Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Πόλεμος θέλησης και χαρακτήρα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δεν επρόκειτο να ανακοινώσει την πρώτη επίθεση δηλαδή την πρώτη φάση του νέου πολέμου, αλλά να συστήσει στους Αμερικανούς πολίτες επαγρύπνηση και υπομονή. Αυτή είναι και η ουσία της ομιλίας του Προέδρου Τζορτζ Μπους που ήταν προγραμματισμένη να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα - 04.00 ώρα Ελλάδας - ενώπιον και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Η ομιλία Μπους μεταδόθηκε πάντως σε ζωντανή σύνδεση από όλα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και θα ήταν η πιο σημαντική στην προεδρία του, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές χτες. Μέχρι στιγμής... Μέχρι τη στιγμή που θα ανακοινώσει το χτύπημα.

Η σύμβουλος του Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δε θα είναι μια ομιλία για να ανακοινώσει μια στρατιωτική επιχείρηση. Ο Πρόεδρος δήλωσε σαφώς ότι θα κάνει υπομονή, θα εξετάσει τις επιλογές του και θα επιδιώξει κυρίως την αποτελεσματικότητα. Θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία αυτή για να μιλήσει για τις απειλές που αντιμετωπίζουμε, για την ανάγκη να αντιδράσουμε μέσω μιας μακρόπνοης εκστρατείας και θα προτρέψει να υπάρξει υπομονή και σωφροσύνη».

Πάντως, η Ράις επιβεβαίωσε και αυτή με τη σειρά της ότι η Ουάσιγκτον ξεκίνησε «την ανάπτυξη ορισμένων αμερικανικών δυνάμεων για να στηρίξουν τους στόχους του Προέδρου», χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης. Οπως είπε, ο Μπους σκεφτόταν εδώ και πολλές μέρες να απευθυνθεί επίσημα στο Κογκρέσο και στη χώρα για να εξηγήσει τις προθέσεις του, να απαντήσει στα ερωτήματα των Αμερικανών και να προετοιμάσει τη χώρα για ένα εντελώς νέο είδος πολέμου. Πολλοί συνέκριναν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον με το βομβαρδισμό στο Περλ Χάρμπορ, όμως αυτά τα δύο γεγονότα είναι «πολύ διαφορετικά» τόνισε η Ράις. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα είναι «πόλεμος θέλησης και χαρακτήρα» όπου «η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον αντίπαλο θα μπορούσε να είναι το καλύτερο όπλο μας. Γι' αυτό ζητούμε από πολλές χώρες να μας βοηθήσουν σ' αυτόν τον τομέα» πρόσθεσε.

Ο πόλεμος αυτός θα διαδραματιστεί ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα, «κάποιες φορές στο οικονομικό μέτωπο, κάποιες άλλες στον τομέα των πληροφοριών, άλλες στο στρατιωτικό πεδίο και αλλού» διευκρίνισε. «Διαφορετικές χώρες θα παίξουν διαφορετικούς ρόλους» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές θα προτιμήσουν να αποσιωπηθεί η συμβολή τους στο μεγάλο αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ