Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παλλαϊκό αίτημα για μη εμπλοκή!

Πλήθος σωματείων και άλλων μαζικών φορέων συνεχίζουν να κατακλύζουν την εφημερίδα μας με ψηφίσματα και αποφάσεις που εναντιώνονται στον πόλεμο που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές και στην ενδεχόμενη εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν.

- Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης σε ψήφισμά του, αφού εκφράζει τη λύπη και συμπάθειά του στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ, εκτιμά πως «η καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας, που σαν θύματά της έχει αθώους πολίτες, είτε την ασκούν αποφασισμένοι καμικάζι, είτε οι ισχυροί της Γης ενάντια σε λαούς και κράτη, είναι αυτονόητη πολιτική πράξη κάθε ελεύθερου πολίτη σε όλο τον κόσμο, κάθε δημοκράτη».

«Οπως καταδικάζουμε τώρα, έτσι και στο παρελθόν καταδικάσαμε τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων της Παλαιστίνης, του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας, για την επιβολή της νέας τάξης», τονίζει και καλεί την κυβέρνηση να μη συναινέσει και να μη λάβει μέρος σε «τυφλά» χτυπήματα εναντίον λαών.

- Σε ανακοίνωσή του και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη στάση των κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίες «διαγκωνίζονται ποια θα εφαρμόσει τα περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα κατά των λαϊκών ελευθεριών, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Καταλήγοντας, σημειώνει ότι το τρομοκρατικό χτύπημα δεν πρέπει να γίνει άλλοθι και να ξεχάσουν οι λαοί το ρόλο των ευρωνατοϊκών εταίρων στο χτύπημα που έδωσαν στη Γιουγκοσλαβία και καλεί την εργατική τάξη να βγάλει τα συμπεράσματά της.

- Την τρομοκρατική επίθεση καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Κέρκυρας, υπογραμμίζοντας όμως πως ήταν η πολιτική των ΗΠΑ αυτή που στήριξε τους όπου Γης τρομοκράτες, που χρόνια τώρα τρομοκρατεί επιβάλλοντας «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο. Το Συνδικάτο καλεί τον ελληνικό λαό να μη δεχτεί να πολεμήσουν τα παιδιά του για ξένα συμφέροντα, να βρίσκεται σε επαγρύπνηση ώστε να μη χρησιμοποιηθεί αυτό το χτύπημα για νέες επεμβάσεις. Τέλος, καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση που έσπευσε να συμπαραταχτεί με τη συμμαχία του τρόμου.

- «Απέναντι στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πρέπει να ορθώσουμε κίνημα αντίστασης και αγώνα για ειρήνη και ανατροπή της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού». Το παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης, Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λευκάδας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την ευθυγράμμισή της με τα επιθετικά σχέδια και υπογραμμίζοντας πως η καταδίκη του χτυπήματος στις ΗΠΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να δώσει άφεση αμαρτιών στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που επιχειρεί με τις ευλογίες της ΕΕ να υποδουλώσει την ανθρωπότητα και να καταστείλει λαϊκές ελευθερίες.

- Η Ενωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ταύρου με ανακοίνωσή της εκφράζει τη λύπη της για τα θύματα της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει όμως την κατηγορηματική της αντίθεση να χρησιμοποιηθεί το χτύπημα αυτό για πολεμικές ενέργειες σε βάρος χωρών και λαών. Δηλώνει τέλος πως συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια αντίστασης στον πόλεμο.

- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου τονίζει πως τα αθώα θύματα της επίθεσης στις ΗΠΑ είναι οι παράπλευρες απώλειες της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και του καθεστώτος βίας που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στους λαούς του κόσμου. Καταγγέλλει την προσπάθεια χρησιμοποίησης της τρομοκρατίας ως Δούρειου Ιππου για καταστολή λαϊκών κινημάτων, αφαίρεση λαϊκών δικαιωμάτων και πολεμικών επιθέσεων, καθώς και την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Απαιτεί τέλος καμία εμπλοκή της χώρας στα πολεμοκάπηλα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

- Να εμποδίσει αποφασιστικά τα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καλεί το λαό της περιοχής η Επιτροπή Ειρήνης Εύοσμου Θεσσαλονίκης. Και προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα αξιοποιήσουν τα θλιβερά γεγονότα στις ΗΠΑ, προκειμένου να επιτεθούν ενάντια σε λαούς, χώρες και κινήματα, που αντιστέκονται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Γι αυτό καλούν το λαό να απαιτήσει καμία εμπλοκή της χώρας, κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

- «Αυτές τις ώρες χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, επαγρύπνηση, συσπείρωση και πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό», σημειώνει σε απόφασή του το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ. Μάλιστα καλεί το λαό και τη νεολαία της πόλης «να αντισταθούν σε οποιαδήποτε περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων που θα επιχειρηθεί στο όνομα της δήθεν πάταξης της τρομοκρατίας. Να αντιμετωπίσουν μαχητικά την προσπάθεια επιβολής των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης της διεθνούς έννομης τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ