ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Το όνειρο είναι πιο δυνατό από τον εφιάλτη

Από την «κόκκινη πλατεία» δε θα μπορούσαν να λείπουν τα δεκάδες παιδιά που στο παρελθόν φλέρταραν το θάνατο και σήμερα αγωνίζονται για μια «καθαρή και ελεύθερη ζωή». Δε θα μπορούσαν να λείπουν οι γονείς τους που στέκονται κοντά τους, για να γίνει «τ' όνειρο πραγματικότητα». Κανείς δεν μπορούσε να είναι απών από τη μεγαλύτερη συνάντηση της νεολαίας, έχοντας ως σκοπό να ενημερώσει για τα θεραπευτικά προγράμματα και το έργο τους, να δώσει μήνυμα ζωής και ελπίδας, λέγοντας «όχι σε όλα τα ναρκωτικά» και κάνοντας σαφές ένα πράγμα: «Το όνειρο είναι πάντα πιο δυνατό από τον εφιάλτη».

Εκεί βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες τα εξής περίπτερα: Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, Σύλλογος Οικογενειών «Ιθάκη», Πρόγραμμα Οικογενειών «Νόστος», οι θεραπευτικές κοινότητες «18 Ανω», «Παρέμβαση», «Διάβαση», «Ιθάκη», «Στροφή», «Πλεύση».

Ενα από τα πρώτα θέματα που μπαίνουν στις κουβέντες με τους νέους και τους γονείς είναι η ναρκω-πρόταση των 5. «Είναι σε όλους γνωστό ότι η αφετηρία για όλους μας ήταν τα υποτιθέμενα "μαλακά" ναρκωτικά», λέει ο Γιώργος από τη «Διάβαση». «Είναι σίγουρο ότι μια τέτοια πρόταση θα με είχε σπρώξει πολύ νωρίτερα στον εφιάλτη της εξάρτησης», συμπληρώνει ο Ματθαίος από το θεραπευτικό πρόγραμμα «Νόστος». Από την ίδια κοινότητα ο Χρήστος συμπληρώνει ότι «σκοπός δεν είναι να βρεθεί ένα χέρι - μια πρόταση - που θα μας σπρώξει στο θάνατο, αλλά σε μια καθαρή ζωή. Να ζεις με κέφι και να είσαι ελεύθερος».

Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και οι γονείς πολλών από τα παιδιά που δίνουν τη μάχη για το όνειρο, πρόθυμοι να ενημερώσουν. Ανάμεσά τους και η κυρία Σεβαστή από το σύλλογο οικογενειών «Στροφή», η οποία σπεύδει να παροτρύνει τους γονείς «να μην ντρέπονται, ούτε να κρύβουν το πρόβλημα». Ενώ άλλη μια μητέρα, η Ομορφούλα Βλάση, από την «Πλεύση» καλεί τους γονείς να αφυπνιστούν και «να αντισταθούν στο παραμύθι των μαλακών ουσιών» και ...προκαλεί τα νέα παιδιά «να εμπιστευτούν, να αγαπήσουν και να αγκαλιάσουν».

Το δικό του μήνυμα στέλνει και ο Κώστας Κωτσής, θεραπευτής του «18 Ανω»: «Είμαστε σύμφωνοι με τις θέσεις της ΚΝΕ για το θέμα των ναρκωτικών. Λέμε όχι σε προτάσεις που θέλουν τους νέους στο περιθώριο. Δεν υπάρχουν μαλακά και σκληρά. Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά». «Η πρόταση των 5 αποσκοπεί στον εγκλωβισμό της νεολαίας και την αποχαύνωση», είναι το συμπέρασμα του ΕΣΥΝ.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η παράγκα του Καραγκιόζη, περιμένοντας τους μικρούς και μεγάλους φίλους του φεστιβάλ. Εκεί παίζονται καθημερινά παραστάσεις με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη, ο οποίος μάχεται ενάντια στις μεγάλες δυνάμεις - Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ - που επιδιώκουν να διαλύσουν την παράγκα του και να καλλιεργήσουν χασίς. «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκείνους που μας θέλουν ναρκωμένους. Είναι κάτι που πρέπει να περάσει στη συνείδηση των περισσότερων νέων», λέει για το μήνυμα της παράστασης ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος, ένας από τους ΚΝίτες που συμμετέχουν στη θεατρική παράσταση.

Θα κατακτήσουμε μαζί το μέλλον μας

Εντυπωσιάζει το περίπτερο των νέων κομμουνιστών

«Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον μας. Θα το κατακτήσουμε γιατί μας ανήκει». Με αυτή τη δέσμευση οι νέοι κομμουνιστές οδεύουν προς το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη. Ταυτόχρονα καλούν τους νέους να δώσουν «δύναμη στη δύναμή τους», να δώσουν δύναμη στην ΚΝΕ, ώστε να «αλλάξουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας τον κόσμο». Αυτά είναι και τα μηνύματα που δεσπόζουν στο ταμπλό που σκεπάζει τη μεγαλειώδη κατασκευή των νέων κομμουνιστών. Ενα γιγαντιαίο σφυροδρέπανο που φτιάχτηκε με κόπο και μεράκι, προς τιμήν του 8ου Συνεδρίου της Οργάνωσης.

Η σημερινή σκληρή πραγματικότητα και η μοναδική διέξοδος από αυτήν αποτυπώνονται στα ταμπλό που κυριαρχούν στο χώρο. «Ο ιμπεριαλισμός παραμένει απάνθρωπος και εκμεταλλευτικός», επισημαίνεται σ' ένα από αυτά. Τα στοιχεία άλλωστε είναι αποκαλυπτικά: Τετρακόσιοι ογδόντα πλούσιοι ελέγχουν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. 20% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 82% των πλουτοπαραγωγικών πηγών. 100 μεγάλες εταιρίες ελέγχουν τα 2/3 των εμπορικών συναλλαγών.

«Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα», προειδοποιεί η ΚΝΕ, και αυτό γιατί ο κύριος όγκος των άμεσων ξένων επενδύσεων του διεθνούς εμπορίου πραγματοποιούνται μεταξύ των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, οι οποίες «πραγματοποιούν το 72,4% των παγκόσμιων εξαγωγών και το 70,9% των παγκόσμιων εισαγωγών». Η ελληνική αστική τάξη δεν είναι αμέτοχη. «Είναι συμμέτοχη στο μοίρασμα των αγορών», ενώ το ελληνικό κράτος «ενεργός συμμέτοχος στα ιμπεριαλιστικά σχέδια». Η γενική κρίση του καπιταλισμού συνεχίζεται... «αυτό το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται, μόνο εξαθλίωση έχει να μας προσφέρει», αναγράφεται στα ταμπλό μέσα από τα οποία φαίνονται συγχρόνως και τα ελπιδοφόρα μηνύματα: «Ο εικοστός πρώτος αιώνας θα είναι ο αιώνας των κοινωνικών επαναστάσεων. Οι λαοί δε σταύρωσαν τα χέρια, δεν είπαν τον τελευταίο λόγο. Θα νικήσουν, τον καπιταλισμό σε κάθε χώρα θα τσακίσουν».

Η ΚΝΕ απευθύνεται στους νέους και τις νέες: «Εσύ δεν ανήκεις στους εκμεταλλευτές καπιταλιστές», ενώ η μόνη απάντηση είναι «ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και ο σοσιαλισμός. Χτίσε το μέλλον σου με ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό για τη λαϊκή εξουσία και την οικονομία». Καλεί δε, να αλλάξουν τους συσχετισμούς: «Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου. Η δύναμή σου είναι μεγάλη. Αξιοποίησέ τη για σένα».

Ζωγραφίζοντας τον κόσμο που ονειρεύονται

Να αποτυπώσουν στο χαρτί έναν άλλο κόσμο, τον κόσμο που ονειρεύονται, είχαν την ευκαιρία και θα συνεχίσουν για δύο ακόμη μέρες οι μικροί φίλοι που επισκέφτηκαν το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ο παιδότοπος, που τώρα πια αποτελεί θεσμό του Φεστιβάλ, φιλοξενεί στο χώρο του κουκλοθέατρο, χειροτεχνίες, κατασκευή κούκλας, προσωπογραφίες, ζωγραφική με θέματα όπως η ειρήνη και η πραγματοποίηση διάφορων επικοινωνιακών παιχνιδιών. Πολλά ήταν τα παιδιά που έσπευσαν να παίξουν και να δημιουργήσουν, κάνοντας τη φαντασία τους πραγματικότητα, αναπτύσσοντας ομαδικό και συλλογικό πνεύμα. Ενώ λίγο πιο κάτω από τον Παιδότοπο βρίσκεται το Στέκι Νέων Δημιουργών, όπου εκθέτονται σκίτσα, φωτογραφίες και ζωγραφική.

Ενας ξεχωριστός χώρος στήθηκε και φέτος στο χώρο του Φεστιβάλ, για τους φίλους του σκακιού. Δεκατρείς σκακιέρες περιμένουν τους νέους και μεγαλύτερους να ψυχαγωγηθούν και να παίξουν μεταξύ τους. Σήμερα θα διεξαχθεί επίσημο τουρνουά πλιτσ, ενώ χτες οι φίλοι του σκακιού αντιμετώπισαν το μετρ Σπύρο Ιλατζή.

Κοντά στις νέες τεχνολογίες

Οι νέοι κομμουνιστές βρίσκονται κοντά και στις νέες τεχνολογίες. Στη μέση της Κεντρικής Σκηνής έχει στηθεί μια τεράστια γιγαντοοθόνη, η οποία είναι συνδεδεμένη με διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Εκεί, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εικόνες από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Γένοβα, αλλά και διάφορα διαφημιστικά σποτ από την κεντρική ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη», του «902 Αριστερά στα FM» και του «902 Τηλεόραση», του «Οδηγητή» αλλά και της ΠΟΔΝ. «Σελίδες» επίσης, με σκίτσα που σατιρίζουν το ΝΑΤΟ αλλά και μηνύματα όπως «Καταζητείται το ΝΑΤΟ, ο παγκόσμιος εγκληματίας», «Σταματήστε το ΝΑΤΟ». Σ' αυτή την οθόνη υπάρχει και μια διαφορετική «σελίδα», που θέλει να δείξει και μια πλευρά της γιουγκοσλαβικής πραγματικότητας: Από τη μια πλευρά μια μαϊμού που κλείνει τα αυτιά της και τα μάτια της και από την άλλη η εικόνα της βομβαρδισμένης πόλης. Είναι ένα δείγμα πως η νέα τεχνολογία μπορεί να γίνει πραγματικό εργαλείο για την αφύπνιση του λαού και της νεολαίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ