Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Φόβοι για εξάπλωση της ύφεσης...

Το φάσμα εξάπλωσης και στη χώρα μας της διεθνούς ύφεσης απειλεί πλέον τους πάντες. Τις αδύνατες, αλλά και τις ισχυρές, καπιταλιστικές χώρες. Η εξέλιξη αυτή, που επιτείνεται μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτέμβρη, φοβίζει έντονα και την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα στο λόγο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, σε ομιλία που έκανε χτες το μεσημέρι στο πρώτο συνέδριο του Κέντρου Ελληνικών Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Αυτό, όμως, στο οποίο η κυβέρνηση μένει σταθερά αταλάντευτη και δογματικά προσηλωμένη, είναι το πλαίσιο εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας, το θεμέλιο λίθο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, το οποίο, όπως επανέλαβε ο υπουργός, θα επιχειρήσει να εφαρμόσει στο ακέραιο...

Για να μη μείνει καμιά αμφιβολία περί τούτου, επανέλαβε ότι, στα πλαίσια προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, η κυβέρνηση, μεταξύ όλων των άλλων, ετοιμάζεται να προωθήσει, «τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», τον «εκσυγχρονισμό του συστήματος Υγείας», τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και - φυσικά- τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων εταιριών του Δημοσίου. Για το άλλο ζήτημα αιχμής, την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», ο υπουργός ανέφερε πως «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας τον Οκτώβρη». Κινδυνολογώντας επανέλαβε τις γνωστές απειλές, πως είτε η Ελλάδα «θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα» ή διαφορετικά «θα μείνουμε πίσω, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση και τη στασιμότητα».

Το σίγουρο είναι ότι αν η ελληνική οικονομία περάσει στον αστερισμό της ύφεσης, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να την ξεπεράσει μέσω της «ασφαλούς οδού», να μεταφέρει τις βαρύτατες συνέπειές της στους εργαζόμενους. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, θα πρέπει να αναμένουμε πολύ σκληρότερες πολιτικές επιλογές κατά των λαϊκών στρωμάτων. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές δυσκολίες στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων - ποιος θα αγοράσει π.χ. σήμερα την «Ολυμπιακή» μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στις αεροπορικές εταιρίες - τις εισαγωγές ξένου κεφαλαίου, βραχυχρόνιας, ή και περισσότερο μακροχρόνιας μορφής, τις εξαγωγές της χώρας κλπ.

Το φάσμα της ύφεσης

Για «δυσμενέστερο διεθνές οικονομικό περιβάλλον», έκανε λόγο χτες ο Γ. Παπαντωνίου, δίνοντας έτσι το στίγμα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι καπιταλιστικές οικονομίες και μάλιστα οι ισχυρότερες στον κόσμο. Το δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον αφορά πρώτα και κύρια τα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη «με την επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ, τη στασιμότητα στην Ιαπωνία και τη σημαντική επιβράδυνση των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών». Μια εξέλιξη, η οποία επιδεινώνεται μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, τα οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις Παπαντωνίου, προκαλούν αβεβαιότητα απρόβλεπτη σήμερα...

Οπως είπε «βεβαίως τα πρόσφατα γεγονότα στην Αμερική προκαλούν ήδη μια αβεβαιότητα για τις εξελίξεις και δεν μπορούμε να προβλέψουμε σήμερα, επακριβώς τις επιπτώσεις». Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επιχείρησε να παρουσιάσει μια πιο αισιόδοξη προοπτική, υποστηρίζοντας ότι «για το 2002 οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές», αν και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, επανεξετάζουν ήδη προς τα κάτω το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2002. Επιφυλακτικός ήταν για τον πληθωρισμό, ο οποίος- όπως είπε- «αναμένεται να αποκλιμακωθεί αν δεν υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα του πετρελαίου και των συναλλαγματικών ισοτιμιών...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ