ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ
Ολοι στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Σεπτέμβρη, στις 7.00 μμ, στα Προπύλαια

Ευρύ κάλεσμα συμμετοχής στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ., στα Προπύλαια, απευθύνει η ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή που αποτελείται από συνδικαλιστικούς και άλλους μαζικούς φορείς της χώρας για να διαδηλωθεί η αντίθεση των εργαζομένων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και να απαιτηθεί η μη εμπλοκή της χώρας σε αυτά.

Οι έξι Ομοσπονδίες που υπογράφουν το κάλεσμα (Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργών, Οικοδόμων, Λογιστών, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων καθώς και Σωματεία της Αθήνας), επισημαίνουν ότι είναι κάλεσμα «συσπείρωσης και δράσης προς όλους τους εργαζόμενους, προς όλους τους φορείς του μαζικού, λαϊκού κινήματος» για να «απαιτήσουμε καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς». Ακόμα τονίζουν ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - με πρόσχημα την «τρομοκρατία» - έχει ως στόχους την επέκταση και ενίσχυση της «Νέας Τάξης», την άλωση χωρών και περιοχών στρατηγικής σημασίας, τον πλήρη έλεγχο των πετρελαϊκών δρόμων και το χτύπημα λαών και λαϊκών κινημάτων. Οι Ομοσπονδίες δείχνουν ως υπεύθυνους επίσης, την ΕΕ που συντάχθηκε με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που δηλώνει τη συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Πρέπει, συνεχίζουν, η ανησυχία για τη γενίκευση του πολέμου να «μετατραπεί σε πολύμορφη δράση» και οι εργαζόμενοι να αντιταχθούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να απαιτήσουν τη μη εμπλοκή της χώρας μας και να αντισταθούν στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και να παλέψουν για τη διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων. Ακόμα καλούνε κινήσεις και φορείς του μαζικού κινήματος που παίρνουν ανάλογες πρωτοβουλίες σε κοινή δράση και συντονισμό του αγώνα.

Ηδη σήμερα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν δεκάδες περιοδείες σε χώρους δουλιάς του ιδιωτικού και δημόσιου φορέα.

Μεγαλώνει η συμμετοχή φορέων στη Συντονιστική Επιτροπή

Εκτός από τις έξι Ομοσπονδίες, ο αριθμός των συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών φορέων που παίρνουν μέρος στη Συντονιστική Επιτροπή και δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Ενα γεγονός που δείχνει τη δυναμική του κινήματος των εργαζομένων ενάντια στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσει η Συντονιστική έχουν προστεθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και άλλα σωματεία της Αθήνας.

Να μη λείψει κανείς

Εξόρμηση συνδικαλιστών στο κέντρο της Αθήνας, που κάλεσαν σε δράση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Πέμπτης

Κάλεσμα αντίστασης στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυναν χτες δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων στους εργαζόμενους της Αθήνας. Συνδικαλιστικά στελέχη με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών φορέων - οι οποίοι διοργανώνουν συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη στα Προπύλαια - πραγματοποίησαν εξόρμηση χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Το ραντεβού είχε καθοριστεί στις 1.30 το μεσημέρι. Οι συνδικαλιστές χωρίστηκαν σε ομάδες και πραγματοποίησαν εξορμήσεις στην Ομόνοια μπροστά από το πολυκατάστημα «Χόντος Σέντερ» και στο μετρό, στην πλατεία Κάνιγγος, στην Ακαδημίας, στη Ζήνωνος και στο Σύνταγμα. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ανακοίνωσης. Ολοι όσοι τη διάβασαν όχι μόνο εκδήλωσαν τη συμφωνία τους μ' αυτή, αλλά προέτρεψαν τους συνδικαλιστές να πάρουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ενδεικτικό του κλίματος αυταρχισμού που υπάρχει και στη χώρα μας ήταν η στάση των υπευθύνων στο μετρό, οι οποίοι είπαν στους συνδικαλιστές ότι απαγορεύεται να μοιράζουν ανακοινώσεις στο χώρο και επιπλέον ζήτησαν ειδική άδεια από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί. Βέβαια την απάντησή τους την πήραν από τους συνδικαλιστές οικοδόμους, οι οποίοι και συνέχισαν κανονικά την εξόρμηση.

Ανάλογες εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν και τις επόμενες μέρες μέχρι την Πέμπτη με στόχο όλοι να ενημερωθούν, να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και να απαιτήσουν να μην εμπλακεί η χώρα σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Λίγο πριν την εξόρμηση ο Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος δήλωσε: «Καλούμε τους εργαζόμενους της Αθήνας και όλης της Ελλάδας να ξεσηκωθούν και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνουμε την Πέμπτη, ενάντια στα σχέδια του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού κατά των λαών. Καλούμε επίσης σε αντίσταση ενάντια στα μέτρα που υποτίθεται ότι παίρνει η ελληνική κυβέρνηση κατά της τρομοκρατίας, αλλά ουσιαστικά είναι μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων του λαού. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν δυναμικό παρών την Πέμπτη».

Κάλεσμα - συμμετοχή στο συλλαλητήριο και αντίστασης στους περιορισμούς των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απεύθυνε και ο Γ. Στρατηγός, γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καλούν στα Προπύλαια

Συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Πέμπτης δηλώνουν, με ανακοινώσεις τους: η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανικού Χάρτου και οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ και η ΟΒΣΑ.

Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανικού Χάρτου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή της ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται «βάζει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα σε νέα σοβαρά καθήκοντα, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι επιπτώσεις και τα αποτελέσματα των αποφάσεων θα πλήξουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες κρατών και λαών». Γι' αυτό, συνεχίζει, «η συσπείρωση και η κοινή δράση των εργαζομένων και των φορέων του μαζικού κινήματος πρέπει να είναι η απάντηση στην ένταση της Ιμπεριαλιστικής επίθεσης», απαιτώντας καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων επισημαίνουν ότι «οι ΗΠΑ αναγορεύονται σε διεθνή χωροφύλακα», με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας και στοχεύουν στο χτύπημα του εργατικού, αντιιμπεριαλιστικού και προοδευτικού κινήματος που «άρχισε να αμφισβητεί την κυριαρχία τους». Ακόμα, ως υπεύθυνη για τον κίνδυνο να πάνε Ελληνες στρατιώτες στον πόλεμο καταδεικνύεται η ελληνική κυβέρνηση που συντάχθηκε «με τα βρώμικα και εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ» και επισημαίνεται ότι «θα προσπαθήσουν να καταργήσουν ό,τι απέμεινε από τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα». Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρεται ότι η 27η Σεπτεμβρίου συμπίπτει με την ίδρυση του ΕΑΜ το 1941 και προσθέτει ότι «όπως τότε που ξεσηκωθήκαμε, πολεμήσαμε και νικήσαμε το φασισμό, έτσι και τώρα να ξεσηκωθούμε, να πολεμήσουμε τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο».

Αγωνιστικό κάλεσμα στους βιοτέχνες απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) να πάρουν μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Πέμπτης. «Πολυτιμότερο αγαθό δεν υπάρχει από την ειρηνική συμβίωση των λαών και πιστεύουμε ότι δε θα πρέπει να διακυβεύεται για οποιοδήποτε λόγο και αιτία», σημειώνει η ΟΒΣΑ.

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου διοργανώνουν σήμερα οι συνδικαλιστικοί και άλλοι μαζικοί φορείς που συνδιοργανώνουν το αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Πέμπτης. Η συνέντευξη θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Οπως αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, στη συνέντευξη θα μιλήσει και ο ηθοποιός Κ. Καζάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ