ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διπλωματικός αναβρασμός και «έκτακτες χορηγίες»

Στο Ισλαμαμπάντ ο Χαβιέ Σολάνα και ευρωπαϊκή τρόικα, υποσχόμενοι «απλόχερη βοήθεια»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, κατ' αρχάς, «έκτακτη βοήθεια 4 εκατομμυρίων ευρώ»

Συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και φθάνει Ιάπωνας απεσταλμένος

Ο Χ.Σολάνα και η ευρωπαϊκή τρόικα τάζοντας «λαγούς με πετραχείλια...»

Associated Press

Ο Χ.Σολάνα και η ευρωπαϊκή τρόικα τάζοντας «λαγούς με πετραχείλια...»
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Διπλωματικός πυρετός κυριαρχεί στην πακιστανική πρωτεύουσα, την οποία οψίμως, έχουν θυμηθεί Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, αλλά και Ιάπωνες διπλωμάτες, οι οποίοι «ανακαλύπτουν» και τα πλείστα προβλήματα της χώρας.

«Τη στάση και την κρίσιμη απόφαση του Πακιστάν να στηρίξει το διεθνές μέτωπο κατά της τρομοκρατίας» εξήρε, χτες, προς τους δημοσιογράφους, ο Υπατος Αρμοστής της ΕΕ σε θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Χαβιέ Σολάνα συνοδεύει την τρόικα της ΕΕ, αποτελούμενη από τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Τζοζέπ Πικέ και τον Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρις Πάτεν. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ.

Το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε γνωστό. Παρ' όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχαναν ευκαιρία να υπόσχονται βοήθεια, σε όλα τα επίπεδα, προς το Πακιστάν. Ο Κρις Πάτεν δήλωνε ότι η «ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά το Πακιστάν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή», ενώ δεσμευόταν ότι η ΕΕ θα εκχωρήσει οικονομική βοήθεια και για την υποδοχή των Αφγανών προσφύγων, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να μιλήσει για ακριβές ποσό, που όμως, «θα είναι μεγάλο». Λίγο αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποιούσε τη χορήγηση «έκτακτης βοήθειας 4 εκατομμυρίων ευρώ» προς το Πακιστάν για να μπορέσει να «συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα παρά την κρίσιμη κατάσταση».

Ο Σολάνα δήλωνε ότι αποστολή της ευρωπαϊκής τρόικας, που στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ιράν, στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στη Συρία, είναι «να καταστήσει σαφές ότι είναι υψίστης σημασίας η συμπαράταξη απέναντι στον κοινό εχθρό, όχι μόνο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά για όλο τον κόσμο». Σύμφωνα, πάντα, με τον Σολάνα, θα γίνει προσπάθεια να εκμαιευθούν και στρατιωτικές συμμετοχές, καθώς θα ζητηθεί από τις ηγεσίες να «εκτιμήσουν πώς και αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στρατιωτικά».

Τη στιγμή που ο Περβέζ Μουσαράφ συναντούσε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, Πακιστανοί στρατιωτικοί συναντούσαν 6 αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού. Καμία επίσημη ενημέρωση δεν έγινε. Παρ' όλα αυτά, τα πακιστανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι «προς το παρόν γίνεται εκτίμηση της κατάστασης και όχι επιχειρησιακά σχέδια». Στο Ισλαμαμπάντ αναμένεται, σήμερα, και ο Σεϊκέν Σουγκιούρα, απεσταλμένος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι. Η Ιαπωνία, ήδη, έχει ανακοινώσει έκτακτη οικονομική βοήθεια 40 εκατομμύρια δολάρια προς το Πακιστάν.

Γόρδιος δεσμός

Παρά τον διεθνή «ξαφνικό έρωτα», η θέση της πακιστανικής ηγεσίας δεν είναι διόλου ευχάριστη. Ο στρατηγός Μουσαράφ φέρεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι είναι «μια μοναδική δίοδος επικοινωνίας». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπντούλ Σατάρ, παραδεχόμενος ότι η θέση της πακιστανικής ηγεσίας «είναι εξαιρετικά κρίσιμη». Επισήμανε ότι η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για τη σταθερότητα της χώρας σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος του Αφγανιστάν, εξαιτίας της παρουσίας εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων στη χώρα, της μαζικότητας των ισλαμιστικών οργανώσεων, αλλά και της φυλετικής συγγένειας των Πακιστανών που κατοικούν στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα, με τον αφγανικό λαό.

Ο Σατάρ προχώρησε περαιτέρω χαρακτηρίζοντας «μεγάλο λάθος» την παροχή υποστήριξης στην αφγανική αντιπολίτευση, με στόχο να ανατραπούν οι Ταλιμπάν «διότι μια κυβέρνηση που θα επιβληθεί στον αφγανικό λαό, δε θα γίνει αποδεκτή και θα του δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα». Την άποψη για ανατροπή των Ταλιμπάν έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, και για παροχή βοήθειας στην αφγανική αντιπολίτευση, η Ρωσία.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με Ταλιμπάν, όχι με αφγανικό λαό

ΤΖΕΝΤΑ.-

Τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το καθεστώς των Ταλιμπάν ανακοίνωσε, χτες, η σαουδαραβική ηγεσία. Μετά από την ανάλογη ανακοίνωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πριν από 4 μέρες, μόνο το Πακιστάν, πλέον, έχει διπλωματικές σχέσεις με την Καμπούλ, παρά την εκκένωση της διπλωματικής του αποστολής «για λόγους ασφαλείας».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών, αιτία της διακοπής των σχέσεων είναι «η επιμονή των Ταλιμπάν να επιτρέπουν σε τρομοκρατικά στοιχεία να βρίσκουν καταφύγιο στο έδαφος της χώρας τους παρά τις επανειλημμένες σχετικές επισημάνσεις της Σαουδικής Αραβίας». Στην ανακοίνωση δε γίνεται καμία αναφορά στον μπιν Λάντεν και τονίζεται ότι «η Σαουδική Αραβία σταθερά συμπαραστέκεται στον αδελφό λαό του Αφγανιστάν».

Η είδηση έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από την Ουάσιγκτον, όπου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ μίλησε για «σοφή κίνηση». Εντούτοις, δε φαίνεται να υπάρχει υπαναχώρηση, προς στιγμήν, στην άρνηση της σαουδαραβικής ηγεσίας να χρησιμοποιηθούν οι αμερικανικές αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται στο έδαφός της. Μάλιστα, το ενδεχόμενο εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με ιδιαίτερη προσοχή από τη σαουδαραβική ηγεσία καθώς η κοινή γνώμη εμφανίζεται εξαιρετικά δυσαρεστημένη από «τις υποχωρήσεις απέναντι στις ΗΠΑ».

Στη στάση του για μη έκδοση άδειας ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός του φέρεται, προς το παρόν, να επιμένει και το Μπαχρέιν παρά τις δηλώσεις «πλήρους συμπαράταξης».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ
Και το Μεσανατολικό στο τραπέζι...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τη συνάρτηση της «διεθνούς πάταξης της τρομοκρατίας» με τη μεσοπρόθεσμη επίλυση του Μεσανατολικού ζητήματος υποστήριξε κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με στελέχη της γερμανικής ηγεσίας, ο Μουμπάρακ επαναβεβαίωσε αφενός τη συνεργασία της Αιγύπτου στις επιχειρήσεις που διενεργεί η Ουάσιγκτον για τη σύλληψη των δραστών των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη. Αφετέρου προσπάθησε να συσχετίσει την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με την επίλυση του Μεσανατολικού, λέγοντας: «Εμείς στην Αίγυπτο έχουμε υποφέρει από την τρομοκρατία... αλλά όταν οι ΗΠΑ καταλήξουν στα μέτρα που θα χρησιμοποιήσουν, και που θα εφαρμοστούν επί μακρόν, θα πρέπει να γίνουν βήματα για την επίλυση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Είναι μία σύρραξη που τρέφει και προπαγανδίζει την τρομοκρατία. Δίχως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, που θα μπορούσε να βρεθεί υπό τις σοβαρές και δυνατές προσπάθειες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο κόσμος δε θα απολαύσει ποτέ τη σταθερότητα και θα εμφανιστεί μία νέα γενιά τρομοκρατών».

Ο Μουμπάρακ συναντήθηκε στο Βερολίνο με το Γερμανό πρόεδρο και τον καγκελάριο. Μάλιστα, μετά τη συνάντησή τους, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ φάνηκε να συμφωνεί με τον Αιγύπτιο ηγέτη δηλώνοντας πως «ένα από τα μείζονα ζητήματα στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας είναι το Μεσανατολικό ζήτημα και γι' αυτό όλοι όσοι εμπλέκονται σ' αυτό πρέπει να ασκήσουν πιέσεις σε οποιονδήποτε μπορεί να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης σ' αυτή τη σύρραξη».

Το Βερολίνο ήταν ο δεύτερος σταθμός της τριήμερης περιοδείας που άρχισε προχτές ο Μουμπάρακ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ξεκινώντας από το Παρίσι. Αργότερα, χτες βράδυ, ο Μουμπάρακ έφθασε στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό πρόεδρο Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι. Μετά τη συνάντηση η ιταλική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Ρώμη «συμφωνεί πως είναι επείγον, όχι μόνον ο σεβασμός της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά και να υπάρξει ισχυρή θέληση για ουσιαστική επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ