Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
Πολέμαρχος του ΝΑΤΟ ο Κ. Σημίτης

Ως πολέμαρχος του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε στο χτεσινό ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος προέτρεψε «τα όποια μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας να είναι ανάλογα και όχι δυσανάλογα με την τρομοκρατική συμπεριφορά». Και πρόσθεσε: «Δηλαδή, πρέπει να είναι μέτρα τα οποία δικαιολογούνται με βάση τις πεποιθήσεις μας, τις απόψεις της κοινής γνώμης και όχι να στοχεύουν, χωρίς εκτίμηση, άμαχους πληθυσμούς ή να οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές».

Δηλαδή, μπορεί να στοχεύουν αμάχους αν... υπάρχει τέτοια εκτίμηση που το επιβάλλει. Ακόμα μπορεί και καταστροφές να υπάρχουν, αρκεί... να μην είναι μεγάλες! Αυτό όχι για κάποιον άλλο λόγο αλλά «γιατί οι υπεραντιδράσεις μπορεί να πετύχουν αυτό ακριβώς που θέλουν οι τρομοκράτες: Να τους δώσουν μια πολιτική δικαιολόγηση. Και η πολιτική δικαιολόγηση σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει. Αλλωστε το είπα και χτες, εμείς δεν έχουμε ίχνος κατανόησης και ανοχής για τους τρομοκράτες».

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ακόμα στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στα θέματα που συζητούν (κοινός προσδιορισμός της έννοιας της τρομοκρατίας, ενιαίο ποινολόγιο, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης) και δεν παρέλειψε με τρόπο άκρως υποκριτικό να αναφερθεί και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία τα έθεσε στην υπηρεσία της επικράτησης της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού.

«Στο σημείο αυτό, είπε, θα ήθελα να αναφερθώ στα ανθρώπινα δικαιώματα και να πω ότι εάν θέλουμε όλοι εμείς που πιστεύουμε σε δημοκρατικές και ανοιχτές κοινωνίες να επικρατήσουμε, δεν πρέπει με τη στάση μας να δείξουμε ότι αδιαφορούμε για τις αξίες τις οποίες προστατεύουμε». Και επισήμανε: «Υπάρχει, λοιπόν, ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουμε σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις που θα γίνουν. Δε θα πρέπει να αναιρούν αυτό το κεκτημένο που υπάρχει στην ΕΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν πιστεύω ότι το αναιρούν, αλλά το λέγω ως κατεύθυνση στις συζητήσεις και το τονίζω επίσης ως σημείο το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει το γνώμονα των δικών μας δράσεων».

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα συμμετέχει στο Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Σκοπός της σύγκλησης αυτής της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, προκειμένου να υπάρξουν, σε συλλογικό επίπεδο όπως αναφέρεται, απαντήσεις που θα εκφράζουν και τις απόψεις όλων των χωρών -? μελών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ