Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ
Και το Μεσανατολικό στο τραπέζι...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τη συνάρτηση της «διεθνούς πάταξης της τρομοκρατίας» με τη μεσοπρόθεσμη επίλυση του Μεσανατολικού ζητήματος υποστήριξε κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με στελέχη της γερμανικής ηγεσίας, ο Μουμπάρακ επαναβεβαίωσε αφενός τη συνεργασία της Αιγύπτου στις επιχειρήσεις που διενεργεί η Ουάσιγκτον για τη σύλληψη των δραστών των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη. Αφετέρου προσπάθησε να συσχετίσει την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με την επίλυση του Μεσανατολικού, λέγοντας: «Εμείς στην Αίγυπτο έχουμε υποφέρει από την τρομοκρατία... αλλά όταν οι ΗΠΑ καταλήξουν στα μέτρα που θα χρησιμοποιήσουν, και που θα εφαρμοστούν επί μακρόν, θα πρέπει να γίνουν βήματα για την επίλυση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Είναι μία σύρραξη που τρέφει και προπαγανδίζει την τρομοκρατία. Δίχως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, που θα μπορούσε να βρεθεί υπό τις σοβαρές και δυνατές προσπάθειες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο κόσμος δε θα απολαύσει ποτέ τη σταθερότητα και θα εμφανιστεί μία νέα γενιά τρομοκρατών».

Ο Μουμπάρακ συναντήθηκε στο Βερολίνο με το Γερμανό πρόεδρο και τον καγκελάριο. Μάλιστα, μετά τη συνάντησή τους, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ φάνηκε να συμφωνεί με τον Αιγύπτιο ηγέτη δηλώνοντας πως «ένα από τα μείζονα ζητήματα στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας είναι το Μεσανατολικό ζήτημα και γι' αυτό όλοι όσοι εμπλέκονται σ' αυτό πρέπει να ασκήσουν πιέσεις σε οποιονδήποτε μπορεί να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης σ' αυτή τη σύρραξη».

Το Βερολίνο ήταν ο δεύτερος σταθμός της τριήμερης περιοδείας που άρχισε προχτές ο Μουμπάρακ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ξεκινώντας από το Παρίσι. Αργότερα, χτες βράδυ, ο Μουμπάρακ έφθασε στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό πρόεδρο Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι. Μετά τη συνάντηση η ιταλική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Ρώμη «συμφωνεί πως είναι επείγον, όχι μόνον ο σεβασμός της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά και να υπάρξει ισχυρή θέληση για ουσιαστική επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός στη Γερμανία (2018-02-16 00:00:00.0)
Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στη Μόσχα (2011-05-21 00:00:00.0)
Ο Μουμπάρακ στην Ουάσιγκτον, ο Πέρες στη Μόσχα (2009-08-19 00:00:00.0)
Προσκλήσεις αλλά και ...αβεβαιότητα (2007-11-21 00:00:00.0)
Ουδέν νεότερο από την περιοδεία Πάουελ (2003-05-13 00:00:00.0)
«Ο πόλεμος είναι τρομοκρατία» (2002-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ