

Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ρυμουλκών και Μεταρυμουλκούμενων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, που τονίζει ότι οι μεγάλες εταιρίες που ασχολούνται στο χώρο κοντέινερς του λιμανιού, μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο λιμάνι του Βόλου, γιατί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν προσφέρεται πλέον για εργασία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο συνεχής ελλιμενισμός ΝΑΤΟικών πλοίων περιορίζει την εμπορική δραστηριότητα και το χώρο του λιμανιού, με αποτέλεσμα να μην τους δίνεται επαρκής χώρος για εναπόθεση των κοντέινερς. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη Θεσσαλονίκη, που ήδη θεωρείται η πρωτεύουσα της ανεργίας και της συνεχούς μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας.

Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο ότι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα σταματήσουν να κινούνται 40 χιλιάδες κοντέινερς. «Αυτό σημαίνει για μας», τονίζει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, «40% μείωση της εργασίας. Ή θα πρέπει να μεταναστεύσουμε στο Βόλο ή οι εταιρίες θα μας απολύσουν και θα βρεθούμε άνεργοι».

Δεν είναι, όμως, μόνο οι οδηγοί των φορτηγών που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιά τους. Θα επηρεαστούν εξίσου οι εκτελωνιστές, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων που εργάζονται στο λιμάνι, οι υπάλληλοι ναυτιλιακών εταιριών που θ' απολυθούν λόγω μείωσης της εργασίας, καθώς και άλλοι κλάδοι εργαζομένων στον ΟΛΘ.

Στη δήλωσή του ο Μιχάλης Παπαδόπουλος καλεί όλους τους φορείς της πόλης, το νομάρχη, το δήμαρχο, το ΕΚΘ, όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των οδηγών και ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων, ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους «για να μη γίνει η Θεσσαλονίκη δεύτερο Λαύριο...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ