ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μηχανισμός εφαρμογής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής

Ο πολιτικός ρόλος του θεσμού της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως μηχανισμού ενταγμένου στο κράτος και οι δυνατότητες που έχει σήμερα να λειτουργήσει σε όφελος των εργαζομένων και των δημοτών, απασχόλησε τη χτεσινή συζήτηση, με θέμα: «Η πολιτική διάσταση των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών».

Στη συζήτηση, που συντόνιζε ο Π. Ράμμος, συμμετείχαν οι Θ. Τσούρας μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Τ. Νεράτζης βουλευτής Πειραιά της ΝΔ, Σπ. Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Π. Μαντάς εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ.

Από το διάλογο που έγινε αναδείχτηκαν τα πολλά προβλήματα στη λειτουργία του θεσμού - που σχετίζονται με την παράδοση δημοτικών υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τη φορολόγηση δημοτών για κοινωνικές υπηρεσίες, το ασφυκτικό πλαίσιο προσλήψεων και τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης από το κράτος - αλλά και οι δύο διαφορετικές πολιτικές στον τρόπο αντιμετώπισής τους. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η Αυτοδιοίκηση ως συμπληρωματικός μηχανισμός στην κρατική εξουσία, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει πιο αποτελεσματικά στις υπηρεσίες που της ανατίθενται. Από την άλλη, βρίσκεται η Αυτοδιοίκηση που - στα πλαίσια της σχετικής αυτοτέλειας που έχει - συγκρούεται με τις πολιτικές εκείνες που θίγουν δικαιώματα των εργαζομένων και των δημοτών και παλεύει για την προώθησή τους.

Με αυτή την έννοια, οι προσπάθειες που κατέβαλε ο Θ. Τσούρας να πείσει για τη φιλοαυτοδιοικητική πολιτική του κόμματός του, έπεσαν στο κενό. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε στο νέο Σύνταγμα, θεωρώντας σημαντική τη διάταξη εκείνη που δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να μεταφέρει αρμοδιότητές του στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Προσπέρασε, όμως, το γεγονός ότι το κράτος διατηρεί αυτή τη δυνατότητα χωρίς να μεταφέρει στους δήμους τους αντίστοιχους πόρους, κάτι που συνεπάγεται πως οι ίδιοι οι δημότες επιβαρύνονται για υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει. «Η αποκέντρωση είναι η εναλλακτική πρόταση για να αποτραπεί η προσπάθεια της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων να επιβάλλει ένα ελεγχόμενο σύστημα μέσα σε κάθε χώρα», σημείωσε, προσπερνώντας ότι η κυβερνητική πολιτική που υπηρετεί επιδιώκει να βάλει σε αυτό το παιχνίδι τους δήμους.

Σε άλλο σημείο ο Θ. Τσούρας είπε πως «μετά τις εκλογές θα πρέπει να δούμε το ζήτημα των μητροπολιτικών κέντρων», ενώ εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι ο «Καποδίστριας» όχι μόνο δε δημιούργησε ισχυρή Αυτοδιοίκηση - όπως διατεινόταν το ΠΑΣΟΚ - αλλά αντίθετα τώρα «πρέπει να δούμε πώς οι ίδιοι οι δήμοι θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη».

Στην ασφυκτικό έλεγχο του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, «ως ο εκλεκτός της κυβέρνησης», αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Τ. Νεράτζης, λέγοντας πως δεν υπάρχει αποκέντρωση, αφού οι αποφάσεις παίρνονται από την εκτελεστική εξουσία. Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας ότι αρνείται να εφαρμόσει τον δημοκρατικό προγραμματισμό, ενώ είπε πως «χρειάζεται να αποδοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι στην Αυτοδιοίκηση». Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ θεώρησε ότι μπορεί να υπάρχει μια συμφωνία των κομμάτων για την επίλυση των προβλημάτων της ΤΑ, κάτι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κάνει στα συνέδρια των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης συναινώντας με το ΠΑΣΟΚ.

Στην προσπάθεια που γίνεται να αποτελέσει η Αυτοδιοίκηση «ένα θεσμό επιβολής της παγκόσμιας οικονομίας και των νεοφιλελεύθερων επιλογών», αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Π. Μαντάς, για να συμπληρώσει πως «το θέμα της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων στο χώρο, είναι ώριμο».

Ο Σπύρος Χαλβατζής

Στην προσπάθεια των κυβερνήσεων, τα τελευταία δέκα χρόνια, να αλλάξουν ριζικά το χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τη μετατρέψουν σε μηχανισμό εφαρμογής της «κυρίαρχης αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής» αναφέρθηκε ο Σπ. Χαλβατζής. «Εχουν διαμορφωθεί οι όροι ώστε μέσα από την Αυτοδιοίκηση να προωθηθούν ρυθμίσεις που σχετίζονται με τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις στο καπιταλιστικό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Ο ίδιος θύμισε «το ρόλο που έπαιξαν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά τη δεκαετία του '50, κομμουνιστές, αριστεροί, προοδευτικοί άνθρωποι, καταφέρνοντας να ενδυναμώσουν και να αξιοποιήσουν το θεσμό, ώστε μέσα από αυτόν να κινητοποιηθούν πλατιές δυνάμεις και να κατακτηθούν φιλολαϊκές λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα των εργαζομένων και των δημοτών».

Αναφερόμενος στη λεγόμενη αποκέντρωση, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι πρόκειται για «αποσυγκέντρωση εξουσιών» και θύμισε ότι ακόμα και φιλοκυβερνητικοί αιρετοί έχουν παραδεχτεί το ρόλο του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, χαρακτηρίζοντάς τον «μπάστακα». Ακολούθως σημείωσε την αντίθεση του Κόμματος στη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε δημοτικούς τομείς, υπογραμμίζοντας ότι υποκαθιστούν το ρόλο των δημοτικών συμβουλίων. Εξέφρασε τέλος την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, στην οποία όπως είπε, ουσιαστικά - εκτός από επιμέρους διαφοροποιήσεις - συναινούν ΝΔ και ΣΥΝ - και κατέληξε πως υπάρχουν, ωστόσο, προοδευτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο λαϊκό κίνημα και αντιδρούν σ' αυτήν την πολιτική.

Σήμερα ο Νίκος Σοφιανός

Σήμερα θα μιλήσει στο 27ο Φεστιβάλ ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, στις 9.30 μ.μ., στην Κεντρική Εξέδρα.

Αύριο η Αλέκα Παπαρήγα

Αύριο, Σάββατο θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 9 μ.μ., στην Κεντρική Σκηνή.

Σήμερα στις σκηνές του Φεστιβάλ

Πλούσιο κι ενδιαφέρον το σημερινό πρόγραμμα του 27ου Φεστιβάλ, όπου δεσπόζει η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκου Σοφιανού, μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση για την καταστολή στα πλαίσια της «νέας τάξης» και πολλά γνωστά ονόματα της τέχνης. Αναλυτικά, το πρόγραμμα στις τρεις μεγάλες σκηνές της κόκκινης πολιτείας έχει ως εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

- 7:45 Συγκρότημα Πνευματικού Κέντρου Καισαριανής

- 8:30 Σωτήρης Μπαλλάς και το συγκρότημα της ΚΝΕ

- 9:30 Ομιλία του Νίκου Σοφιανού, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

- 10:00 Μίλτος Πασχαλίδης

- 11:15 Βασίλης Παπακωνσταντίνου

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

- 8:30 «Ακρως Απόρρητον»

- 8:45 «Στίγμα 90»

- 10:00 «Αντίθεσις»

- 10:45 Μ. Φάμελος

- 12:00 Ν. Ζιώγαλας

ΛΑΪΚΟ ΣΤΕΚΙ

- 7:45 Συζήτηση με θέμα «Νέα τάξη, νέοι νόμοι καταστολής θα τους αποδεχτούμε ή θα τους καταργήσουμε;». Συμμετέχουν: Ροβέρτος Σπυρόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, τέως υπουργός ΝΔ, Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Π. Νικολόπουλος, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Γεώργιος Α. Μαγκάκης, τέως υπουργός. Συντονίζει ο Θανάσης Λεκάτης.

- 10:00 Κ. Μακεδόνας, Δ. Μπάσης

- 11:30 Δ. Κοντογιάννης, Μ. Εγγλέζου, Γ. Καραλής

Οι αυριανές μελωδικές περιπλανήσεις

Οπως τις δυο προηγούμενες μέρες, έτσι και σήμερα το μουσικό και γενικότερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναμένεται λαμπρό. Οι συναυλίες στις τρεις μεγάλες σκηνές του πλαισιώνονται από καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Κώστας Μακεδόνας κι ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Δημήτρης Κοντογιάννης και πολλοί ακόμα γνωστοί, αλλά και νέοι ερμηνευτές, δημιουργοί και συγκροτήματα.

Και φυσικά, η μουσική δε σταματάει εδώ. Αύριο, Σάββατο, μέρα κορύφωσης των τετραήμερων εκδηλώσεων, η ΚΝΕ υπόσχεται ένα αξέχαστο μουσικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, συναυλίες θα δώσουν: Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, η Δήμητρα Γαλάνη με την Τάνια Τσανακλίδου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, κι ακόμα το μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων στον ΟΤΕ και τα συγκροτήματα: «Εξώδικον», «Φιλμ», «Ατας Διδόσθα», «Ρέζους».

Πώς θα πάμε στο φεστιβάλ

Εξι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ, με αφετηρία την οδό Ακαδημίας, διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού στο χώρο των εκδηλώσεων του 27ου Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Αυτές είναι:

  • «221» Αθήνα - Πανεπιστημιούπολη, με στάση έξω από το χώρο του Φεστιβάλ και «140» Πολύγωνο - Γλυφάδα.
  • «224» Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου και «223» Καισαριανή - Κάνιγγος.
  • «222» Αθήνα - Ζωγράφου Α` (Στάση «Κάραβελ»).
  • «235» Αθήνα - Ζωγράφου Β` (στάση «Γέφυρα»).

Παράλληλα, για όσους δε φοβούνται το περπάτημα, διευκολύνει και ο σταθμός του Μετρό στον «Ευαγγελισμό».

Πούλμαν για τα Ιλίσια

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, του ΚΚΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν από διάφορες γωνιές της Αθήνας για την «κόκκινη πολιτεία» του Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, πούλμαν για το Φεστιβάλ θα αναχωρήσουν αύριο Σάββατο από:

- Το γήπεδο Τυφώνα στο Νέο Ηράκλειο, στις 6.30 μ.μ.

- Το Παλαιό Δημαρχείο Ιλίου, στις 6.00 μ.μ.

- Το Δημαρχείο Περιστερίου (πούλμαν δωρεάν), στις 6.00 μ.μ.

- Τα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης Δάφνης στις 7.00 μ.μ.

- Το Παναιτώλιο Αλσούπολης, στις 6.00 μ.μ.

- Την πλατεία Αναπήρων Καλογρέζας, στις 6.10 μ.μ.

- Την Πεύκη (13η στάση) στις 6.30 μ.μ.

- Τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι στις 6.54 μ.μ.

- Την πλατεία Ελπίδας (παλαιά σφαγεία) στις 7.15 μ.μ. και από το σταθμό ΗΣΑΠ Πετραλώνων στις 7.30 μ.μ

- Τη γέφυρα Μενιδίου στις 6.30 μ.μ.

Επίσης, πούλμαν αναχωρούν από:

- Αγία Βαρβάρα Πατησίων σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο στις 6.15 μ.μ. και στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κολιάτσου.

- Αγιο Νικόλαο Αχαρνών σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο στις 6.15 μ.μ. και στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.

- Τον πεζόδρομο του δάσους Χαϊδαρίου σήμερα και αύριο στις 7.00 μ.μ. και από το Παλατάκι στις 7.15 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ