Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύσκολες μέρες...

Παρακολουθώντας την ελεύθερη πτώση των τιμών...

Associated Press

Παρακολουθώντας την ελεύθερη πτώση των τιμών...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μπορεί οι αεροπορικές εταιρίες να είναι οι πρώτες που υποφέρουν πραγματικά, κυρίως εξαιτίας της φύσης του χτυπήματος της 11ης του Σεπτέμβρη, αλλά η συνολική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας είναι δυσοίωνη.

Πριν την επίθεση το κλίμα ήταν ζοφερό. Το χρηματιστήριο με το ζόρι κρατιόταν, ενώ η πορεία του από τη μέρα επαναλειτουργίας του μετά το χτύπημα, τη Δευτέρα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ελεύθερη πτώση. Χτες αργά, λίγο πριν το κλείσιμο, ο λόγος των αναλυτών εξαντλούνταν σε ένα πιθανό και επικείμενο κραχ. Γιατί άραγε; Μα γιατί οι δύο βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης υποχωρούσαν - για τρίτη συνεχόμενη μέρα - στο επίπεδο του Οκτώβρη του 1998. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας υποχωρούσε στις 8.427,62 μονάδες - πτώση σε σύγκριση με το τελευταίο του κλείσιμο σε ποσοστό 3,78%. Από την πλευρά του ο δείκτης κυρίως των μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq την ίδια ώρα έχανε 3,37%, υποχωρώντας στο χαμηλό γι' αυτόν επίπεδο των 1.475 μονάδων.

Η δυσθυμία είναι έντονη και χρειάστηκε να κάνει παρέμβαση και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος συνέστησε στους Αμερικανούς και ξένους επενδυτές υπομονή, «καθώς η δύσκολη περίοδος θα είναι σύντομη». Ο Γκρίνσπαν, μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας για τις «σημαντικές» βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από το πλήγμα της τρομοκρατίας στην αμερικανική οικονομία, πρόσθεσε με σιγουριά ότι δε θα υπάρξουν συνέπειες στις μακροπρόθεσμες προοπτικές, επικαλούμενος την «ευρηματικότητα» των Αμερικανών και τη «σταθερότητα του συστήματος». Συνήθως, οι προβλέψεις και κυρίως οι παρεμβάσεις του «γκουρού της αμερικανικής οικονομίας έχουν θετικό αντίκτυπο. Αν και η ανακοίνωση μίας επιπλέον περικοπής των αμερικανικών επιτοκίων, της τάξης του 0,5%, δε βοήθησε για μία θετική επανεκκίνηση της αμερικανικής χρηματαγοράς τη Δευτέρα.

Ενας ακόμη πονοκέφαλος είναι η βιομηχανία των αερομεταφορών και κανείς ακόμη δε μιλά για τη βιομηχανία του τουρισμού, που θα είναι το αμέσως επόμενο οικονομικό θύμα. Ηδη, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες έχουν ανακοινώσει την απόλυση 66.000 εργαζομένων, ενώ χτες και η βρετανική British Airways ανακοίνωσε την απόλυση 7.000 εργαζομένων εξαιτίας της πτώσης της αγοράς.

Πάντως, στις ΗΠΑ των «αγορών» το πρωτοφανές έγινε και ο Λευκός Οίκος πρότεινε αργά το βράδυ της Τετάρτης ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης της βιομηχανίας των αερομεταφορών, που περιλαμβάνει την καταβολή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, όχι όμως και το ποσό των 12,5 δισεκατομμυρίων σε εγγυητικά δάνεια. Το σχέδιο υποβλήθηκε στην ηγεσία του Κογκρέσου λίγες ώρες αφότου στελέχη του τομέα των αερομεταφορών παρουσίασαν τα δικά τους επιχειρήματα στους βουλευτές, σε μια συζήτηση για την έγκριση ολόκληρου του «πακέτου» των 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες εταιρίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία αν δε λάβουν ομοσπονδιακή βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ