Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε υποσταθμό του ΝΑΤΟ μετατρέπεται το λιμάνι

To λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται αποκλειστικά σε υπόσταθμο του ΝΑΤΟ, με το συνεχή ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων και τον περιορισμό του χώρου του για εμπορικές δραστηριότητες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί θεαματικά η εμπορική κίνηση του λιμανιού, με αρνητικότατες επιπτώσεις στην απασχόληση των εργαζομένων στον ΟΛΘ και την οικονομική ζωή της πόλης γενικά.

Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ρυμουλκών και Μεταρυμουλκούμενων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, που τονίζει ότι οι μεγάλες εταιρίες που ασχολούνται στο χώρο κοντέινερς του λιμανιού, μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο λιμάνι του Βόλου, γιατί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν προσφέρεται πλέον για εργασία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο συνεχής ελλιμενισμός ΝΑΤΟικών πλοίων περιορίζει την εμπορική δραστηριότητα και το χώρο του λιμανιού, με αποτέλεσμα να μην τους δίνεται επαρκής χώρος για εναπόθεση των κοντέινερς. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη Θεσσαλονίκη, που ήδη θεωρείται η πρωτεύουσα της ανεργίας και της συνεχούς μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας.

Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο ότι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα σταματήσουν να κινούνται 40 χιλιάδες κοντέινερς. «Αυτό σημαίνει για μας», τονίζει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, «40% μείωση της εργασίας. Ή θα πρέπει να μεταναστεύσουμε στο Βόλο ή οι εταιρίες θα μας απολύσουν και θα βρεθούμε άνεργοι».

Δεν είναι, όμως, μόνο οι οδηγοί των φορτηγών που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιά τους. Θα επηρεαστούν εξίσου οι εκτελωνιστές, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων που εργάζονται στο λιμάνι, οι υπάλληλοι ναυτιλιακών εταιριών που θ' απολυθούν λόγω μείωσης της εργασίας, καθώς και άλλοι κλάδοι εργαζομένων στον ΟΛΘ.

Στη δήλωσή του ο Μιχάλης Παπαδόπουλος καλεί όλους τους φορείς της πόλης, το νομάρχη, το δήμαρχο, το ΕΚΘ, όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των οδηγών και ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων, ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους «για να μη γίνει η Θεσσαλονίκη δεύτερο Λαύριο...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ